én már nem tudok változtatni, mert kidobtam a papirokat és nem is akarok én sem mentem el az EU szavazásra sem abban az időben hetente jártam az EUba, s láttam milyen az élet ott, Olaszország, Németország, találkoztam emberekkel, melósokkal, volt, hogy kinnragadtam a pontos, preciz olasz munkavégzés miatt - nincsenek meg a papirok, majd holnap - nagyivben ott is szarnak a politikára az emberek, amig normálisan tudnak élni nem is érdekli őket. S normálisan élnek, ott keresve sem találtam az olyan arcokat, mint amikkel nap mint nap találkozom itt. Mi még messze vagyunk az EU tól, s igy, hogy egyszerre 10 léptek be - nem mint anno, Portugália, Spanyolország vagy Ausztria esetében - elég kevés esélyt látok a felzárkozásara, ezért nem is szavaztam.
Roppant mód leegyszerűsitve meg kell nézni az árakat és a béreket, ez lehet a titka az egésznek.
( ez már csak ide zárojelbe való, hogy a párizsban vásárolt 0.90€ termék, idehaza miért is 600 HUF)
hogyne lehetne. le is írja a lap: hogyan. mivel nem lesz a szavazólapra nyomtatva a nevük, oda kell írni, rajzolni mellé egy négyzetet, és beleikszelni. én így fogok tenni, és mindenkinek javaslom.
talán majd úgy 3 év múlva kampányolj ezzel, persze ha meglesznek hozzá az anyagi forrásaid.Addig is marad a távolmaradás,mint a lehető legjobb eszköz,ami a rendelkezésünkre is áll.
Mint mondtam, erre másfél hét igen kevés, meglepődnék, ha jelentős áttörés lenne ezzel kapcsolatban. Mindenesetre valahol, valaki(k)nek el kell kezdeni...
Nézd, én megértem az érveid, mi több még egyet is értek vélük. csak ne tudom miképpen tudjuk eljuttani az üzenetetet a távolmaradókhoz,miszerint szavazz érvénytelenül mert......... Ha van használható ötleted én veled tartok!!!! Addig is a távolmaradás a legjobb üzenet, bár én úgy vélem hogy le sem kakiklják,sem az aparátcsik janicsárok,sem pedig a média.
Az Eu szavazásnál asszem úgy magyarázták az alacsony részvételt, hogy az embereket nem érdeklik az Európai ügyek. másrészt sztem az o.gy. választás némileg más, nagyobb a tét (a pártoknak is).
"De ha tömegjelenség lenne, akkor az is azt eredményezné, hogy egy szűk, elvakult apparatcsik réteg döntene." Elsősorban a távolmaradókat kéne meggyőzni, hogy menjenek el és szavazzanak érvénytelenül, aki ide, vagy oda akar szavazni, az meg tegye azt. Vagyis a döntő réteg lényegében nem lenne szűkebb. (a távolmaradók úgy 30-40%-ot ki fognak tenni, ennek már a harmada-negyede is valami, az már feltűnő lenne, főleg ha előtte jól meg lenne hírdetve. Ha elindulna egy szélesebb körű mozgalom, akkor összejöhetne - persze ennyivel a választások előtt már nehéz :-( 10% érvénytelen szavazat meg sztem még mindíg felkeltheti valamely párt figyelmét (még ha nem is a két nagyét) - ha sikerül normális politikával megnyerni ezt a réteget, az bizony bőven a parlamenti küszöb fölött van.
Na én az EU szavazásnál elmentem nemmel szavazni,de nem sokat értem el vele. Csak elegem volt abból a pozitív szennyből ami a megyó seggét nyaló médiából folyt.Negatívumot még csak véletlenül se lehetett hallani,hallatni.(nekem úlságcikkemet tiltották le) Én még emléxem az első köztársasági elnökválasztásra.Az akkora érdektelenségbe fulladt(az embereknek már akkor is tele volt a hócipőjük a genxterváltással),és ez nagy szó, mert nem telt el sok idő),hogy azóta sem ez dönti el a közt .elnök személyét.
De ha tömegjelenség lenne, akkor az is azt eredményezné, hogy egy szűk, elvakult apparatcsik réteg döntene. Ugyanúgy, mint a távolmaradás. Az jó lenne? Konzekvenciát úgyse vonna le senki, ahogy az EU-parlamenti választások után sem. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ez a választék, ebből lehet választani, és a legkisebb rosszat próbálja meg mindenki kikapni belőle. Ezen túl meg az összes párt magasról, és ballisztikus ívben... Vagy legyen végre forradalom. :)
Nincs járható út,és nincs is kire szavazni, eggyik kutya másik eb. Sajnos a kétfarkú kutyák azok csak viccelődtek. A "Zöldpárt"-nak( a Tomcat féle) is az volt a jelszava hogy azokért akik nem mennek el szavazni,de velük elég sok baj volt. Az összes létező "befolyásosabb" párt már "bizonyított",minimum 4 évig náluk volt a kormányrúd.És meg lehet nézni ki sem látunk a sz@rból.
Emlékeztetnék mindenkit, hogy az Eu-parlamenti választásoknál mekkora volt a részvételi arány. Levonta belőle bárki is a konzekvenciát? Nem. Ez nem járható út. Tömeges otthonmaradással azt lehet csak elérni, hogy egy nagyon szűk, nagyon elszánt, nagyon beetetett, igazi pártapparatcsik réteg döntene az ország, és mindannyiunk sorsáról.
Hááát... ilyen remek összefoglalót már régen olvastam itt a polfórumon. :) És megnyugodtam, hogy nem én vagyok a Marsról. :)
off A téma iránt érdeklődőknek ajánlom Peter Sheldon (írói álnév): A rendszerváltás feketekönyve c. könyvet. Világosan összefoglalja és nyomon követi, miért az a helyzet ma Mo-on, ami.
ebben nem értünk egyet abból, hogy érvénytelen a szavazat, az is kisülhet, hogy egyesek olyan hülyék, hogy x i sem tudnak.
én nem azt mondom, hogy nem érdkel az ország sorsa, nem érdkelnek ezek az emberek, új arcokat szeretnék,akiknek esetleg van még hitelük, nem gyurcsányt, orbánt, mikola "mengelét", kunczét és társait.
Sajnos ma Magyarországon sokan vannak, akit nem érdekel, hogy ki lesz kormányon a következő négy évben. Még azt is megkockáztatom, hogy többen vannak, mint ahányat érdekel ugyan, de nem tudja hova tegye az x-et. Éppen ezért lenne egyértelműbb az érvénytelen szavazat. Az valóban csak azt mutathatja meg (ha az általában tapasztalható érvénytelen szavazatok arányát jelentősen meghaladja - 0.5-1% már nem lehet véletlen), hogy ezek közül aztán nem. Míg ha nem mész el, simán rádfoghatja bárki, - demagóg módon, ahogy mondtad - hogy téged nem is érdekel. Ha elmész, és érvénytelenül szavazol, akkor pont, hogy ezáltal akadályozhatod meg őket ebben.
Én mindig elmegyek szavazni, ha nem értek egyet a választási lehetőségekkel, akkor is. Legfeljebb rontok, de ez nálam belső kényszer, illetve demonstráció a gyerekeim előtt, hogy igenis, tessék elslattyogni az urnáig, ha már egyszer jogunk van hozzá. Mint már olyan sokan írták, ez is egyfajta tiltakozás.
Egyébként jó lenne egy független szervezet, akármi, amelyiknek lenne annyi pénze, hogy elkezdené reklámozni a minden pártot a süllyesztőbe és kezdjünk új lapot c. szlogent. Csak hát sajnos nincs független média, szvsz. igazán független értelmiség, vagy civil szerveződés, amelyiknek ráadásul van annyi pénze, hogy hírdetni tudja ezt a lehetőséget. Amíg csak párthírdetések vannak, hogy szavazz rám, itt vagyok, én kellek neked, addig csak az tudatosul az emberekben, hogy ezek közül KELL választani. Akinek meg már végképp elege van, az nem szavaz.
haverjaimmal én sem vesztem össze, ezt sokszor úgy sikerült elérni, hogy nem beszéltünk politikáról. Most már más a helyzet, ugyanis a haverok többsége többé-kevésbé kiábrándult a pártjából.