Keresés

Részletes keresés

Timótea Creative Commons License 2005.10.25 0 0 219

Igazad van, Alice.

Egy hurrikán és egy lehetséges járvány között óriási a különbség.

Én arra reagáltam, hogy Gabiiii semmit sem hisz el a médiának. Erre próbáltam reagálni, hogy azért van amit nem árt elhinni.

Halálos járvány még nincs, (reméljük nem is lesz) de a valószínűsége megvan. Nem árt szemmel tartani a fejleményeket.

 

A csirkepiacot tőlem nem kell féltened, nagy csirkeevők vagyunk.:-) Viszont: csak a sarki hentesnél veszek húst, ahol "törzsvevőnek" számítok és mindig friss, jó minőségű húst kapok. Ha ő mondja, hogy ez a csirke magyar, akkor azt elhiszem.:-)

Előzmény: AliceCsodaországban (218)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.25 0 0 218

Értem én miért írtad...

 

Csakhogy van egy igen lényeges különbség. Ott a hurrikán közeledtével a kormányzó igen pontos megszívlelendő konkrét javaslatokat tett a lakosságnak, miszerint mindenki húzzon el mint a vadliba a hurrikán elől, ide és ide lehet menni, itt és itt vannak ideiglenes táborok stb.

 

De ennél a madárinflenzánál csak a lehetőségről van szó, meg hogy a kormányok hogyan készüljenek fel rá. A lakosság számára még semmiféle megszívlelendő tanács nem volt, az amit sokan megelőzésképpen pótcselekednek csak arra jó, hogy gazdasági károkat okozzon (baromfifogyasztás visszaesése pl) illetve majd fog még okozni, amikor a valódi normál inflenzások már nem fognak kapni a patikában orvosságot.  (No meg ha ez így megy tovább számitani lehet gondolom pár tartóscikk átmeneti hiányára is)

Mindezt - a habokra.

Előzmény: Timótea (217)
Timótea Creative Commons License 2005.10.25 0 0 217

New Orlansban a hurrikán már kialakult és közeledett

 

És még így is csak legyintettek rá!

Ezzel a New Orleansos példával csak azt próbáltam demonstrálni, hogy hova vezethet a túlzott legyintgetés.

Előzmény: AliceCsodaországban (214)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.25 0 0 216
no meg ott azért tudni lehetet, hogy xszáz kilométer és a bazi nagy szél már messzire jár, no de a járvány az önjáró és szarik ma már olyan aproságokra, hogy kontinens...
Előzmény: AliceCsodaországban (214)
Timótea Creative Commons License 2005.10.25 0 0 215

Amúgy meg én általában előre veszek egy hónapnyi akármit amit el lehet otthon raktározni, mert így járunk a tescoba, auchanba, szóval nem értem mi ebben a durranás.

 

Erről beszélek én is. :-)

 

Nem azt gondolom, hogy egy hónap alatt a járványnak is vége lesz, csak azt, hogy addigra talán már az állam (egészségügy, hatóságok, rendvédelmi szervek) ura lesz valamilyen szinten a helyzetnek, a káosz valamilyen szinten letisztul. Aztán van telefon, internet, kapcsolat a külvilággal, tehát ha ki is kell menni, nagyjából megtervezhető, hogy azt a lehetőségekhez képest hogy tehetem meg a legbiztonságosabban. Egy ilyen járvány esetén ez persze olyan, mint az orosz rulett: lehet, hogy kapásból elpatkolsz, lehet, hogy akárhányszor kockáztatsz, mindig megúszod. De azért ha egy mód van rá, én a lehető legkevesebbszer húznám meg a ravaszt...

Előzmény: AliceCsodaországban (204)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.25 0 0 214

New Orlansban a hurrikán már kialakult és közeledett, sőt nagyjából órára meg tudták mondani, hogy mikorra ér oda és mennyire lesz pusztító.

 

Itt jelenleg még csak egy esetleges valószinüségről van szó.

Előzmény: Timótea (213)
Timótea Creative Commons License 2005.10.25 0 0 213

en a hiradonak azt sem hiszem el,amit kerdez.Egesz egyszeruen szenzaciohajhasz penzehes banda az egesz,aki a nezettseget tartja elorendunek az igazsaggal szemben.

 

Valószínűleg New Orleansban is így gondolkoztak elég sokan, aztán meg lehet tekinteni az eredményt.

Vannak dolgok, amivel szerintem a média sem viccel.

Előzmény: Gabiiiiii (202)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.25 0 0 212
legyen már valami haszna is hogy kint lakom a végeken:)
Előzmény: AliceCsodaországban (208)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.25 0 0 211
No kérem legyen már annak valami haszna is, hogy itt lakunk a végegen...
Előzmény: AliceCsodaországban (208)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.25 0 0 210
Hát az biztos, hogy egy esetleges járvány idején a groby forgalma ugrásszerűen meg fog nőni... :-)
Előzmény: Törölt nick (209)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.25 0 0 208
Hát körfolyosós bérházban nem tudom hogyan oldanák meg a kecske meg birkatartást..:-)))
Előzmény: anyabanya (206)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.25 0 0 207
Házhoz szállíttatnád a kaját - ha lesz aki kihozza és lesz aki megfőzi. Akik ezt csinálják, ugyanúgy fognak félni, és esetleg ők is így gondolkodnak, hogy nem érdekel a munkahelyem jelen pillanatban...
Előzmény: Törölt nick (205)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.25 0 0 206
hát mi meg még kaját sem hoznánk a házhoz...van krumpli, tök, bab, borso, stb no meg a szomszéd vág bérbe disznót....viszont, ha férj nem dolgozna, akkor nem tudnánk fizetni rezsit, lekapcsolnák az áramot és paff már csak krumpli volna, a többi megromlana....viszont hoznánk 2 kecskét, meg fünyironak néhány birkát...és volna tejünk, turonk sajtunk...
Előzmény: Törölt nick (205)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.25 0 0 204

Nem a mostani helyzetből indulok ki, éppen hogy számitásba vettem azokat az infókat, amiket a rémes rettegett képzelt vírus kitörése esetén mondtak.

 

Mert.. akárhol is tör ki a járvány, akkor is kell  2 hónap míg készen lesz az ellenszer, és további 5-6 hónap, mire annyi lesz belőle, hogy mindenkit beoltsanak vele akinél indokolt, ha meg az egész lakosságot, az még tovább tart.

Tehát ez a "egy hónapnyi tartalék is sokat segíthet" csak önmegnyugtatás.

 

Ha valahol mégis kitör, akkor abban biztos lehetsz, hogy az nem eu ország lesz, hanem inkább Ázsia, tehát nekünk addig még van időnk felkészülni mire ideér.

 

Még a nagy huhogó Gogl Árpád szerint is csak januárban várható a mutáció (hogy honnan vette nem tudom, azt hiszem az ENSZ eü. biztosa mondta?) , namármost ha te októberben veszel egy havi tartalékot, akkor az januárra mindenképpen elfogy. Amúgy meg én általában előre veszek egy hónapnyi akármit amit el lehet otthon raktározni, mert így járunk a tescoba, auchanba, szóval nem értem mi ebben a durranás.

 

Ha ez a képzeletbeli járvány kitör, és olyan gyorsan terjed el a világon mint anno a spanyolnátha, akkor nincsen az a felkészülés ami miatt biztonságban érezzed magad, csakis a szervezetetek ellenállóképességében bízhatsz. Ha meg mondjuk a képzeletbeli vírus nem cseppfertőzéssel, hanem emberi váladékok közvetítésével terjed (mint pl. a szalmonella), akkor nem is lesz világjárvány.

 

A teljes izolációnak csak akkor van értelme, ha mindenki bezárkózik, ami ugye egyszerűen képtelenség. Te se tudod megoldani, akármennyire is ebben bízol, egy-két hét után valami miatt csak ki kell tenned a lábadat a lakásból. Ezért írtam azt, hogy az ilyesmit csak az engedheti meg magának, aki rancson lakik (vagy önellátó tanyán), és az ugye nálunk elég ritka.

 

Szóval én azt mondom hogy a félelem helyett inkább legyünk szkeptikusak a mostani tömeghisztériával szemben.  

 

 

Előzmény: Timótea (201)
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.10.25 0 0 202

en a hiradonak azt sem hiszem el,amit kerdez.Egesz egyszeruen szenzaciohajhasz penzehes banda az egesz,aki a nezettseget tartja elorendunek az igazsaggal szemben.

 

Most tenyleg egy olyan jarvanyrol vitatkozunk,ami meg ki sem alakult,es a szakertok szerint nem is fog??

 

Ezt miert nem hallja meg senki abbol a fene jo hiradobol?

 

Előzmény: Timótea (200)
Timótea Creative Commons License 2005.10.24 0 0 201

Figyelsz Te arra, amit írok? MIlyen egy évről beszélsz? Én egy hónapról beszélek.

Hogy a spanyolnátha idején mi volt, azt nem tudom. Biztosan ment tovább az élet, de abban is biztos vagyok, hogy annak volt több esélye, aki kevesebbet ment emberek közé. Ma ezt sokkal egyszerűbb megoldani, elvégre az internet csodákra képes. Akár dolgozni is tudok anélkül, hogy bárkivel fizikailag érintkeznék.

 

Persze, simán lehet olyan helyzet, hogy csak egy fél évnyi kajatartalék segíthet, de olyan is lehet, hogy egy havi is sokat segít. Mi van, ha mondjuk az a vírus ebben a megyében üti fel a fejét? Elég sűrűn lakott, nem? Mi van, ha itt kezdődik, ha itt létesítenek karantént, ha itt kezdik az oltásokat? Ebben a helyzetben szerintem nagyon sokat segít, ha van rá lehetőséged, hogy ne menj ki a lakásból egy hónapig.

Hogy hogy oldod meg? Egyszerűen nem mész ki. Ne a mostani helyzetből indulj ki! Most én sem tudom elképzelni, hogy ne menjek ki, akár csak egy napot is. De olyan helyzetet el tudok képzelni, hogy ne akarjak kimenni akár egy hónapig se.

 

Előzmény: AliceCsodaországban (199)
Timótea Creative Commons License 2005.10.24 0 0 200

Ha majd azt mondja be a híradó, hogy Mo-n emberről emberre terjed egy veszélyes vírus, az iskolák zárnak majd be először.

Engem meg abban a helyzetben (abban a helyzetben!!!!!! Nem egy átlag influenzajárvány esetén) az érdekelne legkevésbé, hogy a családban mindenki elveszti a munkahelyét.

Bár ha egy halálos járványban betelefonál valaki a főnökének, hogy nem érzi jól magát, elég hülye az a főnök, ha be akarja rendelni.

Előzmény: Gabiiiiii (198)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.24 0 0 199

Jó most tényleg csak a "játsszuk el mi lenne ha" szintjén, de mégis hogy képzeled el ezt a hermetizálást? Konkrétan? Egy rancson élsz külön áramfejlesztővel, pincékkel, pár évre előre felhalmozott sós hús, száritott zöldség, gyümölcs készlettel, rádiótelefonnal, saját helikopterrel stb? Mert ez rendben lenne (Ausztráliában pl emberek tömegeinek ez az életformája)

 

De egy nagyvárosban hoygan? De akár egy kertvárosban is... akkor hónapokig senki nem jár dolgozni? Egészenaddig amíg ki nem találják a védőoltást és be nem oltanak? (Elárulom, az kb 3-6 hónap, attól függően mennyire vagy célcsoport).

 

A nagy spanyolnátha idején egyébként amúgy az let ment tovább - nyitva tartottak az üzletek, működött a posta stb. Az ellen se volt oltás, ez ellen se lesz. Mert mire megvan az első szérüm 10 hét, mire 500 ezer adagot legyártanak még egy hónap, mire az országból 2 és fél milliót leoltanak (ennyi a kívánatos) addigra már hény hónapnál is tartunk? Hlott az ilyen inflenza magától is eltakarodik kb 6 hónap után...

 

(Ha berebdezkedsz légysz fél évre tedd - akkor van értelme!)

Előzmény: Timótea (197)
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.10.24 0 0 198

most meg azt adja a hirado,hogy mennyire fel vannak haborodva az allatorvosok,mert hozzanemerto okostojasok ijeszgetik a nepet feleslegesen.

 

Te valoszinuleg nem jarsz dolgozni,mert kulonben nem tudom,hogy toleralna a munkaltatod,ha kozlod,hogy most 2 honapig nem jossz,mert bezartad vedekezesul a csaladodat a lakasba magaddal egyutt.

 

Az iskolarol nem is beszelve....

 

 

Előzmény: Timótea (197)
Timótea Creative Commons License 2005.10.24 0 0 197

Ez a "gondoskodom tartalékról" marhaság, ha valami valóban veszélyes járvány kitör, az mindenképpen kitart fél évig, fél évre való cuccost meg úgysem bírsz bespájzlni, csak fölösleges pénzkiadásba vered magad.  

 

Szerintem nem marhaság, bár mindenki azt csinál, amit akar.

Egy hónapra bespájzolni nem egy nagy durranás. Nálunk már nagyon régóta az a rendszer, hogy fizetésnapon elmegyünk egy hiperbe meg egy nagyobb piacra és megveszünk előre mindent, ami eláll. Így nem nekem kell mindent hazacígelnem a közértből. Ezt a módszert akkor találtuk ki, amikor nőni kezdett a pocakom, tök jól bevált, egy csomót spórolok is vele.

Egy havi ellátmányt nem úgy kell elképzelni, hogy megáll egy teherautó a ház előtt és plafonig pakolunk egy szükségraktárnak kinevezett szobát! :-)

 

Ha pedig megjelenik MO-n az emberről emberre terjedő vírus (mondom, ha megjelenik, előtte nem!!!) igenis bezárom a családot. Én úgy képzelem, hogy egy ilyen járványnál az első hetek a kritikusak. Utána már valamilyen szinten uralják a szakemberek, a hatóságok. Ha az első heteket átvészeled, szerintem sokkal nagyobb esélyed van megúszni. Bezárni viszont csak úgy tudom a családot, ha van otthon kaja. Azt a kaját meg már nem biztos, hogy meg tudom venni, ha bemondják a hírekben, hogy karantén alá vettek egy falut Mo-n, mert emberről emberre terjedő vírus végzett egy családdal.

 

Most csak annyit tehetek, hogy edzem az immunrendszerét a családnak (mondjuk nem takarítok, hogy fejlesszem az ellenállóképességüket, hihi...:-)) és összeállítom a tartalékellátmányt. Ennyit. De ennyit meg is teszek. Ha nem lesz járvány, amit nagyon remélek, hát majd lesz az egészből egy jó anekdota, amit a férjem elsüthet sörözés közben: "Hát ne tudjátok meg, tudjátok, amikor a madárinfluenzával ijesztgettek mindenkit, az asszony hogy bespájzolt! Aztán meg tésztát ettünk egy hóapig!":-)

AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.24 0 0 196

Pl géppuskával megölni az összeset ahányat eltalálsz ahogyan ezt a humánus ukránok teszik... :-(((

Az a baj, hogy ez az egész ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA és az emberre olyan veszélyes LEHETSÉGES vírusmutáció csakis a statisztikákban,  a matematikai valószerüségszámitásban és a számitógépes modellezésben leledzik egyelőre. Kimodelleztek egy lehetséges támadást, és most próbálgatják, hogy hogy is állna hozzá a lakosság.  Ez van.

 

(Ja és az az állatorvos, ai ma itt volt nálunk, azt is mondta, hogy - lehet ujra rettegni - pl. Baja Ferencnél hatástalan volt a H5N1 elleni vakcina, nem volt ellenanyagképződés.) Ez az egész oltás mizéria is sajnos egy nagy lufi - pedog mondjuk tényleg jó lett volna, ha Magyarország ebből prfitálhatna.) 

Előzmény: Gabiiiiii (195)
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.10.24 0 0 195

raadasul mi a fenet lehet tenni az olayn vandormadarakkal,akik allitolag terjesztik???

 

 

Előzmény: AliceCsodaországban (194)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.24 0 0 194

Megmondom én mi az amit te tudsz tenni: gondoskodjál arról, hogy a szeretteid megfelelő mennyiségű és minőségű normális kaját egyenek, adjál nekik sok zöldséget gyümölcsöt, hetente kétszer csirkelevest, legyenek sokat a levegőn, az inflenzajárvány (normál infl.) kezdetén adjál mindenkinek több c-vitamint (patikában szkorbinsav megvesz, teába belerak, azt isszák ha szomjasak), és ha azt mondják, hogy itt meg itt lehet sorbanállni védőoltásért, akkor szépen sorbanállsz és bedatod.

Ez a "gondoskodom tartalékról" marhaság, ha valami valóban veszélyes járvány kitör, az mindenképpen kitart fél évig, fél évre való cuccost meg úgysem bírsz bespájzlni, csak fölösleges pénzkiadásba vered magad.  

 

Amúgy meg hölgyeim, már a harmadik állatorvos borul ki a hiszti miatt, mindhárman egybehangzóan állítják, hogy nem lesz semmiféle járvány, viszont már halálosan unják, hogy ha valaki talál egy döglött verebet, akkor azonnal csörög mindenütt a telefon. Mit tennének, ha a vírust nem madarak, hanem mondjuk legyek terjesztenék? MInden agyoncsapott légy mellé riporter jönne ki?

Előzmény: zsombolya (182)
zsombolya Creative Commons License 2005.10.24 0 0 193
megosztom veletek, ha rájövök
Előzmény: zso70 (184)
zsombolya Creative Commons License 2005.10.24 0 0 192

még dolgozom rajta:) (nemtom)

Előzmény: Gabiiiiii (183)
Eleon Nóra Creative Commons License 2005.10.24 0 0 191
Én figyelek és várok. :)) Készletet nem halmozok, de oscillococcinuum-ot már vettem, meg C-vitamint is. Igaz ezeket tavaly is használtam már megelözésre, a megszokott influenza ellen.:))
Előzmény: Eleon Nóra (190)
Eleon Nóra Creative Commons License 2005.10.24 0 0 190
Elhullott madarak Szeged közelében
[2005.10.24 10:43:50]
18 elhullott madár tetemét találták meg Szeged közelében a Tiszánál, de az elsődleges vizsgálatok nem erősítették meg a madárinfluenza gyanúját.
Az elhullott madarak közül 15-öt a Nemzeti Állategészségügyi Intézetbe szállítottak. A vizsgálatok hivatalos eredménye két nap múlva várható.
doncike Creative Commons License 2005.10.24 0 0 188
Igazad volt: a hír kacsa -- nem marádinfluenzában halt meg a fószer. ;-)
Előzmény: zsombolya (162)
hodográf Creative Commons License 2005.10.24 0 0 187
Akkor egyetértünk. Mást jelenleg elképzelni sem tudok, amit tehetnék.
Előzmény: Gabiiiiii (186)
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.10.24 0 0 186
ezt termeszetesen en is megteszem
Előzmény: hodográf (185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!