Keresés

Részletes keresés

borborbála Creative Commons License 2005.10.17 0 0 31

Igen, talán létrejöhet egy elkopás, felszínessé válás.

Mi az hogy alsó szinten jön egy lap vagy szignifikátorként? Másik topikban láttam ezt a két szót.

Előzmény: _atti (30)
_atti Creative Commons License 2005.10.17 0 0 30
Erős, tehát nagyon oda kell rá figyelni, minél hamarabb megoldani.
Én sem szeretem, ha állandóan piszkálják a Tarot-t. Inkább olvassák el az aznapi horoszkópjukat. Az való nekik. Ezek a saját figyelmük, érzékelésük helyett egy pótlékra támaszkodnak. Evés helyett a mekibe mennek. Ők tudják.
Előzmény: borborbála (29)
borborbála Creative Commons License 2005.10.17 0 0 29

Erős? Tehát hogy a probléma gyökerei sokkal mélyebben vannak, messzebbről jönnek és messzebre mutatnak.. gondolom.

Igen, ilyesmire gondoltam. Mert pl nem értem amikor olvasom hogy van amikor vki minden reggel felfordít egy lapot. Úgy képzelem, bizonyos lapokkal nem szabad játszani.. tehát igazán nagy kérdéseknél érdemes ezeket.. és az nem egy napi tevékenység. Így képzelem, de lehet hogy rosszul, és ezek ostoba előfeltételezések.

Előzmény: _atti (28)
_atti Creative Commons License 2005.10.17 0 0 28
Ez kirakástól függ. Van olyan kirakás amiben a teljes paklit használják, és van amikor a nagyarkánát.
Ha a teljes paklit használod egy kirakásnál, akkor van jelentősége annak, hogy a nagyarkánák aránya mekkora. Ha több mint ami a pakliban lévő arány(kb.28%), akkor erős kirakásról beszélünk. Vagyis nagyobb a jelentősége, jobban oda kell rá figyelni.
Előzmény: borborbála (27)
borborbála Creative Commons License 2005.10.17 0 0 27

Egyelőre ezt a könyvet olvasom, amiről írtam.. lehet hogy nem véletlen hogy ezt találtam végülis.
Majd lesznek biztosan kérdéseim.

Pl amikor kirakják, akkor mindig mind a 78 lap játszik? mert más a súlyuk, vagy hogy mondjam. De lehet hogy butaságokat kérdezek, akkor bocs!

Előzmény: _atti (26)
_atti Creative Commons License 2005.10.16 0 0 26
Igen, ez már annyira izgalmas, hogy érdemes vele foglalkozni.
Ezt nem tehetségnek, hanem képességnek hívom inkább. A képesség elérésének két igen fontos szabálya van.
1: Semmit nem tudsz tenni azért, hogy a képességet megszerezd.
2: Úgy kell cselekedned, mintha az elsőről mit sem tudnál. (nagyon fontos)
Ezt megkapja az ember, mint minden más képességet. Mindegyik csírája ott lappang mindnyájunkban. Nem tudni , mi váltja ki, de a csírák szárbaszökkenhetnek. Úgy gondolom akkor, mikor rájön az illető, hogy mit kell azzal tennie.
Ezért ha megfelelő alázattal kezeled a Tarot-t, és szükséged van az életfeledatod végrehajtásához, akkor Te is megkapod ezt a képességet. Ha ez nem történne meg, akkor más a feladatod. De az, hogy erősen érdeklődsz, ez jelent valamit!
Előzmény: borborbála (25)
borborbála Creative Commons License 2005.10.16 0 0 25

Azt hiszem ez a legnehezebb, de a legizgalmasabb is.  Amiért érdemes foglalkozni vele.

És ez= tehetség kérdése, nemcsak tanulásé.. jól sejtem?

Előzmény: _atti (24)
_atti Creative Commons License 2005.10.16 0 0 24
A konkrét jelentés: Akkor, annak az embernek, abban a kirakásba és azon a helyen mit jelent.
Amit te mondasz, az a lap alapjelentése. Ez olvasható a könyvekben. A konkrét jelentés ennél mélyebb.
A szimbólumok eredete Egyiptomig nyúlik "csak" vissza. Ez a középkori misztikosokon keresztül alakult át a mai jelentésig. A keleti szimbólumok teljesen más rendszert alkotnak. Az sokkal ember és természetközelibb, nem annyira elvonatkoztatott. Az nincs a tarotban.
Én is voltam tanfolyamon, kb.8 éve Vörös Ákosnál.
Előzmény: borborbála (23)
borborbála Creative Commons License 2005.10.16 0 0 23

Konkrét jelentése?

Mire gondolsz?

Mondjuk arra hogy mit jelenthet az, hogy"gyötrelem" vagy hogy "diadalszekér"?

A szimbólumokkal azért lehet nehéz (ahogy képzelem) mert attól függ melyik rendszerben vagyunk, vagyis ami világos szimbólum volt 300 vagy 600 éve, az ma nem az. Ráadásul mára globálisabb a világ, uyganaz mást jeletnhet egy keleti vagy egy európai rendszerben.

Ha csak olyanokra gondolok, hogy a fehér valahol a gyász színe..

Te jártál tanfolyamra egyébként? nekem az olvasás, saját gondolkodás szimpatikusabb..

Előzmény: _atti (22)
_atti Creative Commons License 2005.10.16 0 0 22
Szia borborbála!
Ez általánosan, a lapok alapjelentését magyarázza, de a Crowley szimbólumrendszerén keresztül. Ezért leginkább ehhez passzol.
Az Ancestralról még nem láttam könyvet. Elkezdtem jegyzetelgetni, de folyamatosan változott a lapok jelentése és nem láttam értelmét összerendezni. Túl tág lett volna a jelentése a lapoknak. A szimbólumok magyarázatát meg lehet találni könyvekben. Például a Ziegler könyvekben is. De engem a lapok konkrét jelentése jobban érdekel.
Előzmény: borborbála (20)
_atti Creative Commons License 2005.10.16 0 0 21
Szia Mara2!
Igen ismerem a kártyát, bár engem nem fogott meg igazán.
Ha még kezdő vagy a kártyázásban, azt javaslom, ne ezzel kezdd!
Először a tarot-val próbálkozz.
A belső gyermekkel való találkozás nem az út elejére való. Majd később.
Előzmény: Mara2 (19)
borborbála Creative Commons License 2005.10.16 0 0 20

Ez csak a Crowley-t magyarázza?

Úgy értem, írtál arról a másikról, az Ancestral-ról is.

Vagy ez mindegy? Hiszen kártya évszázadok óta létezik ... a jelentés lehet a lényeg.

Előzmény: _atti (18)
Mara2 Creative Commons License 2005.10.16 0 0 19

Szia _atti!

Érdekelne a véleményed a Belső Gyermek kártyáról - bizonyára ismered.

Üdv: Mara

Előzmény: _atti (18)
_atti Creative Commons License 2005.10.15 0 0 18
Zieglertől a "Tarot - A lélek tükre" című könyvet ajánlom. Ez a Crowley szimbólumait érthetően magyarázza. A "Rendeltetésed tükre" már egy kicsit bonyolultabb.
Az, hogy derűsnek vagy borúsnak érzel valamit, az rajtad múlik. Csak a hozzáállásunk sorolja a dolgokat a jó, rossz kategóriákba. Önmagukban ezek se nem jók, se nem rosszak. csak léteznek.
A Tarot mindig lehetőségeket mutat. Rajtad múlik, hogy észreveszed és kihasználod, vagy kihagyod a lehetőséget. Vigyázz! Az a lehetőség, amit nem használnak ki, elveszik.
Az élet meg igen is csupa szépség. Csak az elme által leárnyékolt szem nem képes ezt észrevenni.
Fel kéne tán ébredni!
Előzmény: borborbála (17)
borborbála Creative Commons License 2005.10.15 0 0 17

Zieglertől nézegetek most egy könyvet, ezt fiataloknak írta, olyasmi a címe, út az életbe.

Talán nem szerencsés hogy elsőre ezt olvassam? mintha túl derűs dolgokat írna, holott azt képzelem, az élet is, a kártya is, nem csupa szépség... vagy hogy van ez? (tök kezdő vagyok, ha butaságot kérdeztem, bocs!)

Kártym sincs.

Talán majd rámtalál :)

Előzmény: _atti (5)
_atti Creative Commons License 2005.10.12 0 0 16
Helló!
A Crowleyban nagyon sok szimbólum van, ezért nagyon beszédes, de könnyen elveszik benne az ember.

Az Ancestralban nagyon jó képek vannak. A kisarkana elemeit mind egy kultúra jeleníti meg.
Érmék, föld: Amerikai (indián)
Kelyhek, víz: európai (kelta)
Botok, tűz: afrikai
Kardok, levegő: japán

Az Oshoban gyönyörű képek vannak. Ez van a tradícionális felfogástól legmesszebb.

Ez a három a legjobb azok közül amivel találkoztam. Nekem 7 féle van, de ezeken kívül több mint huszat néztem át
Leginkább olyan könyvesboltban találsz ilyeneket, amelyik sok ezoterikus könyvet tart. Pl. Budapest Paradigma (ők importálják ha jól tudom)
Előzmény: borborbála (14)
_Sedna_ Creative Commons License 2005.10.12 0 0 15

Szija!

Köszönöm szépen, azt hiszem nagyon sokat segítettél :) Gyakorolni fogok, ígérem ;)

Még egyszer köszi!

Sedna

Előzmény: _atti (12)
borborbála Creative Commons License 2005.10.12 0 0 14

Szia!

Mi  a különbség? hol lehet venni kártyát?

Én még csak szemezek ezzel a dologgal.

Előzmény: _atti (13)
_atti Creative Commons License 2005.10.10 0 0 13
UI: Számomra a leghasználhatóbb kártyák: Crowley Toth Tarot, Ancestral Path Tarot és Osho Zen Tarot. Én ezeket használom, főleg a középsőt.
Előzmény: _Sedna_ (11)
_atti Creative Commons License 2005.10.10 0 0 12
Helló _Sedna!
Látod ezért szeretem az angol vagy német nyelvű kártyákat. Nem az alul látható felirat a fontos. Azzal csak a címkét kapod meg. Ez olyan mint amikor a dobozra rá van írva, hogy ajándék. Azért csak megnézed, mi van benne.
A kép a lényeg. Figyeld magadat, hogy milyen érzéseket kelt benned. Mi az ami először megfogja a tekintetedet? Hol érzed magadat a képen? Tedd fel a kérdést : Milyen üzenetet hoz neked ez a lap? Ha sikerül gondolatoktól, előítéletektől mentesen figyelni a válaszokra, meghallhatod őket.
Ha nem sikerül először, próbáld még. Ha föladod, próbáld mégegyszer. Alázattal kell közelíteni a Tarot-hoz, ki kell érdemelni, hogy válaszoljon neked.
Ha nagyon nem sikerül, keress olyat, aki jártas benne. (Jósoktól óvakodj!!!)
Titok: Fogd a kezedbe a lapot, és próbálj semlegesen nézni rá, kissé életlen nézéssel!
Sok sikert! :)
Előzmény: _Sedna_ (10)
_Sedna_ Creative Commons License 2005.10.10 0 0 11

Hm... végigolvastam a hozzászólásomat. Kicsit félreérthető volt :) Van könyvem hozzá, nem ez a baj, csak a Te hozzászólásod láthatóan arra késztet, hogy mellőzzem a használatát. Ha ez egyértelmű volt, bocsi :)

Pussz!

Sedna

Előzmény: _Sedna_ (10)
_Sedna_ Creative Commons License 2005.10.10 0 0 10

Sziasztok!

Atti, majdnem teljesen egyetértek veled :) Az viszont, hogy teljesen magamtól fedezzem fel a tarot-t, számomra kicsit nehézkesen menne :) Persze, egy olyan lapot, amire szép kedvesen rá van írva, hogy Küzdelem, meg Erő, azt nem olyan nehéz értelmezni, de ha annyit látok rajta, hogy Korongok hercege, abból nem igazán tudom, hogy mit takar...

Én nem vagyok elég fogékony és nem elég nagy a képzelőerőm, vagy félreértettelek, és Te sem azt mondtad, hogy teljesen önállóan kalézoljak? Ha pedig van valami spec módszer (amit nem tudom miért, de erősen kétlek), kérlek oszdd meg velem :) Mármint az ilyen nem túl sokatmondó kártyák értelmezésére.

Köszi szépen!

Pussz!

Sedna

Előzmény: _atti (9)
_atti Creative Commons License 2005.10.09 0 0 9
Szia Mara2!
Bocsáss meg, nem megbántani akartalak. Inkább ara szeretnélek rávenni, hogy próbáld meg külső befolyásolás nélkül felfedezni a tarot-t.
A tarotban az a csodálatos, hogy megnyitja a kaput a válaszokhoz vezető útra.
Ehhez csak tisztán, gondolatoktól, előítéletektől mentesen kell nézni a lapokat.
Erre az útra szeretnélek csábítani. Ne elégedj meg a mások által leírt dolgokkal. Fedezd fel magad az igazságot!
Előzmény: Mara2 (8)
Mara2 Creative Commons License 2005.10.09 0 0 8

Szia!

Az én "járásom" alapja nem a tarot, mivel ahhoz nem értek, és csak annyira érdekel, amennyire a bevezetőben írtam. Persze ha van hozzáfűznivalód, azt szívesen veszem. Nekem megvannak a saját "mankóim", és már rég leszoktam arról, hogy másokkal cipeltessem magam.

Üdv: Mara

Előzmény: _atti (7)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 7
A könyvet bárki elolvashatja. Én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy Te mit látsz egy-egy lapban. Mi az, ami először megkapja a figyelmedet? Hol érzed magadat a képen? Fedezd fel magad a képeket! Tanulj meg egyedül járni, ne másokkal cipeltesd magadat!
Előzmény: Mara2 (4)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 6
Bocsi, fáradt vagyok. Látom, oda van írva a szerző. De nem ismerem ezt a könyvet.
Előzmény: _atti (5)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 5
Hello!
A crowley tarot-hoz nekem Ziegler könyvei jól passzolnak. Ezt nem ismerem. Ki írta?
A bolondról csak annyit, hogy az nem csak a kezdete, hanem a vége is a nagyarkánának. Tehát nem csak tudatlanul, hanem tudatosan is lehetünk bolondok. Sőt ez a végső cél is, amikor már egyáltalán nem befolyásol minket a külső világ. Ilyenkor a külső szemlélőnek bolondnak tűnhetünk.
De a könyvekben csak a lapok alapjelentését találod meg. Azt, hogy adott helyen, adott időben, adott személynek, abban a kirakásban, azon a helyen mit jelent, azt nem. Ez némely esetben lehet bizonyos szempontból ellentétes is az alapjelentéssel.
Előzmény: Mara2 (4)
Mara2 Creative Commons License 2005.10.06 0 0 4

Szia! Az idézet a fenti könyvből való, mint ahogy a következő is:

A Bolond

A Bolond a még kialakulatlan állapotot, a kezdeti teljességet, vagy a kezdetek előtti állapotot jelképezi. A kártya arra utal, hogy gyermeki csodálkozással, elvárások és előzetes ismeretek nélkül lépünk be egy új életszakaszba. Lehetőségünk van arra, hogy mindent újra kezdjünk, és ez a lehetőség az élet bármely területén megnyilvánulhat.

Pszichológiai szempontból a Bolond az ismeretlenbe való behatolás belső impulzusát jelképezi; a Bolond követi a lelkében égő, sóvárgó vágyat, amely a Megfoghatatlant tekinti kiindulási pontnak, és ezt tűzi ki célul az új életszakaszban.

A Bolond gondtalansága a gyermeki lélek bizalmának felel meg, amely még emlékszik a kozmikus törvényekre, és nem racionális látásmóddal akarja megismerni a világot.

Előzmény: _atti (3)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 3
Szia mara2!
Ez nagyon szép. Honnan idézted?
Tudod, hány jelentése lehet egy kártyának?
Előzmény: Mara2 (-)
papa50 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 2
Sajnálom, de képtelen vagyok felnőni az ilyen magasröptű eszmefuttatáshoz, így maradok a hűtőnél, és abból csemegézek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!