Keresés

Részletes keresés

Gyorgyi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 144

Kedves Titanilla!

 

Ha otthonszulesnel rajonnek, hogy bennmaradt a mehlepeny, akkor mit csinalnak? Mert nekem is bennmaradt egy darab, es jo sokaig tartott, mire kiszedtek. A sajat orvosom nem is birta, egy korhazi orvos szedte ki. Az epidural miatt hal' Istennek nem is fajt. Egy ismerosom azt mondta, hogy neki 40 eve altatva szedtek ki.

 

Ezert hulyeseg az otthonszules, mert nagyon sok esetben valami rendkivuli tortenik. (nekem mind a 3 szulesnel, es nem azert, mert az orvosok elrontottak valamit). Az egyik baratnom most szult aprilisban, o nagyon sok vert vesztett. Az en szemelyes tapasztalatom az, hogy inkabb tortenik valami, nem az, hogy siman megy a szules.

 

Eppen a statisztika is azt mutatja (amit pont doula hozott, ha jol emlekszem), hogy kb. 15%-ban kellett korhazba szallitani otthonszuloket. Ez szerintem nagyon magas szam. (gondolj bele, mar ha 1:250-hez az esely, hogy a gyerek Down koros lesz, megcsinaljak az amniiot).

Előzmény: Titanilla_202 (143)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.07.18 0 0 143
Jó, hát ez egyedi eset, amihez nyilván nem tudok hozzászólni, azért írtam csak, mert nem lenne jó, ha valaki azt hinné, hogy az otthonszülésnél automatikusan bennehagyják a nőben a leszakadt lepénydarabot...
Előzmény: poussinette (142)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 142
Hidd el, a korhazban is atvizsgaltak, lattam :) (mutogattak is nekem hogy jujj de szep mehlepeny, en majdnem hanytam, meg jo hogy a ferjem epp gyereket merni volt, mert o tuti ott esik ossze, a csirkemaj latvanyatol is rosszul lesz :)))
Azt mondtak utolag, valoszinuleg olyan kicsi darab hianyzott, hogy nem vettek eszre (vagy a szuleszno volt tul kezdo, eleg kis fiatalka volt, ezt csak en teszem hozza).
De akkor is felmerul a kerdes, hogy vajon tenyleg lehet olyan, hogy nem lehet eszrevenni?
(mondjuk az elalvastol fuggetlenul amugy lehettem volna otthon is, mert meg 2 oran probaltak infuziozni, a hasamat nyomogatni, hogy elalljon a verzes, utana feloran keresztul keltegettek az altatoorvost meg a szuleszt, plusz vervetel, amit elvileg a szules idpontja elott 3 hettel kellett volna megcsinaltatni, epp az esetleges altatashoz, en epp masnap akartam menni mint amikor szultem). Szoval ennyi ido alatt siman bevisz a mento is. mondom, egyedul ez az elalvas a gazos, hogy mi van, ha nincs szuleszno, aki a ket ora letelte utan is 20 percenkent bejart ellenorizni.
Előzmény: Titanilla_202 (136)
Miya Creative Commons License 2006.07.18 0 0 141

igaza van Titanillának! nagyon megvizsgálják, és ha hiányzik egy darab, megteszik a szükséges lépéseket. (ezzel kapcsolatos technikai kérdésekre doula a természetes szülés topikban tutira tud többet mondani)

 

 

Előzmény: Titanilla_202 (136)
tasha Creative Commons License 2006.07.18 0 0 140
hú, lehet, h csak mi vagyunk hutlen fajták? Én mindig máshol vágatom a hajam, a pasim is :p fogorvoshoz megs zerencsére ritkán kell menni, bár az ha beválik, akkor valószínuleg maradok. (bár azért ez kicsit más, mert surgosségi esetben nem hívnám a mobilján és kérném, hogy fogadjon, hanem mennék az ugyeletre)
És persze, én sem szulnék otthon ugyeletesnél.
Előzmény: henn (139)
henn Creative Commons License 2006.07.18 0 0 139

Az egy biz. orvoshoz ragaszkodás annyira benne van a nokben, hogy hihetetlen

 

Szerintem a férfiak is egy fogorvoshoz járnak, pl. Vagy egy borbélyhoz.  Bármi. Én asszem, ahol lehet választani, ott választ az ember. Mindezekkel együtt én is azt vallom, hogy a szüléshez a saját orvos behívása munkaidőn kívül gáz rendszer. De nem azért, mert egy orvoshoz járni hülyeség, hanem (amit már milliószor leírtunk) mert fáradt lehet, aránytalanul nagy teher, érdekében állhat a siettetés, szülésindítás, szerintem is tök nonszensz.

 

Ennek ellenére itt ma Magyarországon nem fogom bevállalni az ügyeletesnél szülést, tekintve, hogy legutóbb is kifogtam a legtaplóbb orvost, aki 0 azaz nulla szót vakkantott nekem, beleértve a köszönést (értsd: még csak nem is köszönt), pedig nála bújt elő a bébi.

Előzmény: tasha (138)
tasha Creative Commons License 2006.07.18 0 0 138
ezt itt sem értik, de hogyan is tennék, nincs ennek hagyománya. Az egy biz. orvoshoz ragaszkodás annyira benne van a nokben, hogy hihetetlen, ami viszont érdekes, hogy amint kulföldre kerulsz, ez pár alkalom után elmúlik. Hisz megtapasztalod, hogy minden orvos tényleg egyforma. Sajna otthon meg nem :(
Előzmény: poussinette (133)
tasha Creative Commons License 2006.07.18 0 0 137
megnéztem a gátmetszést a finn oldalakon, találtam pár cikket és érdekes, hogy itt is csak az elmúlt 10 évben jött a radikális változás, sot, az usa-ban is, 60% körulrol lement 40 körulre. Anglia 20%. Szóval van esély, hogy otthon is elindul valami.
Egyébként érdekes nézegetni, ha angolul rákeres az ember, egy csomó kórházat kidob, meg lehet szépen tételesen nézni a statisztikáikat, mennyi császár, mennyi VBAC, mennyi gátmetszés, stb.

ki akar tv-zni ilyenkor???

én? :DD
Tudod a másfél évesem mellett mikor tudtam egy híradót nyugiban végignézni? Igen, mikor az öccse szuletett, a kórházban, az 1 személyes, tv-s szobámban :))))) A pici szinte egész nap aludt és mivel végul bent kellett dekkolnunk 3 napig a vérkép-izé miatt, én szét téve´ztem meg olvastam magam és kockásra aludtam a fejem :)
Előzmény: poussinette (130)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.07.18 0 0 136

Tényleg nem kellene minden szüléshez orvos. De ezt nehezen magyarázod meg az itteni orvosoknak. Tök más a szemlélet, és hidd el, nem a kismamák ragaszkodnak hozzá.

 

Ez a méhlepény-dolog nekem furcsa. Miért gondolod, hogy nem vették volna észre, ha nem kórházban vagy? Én úgy tudom, hogy otthonszülésnél átvizsgálják a méhlepényt, és észreveszik, ha leszakadt egy darabja.

Előzmény: poussinette (133)
Utazó_1 Creative Commons License 2006.07.18 0 0 135

Tasha: na igen, pont erre gondolok mindig, hogy ilyen szülészetek kellenének!!! De jó is lenne...

 

Poussinette: én a MÁV kórházban szültem 5 éve a kislányomat, hasonló körülmények között. (Oké: sztem a doktornőn múlott, M.N., sajnos már nincs ott.) Végig csönd volt; kitoláskor lámpa lekapcs, félhomály, Mozart halkan bekapcs! Kibújt babát amúgy zsinórósan rámtették; aztán apuci elvágta a köldökzsinórt; engem rendbetettek (nekem is bentmaradt sajnos egy darab lepény, úgyhogy szintén "betapintás") pár perc alatt, utána csöndben kiment a "stáb". A bébit nem is fürdették ott, csak letörölgették, feküdt boldogan bebugyolálva köztünk.

 

Utána is kultúrált volt, 3 ágyas szobák, de kaptam volna egyágyasat is, ha fizetek érte (assem 3 vagy 5 e ft), de nem kértem, így is jó volt.

 

Szal csak azért írom, hogy itthon is ki lehet fogni ilyesmit, csak mázli, jó orvos+jó kórház kell hozzá.  

Előzmény: tasha (122)
poussinette Creative Commons License 2006.07.17 0 0 134
az utolso ket moindatot nagyon elgepeltem, ez akart lenni:

Azt mondtak pl. repulon sem ragaszkodsz egy konkret pilotahoz, eleg az, hogy tudod, megvan a pilotavizsgaja es rabizod magad. Valahol egyetertek ezzel.

Bocsi, keso van.
Előzmény: poussinette (133)
poussinette Creative Commons License 2006.07.17 0 0 133
igen, Franciao.

Errol jutott meg eszembe, amit irtal, hogy itt egyreszt nincs orvos jelen a normal szulesnel, marmint a komplikaciomentesnel, csak szuleszno. Ha meg komplikacio van, akkor az ugyeletes orvos jon, csak neztek a szulesznok mikor meseltem a magyar rendszert, nem ertettek hogy mi az a fogadott orvos, halapenz, miert van szukseg orvosra minden szulesnel (itt 40% korul mondtak hogy orvost hivnak), es hogy hogyan lehet az, hogy egy orvos egy szulo nohoz bemegy a korhazba, akkor is ha nem o a soros az ugyeletben, es pl. esetleg elozo ejjel is ugyelt + a napot vegigdolgozta (ha nem is szuleseket vezetett egesz nap, de a pacienseit azert vizsgalja, stb), nem tartottak tul biztonsagosnak.
Meg nem ertettek miert kell egy _adott_ orvos, mikor minden orvos megkapta a diplomajat, tehat ert ahhoz, amit csinal. Azt mondtak pl. repiulon sem ragaszkodj egy konkret pilotahoz, eleg az, hogy tudod, megvan a pilotavizsgaja es rabizod magad. Valahol egyetertek vele.
Előzmény: Mikolt (129)
Mikolt Creative Commons License 2006.07.17 0 0 132
Franciao.
Előzmény: illdii (131)
illdii Creative Commons License 2006.07.17 0 0 131
poussinette, ha nem titok, melyik országban élsz/éltek? (Mármint hol szültél:)
Előzmény: poussinette (130)
poussinette Creative Commons License 2006.07.17 0 0 130
De ha a korhazakban olyanok a feltetelek, akkor nincs is ra szukseg. En szerettem volna otthon szulni, de talaltam egy valoban bababarat korhazat, akik Leboyer-t kovettek nagyon sok mindenben. Es baromi jol tettem, mert ha otthon szulok, akkor lehet hogy elverzem lazan.
Bar a vajudast igy is otthon csinaltam vegig, itt nem izgulnak, hogy menjel mar be gyorsan a korhazba, 5 percesekkel meg azt mondtak maradjak otthon meg egy orat, vegyek egy meleg furdot (mondjuk arra nem szamithattak hogy elso gyerek 4 ora alatt kint lesz).
Korhazban nem volt gatmetszes, de repedtem, gyorsabban gyogyult, mint a gatmetszesek. Ahol szultem, a szulesek 12%-anal van gatmetszes, allitolag nincs tobbre szukseg. Amikor a kitolas jott, leoltottak a nagy lampakat, hogy a baba szemet ne bantsa az eles feny amikor kibujik. egybol ramtettek, aztan 10 perc utan vittek el, illetve az apja vitte a nover utan, o is mazsalta le. A varrast kis olvasolampa mellett csinaltak, vegig felhomaly volt, mindenki suttogva beszelt. A mazsalas utan hoztak langyos vizet egy kis muanyag babakadban, a fejem melle tettek es az apja megfurdette. O meg csak elnyujtozott a meleg vizben es nezett kettonket felvaltva.
Szoval lehet igy is, korhazban is. Vegul is mibe kerul az egesz? Egy darab olvasolampa es egy darab muanyag kad, kabe 2000 Ft egyutt, minden korhaz koltsegvetesebe belefer.
Viszont kiderult a lepeny egyik darabja bentmaradt, nem allt el a verzes. ha nem korhazban vagyok, akkor senki nem veszi eszre, en elaludtam ugyanis (mar a megfigyelesi ido lejarta utan). szoval emiatt kell a korhaz; csak epp mas szemlelettel.
Ja es 830 euro volt a szulesem, az altatasos mehattapintasos mutettel, az otnapos bentlettel, egyszemelyes szobaval es TV-vel egyutt. Amit a tb allt majdnem teljesen, 50 euro kivetelevel, ami az egyszemelyes szoba es a tv dija volt (bar azt nem kertem, ki akar tv-zni ilyenkor???), azt meg a kiegeszito biztositasunk allta. halapenz itt nincs, halabol a dokinak vittunk egy szuletesi ertesitot fenykeppel a gyerekrol meg egy uveg tokajit, ugyanezt a szulesznoknek es a csecsemosoknek. Nagyon orultek neki, altalaban ennyit sem ad senki.
Szoval ha itt szulnem a kovetkzeot (amire kicsi az esely), akkor szinten korhazban (ahogy Tasha irta, egyszeruen nincs szukseg az otthonszulesre, ha ilyenek a korhazi korulmenyek), otthon viszont meg a kockazattal egyutt is elgondolkoznek az otthonszulesen.
Előzmény: tasha (122)
Mikolt Creative Commons License 2006.07.17 0 0 129
no igen, tuti attol is fugg. mindenesetre naluk ugyelet utani nap azert nem az ü-re bizzak a teljes menetrendet... de ettol fuggetlenul kemenyen meloznak.
Előzmény: henn (127)
Katus27 Creative Commons License 2006.07.17 0 0 128

Szia!

 

Mikolt! Nálunk van, hogy egész éjjel megy a műtő és reggel még nekiindulnak a programnak. Hát...nem szívesen kerülnék annak a sebésznek a kezébe, aki egész éjjel operált. (Anesztéziát ilyenkor a főnökünk nem engedi vissza a műtőbe, legalább pár óra alvásra "elzavarja" a behívós anesztest.)

Illetve van, hogy az intenzívünkön olyan a helyzet, hogy a doki egész éjszaka kint van és még másnap is vár rá egy teljes munkanap. Szóval nem mindenki és mindig tud aludni több órát ügyeletben. De azért persze nálunk sem mindig ilyen kiélezett a helyzet, de az esetek kb. 60-70 százalékára ez jellemző.

 

Sziasztok

Katus

Előzmény: Mikolt (123)
henn Creative Commons License 2006.07.17 0 0 127

A kollégái is ugyanúgy nyomják. (Még ugyan nincs meg a szakvizsgája, de pont azokat a feladatokat végzi. Pedig elvileg nem is ügyelhetne, asszem.)

 

De biztos, hogy ezt kórháza válogatja. (Munkaszervezés, feladatkörök, létszámhiány, stb.)

Előzmény: Mikolt (126)
Mikolt Creative Commons License 2006.07.17 0 0 126

na jo, ha meg csak lesz a szakmaja, akkor az normalis:)

 

komolyan, azon kivul, hogy fizikailag nem volt otthon soha semmi hatranyat nem ereztuk a munkajanak.

Előzmény: henn (125)
henn Creative Commons License 2006.07.17 0 0 125
Attól függ, hogy ki és hol. Az én öcsémnek pl. sokszor nincs lehetősége percet se aludni. Pedig neki is ugyanaz a (leendő) szakmája, ami az anyukádnak, ha jól emlékszem arra, amit írtál...
Előzmény: Mikolt (123)
Miya Creative Commons License 2006.07.17 0 0 124

Köszi! :)

hát igen, ez lenne a végső cél itthon is....

Előzmény: tasha (122)
Mikolt Creative Commons License 2006.07.17 0 0 123
az ugyelet alatt szinte sosincsenek vegig talpon. anyamnak mindig volt lehetosege 5-6 orakat aludni.
Előzmény: tasha (114)
tasha Creative Commons License 2006.07.17 0 0 122
van sok info, de minden finnul. Pl az Aktív Szuletés portálon minta szerzodés amit a bábával kötsz, meg kelléklista, mit hol lehet beszerezni, ill. jópár szuléstörténet.
Amit kihámoztam az az, hogy nagyon kevés az otthonszulés, párszáz évente, aminek az oka egy felmérés szerint az, hogy a kórházakban annyira rugalmasak ma már minden tekintetben-beavatkozás mentes, szulésznos, akár ambuláns szulés, családi szobák vannak, nincs vizit, nincs orvosi macera, ellenben magyar magánkórház színvonalu teljesköru ellátás és kiszolgálás minimális pénzért-hogy egyszeruen fel sem merul az otthonszulés mint alternatíva. Na és ugye az otthonszulést nem állja a TB, el nem tudom képzelni, mennyit kér egy bába, de gyanítom h nem keveset, az itteni fizukhoz számolva sem. Azt írják egyébként, hogy elég nehéz szulésznot találni, aki otthonit bevállal, annak ellenére, hogy ezt nekik senki nem tiltja. (kamara pl)
Előzmény: Miya (120)
Utazó_1 Creative Commons License 2006.07.17 0 0 121

Szia Tasha (+mindenki:)),

ez kicsit OFF, de én is baromira kivagyok azon, hogy az orvosoktól mennyi munkát vár el a magyar rendszer. (Apukám orvos volt, amíg szegény 51 évesen infarktusban meg nem halt:(, de ettől függetlenül is.)

Tényleg az egy dolog, hogy a napi 8 óra után ott kell maradniuk; aztán ügyelni; és még utána sem mehetnek haza aludni. Bizony, én sem szívesen lennék olyan doki műtendője, aki már 2. napja talpon van a kórházban! És ha bármi gond történik, az nem is az ő hibája szvsz, hanem a rendszeré.

A dologban az a vicces, hogy a szülésznőknek, csecsemőgondozó nővéreknek TILOS éjszakás műszak után bentmaradni (tudom, mert barátnőm az), ők éjszakai előtt sem és után sem dolgozhatnak. Mintha a doki meg kevésbé lenne ember... vagy talán a felelőssége lenne kisebb...

 

És akkor még fel vannak háborodva, hogy munkaidőként ki kell fizetni azt az időt is, amikor szegény doki az ügyeleti matracon alszik hajnalban fél órát... Vazze. Közben meg dolgozzanak a szegény dokik (kivéve x szakmákat) hivatalos éhbérért...

 

Bocs az offért, de ezen mindig tökre kiakadok.      

 

Előzmény: tasha (102)
Miya Creative Commons License 2006.07.16 0 0 120

köszi tasha az infót neked is! :-)

nem tudom, ott milyenek az átlagfizuk, de talán nem annyira megterhelő nekik egy ilyen, mint esetleg nekünk lenne itthon. Ha majd idővel még hallassz ezt-azt, ne kímélj :-)))

Előzmény: tasha (114)
tasha Creative Commons License 2006.07.14 0 0 119
ööö
lehet, hogy nehéz megítélni, mindenesetre én azt írtam x óra után hazamennek aludni, te azt h x+ után se, szóval igen, még gázabb, hogy így is full felelosséggel és precizitással kell dolgozniuk, ezt meg lehet ítélni kívulrol is. :)
písz
Előzmény: tünde.sz (118)
tünde.sz Creative Commons License 2006.07.14 0 0 118
pedig jogos a szőrözésre utalásod :-)
mert elvileg tényleg részletkérdés, de amíg az ember a maga bőrén nem éli át, szerintem nehéz megitélni
Előzmény: tasha (116)
tasha Creative Commons License 2006.07.14 0 0 117
részletekben nem voltam pontos-így akartam
Előzmény: tasha (116)
tasha Creative Commons License 2006.07.14 0 0 116
hú de félreértesz tunde
pont azt akartam én is kihozni, h ez tök nem oké, az ennyi ugyelet meg miegymás, és h még akkor is vissza kell mennie a kórházba a dokinak mikor végre alhatna sok óra után, mert valaki épp szul. Vagy felcsöngeti telefonon. És ilyenkor is helyt kell állni és megállni, h ne gyorsítsa a szulést és megcsinálni a császárt ha kell meg a többi. Persze a részletekben nem voltam fontos, de erre írtam a szorözést, nem is az a lényeg. Hanem h hogyan várjuk el a háborítatlan szuléskísérést mikor az orvosok élete manapság egy rohanás, fáradtság.
Előzmény: tünde.sz (115)
tünde.sz Creative Commons License 2006.07.14 0 0 115
én ezt nem szőrözésként írtam , tényleg nem
csak eszembe jutott, hogy mondjuk míg a tűzoltó hazamehet 24 óra után 2 napot pihenni (meg a rendőr és a katona is talán) addig egy orvos még egy napot sem
és náluk korkedvezményes nyugdíj sincs stb stb
csak ennyit szerettem volna hozzátenni, de bocs, ha szerinted kötözködés, én azt hittem sokan nem tudják, ezért bátorkodtam leírni

(tudod, baromi szar mondjuk gyerekként azt látni, hogy az apukád majd elalszik a focimeccs alatt is (!) de egyébként készenlétes, és bármikor behívhatják, és előtte 24+8 órázott, és nehéz családi programot szervezni ...
de nem kötözködöm többet itt, veled meg pláne nem akartam)
Előzmény: tasha (114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!