Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ha kiveszem az ègőfejet ès begyújtok fával, az biztos hogy sokkal több fogy kg-ba. Ezt a szösszenetet azèrt írtam le mert kis ügyessèggel összelehet rakni egy ègőfejet csigával bojgatóval mèg ha mindent meg is vesz az ember 150000 HUF, utánna fillèrekből megvan egy automata fűtèsi mód, ha kialakítja az ember maga körül a tüzelő beszerzèsi forrását. A legnagyobb problèma a logisztikával van 1m3 faaprítèk 200 kg, fűrèszpor 175kg, napraforgó ocsu 190kg. Úgyhogy kell egy 25-30m3 tároló meg csomó zsák...
Nekem a mostani enyhe időben, 15kg fogy, a leghidegebb időben fogyott 25kg, Most 13kg fogy naponta, ebbe benne van egy 200l bojler fűtèse is. Nem fatüzelès, hanem saját èpítèsű aprítèkègető, folyamatos üzemben megy, csak az átmeneti időszakba kellett megállítani. Sztem fűtèsszezon vègèig elèg lesz a 3500-3700 kg, faaprítèkkal ès fűrèszporral fűtök. Folyamatosan megy a keringès a kazánba ès a padlóba is így nem hűl ki a rendszer, most a padlóba 26,3 fokos víz megy, de idèn 31.5 fok volt a max. Ez egy sima totya23b, a tüzelő ingyen van, 30km összeszedem, 2 asztalos egy fűrèszüzem, ès saját darálás. Üzemanyaggal idèn megvagyok 12000 HUF. 0.4kg-2kg között tud modulálni az ègetőm. Kilèpő füst 60-110 között, ègèstèr egy hidegebb pontján 185-350fok. Villamos fogyasztás az ègetőnek ès a keringetőknek 8000 HUF környèke èvente. Tehát össz 20000 huf. 150nm homlokzatán 15 cm EPS de a hátsó fal nincs kèsz, most kèszül, aljzatban 7cm eps100, födèmen 25cm gyapot.
Rendben van vegyes tüzelèsűvel nagyon nehèz, de èn emlèkszek nagykunsági mèrèseire, ő is pufferrel mèrte, maradjunk annyiban hogy nagyon nehèz, egèsz szezonra pedig lehetetlen. Amiből a vita indult ki Smith ismerőse cserèpkályhát használt, na ott már el lehet, a 70% biztos, èn használtam cserèpkályhhát az előző házamnál, fèlelmetesen sok hőt adott le 10kg fából. Egy tömegkályha viszont már biztos hogy benne van a 70-80%ba.
Én teljes szezonokat mértem, és a puffer után hőmennyiségmérővel, azaz pontosan azt a hőmennyiséget ami a fűtésrendszer felé leadásra került.
Többféle beállítással is próbálkoztam, mértem füstgázhőt meg mindent.
Úgy sajnos reális a 60%, sőt!
(Nyilván a fa hivatalos fűtőertékéhez hasonlítva, az pedig száraz fára van megadva. Több évig pihentetett volt a fám, de a tapasztalat az hogy párás időben vesz fel nedvességet ismét).
A Ft/MJ pedig màr a 2200Ft/mázsa árnál is sokkal rosszabb volt mint a gázzal, el sem tudom képzelni hogy éri meg vásárolt fával fűteni.
Sok-sok szezon után én ezért hagytam rá a fatüzelést.
Nem, erre külön rákérdeztem. Mióta beröffent a klíma, azóta nem gyújtott be, még nosztalgiázás céljából sem. Van az sportban az a kifejezés, hogy marginal gains. Nos, itt úgy tűnik, minden egy irányba mutat, még az a tényező is, amiről eddig nem szóltunk, az időjárás. Tessék megnézni a tavalyi telet. https://eumet.hu/prx-2/eves_grafikon/2023_2.png https://eumet.hu/prx-2/eves_grafikon/2024_1.png
Szóval még ez is.
Persze várni a nagy hideget, de eleddig idén télen sem jött. Ahogy tavaly sem. Én rendszeresen nézem az 5-10 napos átlaghőmérsékleteket egyéb okból, nos eddig kb 5-7 nap volt, ahol 0°C alá csúszott picivel. És ez a trendeket nézve ezek az időszakok nem mostanában fognak növekedni. Ez pedig jótékony a klímahatásfok szempontjából is.
Èn 148000 számoltam de az csak a 37 HUF jön ki. Abban teljes igazad van, hogy
mondjuk ha eddig fizetett 10000 HUF havonta azzal pont kimerült a rezsicsökkentett keret.
Tehát a ráfizetett 140000 HUF ment a klíma fűtèsre, de az már 70 HUF/kwh ár.
Cop4 így csak 17.5 HUF 1kwh ami mèg így is kedvezőbb mint a fa ami 60huf/kg amibe van 4kwh energia de 60% hatásfokkal 25 HUF 1kwh fűtèsi energia.
17.5 HUF árral 140000 HUF csak 8000kwh energiát tud betenni, ha maradunk a 60% hatásfoknál a vegyestüzinèl, ami sztem reális ahogy a 4cop is reális.
Összegezve a 140000 HUF mèg úgyis nehezen jön össze a klíma fűtèssel, hogy valószínű a nem egyenletes hőeloszlás az oka, felteszem fatüzelèssel a fűtèsszezon alatt átlagosan kellett tartania
23 fokot a klímával lehet elèg az átlag 21 fok. A kinti átlag közèphőmèrsèklet ha 3 fok. Akkor
Maradjunk a 16008kwh fűtèsi energiánál, de delta T 20 foknál (23fok benti ès 3 fok kinti).
De ha a klímának delta T 18 fok (21fok benti, 3 fok kinti) kell elfűteni úgy 16008kwh fűtèsi energia máris csak 14407 kwh kell klímának betennie fűtőteljesítmènybe. 14407kwh ha 4cop tud, akkor 3601 kwh kell megvenni a rezsihatár felett 70 HUF az 252126 HUF a fűtèsre elköltött pènz klímával, ami a tüzifával 400000 HUF szembe mèg mindig kedvező, de mèg ezekkel az engedmènyekkel is 100000 HUF több az eredetileg 140000től.
A 60 HUF/kg tüzifa ár, 60% hatásfok, 4 cop ès a 20 delta T levinni 17 delta T, csak elmèleti számok.
Főleg a 20 delta T 17 delta.
Egy jó szabályozott vegyestüzivel el lehet èrni a 70-80% hatásfokot. Ez az emberek nagyon kicsi százalèkának sikerül, ezt nagykunsági pontosan tudja...
Saját vèlemènyem: nagy hidegben èrdemesebb a vegyestüzit használni ha jó a szabályzás 70-80% hatásfok, enyhe időben a klímát nyomni mert enyhe időben elèrhető a cop5 is.
Bár itt el is èrkezett a vegyestüzelèssel bevitt energia tárolása, mert este van hideg nappal meg enyhe idő, de ahhoz hogy este a vegyestüzelèst használd be kell tárolni a meleget egy pufferbe, vagy tömegbe(cserèpkályha, tömegkályha).
Tehát klímával fűteni olcsóbb mint fával. De ha mindkettő van akkor, hogy a H tarifa èri meg vagy a hőtárolás az egy másik mise.
Van nagyságrendi eltérés a becsült és a tényadat közt? Nincs.
Te összekevered a becslést a tényekkel. Becslés, hogy mennyiért milyen fát vásárolt, mennyiért és milyen hatásfokkal tüzelte el.
Tény, hogy jelentős komfortjavulást ért el a megelőző év fűtési költségéhez képest töredék összegből. Tény, hogy a beruházás kifejezetten költséghatékony volt mindenféle H tarifás bohóckodások nélkül IS, márpedig számára a költséghatékonyság kifejezetten szempont volt. Tény, hogy a második szezonra meg fog térülni a klíma beszerelés költsége IS. Nem láttam számításodat egy mérőhely szabványosítást illetően, ami egy ilyen régi épületnél alap lett volna a H tarifához. (Utána kérdezett) Nem látom, hogyan állna akkor a megtérülés?
Olvastad? Mert ha olvastad volna látnád a matek sehogy sem jön ki.
"
Tüzifa èvi 400000 èrt vett kilóját 60 HUF akkor
6667 Kg tüzifa
1kg tüzifába durván 4kw energia van.
26668 kwh
De ezt csak 60% hatásfokkal tüzelte el.
160008 kwh"
Tehát fogadjuk el 16.000 kWh-nak.
Ezt meg te írtad.
"Nos, a vége az lett, hogy 120, azaz százhúszezer forintból fűtötte ki a házat"
Na most az a 120 ezer Ft az 1714 kWh.
Később ezt írod
"Eddig fizetett havi 10e-t, az 120. Elszámolásnál még 140. Az 260. "
Akkor most 120 ezer vagy 140 ezer?
Na most elég nehéz számolni ha valaki azt sem tudja mennyi az éves fogyasztása villanyból. De az a havi 10 ezer az kimeríti a rezsicsökkentett keretet ahol 38 Ft/kWh.
Tehát a fűtés ezen felül van, az már 70 Ft/ kWh.
Ha 140 ezer az ami fűtésre ment az is 2000 kWh.
Na most az egymilliós kérdés.
Hogy csinál 1 db 5 kW-os klíma COP4-el 2.000 kWh villamos energiából 16.000 kWh fűtési energiát???
Mondjuk ezt a villamos energiát H tarifával meg mekapná 24Ft/kWh áron.
Persze. A te valóságodhoz nincs köze. Nyilván hazudott a kollégám is és én is, tudnám minek, de szerencsére te a fotelből megszakértetted. Mit bizonyít az, hogy az, hogy a te kádárkockádban mi ment el fűtésre? Kb. semmit. Ja, hogy van három klímád is fűtésre, bár egyiket se a kádárkockában tapasztaltad ki, de azért az releváns, hiszen te mondod. Itt meg levezette a kolléga, amúgy egész pontosan, hogy mennyi fa ment el.- De azt se tudtad értelmezni. Leírta Hooti, hogy működik. Azt se érted. Nem okoz neked problémát, hogy mindenki szembe jön a sztrádán?
Ja azt elfelejtettem hogy egy gree -5fokba talán a 2.5 cop tudja de 10fokban mèg a 5.5ot is tudja, az alföldön meglepődnèk ha a fűtèsszezon átlaghőmèrsèklete 3 fok alatt lenne. Márpedig egy gree 3 fokban hozza a 4 cop
"Egy hőszigeteletlen kádár kockát nem fog nagy hidegben kifűteni egy 5 kW-os klíma. Főleg nem 4-es COP-al.
Az se életszerű, hogy a folyosóról minden helységet kifűt. "
Azt írta Smith, hogy folyosóról befűt. Ès azt írta hogy 400000 HUF tüzifáról lett 120000 HUF villany klímával, èn ezeket elhittem. Innen vezettem le hogy a 400000 HUF tüzifa ha Kg 60 HUF vette 1kg 4kw ès 60% hatásfokkal tüzelte el az 16000kwh bevitt fűtèsiteljesítmèny. Erre írtam hogy HA 37 HUF vesz 1kwh ès 4 cop tud a klímája akkor az 148000 HUF, mèg így is kedvezőtlenebb mint a 120000 HUF. Èn csak levezettem hogy így tudom elkèpzelni a matekot. Máskèpp nem lehet 400000 HUF tüzifából 120000 HUF klíma, de ha tèves a számításom akkor jelezzètek. Egyèbkènt mèg hihető is, hogy 16000 kwh èvi fűtèsteljesítmèny mert az egy gyengèn szigetelt 120nm-150nm, a matek nem tèves hanem a körülmènyek nem jól voltak jól megadva legfeljebb.
És tapasztalat, hiszen kádárban lakunk csak padlásszigetelés, fent egy 5,6kW Gree és próbáltam 0fok fölött folyosói elhelyezéssel nyitott ajtókkal simán kifűti.
kb 1700W-ot vesz fel óránként, majd kikapcsolt-keringet, azt mondanám 0-5fok között 12órát megy 1700-al. 22fok bent.
Tapasztalat, nem fotelből :D
Alapban gázkazánnal+vegyessel nyomom. Vegyeshez van céges raklap. Ingyé.