Nagyon úgy néz ki, hogy egy pávaszemhez volt szerencséd. A kép alapján elég nehéz elkülöníteni, hogy Nagy v. Kis pávaszemről van-e szó. De mivel azt írtad, hogy a szárnyfesztávolság kb. 15 cm volt, ezért ez megerősít abban, hogy egy Nagy pávaszem - Saturnia pyri landolt a fürdő ablakban, úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy Erurópa legnagyobb lepkéjével találkoztál.
Meg tudja nekem mondani valaki, h mi a szösz ez!? Ma szállt a fürdő ablakába. Kb 15cm a szárnyfesztávja, hüvelykujjnyi a teste, és van két páfrányra hasonlító "antennája"...
Megkaptam a mailt, de valahogyan sikerült az összes levelemet törölni, úgyhogy ezúton válaszolok...
Sajnos rossz hírem van. A hétvégén még tartogattuk a hernyót egy üvegben, de nem sikerült etetnünk. Úgy döntöttünk, hogy elengedjük ott ahol találtuk. (Máriaremete). Bocs, a fotózás miatt.
Mellesleg a kisfiam (7) nagyon örült, hogy segítettél mert egy mániás gyüjtögető és így mindent megtudtunk erről a lepkéről...
Nagyon köszönöm! Megnéztem a "halálfejes" képeket. Szép lepke lesz belőle. Megbeszélhetünk egy fotózást, Pesti vagyok... Mire van szüksége, hogy életben maradjon?
A fiam találta a képen látható hernyót. Szent ígéretet tettem neki, hogy kiderítem, hogy milyen lepke lesz belőle. A neten végignéztem az összes magyar és angol nyelvű találatot a hernyó szóra, de nem leltem rá. Tudtok segíten????
Még egy gondom van. Van nálam két könyv, bennük két lepkés fajlista. Mindkettőben az áll, hogy van többek között a füstös övesbagoly (Catocala conversa) és az Ephesia diversa, amelynek nincs magyar neve. Rákerestem a neten, erre azt kaptam, hogy az Ephesia diversa az a füstös övesbagoly. Erre ráestem a Catocala conversára a Google-ben, s aszondta, az a sötét övesbagoly. Ez utóbbi verzió korrekt így? Tehát füstös övesbagoly = Ephesia diversa; sötét övesbagoly = Catocala conversa. S akkor a két könyv meg vélhetően egymást használta forrásnak - rosszul. (Gondolom, gondolnám.)
Ezeket a képeket a nyáron készítettem, pontosabban ezek egy videófelvétel kockái.
Akkor az tűnt fel, hogy a lepkék meg voltak számozva, nyilván valamilyen vizsgálódás céljából. Többször is jártam arra, de senkivel sem találkoztam, nem tudhattam meg bővebbet. Azt viszont kiderítettem, hogy ezek a lepkék a védett szürkés hangyaboglárkák.
Tényleg szépek. Most h így nézem, felmerül bennem a kérdés, hogy van-e még egy olyan állatfaj, aminek a testéhez viszonyítva ekkora hatalmas a szárnya...?
Sorry, kicsit havaztam melóval, ezért nem írtam eddig.
Hétvégén vettem egy saját digigépet, úgyhogy nyáron/tavasszal irány a természet lágy öle, aztán röptében, pihentében, mindenféleképpen lepkevadászat indul :)
Kéretik majd az általam felrakott képeknek elárulni a fajtáját is...