Keresés

Részletes keresés

Gotika Creative Commons License 2006.05.12 0 0 15
  Akkor az epilepsziás kutyámon ne alkalmazzam?
Előzmény: tódor2 (11)
Gotika Creative Commons License 2006.05.12 0 0 14

  Erre is tudok cáfolatot, megfertőződött a kutya, pedig jól használták a Frontline-t.

Ezzel csak azt akarom, hogy valóban nincs 100%-os cucc. Kinek ez jött be, kinek az. Mindenki cselekedjen belátása szerint.

Előzmény: tódor2 (10)
Gotika Creative Commons License 2006.05.12 0 0 13

  Bármelyik patikában beszerezhetitek, recept nélkül még nem gyógyszer, hanem csak táplálékkiegészítő (remélem hamarosan gyógyszer lesz, megérdemelné).

Ha megfelelően adagoljátok a daganatoktól is megvéd.

Előzmény: Coma (7)
hoppaaa Creative Commons License 2006.05.12 0 0 12
Igen. De több olyan vélekedést is, miszerint ez az életét lehet, hogy egy évvel megrövidíti, ezzel szemben a babéziába 1 hét alatt bele lehet halni.... A kutyám már kétszer volt babéziás....
Előzmény: tódor2 (11)
tódor2 Creative Commons License 2006.05.12 0 0 11

egyébként ezt olvastátok?:

 

 

Kérdés, kire vagy mire nézve... A kutyára-macskára, az emberre, a környezetre? És melyik bolhairtó szer: a bolhairtó nyakörv, a bedörzsölő?

A szerves foszfátokkal kezelt bolhairtó nyakörv egyértelműen veszélyes mindenkire nézve: idegrendszeri károsodást okozhat a jószágnál, tekintettel az alacsony dózisú, de hosszantartó - krónikus - mérgezésre. A szerves foszfátok emellett egyértelműen környezetkárosítók.
Újabban fipronil hatóanyagú szer a "sláger" a házi kedvencek szalonképessé tételére. Nálunk Frontline néven kapható, és az állatgyógyszertári gyógyszerésztől szerzett értesüléseink szerint jelenleg ez a leghatásosabb szer.
A hatásosságát illetően nincs is kétség. Annak néztünk utána, mennyire biztonságos a használata a kutyára-macskára, az emberre, a környezetre.

A fipronil rendkívül hatásos, széles spektrumú rovarölő szer. A hatását úgy fejti ki, hogy blokkolja azt a rendszert, amely az idegek túlstimulálását képes megelőzni. Így a célba vett állatban nagyfokú felajzottság, majd halál következik be. Kontaktérintkezés vagy az emésztőrendszerbe való bekerülés útján hat. De inhaláció - belégzés útján is mérgez.
Nem lehet azt állítani, hogy csak a rovarokra nézve veszélyes, mert az a hatásmechanizmus, amibe a fipronil beleszól, mind a gerinctelen, mind a gerinces állatok idegműködésében jelentős szerepet játszik: a fipronil itt is - ott is a receptorokhoz kötődik, csak a kötődés a gerinceseknél "kevésbé szoros", ami némi szelektivitást biztosít.
Eléggé vegyes képet mutatnak a tesztek, amelyeket a fipronil mérgezőképességére vonatkozóan végeztek el. Szájon át vagy belélegezve mérsékelten mérgezőnek bizonyult patkányokon. Bőrön át való felszívódása lassú volt, és alacsony toxicitást mutatott. Ezzel szemben nyulaknál a bőrön át végzett tesztek mérsékelt mérgező tulajdonságúnak mutatták. Hosszabb távon, nagyobb dózisban krónikus idegrendszeri mérgező hatást mutattak ki, patkányokon is és kutyákon is. A kutyák érzékenyebbnek mutatkoztak a szer alkalmazását követően bőrirritációra, szőrvesztésre, mint a macskák. A szer nagyobb adagban, hosszan alkalmazva rákkeltőnek bizonyult: pajzsmirigydaganat fejlődött ki a patkányokban. A hatóanyag lebomlását elemző vizsgálatok azt mutatják, hogy a széles körben (nemcsak bolhairtóként, de szántóföldi és kerti rovarkártevőirtásban is alkalmazott fipronil metabolitja (lebomlásakor keletkező egyik anyaga) hajlamos arra, hogy felhalmozódjon a zsírszövetben.
Figyelemre méltó tény, hogy a spray formájú Frontline forgalomba hozatalát - még 1996-ban szándékozta a cég bevezetni a piacra - megtiltották, mert veszélyesnek ítélték a szernek ezt a formáját.
Belégzéssel vagy bőrön át való felszívódással mérgező mennyiségű szer kerülhetett volna azok szervezetébe, akik nagytestű kutyák kezelésével, gondozásával hivatalból foglalkoznak. (A fipronil adagolása ugyanis testtömegtől függ.)

A Természeti Erőforrásokat Védő Tanács (Natural Resources Defense Council) különösen a kisgyermekekre nézve tartja veszélyesnek a háziállatokat kezelő szereket, hiszen az ő idegrendszerük a felnőttekénél kevésbé fejlett, és sérülékenyebb. Azt ajánlja, használjunk egészségesebb megoldásokat: fürdessük és fésüljük gyakran kedvenceinket és használjunk olyan, nem peszticid alapú növekedés -szabályzókat, amelyek a bolhák szaporodását gátolják.

Előzmény: tódor2 (10)
tódor2 Creative Commons License 2006.05.12 0 0 10

Sziasztok!!

 

Nekem is van egy kutyusom.

Mi Frontlinet használunk, ami mindigv bevált! Persze teljesen megoszlanak, a vélemények, hogy mi a jó. Van aki az Advantixre esküszik.

De sokan nem tudják,(ami furcs, mert le van írva a használati útmutatóba)

hogy a Frontline nem teljesen tartja távol a kullancsokat, viszont ha belemegy akkor elpusztul, és nem tudja megfertőzni a kutyát!

 

Előzmény: Gotika (5)
hoppaaa Creative Commons License 2006.05.12 0 0 9
Ez a Culevit jól hangzik. Én sem szívesen nyomatom a kuttyot teli vegyszerrel. Hol lehet beszerezni?
Előzmény: Gotika (5)
Coma Creative Commons License 2006.05.12 0 0 8
A köszi!!! lemaradt.
Előzmény: Coma (7)
Coma Creative Commons License 2006.05.12 0 0 7
Óóó, micsoda infó! És recept nélkül kapható?
Előzmény: Gotika (5)
Coma Creative Commons License 2006.05.12 0 0 6
Hát ezek akkor elég mutáns kullancsok... hajjajj.. megyek beoltatom magam.
Előzmény: szpsz911 (4)
Gotika Creative Commons License 2006.05.12 0 0 5

  Kutyakozmetikusként sok kullancsal találkozom. Frontlain-ozott kutyusokból is szedek ki. Én most Advantix-el próbálkozom, mert az jó a szúnyogok ellen is, és a rövidszőrű kutyámat nem védi a bundája tőlük. Sokan nem tudják, hogy nem csak kellemetlen a csípésük a kedvenceinknek is, hanem betegségeket is terjesztenek.

 Biztos tipp nincs, talán, ha több mindent használtok egyszerre: nyakörv, spot-on, ultrahangos nyakörv, stb. Az állatorvos is azt mondta tuti csak az, ha nylonzacskóba húzom a kutyát :-))))))))

   Van viszont egy saját tapasztalatom, nem tudományos:

Előző kutyám daganatos betegségben szenvedett, erre Culevitet kapott (humán készítmény) és nemcsak, hogy eltűntek a daganatok, hanem mellékhatásként a kullancsok sem mentek bele. Ennek azért is örültem, mert idős volt már és nem akartam vegyszerekkel kezelni. Megkérdeztem a forgalmazót is, azt mondta igen, valóban nem mennek bele a kullancsok, ezért tudja ajánlani embereknek is nyaralás előtt kezdjék el szedni.

szpsz911 Creative Commons License 2006.05.12 0 0 4

Igen, az. Kb 3000Ft a Fressnapfban.

Amúgy Fronline-oztunk is régebben, de mára a kullancsok szarnak nagy ívben a fronlájnra. Hiába van befújva.

 

Amúgy a kutyáink élete van olyan értékes, hogy nem szarozok a kullancsirtók árával, csak legalább lenne egy valami, amiben meg lehet bízni.

Előzmény: Coma (3)
Coma Creative Commons License 2006.05.12 0 0 3
A Killtix az a sárgásbarna színű ~4000 Ft-os nyakörv?
Scholl4 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 2
Ajánlom a fipronil tartalmú Frontline készítményeket.
Kicsit drága de az tuti, és hosszú időre nem lesz bolha-kullancs gond.
Előzmény: szpsz911 (-)
hoppaaa Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1
A beszakadás a kisebb probléma. Az betokozódik, és majd kiveti a szervezete.
Előzmény: szpsz911 (-)
hoppaaa Creative Commons License 2006.05.11 0 0 0
Túl komoly a téma, ahhoz, hogy csak simán 0-ázzak. Tehát: én Advantix cseppeket használok a kuttyra. Azért nem spray-t, mert viszonylag hosszú szőre van. Mondják még a Killtix nyakörvet is, és vannak, akik a Frontline-ra esküsznek. Ezen kivül, van egy Neem nevű természetes alapanyagú szer, ami állitólag szintén jó. A kuttyokat minden séta után, vagy esténként simogatás örve alatt alaposan át kell nézni. A mászó kullancsot le kell szedni, a befúródottat pedig egy határozott mozdulattal kiszedni. Ha már jól megszivott kullancsról van szó (randa, áztatott lencse kinézetű) akkor lehet figyelni a kutyust. Bágyadtság, hányás, sötét (véres) vizelet, magas láz. Ez a Babézia. Akkor gyorsan orvoshoz vel, de előbb lázcsillapitót kell neki adni. Az orvos majd ad neki Imizolt (injekció) és antibiotikumot. Esetleg vérvételre küldi. Sok folyadékot kell a kutyusnak adni. Az enyém eddig kétszer volt babéziás, nagyon bevált a jól felvizezett húsleves sok tésztával, mint folyadékutánpótlás. Bárhol lehet kullancsal találkozni, mezőn és városban a füvön egyaránt.
Előzmény: szpsz911 (-)
szpsz911 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 topiknyitó

Mint a topic címéből kiderül, aggódó állattartók vagyunk. Két spániel kutyánk van. A mindenki által legjobbnak mondott KILLTIX nyakörvet használjuk. Ennek ellenére nincs nap, hogy ne szednénk ki belőlük 2-3db-ot. Tiszta idegbajosak vagyunk, mert ezer szart írnak a babéziától kezdve mittudoménmiig. A frissen belement kullancsot ráadásul nem is mindig bírjuk beleszakadás nélkül kivenni.

Ötletek? Módszerek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!