"Ha mindenre gondolok akkor a legkifejezőbb megnevezés a : bácskai bunyevácok merthogy ebbe bele tudom érteni a hazai témákat, de a "lentiek" dolgait is szintúgy. "
tiszteletben tartva egy rakás emberi jogot - szabadjon megjegyeznem, hogy a kisebbségi egyéni jogok közül az önmeghatározás személyre szabott jogának az álláspontom szerint van egy objektív kerete, éspedig fogalmazzunk úgy, nem túl szabatosan, hogy a felmenői vérvonal.
tehát bármely polgár joga, hogy önmagát az adott kisebbséghez tartozónak vallja, azonban pusztán a nyilatkozata még nem írja felül a genetikai állományát - ezért a nyilatkozatától függetlenül mindenki az marad aminek született.
Normatív állami támogatást többet kap a kisebbség, ezért az a véleményem, hogy mi Magyarok vagyunk kisebbségben és hátrányosabb helyzetben Magyarországon.
Krisztián, elnézést kérek tőled az elmúlt napokban zajlott közjáték miatt. Azt jelzi, hogy vagy nagyon naívak vagyunk, vagy létezik olyan szintű aljasság, amire nem vagyunk felkészülve. Azért a világ mégiscsak a rend felé halad, remélem, látod.
megnéztem és jónak tűnik. olyannyira, hogy készülök is rá, ha kell.
sejtem hogy mi lenne ez, és elkezdtem az anyag gyűjtését is, sőt saját archív digitális anyagaim, filmjeim is adnám hozzá. ismerve a szerkesztő urat (sejtem ki az) elkélhet az ilyen típusú segítség.
Az alant közzétett, eredeti 1882-es kiadású könyv bármikor a téma iránt érdeklődő rendelkezésére áll. ( max. másolati, vagy helyben olvasási példányban)
A módus operandi-ról nincs megemlékezésem, mert kaptam tőle egy ejnye-bejnye levelet....:-((
Most már csak a felhasználónevet és a jogait kellene visszaállítani, na és persze Krisztián kedvét, hogy ezután a mélységesen dicstelen közjáték után legyen kedve újra köztünk lenni, beszélgetni és a véleményét velünk megosztani.
Krisztián hozzászólásai mikor kerülnek vissza a topicba?
Vagy az Index Fórumban elegendő egy becsületsértő mocskolódó "súgása" ahhoz, hogy a Modus Moderandit nem, csak a mocskolódó érdekeit sértő hozzászólások eltűnjenek?
ja és persze éppen azt hagytam le ami amihez illett volna visszakanyarodnom, azaz, hogy a két opció (a nem éppen autentikus azaz belemagyarázós) horvátos és a mélyebb, hitelesebb origi bunyevác közül az marad életben amelyik erővonal sikeresebben hozza be a maga (külhoni) segédcsapatát. ebben jelen pillanatban még tán erősebb a horvát vonal, de nem fog tudni ellenállni a földrajzi közelság miatt és pláne a kultúrális különbözőségek miatt az erősödő szabadkai-zombori befolyásnak.
mert ettől függetlenül óriási krízisben vannak a kisebbségek. átlagéletkorban idősödnek, a nyelvet mind kevesebben gyakorolják, nem tudnak lépést tartani a korszakos kihívásokkal (épp ezen kívánnánk túlllépni - és ezáltal túlélni).
de megnézném, hogy ha teljesítmény finaszírozó lenne a rendszer, és nem automatikusan töltené a rendszerbe bele a pénzt - magyarul ha verseny volna, és nem védené az állam a ksiebbségek sáncait - hogy akkor mi lenne.
kevesen maradnánk.
megérdemelné ez a meghaladott modell a kiszuperálását, nem csak pénzügyi okok miatt, hanem mert ezzel együtt kikopnának a kalandor elemek is.
namármost ha terveink akár csak részben is sikerülnek, márpedig miért ne sikerülnének, akkor a magam részéről úgy gondoltam, és ebben szerencsére van támogatottságom a bajai csito tudna ennek modellváltásnak a természetes centruma lenni.
ugyan szabadkai barátaink nehezen értik, hogy miként történhetett, hogy baja számukra is szalonképes nemzetiségi képviselettel évtizedek óta nem rendelkezik, de ők kérték, már csak a hagyományok tisztelete miatt és nyomós parkatikai okokból is, hogy baját tegyük meg a hazai központtá.
nekem ezügyben sem szükséges a vezéri szerep, örülnék ha baján bárki ezügyben kezébe veszi a gyeplőt, de jobb nem lévén én voltam kéyntelen eleddig ezt a tevékenységet végezni.
Azt azonban elmondom, hogy a stafétát csak nálam felkészültebbnek vagyok hajlandó átadni…azon nem bajai személyek akikekt ismerek és akik tudottan felkészültebbek nálam már az ügy megett állanak, velem együtt.
szóval ami szeretnénk elérni, az egy modellváltás a kisebbségi létezésben. amint már utaltam rá: elfeledve ezt a halovány, kisavazott kettőt jobbra kettőt balra bunyeváckodást.
azt kell elérni, hogy átjárható legyen a határ szerbia irányába mind több helyen, és szimbolikusan is le kell rombolni az akadályokat. Ezeket jelen pillanatban a honi nagypolitika, nemzetiségi önkormányzati politika és a hivatalos bajai horvát kisebbség vezetés által is támasztott akadályokat a hiteles információ és a megélt valóság tudja hamarabb mint gondolnátok eltakarítani.
jövőre már nem csak vezekelni fognak lejönni bajára a horvát vezetők. dolgozniuk is kell majd év közben ahhoz, hogy maradásuk tudjon lenni. bár lelkiismeret dolgában úgy állnak, ahogy.
szóval azon vagyunk, hogy berendezzük a csitót, és csináljunk belőle egy információs és médiacentrumot.
Ha azt vettétek észre, hogy eleddig nem esett szó pénzről az azért van, mert akik garán a kisebbségi dologban benne vagyunk a magunk költségén jövünk megyünk, és pénzt tényleg csak a projektekre költünk, és mellette tudjuk, hogy hogyan lehet kuncsorgás nélkül is megrendezni egy rendezvényt. A hiteles programot szívesen támogatják a vállalkozók és nem kell lenullázni a kaszzát. Stb.
és akkor ilyenekről nem is regélek, hogy tavaly és előtte is bulgáriába szerveztünk kirándulást táncosoknak mert ez csak úgy jön.
mellette az idénre tervezzük kiterjeszteni a munkálkodást a sport területére, gyermek és felnőtt korosztályban foci, kézilabda és kosárlabda sportágakban amolyan vándorkupa jelleggel. minden sportágban más más város (falu) házigazdaásga mellett.
amit viszont a végére hagytam, hogy mindehhez baja várostól egy krajcár támogatást sem kaptunk, és azt is nehezményezzük, hogy baja város vezetése még annak kapcsán sem keresi a segítségünket, hogy fordítsunk, nemhogy érdemi dolgokba bevonnának.
és akkor már tényleg csak annyit, hogy a garai bunyevác (szerb) kisebbségi önkormányzat tagjai is munka meg tanulás mellett végezzük ezen tevékenységet, nem másért mert elkötelezettek vagyunk, és szeretjük ezt csinálni.éppen emiatt akik minket ismernek - elismernek.
vitaindítónak legyen elég ennyi.
és ugyanez a technika folyik zeneoktatás vagy vallási okok ürügyén. minél feljebb haladunk a rendszerben annál több jogcímen és annál nagyobb összegek tudnak értelmetlenül elveszni.
más. a honi horvát kisebbségi felsővezetés éveken át le sem tojta a bajai vagy garai rendezvényeket, lévén semmilyen külön indoka nem mutatkozott annak, hogy közöttünk megjelenjenek. a délszláv háborúk miatti identitási válság kapcsán éppen nekik kellett volna iránymutatást nyújtani. ehelyett a megosztást erősítették, egy olyan idegen opció favorizálásával, mely nem illik a bácskai hagyományokhoz.
a bácskai bunyevácok tradicionális triangulumában a baja-zombor-szabadka relációban a hazai ág már már elsorvadni látszott, azzal, hogy a nyakunkra erőltettek ilyen olyan horvát diplomatákat, miközben a rendezvényeken tardicionális zenéinket nem engedték megszólalni.
és ez a szégyen több mint tíz éven át tartottt!!!!!
a horvátok seggét nyaló vezetők elhitték magukról, hogy ez így is van, és a bizantinizmusuk kellős közepén megdöbbentek azon, hogy léteznek olyanok akik gara esetében többre becsülik bezdán vagy regőce testvérkapcsolatát mint a horvátországi topoljét. mivel az ott lakó horvátokhoz éppen semmi közünk nincsen. de ugyanez a helyzet baja és Labin vonatkozásában.
az idei prélón baján ahova az országos horvát vezérkar utasítására o.j. és sz.p. meghívta szerencsétlen labiniakat volt szerencsém a közelükben ülni. irgalmatlan savanyú pofával fikázták a bort amit kaptak és akkor nem zvonko bogdan dalaira keltek fel táncolni, hanem a bécsi valcerekre….nekik volt a legnagyobb kín, de szerencsére jól beittak és ennyi volt a protokoll.
szóval meg kellett csinálni az ellenlépést, és megkeresni és feléleszteni a szabadkai és zombori kapcsolatokat, mert iszonyatos pusztítást végzett az elmúlt 12 év.
jellemző, hogy a muity antal szervezte bokodi préló (határok nélkül) is addig élvezte az országos horvát önkormányzat (média és egyéb) támogatását ameddig nem nyitott az igazi bunyevácok felé. amikor szabadkáról jöttek fellépni a táncosok és zenészek már bojkottálták az eseményt….
engem, személy szerint le akartak járatni és el akartak lehetetleníteni amikor gyalázatos módon rámküldték a pécsi tv horvát krónika műsora riporterét, hogy garán nincsenek is szerbek és tképpen álképviselő vagyok.
csak akkor tudnám, hogy miért vettünk el a szart sem érő garai horvát önkormányzattól kb 50%-nyi szavazatot, és miért a mi rendezvényeink voltak kivétel nélkül teltházasok, amellett, hogy minden alkalommal ingyenesen programmal és vacsorával vártuk vendégeinket.
rendezvényeinken kihangsúlyoztuk bunyevác identitásunkat, és szinte extázisba kergettük közönségünket amikor mintegy 5 órás mozi vetítésen bemutattuk a garai bunyevácokról valaha elkészült filmeket. némelyik felvételen a ma élő szépkorúak még mint zsenge ifjak táncoltak és énekeltek.
A jó indítást követően felvettük a kapcsolatot a szabadkai BUNYEVÁC KULTURÁLIS KÖZPONTTAL, amely szervezet tánccsoportja és zenekara többször léptek fel meghívásunkra garán, katymáron bokodon, mindenkor kihangsúlyozva, hogy bunyevácok vagyunk nem horvátok sem szerbek.
de ezt az emberek garán és másfelé is nagyon jól tudták.
a kultúra területén elért iskerekkel azonban nem elégedtünk meg, hanem delegációnk felkereste a BUNYEVÁC NEMZETI TANÁCSOT, amely szervezettel együttműködni szándékozunk a jövőben, az alábbi témák kapcsán:
kultúra területén tánccsoportjaink és zenekaraink részére autentikus szakmai segítséget tudnak és akarnak nyújtani.
segíteni szándékoztak azon közös törekvésben, hogy kezdeményezzük a szerbiai (vojvodinai) alkotmányos helyzethez igazodva a bunyevácok önálló nemzetiségként való elismertetését. (tudjuk, hogy ebből sajna mi lett.) azonban közösen kiértékelve a helyzetet ezen szándékunkról azóta időlegesen lemondtunk.
oktatás területén szorgalmazzuk egyfelől a szerbiaihoz állapothoz hasonlóan bunyevác nyelvoktatáshoz tankönyvvek beszerzését, valamint távlati tervként középiskolai szinten hazai tanulók ottani tanítása lehetősége megnyitását.
emelett megkezdtük egy digitális tv stúdió létrehozását a annak érdekében, hogy megörökítsük a régi tradiciókat ismerő idősek dalait, meséit ruháit stb. a teljes bácskára kiterjedően.
emelett terjesztjük az általuk elkészített bunyevác kalendárt, és újságot. illetve szorgalmazunk további médiafelületen való megjelenést, melyről jelen pillanatban nem kívánok konkrétabban tájékoztatást adni.
a kisebbségi törvény szerint az önmagát kisebbséghez tartozó személyt egyéni és kollektív jogok illetik meg.
ezek alapvetően formális alanyi jogok: úgy mint név-, anyanyelv használat illetve olyan kollektív jogok melyek érdekérvényesítő és képviseleti jogot eredményeznek.
fenti jogok tartalmi kiteljesedése (gyakorolhatósága) érdekében az önkormányzati, a költségvetési törvény - a normatív finanszírozáson keresztül – szándékozik mindennek pénzügyi forrását megvalósítani.
nem vagyok túl népszerű azzal a nézetemmel, hogy a kisebbségi rendszer elemei hazánkban kontraprodunktív módon érvényesülenk.
mire gondolok?
a garai példából fogok kiindulni, és nagyon leegyszerűsítem a mindenkori helyzeteket.
a bunyevácokat több ciklus óta a horvát kisebbségi önkormányzat képviseli. több cikluson átívelő „tevékenysége” nélkülözi a tervezés és a tudatos építkezés minden elemét. (amit itt leírok az igaz lehet bajára, stb stb., és más nemzetiségekre is)
ha a képviselők picit is birtokába lettek volna némely elengedhetetlenükl szükséges képességnek akkor már az első négy évben önálló és célorientált intézményi és dologi hátteret hoznak létre, mely azonban elmaradt.
ezalatt értem, hogy négy év költségvetési támogatása alkalmas lett volna arra, hogy saját iroda (benne számítógép, fax, fénymásoló) létrehozásával a kisebbségi önkormányzat pontosan beazonosítható és utolérhető legyen. de mindenki tudja, hogy nem ez történt. ssak időről időre megválasztott kisebbségi képviselők és vezetől léteznek, akik mint ilyenek nem megfoghatók és ezért minden tekintetben felelőtlenek.
visszatérve a vágyálmokhoz, ha ez az intézményi háttér kellő időben kialakult volna, akkormód nyílana arra, hogy ciklusokon átívelő és valódi programok jöjjenek létre. de ennek a csírája sem volt meg.
a költségvetési támogatás legnagyobb hibája, hogy normatív támogatás alapú – vagyis hogy időarányosan fizeti a költségvetés terhére az állam, függetlenül attől, hogy az adott kisebbségi önkormányzat abból milyen programot finanszíroz. ez azért alakulhatott így mert a kisebbségi „politizálás” minden szintjén megélhetést biztosít egynéhány embernek.
át kellene térni egy oylan modellre, ahol a pénzt egy regionális szintű kisebbségi hivatal kezelné, és elszámolni utólagosan a projekt finanszírozás elevei szerint volna lehetséges. ezzel kiküszöbölhető lenne a közismert módszer, a aköltségszámlás pénzfelélés….
nézzük, hogy az így megmaradó pénzeknek mire volna szabad fordítódnia? vgy mire ment el eddig?
lévén, hogy a bunyevácokat lazán a horvátokhoz suvasztották elkerülhetetlenné vált, hogy a bunyevác nyelv élő rovására – horvát nyelv tanítása kezdődjék az álktalános iskolák, középsikolák szintjén.
Így lett ez garán is, és ennek haszna azoknál cspódott le, akik megírták ezeket a könyveket, majd lektorálták, majd az országos kisebbségi önkormányzat pénzén (közpénzen, kht-ken átfutattva) kinyomott könyveket, ismételten közpénzen a helyi kisebbségi önkormányzatok költségvetéséből megvették állítólagosan a diákok érdekében.
akik aztán sajnos sehogyan sem tanultak meg bunyevácul. de még horvátul sem. miközben évről évre irgalmatlan pénzek folytak el.
közép kelet európa egyik legcsúfabb rákfenéje a többirányú orientáció, vagyis hogy szinte bármely közéleti, társadalmi kérdésben kínálkozik minimum kettő, egymással szembenálló, és ugyanúgy képviselhető nézetrendszer. (kelet-nyugat, népi-urbánus, kozmopolita-népnemzeti stb.)
a fenti jelenség leghétköznapibb okaként (és most már csak hazánk esetét taglalom) a keletről indulás és a nyugatra érkezés története adódik, azonban történelmi távlatokban szinezi ezt a majd egy időben esedékes osztrák (nyugati) és oszmán (keleti) megszállás. megannyi erőszakos modell, melyekhez a túlélés érdekében alkalmazkodni kell tudni. ennek az alkalmazkodni tudásnak az eredménye a lelemény, az oly jellemző kuruckodás, és a betyárvilgág nimbusza. de ebből eredeztethető egyik legcsúfabb nemzetkarakterisztikánk: a megosztottság, a széthúzás.
magyarán mondva: nincs az a tett, vagy cselekedet, melynek kapcsán ne születnének a többségi elismerő nyialtkozatok ellenére ócsárló, kritikai hangvételű, irigységből vagy a fent leírt hagyományokból fakadó elmarasztaló hangok.
nem pusztán a fentiek miatt, hanem egyébként is nehéz kisebbségi tevékenységet végezni - mert az elvárások soha nem voltak és nem is lehetnek egységesek.
ha nem untatlak titeket tartok egy rövid leírást mindarról, hogy mik lennének azok az alapvető elvárások, melyeket a többségi (jogalkotó) nemzettől vár a kisebbségi társadalom, annak érdekében, hogy meghatározza, és szervezni tudja önmagát.
aztán jöhet annak taglalása, hogy kisebbségek miként tudnak élni és visszaélni a törvény adta jogokkal.
ezek oylan szükséges alapvetések, amelyek megtárgyalása nélkül elveszünk a részletkérédsek burványában. ha nem fektet le az ember egyfajta elvi alapot, akkor olyan parttalan vitába keveredhet, ahol mindig mindenkinek igaza van, csak éppen a diskurzus nem jut el sehonnan sehova.
persze. a hétvégén rátekeredek a gépre és elég sokmindent írok.
vissza szeretnék egy kicsit térni a közéletbe, médiába. és ez nagyon jó terepnek tűnik az induláshoz.
a legutóbbi években ilyen-olyan okokból távol kerültem ezen számomra fontos tevékenyésgektől, de már régóta motoszkált bennem, hogy ne pazaroljam el energiáimat teljesen mások számára nagyon, nekem kevésbé fontos diolgokra hanem kezdjek el ismét alkotni.
ehhez kaptam a legjobb pillanatban egy indíttatást a Csicsitől, ami egyébként nem más volt, mint néhány elismerő szó, ami őszintén jólesett!