szeretnem a jovoben epulo hazamat automatizalni. Egy kozponti PC-re gondoltam, amire ra lehetne kotni a futest, a riasztot, ontozorendszert, kulonbozo erzekeloket, satobbi. es aztan tetszes szerint beallitani/finomhangolni.
A problema az, hogy ehhez nem (sem) ertek :) Igy erdekel minden info, irodalom, link ebben a temaban, kulonosen a csinald-magad modszerek, lehetoleg a kalyhatol kezdve :)
Akinek van mar hasonlo tapasztalata, ossza meg!
Ja, eloszor en is aszittem, hogy az IIC busz a jovo, de a DS1621 mint kifuto dallas 8 labu tokozasu ment a recycle bin-be mikor kijott az 1-wire szabvany 3 labu tranyo tokozasu homerokkel.
Azt valahogy ossze akarod kotni a geppel. 2 lehetoseged van, vagy inteligens a homero valamennyire es 2 droton parhuzamosan felfuzve kommunikalnak, vagy 30 derot megy a gepbol szana meg szerte. Szerintem van egy szint ami ala ma mar nem kellene menni. Az hogy 1984-ben mikor vegeztem a szamitogep-muszeresz kozepiskolaban es minden javitas alapja a reszelo, meg a kalapacs volt, ma mar max nosztalgia...
Felig OFF Ne mar, a pascal nincs dos-hoz meg turbo pascal kotve. A linuxon is van free pascal (az csak fordito), de megeszem a nem letezo kalapom ha szoveges modu fejl. korny. nincs hozza (en C-hez a motor nevu progit hasznaltam egy idoben). Arrol nem is beszelve, hogy attol hogy megirtad a megszokott kornyezetedben, atrakhatod a forrast es leforditod linuxra (na jo, elteresek lehetnek, de a nagyjat megcsinalhatod abban is max. utana finomhangolod). Ha abrat akarsz gyartani, azt is lehet (mi C-ben ugyan, de gyartottunk png-ket, azt a legtrivibb, de a tobbit se nagyon bonya csinalni tomorites nelkul, tomoriteni meg eleg egy meglevo konverter progi), utana mar csak megjeleniteni kell (pl. egy kvt-ba rakod amit egy dinamikus weboldal - cgi - automatikusan osszeszed es megjelenit). Szerintem. Aztan eldontod, hogy erdekel-e annyira, hogy utanaolvass - en azt josolom, hogy hamarabb meglennel linux alatt, mert ha jol ertem a dos alatti feldolgozashoz is nullarol allnal hozza, es hat igen ki tudja, hogy mi mukodne mi nem a dos-ablakban a regi dos parancsok kozul. Mondom ezt ugy, hogy egyaltalan nem vagyok linux-guru, csak felhasznalo.
Szerintem legyen inkabb linux, nagyobb esellyel a) meg tudod csinalni b) reszben vagy egeszben meg van mar csinalva. Termeszetesen GUI nelkul, csak parancssorosan. Valaki talan pont ide irta be, hogy van nagyon kicsi linux (damn small linux keresoszo google-n tuti megtalalja, de ha kell elokeresem a linket).
Én is valami ilyesmit szeretnék. DOS alól soros és párhuzamos porton DOS alatti programozással megoldani. (csak ehhez értek azaz értettem...) Szerintem ha opto csatolóval le van választva a párhuzamos port akkor nem lehet baja. Az USB meg DOS alatt úgy tudom macerás... (de még nem próbáltam)
Mindenre van már IC, max nem 10*10mm lesz a kütyü, hanem 20*20cm, de tized annyi árért.... (igaz dolgozni lehet vele...)
Ilyen DOS-os vezérlést csinált már valaki? pl printer porton relék vezérlése, ledek...
Regen (windosx xp elott) egy nyomtatoportot lehetett ketiranyu kommunikaciora kenyszeriteni, oszt vagy osszejott vagy nem, amig a nyomtatoport nem alaplapra integralt volt, addig nem is nagyon szamitott hogy esetleg a "visszaolvasas" agyonvagta a kartyat vagy sem hisz kartyacserevel egy-ket ezer forintbol folytathato volt a probalkozas. De miota az xp defaultban nem tamogatja a nyomtatoport elereset vagy maradt a midi port joystick fele, ami 4 db potit kezel vagy valami nem megsertodos porton fejleszteni.
Attol meg hazilagos, hogy a csatlakozo nem reszelovel es forrasztopakaval keszul.
Mind a soros, mind az usb csati gyari es 28 usd-ba kerul, aztan a csati utan mar lehet jaccani a kitt-ekkel, sk miegymassal, mert ha elbaxodik, akkor se gyilkolja le a 20000 Ft-os alaplapot.
Ja és nálam az lenne a cél, hogy egy számítógép vezérelje, aminek a programját én tudnám bármikor módosítani. (valamikor programozni is tanultam Tp DOS ... )
Ahogy Shadowbull is írta a címben, ő is akárcsak én, " Házilag " (és ez itt a lényeg) szeretnénk valamit összehozni, ami működik, saját céljainknak (esetleg másoknak is) megfelel, és persze nem kerül milliókba (mert akkor nem ide irogatnánk hanem már megrendeltük volna egy cégnél)
Tényleg jó a te rendszered is (lehet hogy nekem is olyasmi lesz), de azért szeretném kipróbálni, hogy esetleg a fórum segítségével, talán össze tudnánk valamit hozni, kiegészítve egymás gondolatmeneteit. (erre is jó egy fórum)
Főleg olyan emberkéket várnék akik járatosak mind a számítástechnikában, mind az elektronikában, legalább olyan szinten, hogy egy számítógéppel egy relét, ledet, lcd kijelző meghajtását nem tartják lehetetlen dolognak.
Véleményem szerint, otthoni szintre, egy pár bemenettel, egy pár kimenettel ami reléket kapcsol már elég sokmindent meg lehet oldani. Jelenleg tervezek is egy ilyen rendszert, de nekem nem ez a szakmám, én is csak hobbiból csinálom (bár ha nem tudom megcsinálni, nem lesz télen fűtésünk :( )
Ha jol tudom, akkor nem. A legtobb usb vagy com IR ado-vevo szeles spektrumu diodasort hasznal (nekem defaultban 4 led van a sugarzas tavolsaga miatt) es az optikai vevo is spec, hogy a kulonbozo tavtyutyuket is kepes legyen venni. Ja meg ha a vevobe van kihelyezve a celszoft, akkor tehermentesited a procit...
Nem is kell nekik kulon kabelezes? Az jol hangzik. Szamitogeppel hogy kommunikalnak?
a 220-as kábeleken keresztül kommunikálnak. minden egységnek van egy azonosítója (mint egy IP cím) és megvan az utasításkészlete. vannak általános utasítások (pl. ALL UNITS OFF), és vannak modulspecifikusak (fényerőszabályzós kapcsolóknál - DIM/BRIGHT - fényerő le-fel)
Tudnak ezek mondjuk szelepeket szabalyozni, homersekletjelado adatokat tovabbitani?
ez két teljesen külön dolog.... szelepet (mágnesszelepet) természetesen tud szabályozni, 26 euró, áram bekapcs/kikapcs... viszont a hőmérsékletjeladó már más...
én úgy gondolom, hogy a ház automatizálásához több önállóan működő alrendszert (pl. fűtés) kell létrehozni, amelyeknek a vezérlését kell megoldani, ami lehet egy egyszerű távirányító, vsgy pc, vagy célhardver, a lényeg, hogy kezelje az X-10-es, az infrás, és esetleg a rádióhullámú jeleket.