Az A26-osok még vannak. A MÁV-REC Kft.-ével szerződést bontott a gyár és most a PSZ magánvasút a kiszolgálója a gyár belső vasútjának, ezért bejárnak a Kocúrok is. Röviden ennyi.
A kaposvári cukorgyárból láttam kijönni zöld (talán szlovák) mozdonyokat. Meg tudnátok mondani a típusát, illetve azt, hogy mit keresnek itt? Lecserélték az A26-osokat? Vagy csak bérbe vannak?
Az hogy megszűnt, csak annyiban bánttt, hogy nehézkessé, illetve lehetettlennl tette a bejárást munkába, illetve horgászni..Ha most is lenne arra személyvonatozás, lehet nem máshol dolgoznék, ami talán rosszabb lenne. Azért egy kicsit sajnálom, mert vége, sokunk életének egy darabja veszett oda...
Azért a marcali elkerülőtől délre lévő szakaszon nagyon látszik, hogy csak a minimális karbantartást kapja meg a pálya.
Minden második talpfa szét van rohadva, a fém rögzítő elemek is nagyon hiányosak:-(
Az elmúlt időben nagyon elsüllyedt a topik! Én most kérdeznék, ha van még valaki, aki válaszol rá.
Jelenleg egy tehervonat tart a 37.-es vonalon déli irányba. Az emig szerint Mesztegnyő a célállomása. Ezek szerint újra van ott rakodás? Rendbe tették a szétlopott pályát?
A másik kérdés. A 41.-es vonal felújításával kapcsolatban van valami naprakész infó a munkálatok állásáról?
2015. május 31-én 10-17 óráig Gyermeknap Kapostüskeváron (7400 Kaposvár, Jutai u. 2)!
-Lesz arcfestés is egy felajánlásnak köszönthetően újdonságképpen délután -Modellvasúti bemutató egész nap - Kettő működő terepasztal egész nap -Irányítható modellvonatok az egyik terepasztalon egész nap -Néhány világítós modellvonat egész nap -Vasúti relikviák bemutatása egész nap -Autóbusz makettek kiállítása egész nap -Harckocsi makettek és háborús diorámák bemutatása délelőtt -Vonatmakettek papírból -Repülőgépmakettek kiállítása -Harcijármű modell bemutató -Fotózási lehetőség vasutas kabátban és sapkában -Ingyenes fotózási és videózási lehetőség egész nap
balint 1996: Mert te ahol laksz oda akarsz mindent ami jó,a többieknek meg maradjon a szar.
Ez nagyon nem ÍGy van. Nekem az álláspontom független az üléspontomtól is :)
Miskolc környékén is van a fővonalon Bz-s személyvonat, én magam találtam ki rá a fordát, mert ÍGy volt gazdaságosabb - pedig ott még más menetvonalat is kellett kapnia a Vmax=80 miatt.
De hogy frissebb példát mondjak, amihez már (rég) nem volt közöm: a Schliereneket sem Miskolcra kellett volna állomásítani, mert ott nem lehet kihasználni a kocsik lehetőségeit.
Pedig "miskolci" vagyok és látod, mégis tudom azt mondani, hogy szerintem oda a legjobb hazai gyorsvonati kocsi (szakmai indokok alapján!) miért nem való. De szerintem ilyeneket biztosan csak egy hisztis tízéves gyerek mond...
Azt bírom,hogy mindig ezzel a "szakértői" szöveggel jönnek.
És mondd, Te mi alapján tudod megítélni, hogy ezek nem szakértői válaszok?
És legyen az is világos, hogy én maximálisan respektálom a lokálpatriótákat mindenhol az országban, a vasútbarátokat is, és az ők igényeit is. De azt nem szeretem, amikor hisztiznek, dacoskodnak és mindenkire fújnak, aki esetleg nekik - indokolva az álláspontjukat - ellentmond. Egyébként nekem is kb. olyan szinten van ráhatásom a vasút dolgaira, mint Neked, szóval nem kell engem szidnod a jelenlegi helyzetért, én csak elmondom a véleményemet, hogy mit és miért gondolok.
Nem kell idekavarni semmi mást, mert persze más lenne a világ, ha más lenne az állam hozzáállása akár a vidékpolitikához, akár a közlekedéspolitikához, ha más irányultságú lennea vasút vezetése - de jelenleg nem az, és jelenleg abból kell gazdálkodni, ami van - még ha adott esetben nekem sem tetszik sem az alapfelállás (nem véletlenül távolodtam el munkaügyben a vasúttól, legalábbis a vasúti személyszállítási résztől jórészt teljesen), sem a konkrét intézkedések. De ha valami korrekt, az akkor is korrekt, ha nem én csináltam, vagy éppen nem nekem jutott az eszembe :)
A Startnak elég 4 tengelyes kocsija van csak ésszerűtlenül használja fel őket.
Vannak ésszerűtlen megoldások, ez tény, de elég csehül áll már a Start minden téren (pl. ha nyáron elindult volna az egomi vonal, nem igazán lett volna oda Desirójaa balatoni forgalom mellett...).
De ettől független az még tény, hogy gazdaságosabb kiadni Bz-vel az omninózus vonatpárt, hiába állna hegyekben a mozdony és a négytengelyes kocsi is.
Amelyik vonatra kellene kocsi ott mindig egy-két kocsi van,amelyik vonaton meg 2-3 utas van ott 5-6 kocsit járatnak teljesen feleslegesen.
Ezt már más megválaszolta, hogy sok esetben miért kell néha 5-6 (vagy akár még több) kocsival küldeni egy kihasználatlan járatot, de úgy látszik, nem sikerült megértened... Ezeket a kocsikat nem lehet átcsoportosítani térben és időben máshol menő járatokra.
Amúgy meg azt írod,hogy ahova elég a bz ott menjen az.
Nem, ez csak az egyik feltétel volt. A másodikat nem sikerült értelmezned?
01016-25: István Gyurinak meg üzenem, hogy a ronda, szőrös, pocakos kalauzokat vigye oda, ahol ő lakik.
Na, köszönöm, azt már nem! Inkább legyenek KN-esek a vonatok :D
Akiket érdekel azokkal ezúton is megosztom a törvényi kötelezettségeinknek megfelelően a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület Közhasznú Szervezet 2014. évi Közhasznúsági, Esemény és Pénzügyi Mérlegbeszámolóját. A beszámolók részletesen tartalmazzák azt is, hogy a tavalyi évben mekkora összegeket fordítottunk Kapostüskevár Vasútállomás területének épületének karbantartására! Köszönjük mindenkinek 2014. évi munkáját, támogatását!
Tudod mindenki magából indul ki tehát aki itt 10 éves hisztis gyerek az te vagy szerintem.Mert te ahol laksz oda akarsz mindent ami jó,a többieknek meg maradjon a szar.
Sőt, feltételezhető, hogy azért megy Bz, mert nincs elég négytengelyes kocsi, vagy mozdony.
Azt bírom,hogy mindig ezzel a "szakértői" szöveggel jönnek.A Startnak elég 4 tengelyes kocsija van csak ésszerűtlenül használja fel őket.Amelyik vonatra kellene kocsi ott mindig egy-két kocsi van,amelyik vonaton meg 2-3 utas van ott 5-6 kocsit járatnak teljesen feleslegesen.Amúgy meg azt írod,hogy ahova elég a bz ott menjen az.Akkor ezt sok helyre lehetne mondani,mert sok vonaton elég lenne a bz,de mégis tudnak kocsit találni.
Ide pedig hozzanak IC-kocsikat. Nyáron, a nagy melegben mink is megérdemeljük a légkondit. És nagymellű, szőke, miniszoknyás kalauznőket. Én nem hiszem, el, hogy pár IC-kocsit, meg néhány forró vérű jegyvizsgálót nem tudnak valahonnan leakasztani.
István Gyurinak meg üzenem, hogy a ronda, szőrös, pocakos kalauzokat vigye oda, ahol ő lakik.
A négytengelyes kocsikat is ugyanaz a (Start) Gépészet tartja karban, mint a Bz-ket, tehát, ha az egyikkel gondok vannak, akkor a másikkal is ugyanúgy lesznek. (Sőt, feltételezhető, hogy azért megy Bz, mert nincs elég négytengelyes kocsi, vagy mozdony.)
Ilyen alapon semmilyen vonat ne legyen, mert mi van, ha néha (bármelyik) lerohad... Most ilyen időket élünk, hogy abból a kevésből kell főzni, ami még van...
Ahol elég a Bz, és ésszerűen beforgatható, ott ne menjen "nagy" szerelvény - ezt továbbra is tartom.
Mai élmények a 8216-os személyről.A 338-as bzvel műszaki gondok adódtak Kaposváron ezért 10 perc késéssel tudott csak a vonat elindulni de úgy hogy ki lett cserélve az egész szerelvény a 255-ös bzre és másik két mellékre.Tehát még az utasokat is le szállították.Ment is a szitkozódás rendesen.Szóval innentől kezdve csak azt tudom mondani mint eddig.A vezetőknek meg minden jót kívánok.ha a vasút így folytatja akkor nem kell csodálkozni azon ha lassan elfogynak az utasok.Tehát azt mondom hogy ezek a szar bz-k nem jók ide,azt nem hiszem el hogy két halbit nem tudnak valahonann akasztani
Vagy két Bhv-t.István Gyurinak meg üzenem ha annyira szereti a bz-két akkor fogja és vigye onnét őket oda ahol ő lakik.
A 41-es vonalon minden vágányzári eset ami a képzeletedben "átépítés, korszerűsítés"-ként él, gyakorlatilag koncentrált fenntartás volt.
-----------
Jó tudni.
Legközelebb ha hónapig nem megy a vonat, jegyvásárlás ELŐTT kikérdezzük Józsi 'bá-t és Mári nénit, hogy most "koncentrált fenntartás" miatt nem megy a vonat, vagy átépítés miatt nem megy, vagy csak nem megy.
Annak igazán örülök, hogy a közlekedésszervezéshez nagyon értesz. De hogy újabban a vasútépítéshez is, azt nem tudtam.
A 41-es vonalon minden vágányzári eset ami a képzeletedben "átépítés, korszerűsítés"-ként él, gyakorlatilag koncentrált fenntartás volt.
A járművekkel, üzemeltetéssel kapcsolatban kioktatsz mindenkit a fogalmak helyes használatáról; de sajnos az infrastruktúra építésben is van ilyen.
Az általad többször leírt vágányzárak _karbantartás_ címén voltak (hídépítés, síncsere, rostálás). Sosem volt szó semmilyen "girbegurbaság"-megszüntetésről.
A tavalyi átépítés nevezhető _felújításnak_, de korszerűsítésnek semmiképpen sem. A jelenlegi nyomvonal megmaradt, új töltés nem épült, kisajátításra nem volt szükség. Az ilyen beavatkozás még építési engedélyt sem igényel.
Az új nyomvonalon történő átépítés lehet majd a _korszerűsítés_, amely valószínűleg sohanapján kiskedden lesz, főként a mostani beavatkozás fényében. Annak a bekerülési költsége, engedélyeztetése és a szakági munkái (és ára is) lényegesen nagyobb volumenűek lennének, mint a tavaly nyári produkcióé. Főként, hogy a Kapos völgyében megy a vasút.
Bizony, a végig stabil 100-as pálya óriási előrelépés lenne, meg az, hogy a megállókat, ill. a vonatok megállását jelentősen átgondolnák. Majd' minden vonat megáll mindenütt a semmiért.
,,Másik kérdés: Kaposvár-Dombóvár között mennyi hiányzik ami még nem lett átépítve?"
Dombóvár-Baté 17 km+Kaposszentjakab /Kaposvár-elágazás/ - Kaposvár kb. 3 km.
,,Amúgy én abban látnék fantáziát, ha felmérnénk mennyi autóbusz közlekedik közel párhuzamosan a vasúttal..."
A vasút és a közút a kanyargásokat leszámítva szinte párhuzamosan halad. A Hivatalos Autóbusz Menetrend szerint 13 járat van Kaposvár és Dombóvár között. Vissza irányba 14 a holnapi munkanapra vetítve egész nap. A vasúton 12 van mindkét irányba.
A számozott pontjaid közül a 41-esre:
2. pont nem igaz, egy-két kivételtől eltekintve (pl. Taszár). Az utasok mégis a buszt választják inkább, mert az a települések központjában halad több megállót is. A vasút távolsága a településektől a legtöbb helyen 1 km-en belül van, de érthetően inkább a ,,ház előtt megálló" busz a nyertes.
5. pont igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy a távolsági utasforgalom napszaktól és időszaktól függően változó. Az utasok jelentős része Kaposvár-Budapest, ill. Pécs között utazik, helyi szinten (Kaposvár-dombóvár) a legtöbb a vasutas munkába járó.
6. pont bizonyos részben igaz. Az állomások, megállók környéke általában elhanyagolt.
Az altalaj agyag, homok, helyenként tőzeg. A vonalszakasz nagy része a Kapos árterében fekszik (hiába domboldal alján kanyarog...)
A 25-os pont olyan girbegurba amennyit a palyasebesseg (160?) megkivan. Mondhatni ennel egyenesebb vasutra nem lesz szukseg arrafele a kovetkezo 100 evben.
Dentoro: jött a vádaskodás, amivel topikról-topikra járva találkozhatunk.
Aha, mondja ezt egy 12 hozzászólásos nick...
Az a probléma, hogy szúrja a szemedet ez a felújítás a 41-esen
Halvány lila segédfogalmad nincs, hogy nekem mi és miért szúrja a szememet, de azért nagyon magabiztosnak érzed magad...
Továbbra is mondom, semmi köze nincs az eredeti témához azoknak, amiket ide akarsz hordani (és olvasd vissza, nem én hoztam ide a plsuz témákat, csak reagáltam rájuk). Azt meg én döntöm el, hogy kivel és milyen témában beszélgetek. Veled pl. most már nem, trollkodj tovább magadban.
A másik a 41-es Dombóvár-Kaposvár szakasza amit az elmúlt 10 évben már N31-szer zártak le hónapokra, átépítés, korszerűsítés címszóval mégis olyan girbe-gurba maradt, hogy az egér elszédülne ha végig szaladna rajta.
Milyen újról beszélsz? Olvasod te a kommenteket? Ami pénzt ráköltöttek a tavalyi felújítás előttig az pár 40-es meg a batéi, nagyberki 10-es lassújel megszűntetésére jó volt, nevezhetjük minimális fenntartásnak, de egyébként ez a szakasz kb. 15 (de lehet több) éven keresztül Vmax=60 km/h volt, és a másik fele még most is annyi!
"Idekavarsz minden olyan témát, ami már nem a vasúthoz tartozik. Az, hogy milyen az államnak a vidékpolitikája, szegénységi politikája stb. nem tartozik a téma köré."
Vasút talán nem tartozik az infrastruktúrához, a közlekedéspolitikához?
Idézet: „A közlekedéspolitika a gazdaságpolitika eszközeként az ágazati politikákat, a turizmust és a vidékfejlesztést szolgálja…”– hoppá, vidékfejlesztés, érdekes…
"Ezzel szemben nem érvek azok, és nem érdemi vita, hogy a jézuskától a géppuskáig mindent idekavarsz."
Már hogy én? Ki hozta fel a bekerülési költséget, hatékonyságot, projektek szakmai rangsorolását?
Miután ezeket TE bekavartad kaptál normális kérdéseket, de azokat se sikerült normálisan megválaszolni, inkább jött a vádaskodás, amivel topikról-topikra járva találkozhatunk.
„...hogy nem szükséges a 41-es vonalat olyan színvonalúra fejleszteni, mint a 30a-t”
Ezt senki nem is vitatja, de nem erről volt szó, hanem alapvetően egy kb.10 km-es szakaszról, amiről megint tereltél, kiterjesztetted már az egész vonalra, meg már az ország szempontjai is előkerültek. Most akkor mégis ki kavar ide mindent?
A kérdés továbbra is a következő (ha már korábban az utas számot firtattad: „Egyébként meg elég sok pénzt beleöltek mostanában a 41-esbe. Sokat gyorsult is a vonat Dombóvár-Kaposvár között - lett több utas ettől?” ) Mennyivel lett volna több utas (PÉLDÁUL) a 30a-n egy 10 km-es felújítás után?
Az a probléma, hogy szúrja a szemedet ez a felújítás a 41-esen, mert ha rajtad meg a „jól képzett szakembereken” múlna akkor még 50 év múlva is 60 km/h-val járna a vonat Kvár-Dvár között.
Nagy kár lenne ide valami Filrt szerű technikát hozni, ami 1 hónap után úgy nézne ki mint a hányás
Előfordulhat, de a problémát nem úgy kéne kezelni, hogy akkor ide és hasonló helyekre az országban, sőt lassan talán sehova nem fog kerülni modern jármű.
Egyébként talán nem is lenne szükséges ide Flirt, felújított Halbi, vagy használt ÖBB vagon is teljesen megfelelő. Csakhogy ahonnan az egész vita indult, még a V43+2 Halbi kombót is kivették és Bz jár helyette. Innentől meg jön az országszerte ismerős duma, hogy gazdaságtalan, kihasználatlan, annyi utasra elég a Bz, stb. Új mozdonyra nincs pénz, kihasználatlan is nézőpont kérdése, itt 50% kevés, IC-ken, meg Bp elővárosban nem.
Viszont itt Somogyban régóta élve kijelenthetem, hogy itt nem lehet (nincs értelme) csodaszámba menő nagysebességű vasutat modern járművekkel kiépíteni.
Szerintem (néhány elvakultat leszámítva) senki nem akar ide 2 vágányú, 160 km/h-s, alul/felüljárós, liftes, LCD monitoros kirakatvonalat, de a lassújel mentes 100 km/h-s pálya,megállók/állomások magasperonnal, esőbeállóval egy elvárható minimális szint lenne szerintem 2015-ben. Most azon vitatkozhatunk, hogy térköves vagy aszfaltos peron lenne-e a jobb, bár az utóbbi években tapasztalható aszfaltozásokat ismerve…, az lehet 3-4 év után szétfagyna.
Kettő, ilyen szándékoltan girbe-gurba új, vagy majdnem új vasútvonalunk is van:
Az egyik a 25-ös Zalaegerszeg-Zalalövői szakasza melyet 90%-ban teljesen új nyomvonalra építetek át, és olyan mint az ökör......zás.
Új létére.
A másik a 41-es Dombóvár-Kaposvár szakasza amit az elmúlt 10 évben már N31-szer zártak le hónapokra, átépítés, korszerűsítés címszóval mégis olyan girbe-gurba maradt, hogy az egér elszédülne ha végig szaladna rajta.
Ezen szokott néha elvérezni egy egy jó elképzelés...
Másik kérdés: Kaposvár-Dombóvár között mennyi hiányzik ami még nem lett átépítve?
Amúgy én abban látnék fantáziát, ha felmérnénk mennyi autóbusz közlekedik közel párhuzamosan a vasúttal, és mik az okok ami miatt az utas buszozik.
Ezt azért írom, mert keveslik az utaszámot és IGy a 30a hoz hasonlítja, lehet érdemes megvizsgálni, hogyan növelhető az utasszám.
Pl.:
1.Nincs helyi közlekedés, vagy van de nem minden vonathoz és drága.
2. Rágyaloglási távolság nagy
3. Ritkán közlekedik a vonat
4. Rossz időpontban közlekedik a vonat
Nem alkalmas iskolába munkába járáshoz
5.Fizetőképes kereslet hiánya, nincs hova és miért utazni..
Részben ezen is lehet segíteni...
Nincs kedvezmény, tarifaközösség stb.
6. Nem kultúrált a megálló állomás és környéke, közbiztonság elhanyagoltság illemhely hiánya, a vonat nem légkondícionált, nem tiszta az ülés a kapaszkodó az mosdó , nincsenek utasvonzó létesítmények étterem, büfé, újságos, bolt posta stb.
7. Egyéb okok
Nem értek egyet IGy vel mert az ütemes menetrend visszaüthet, az igeny alapú buszmenetrendet jobban kedvelik az utasok a 2 óránkénti közlekedés se a legjobb az se ha átszállásokra kényszerítjük azt aki ezt nem szereti...
A lényeg a kevés utas miatti problémák okát feltárni, mert akkor hivatkoznak rá, hogy ugyan minek ölnek bele ennyi pénzt...
Egy nyomvonalkorrekció szép meg hasznos, de önmagában elvinne elég sok pénzt nem tudom mennyivel kerülne többe IGy egy felújjítás.
Az altalaj milyen?
1996 körül Dombóvár környékén töltéscsúszás volt a felüljárónál , úgyhogy azzal is lehet gond ezen a környéken...