Keresés

Részletes keresés

mud Creative Commons License 2006.09.05 0 0 23

"Ha neked ennyi humorérzéked sincs, nem kell ide bejönni."

El vagy tevedve, ez itt egy forum, ami nem kimondottan azt jelenti, hogy a gazdi szabja meg, hogy ki jon ide es ki nem.

 

Egyebkent kezdem kapisgalni. Szoval ez a genuine humorerzek:

"Te meg egyszerű, mint a lámpabél. És az én apukám erősebb mint a tiéd."

 

Ez utobbi mondjuk konnyen elkepzelheto, mivel az enyem mar poralakban van egy kriptaban.

Meg szerencse, hogy masodallasban pszichiater is vagy, legalabb erre nem kell penzt koltenem...

Előzmény: ouzo (13)
ouzo Creative Commons License 2006.09.05 0 0 22
Akkor azt mondhatjuk, hogy a neokonzervatív politikai irányzat csak egy a neoliberális gazdaság (azaz konspriráló mammutvállalatok - á'la Joel Bakan) számára kapóra jött és gyorsan előtérbetolt "strómanidea"?
Előzmény: Törölt nick (17)
ouzo Creative Commons License 2006.09.05 0 0 21
Igen, sajnálni fogjuk, pláne hogy egy nagy birodalom felbomlását általában anarchia kíséri...

A római birodalommal való összehasonlítás azért nem áll meg, mert egészen mások voltak az eszközök, meg az ideológia. A római ideológia egy kvázi nacionalista ideológia volt, míg az athéni pedig (bár a fajelmélet ott is szépen kifejlődött) a demokrácia, mint idea szerepelt. A rómaia demagógok Romulus örököseit meg a római népet emlegették, míg az athéniek a demokráciát. Ezért más a létrehozott "hódítási" rendszer is, mert Róma elfoglalta a kiszemelt országot, római birodalom részének nevezte, míg Athén a szintén demokatikus alapú városállamokba "rakott be" athénbarát vezetést, és általa irányított szövetségek által próbált birodalmat létrehozni, közhelyszerű példaként említhetem a déloszi szövetség - NATO párhuzamot.
Előzmény: rev251 (16)
Maotai Creative Commons License 2006.09.04 0 0 20

ez az elvetélt wilsoni idealizmus folytatása lenne.

 

Szerintem nem volt ő olyan idealista, az elvei inkább az USA gazdasági érdekeit voltak hívatottak szolgálni :

a zárt gyarmati piacokra való betörés, Franciao kontinentális hegemóniájának megakadályozása, stb.

És egy ilyen ködös eszmerendszerre könnyebb összetákolni egy Népszövetségnek nevezett szervezetet, az új világrend (USA-dominancia) vezérlése eszközéül.

Aztán az USA visszatáncolt ettől, de az már más tészta. 

Előzmény: mos (18)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 19
Volt, hogy komolyan vették. Igen, általában nem zavarta őket.
De azért tavalyelőtt és tavaly volt némi nyomás mind a pakisztáni, mind pedig az egyiptomi kormányzaton, hogy nyissanak legalább egy picinykét a demokrácia felé. Amerikai nyomásra Egyiptom kiszenvedte a többes elnökválasztás elméletét 2005 májusára.
Miután a fene nagy demokráciájukban a palesztinok fogták magukat, és megválasztották a Hamaszt kormányzó pártnak, mindjárt leült az amerikai lelkesedés is. Utána már nem szóltak abba bele, hogy Mubarak Naszif me. lekes közreműködésével gyakorlatilag még a novemberi választások előtt eltüntette az összes épkézláb ellenjelöltet, és hogy januárban, a palesztin választások után egy rakat ellenzékit bebörtönzött, és a helyhatóságin egy pár pártot betiltott.

De elvként még máig benne van az amerikai külpolitikában, hogy a demokratikusan irányított ország nem lehet "gonosz". Pedig már Weimar idejént megtanulhatták volna, hogy egy nem egészen így van...
Előzmény: mos (18)
mos Creative Commons License 2006.09.04 0 0 18
A demokrácia-exportnak nevezett dolog nem tudom mennyire veendő komolyan, ez az elvetélt wilsoni idealizmus folytatása lenne. A republikánusokat (ha egyáltalán érdekelte őket a nagyvilág) általában sohasem zavarta, ha az USA szövetségesei hogyan tartanak rendet otthon, a lényeg, hogy az USA szövetségesei maradjanak. Gondolom Szaúd-Arabia, Jordánia, Egyiptom és Pakisztán "demokratizálását" nem is tervezik a közeljövőben. :) A maguk szempontjából nagyon helyesen.
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 17
Nem, mert a neokon külpolitika nem keresztény fundamentalista nézetet tükröz. A neokon irányzat egy, a hidegháború végére, az egypólusú világrendszer létrejöttére adott válaszreakció. Azaz az egyik lehetséges módja annak, ahogy az USA kezeli a nyakába szakadt helyzetet.
A liberálisnak tekintett irányzattal szemben a neokonok azt tartják, hogy az USA történelmi felelőssége, hogy az egypólusú rendszer működését szabályozza. Elsősorban persze a maga haszna mentén, másodsorban pedig az általuk csak demokrácia-exportnak nevezett politika mentén.
Ebbe természetesen bele lehet magyarázni a keresztény küldetés-tudat eszméjét, de nem érdemes, hiszen a neokon külpol elsősorban - ha egyet értük vele, ha nem - reális alapokon nyugvó rendszer.

A belpolitikát jellemzően nem ehhez passzintották Bushék. Az általános küldetés-tudata már laza 50 éve megvan az amerikaiaknak, ehhez nem nagyon kellet megerőltetni magukat. Az oktatási rendszer milyensége szintén nem a jelenlegi kormányzat "bűne", nagyjából 20 éve változatlan.

A keresztény fundamentalizmus a külpolitika csak egyetlen ágán jellemző: az Izraelhez való viszonyban. De az is már több évtizedes hagyomány, szintén nem varrható Bush nyakába.
Előzmény: ouzo (14)
rev251 Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16
Ne kövessük el azt a hibát, amit Marx (Engels, Lenin). Szegénykék összekeverték a spirált a hélix-el. Az előbbi egy síkgörbe, amely körvonalszerűen megy a középpont felé. Az utóbbi egy térgörbe.

De még ha a töri menete helikális is; sokféle térgörbe van. Különben is, mi a fejlődés?

Mellesleg én az USA -Római Birodalom párhuzamot érzem jónak. Utálhatjuk és kritizálhatjuk az USA -t, de sírni fogunk utána. Azután a történészek elemzik, hogy milyen erőforrások kimerülése vezetett a véghez (rabszolgák és gazdaságosan meghódítható területek vs. ásványkincsek és integrálható/potenciális piacok)
Előzmény: ouzo (15)
ouzo Creative Commons License 2006.09.04 0 0 15
Nem jövőt akarok latolgatni, de szerintem a történelem ismétli önmagát. Sokan nevezik spirálisnak a történelem menetét, például Athén-Syracusa <-> USA-Kisázsia.
Persze ezzel lehet vitázni, amelynek a végén kiderülhet, hogy igazam van. Vagy nincs.
Előzmény: rev251 (10)
ouzo Creative Commons License 2006.09.04 0 0 14
Nem, mert a neokon irányzat egy szélsőséges és az USÁ-ban igen gyakori keresztény irányzatot tükröz. Az USA-ról nem úgy kell gondolkodni, mint a Sex&thecity-ben látod. Amerika nagy része elég jól él, és tisztában van vele, ezért konzervatív, viszont lusta (gondolkodni is), ezért terjednek a vallást egyszerűen tálaló eszmék. Bush is egy ilyen "keresztényfundamentalista" irányzat híve.
Így szerintem lehet értékelni, sőt igazából csak így lehet. A külpolitika már Clinton alatt is hasonló tetteket hajtott végre (például az Irak elleni bojkott miatt még az amerikaiak szerint is 500000 gyerek halt meg - és erre mondta Albright, hogy ezt az áldozatot meg kellett hoznunk), csak hiányzott a belpolitikai ideológia passzintása. Bush szerezzük vissza a Szentföldet típusú nézete sokkal jobban passzol a Kisázsiai olajháborúkhoz.
Előzmény: Törölt nick (11)
ouzo Creative Commons License 2006.09.04 0 0 13
Ha neked ennyi humorérzéked sincs, nem kell ide bejönni.
"Uncsi vagy..."
Te meg egyszerű, mint a lámpabél. És az én apukám erősebb mint a tiéd.
Előzmény: mud (3)
ouzo Creative Commons License 2006.09.04 0 0 12
Szerintem Irak lerohanása már történelem. Én úgy vélem, hogy az amerikai demokrácia bukását nézhejtük végig, ez körülbelül olyan történelmi esemény, mint az athéni demokrácia hanyatlása.
Előzmény: Maotai (5)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.01 0 0 11
Na, azt hiszem itt keveredtél bele a saját definíciós hálódba:)
A "neokon" kifejezés egy politológia definíció. Miután nyilvánosan, egységes formában soha nem íták le, mi is a célja, ezért doktrínának nem nevezhetjük, de gyakorlatilag mégis akként funkcionál. Ha szigorúbban nézzük, egy külpolitikai irányzatról van szó.
Ráadásul teljesen érdektelen, hogy médiumokat hogyan is használja, mert teljesen független a jelenlegi kormányzat irányvonalától. nyugodj meg, a liberálisnak nevezett clintoni külpolitika pontosan ugyanígy befolyásolta.
A "neokon" kifejezést nem lehet belpolitikai szempontból értékelni.
Előzmény: ouzo (1)
rev251 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 10
Majd 20 év mulva. Addig jövőlatolgatás - érdekes, de nem töri. Még csak sejtük, mik afontos áramlatok, de azt még nem, melyik az erősebb/fontosabb/súlyosabb
Előzmény: Törölt nick (9)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8

mindenesetre Bush egy balf...sz...

a májklmúr meg tipikusan olyan, aki balf...sz... ennyi.

egyik kutya másik szalonna :D

horst_fuchs Creative Commons License 2006.09.01 0 0 7
de akkor nem látom a bayern-meccset, meg a monty pythont...
Előzmény: Tralfamador (6)
Tralfamador Creative Commons License 2006.09.01 0 0 6
A mediagecikre jo megoldas, ha azt csinalod, amit en.
Ne nezz tv-t. ;)
Maotai Creative Commons License 2006.09.01 0 0 5

De mi ebben a történelem ?

Szvsz ez tipikusan a dilibe való (nem becsmérlően).

Előzmény: ouzo (1)
mud Creative Commons License 2006.09.01 0 0 4

"A semlegességét régóta védő Katart például maga az ámerikai külügy kereste fel, hogy szabályozzák meg a az AL-izvalamicsoda csatornát"

 

Ebbol is latszik, hogy ismereteid sokkal felszinesebbek, minthogy erdemben topikot nyithass ebben a temaban. Qatar ugyan semleges, de 100% nyugatmajmolo es amerikabarat. Az allambevetel oroszlanresze is ezt tukrozi, ugy, ahogy az emiratusok nagy reszeben. Egyebkent epp azt kifogasoltam, hogy CNN meg BBC, ugyanakkor meg sem emlited az Al Jazeera-t. Ha akarsz mussolini stilusu haborus uszitast latni 24 oraban sztalinista propagandaval megspekelve, akkor ajanlom, hogy nézz bele egy kicsit a musorba.

Előzmény: ouzo (1)
mud Creative Commons License 2006.09.01 0 0 3

(Hatásvadász, elméskedő bevezető, fúj:))

 

Igy van. Pontosan azt irod, amit a liberalis, antibush, haboruellenes propaganda szajkóz otthon, europaszerte vagy barhol a vilagon. Topikod a kezdettol elfogult es manipulalo, innentol kezdve teljesen ertelmetlen, mert teli van ez az egesz index olyan topikkal, ahol nyugodtan, nyiltan es teljes gozzel lehet kopkodni bush-t. Csak eppen a lenyeg felett sikkad el mindenki es nem nagyon latok alternativakat, javaslatokat, csak gyerekes fikázást. Uncsi vagy...

 

p.s. ez a "bokor" meg "rizs" kulonosen igenytelen es komolytalan.

Előzmény: ouzo (-)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.09.01 0 0 2

nincs értelme a topiknak...

másról írsz, mint amiről amúgy akarsz...

ouzo Creative Commons License 2006.09.01 0 0 1
Mivel is kezdjük:
Legyen a média, a kedvencem. Az én állításom az, hogy az amerikai írott és elektronikus sajtó egyoldalra állt be nagyjából. Bíráló cikk nincs, a TV-k rendkívül erősen cenzúrázott tartalmat mutatnak be, az ellentmondókat megköpködik, lehordják és félreállítják. A szűrt tartalom valahogy olyan képet mutat, amely szigorúan csak egy oldaláról mutatja a valóságot. Borzalmas különbség van például a BBC és a CNN háborús képsorai között, az utóbbiba csak amerikai katonák akciófilmjei vannak, míg az előbbiben véres valóság is. Az ok pedig az, hogy a médiák mögött álló gazdasági vezetés túlságosan jól tudja már irányítani a cikkíró-műsorszerző futószalagot, rengeteg szabályozóval és mérési hellyel. A médiák gazdasági vezetése pedig a multikonszernek, a haszonszerzés vezető legkisebb ellenállású utat választják, azaz nem szólnak be a többi gazdasági erő által pénzelt mindenkori hatalomnak. Ez hazánkban is jól megfigyelhető, a kertv-k gazdasági-politikai műsorai mindent tartalmaznak, csak tényeket nem. Gondosan szűrt a tartalom, például semmilyen képünk nincs az afganisztáni helyzetről, sem a mostani libanoniról, az irakiról meg pláne.
A neokon külpolitika pedig nyíltan használja ezt a médiaszócsőt, és hallgattatja el az objektivitást. A semlegességét régóta védő Katart például maga az ámerikai külügy kereste fel, hogy szabályozzák meg a az AL-izvalamicsoda csatornát. Ez eddig nem volt divat.
Egyébként nem a neokon külpolitikáról szól a topik, hanem a neokon törekvésekről, módszerekről és következményeiről globalice.
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.01 0 0 0
Aham. És a felsorolt jellemzők közül melyiknek mi köze is van a neokon külpolitikához?:)
Előzmény: ouzo (-)
ouzo Creative Commons License 2006.09.01 0 0 topiknyitó

Frissensült történelem : Érdekes beszédtéma a barátaimmal Bush és az USA mostani tettei. A háborúkon kívül ide tartozik persze hozzátartozik az amerikai média önkéntes tasszosodása, az amerikai oktatási rendszer leépülése, az amerikai vállalatok féktelenkedése, a szórakoztatóipar iqirtása, a szerzőijogi maffia nemzetközi ténykedése, amely ráadásul nap mint nap, akár tetszik, akár nem, ránk is kihat. Melyik Bokor mutat utat a zsidóknak, melyik Rizs keményebb Albrightnél, keveri vagy nem keveri-e még a Csókinger, etc. No és van-e párhuzam a Bushrendszer és a Gyurcsányrendszer között?

(Hatásvadász, elméskedő bevezető, fúj:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!