Keresés

Részletes keresés

Aragorn Creative Commons License 2005.09.26 0 0 18
Ez egy orbitális baromság!!!
A kisebbségi jogok között szerepel a nyelvhasználat! Az államnak erre lehetőséget kell biztosítania!!!
Előzmény: HitetlenTamaska (16)
Aragorn Creative Commons License 2005.09.26 0 0 17
Node.
Adva van a cikkben két román rendőr. Az egyik az ottaniak szerint is rendes ember, a másik egy büdös bunkó, egy mocskos ultranacionalista szemétláda. Tehát a kép máris nem egységes.
A székelyföldiek valóban nem beszélnek románul. Illetve kevesen és keveset. Ezen lehet vitatkozni, hogy okos dolog-e az állam hivatalos nyelvét nem megtanulni. Ez persze nem változtat azon, hogy ha egy kisebbségi a maga nyelvén akar ügyet intézni, akkor ezt a hivatalnak, hatóságnak kötelessége akceptálni.
És amiért meg fogtok (virtualice) lincselni: jó lenne, ha az anyaországi politika kevesebbet kotorászna a romániai politikai piac portékái között, mert ezzel, hogy a nemzeti különbségeket állandóan forszírozza, hogy hol a KÁP-pal, hol a székely autonómiával hőbörgi tele Erdélyt, mindenképp muníciót ad az ottani román ultranacionalistáknak. És ez kinek jó?
Azoknak, akik ebből élnek...
Előzmény: Alan Shearer (9)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2005.09.26 0 0 16

Termeszetesen felhaborito, ha a pacakot szarmazasa es/vagy nyelvtudasanak hianyossaga miatt vertek meg.

 

Csak ennek egyertelmu bizonyitekat a kozolt cikk alapjan meg nem latom, habar nem zarom ki.

 

Pusztan felhivtam a figyelmet arra, hogy itt bizony az aldozat reszereol a joggal valo visszaeles esete is felmerulhet:

 

 

Kepzeld el, hogy egy gepkocsizo hazankfiat megallit a rendor igazoltatni, mire az azt felelei, hogy:

 

 Beharrend auf in der ungarischen Verfassung verankerte Grundrechete besteht er daruf, sich vor jeglicher Behorde auf seine Muttersparache verhort und vertretet zu werden.

 

Szerintem ilyenkor a zsaru mifelenk is morcos lesz.

 

Előzmény: Alan Shearer (9)
Aragorn Creative Commons License 2005.09.26 0 0 15
Ha minden ilyen ügyet bagatellizálnál, még akár azt is mondanám, hogy bizonyos pontokban igazad van.
De te harcos jogvédőként tűnsz fel időnként, ezért ez a véleményed kilóg a sorból.
Hogy miért, azt nyilván te tudod.
Előzmény: HitetlenTamaska (8)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 14

ja igaz !

az a másik ügy volt

Előzmény: ex_lx (12)
Alan Shearer Creative Commons License 2005.09.26 0 0 13
Szerintem is a magyarkanizsai esetre gondolhatott. Bár nagyon eltévesztette a házszámot.
Előzmény: ex_lx (12)
ex_lx Creative Commons License 2005.09.26 0 0 12
Kocsmai balhé, etnikai ügy... szvsz nem ebbe a topicba akartál írni.
Előzmény: Törölt nick (10)
Somoza Creative Commons License 2005.09.26 0 0 11
Elmész ám a kocsmázó anjád pich@jába !
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 10

kocsmai balhé volt, mint minden 10 esetből 9 ilyen.

Aztán a balhéból etnikai ügyet csináltok

Előzmény: Alan Shearer (9)
Alan Shearer Creative Commons License 2005.09.26 0 0 9
Bocsáss meg, de nekem ez a hozzáállás visszataszító. A bolgár kábszeres meg a roma gyerek szerencsétlen áldozat, de amikor egy magyart vernek meg, azt biztosan nem a származása miatt teszik, hanem mert kiprovokálta.
Előzmény: HitetlenTamaska (8)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2005.09.26 0 0 8

1.

Gondolom, hogy nem Janos Elemer az elso es utolso szemely, akit valaha megutott egy rendor.

 

2.

Az okok, ilyenkon mindig nehezen kiderithetok. Viszont az indulatok helyett ajanlatos egy kozmondas alkalmazasa: Audetur altera pars.

 

3.

 

A misztikus eset egy lehetseges -es szamomra valoszinu - megoldasa a kovetkezo:  Vlad Urzica rendornek meglehetos tudomasa volt Janos Elemer kielegito roman nyelvtudasarol, es nem vette jo neven, ha munkajat nehezitve szivatjak.

 

4.

Termeszetesen lehetseges, hogy voltak a rendornek egyebb motivumai is.

Azt sem tudhatjuk, hogy elozetesen milyen okbol, milyenvolt a ket ember viszonya.

 

5.

Ember veres megalazas, plane hatosag reszerol,  minden esetben es feltetel nelkul elitelendo, de talan nem kene feleslegesen politikai hiszteriat kelteni, agy altalunk nem kielegitoen ismert eset alapjan.

 

6.

Meg soporgethetunk a magunk portajan is: peldaul rendori kenyszerintezkedesek kovetkezteben elhalalozott  bolgar  kabitoszer fogyaszto, vagy kenyszer vallatas kozben bantalmazott artatlan roma gyerek ugyeben.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Alan Shearer (-)
_ Liar _ Creative Commons License 2005.09.26 0 0 7
vagy ő ütött
Előzmény: Alan Shearer (5)
ex_lx Creative Commons License 2005.09.26 0 0 6
Pontosabban, inkább pezsgőre kéne hívni a zsarukat és utána töröltetni. Még a végén meglátják.
Előzmény: Operator (4)
Alan Shearer Creative Commons License 2005.09.26 0 0 5
Biztos, mert most magyarokat vernek, arról meg nem kell beszélni.
Előzmény: Operator (4)
Operator Creative Commons License 2005.09.26 0 0 4
Pontosabban?
Előzmény: ex_lx (1)
Alan Shearer Creative Commons License 2005.09.26 0 0 3
Miért kéne törölni?
Előzmény: ex_lx (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 2

A cím alapján már azt hittem, megint romákat vertek a magyar rendőrök.

Aztán nem.

pedig Magyarországon is előfordul ilyesmi.

Nem is egyszer. Legutóbb egy cigánygyerek belehalt a magyar rendőri intézkedésbe

Előzmény: Alan Shearer (-)
ex_lx Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1
Ha legközelebb nem üvölt túl hangosan, talán kisebbeket ütnek. Te is jobban tennéd, ha töröltetnéd a topicot.
Előzmény: Alan Shearer (-)
ooloo Creative Commons License 2005.09.26 0 0 0

0

Előzmény: Alan Shearer (-)
Alan Shearer Creative Commons License 2005.09.26 0 0 topiknyitó
A csíkszentgyörgyi rendőrőrsön Vlad Urzica rendőr és egy rendőrtársa megverték a helybéli János Elemért, mert nem beszélt jól románul. Történt ez a romániai demokrácia 16. évében, egészen pontosan 2005. szeptember ötödikén délelőtt 11-12 óra között.

János Elemérrel szeptember 21-én találkoztam a Hargita Megyei Prefektúrán, panaszt tenni jöttek. Panaszában (iktatószáma 5245) szárazon leírja a tényeket: írott meghívót kapott, hogy jelenjen meg személyesen a rendőrőrsön, odament, s amikor kérte, hogy hozzanak valakit fordítani, mert nem beszél románul, megverték. A tanúk nem mertek közbeavatkozni, mert már sok ilyen eset volt a községben, s féltek. Panaszához János Elemér csatolta a 2005. szeptember 21-én kelt, 775-ös számú törvényszéki orvosi bizonylatot, mely alátámasztja, hogy alapos verést kapott, mely 7-9 nap gyógyulást igényel. Véletlenül vagy óvatosságból, nem tudni, mindenesetre tény, hogy a bizonylatban az áll, hogy János Elemért azért verték meg, mert "beszélt románul" (a vorbit romaneste).

Ennyit a hivatalos papírokról.

Az áldozat el is mesélte az esetet, mondanivalójának lényege a következő: azért kapott meghívót a rendőrségtől, mert vitája van egy falustársával egy legelő okán, s kölcsönös szitkok hangzottak el. Be is ment az őrsre, s amikor mondta, hogy kéne valaki, aki fordítson, "Vlad nekemesett s elkezdett ököllel ütni, amikor leestem, rugódni a másikkal együtt." János Elemér megpróbált kimenekülni az őrsből, ki is jutott az épületből és segítségért kiáltott, Vlad Urzica utánaszaladt, leütötte s visszahúzta az őrsbe, ahol tovább verték, s szidták őt, az anyját, a magyar nyelvet, a magyarokat. Miután megelégelték, kidobták. János Elemér segélykiáltását többen hallották, amikor menekülni próbált, többen látták, de beavatkozni senki sem mert... Egy tanúnak viszont volt bátorsága vállalni a látottakat, Halmágyi Imre urat lakásában kerestem meg, s a következőket nyilatkozta: "Szekérrel mentem el a rendőrség előtt, s annyit láttam, hogy Elemér kifutott, s kiáltotta: segéljetek, mert ölnek meg. Vlad utánajött, leütötte s visszavitte. Nem mertem utánamenni, öreg vagyok, s féltem, mert Vlad nagyon vad. Többeket megvert."

Megpróbáltam szemébe nézni ennek a Vlad Urzica rendőrnek, sikertelenül, ugyanis éppen Csíkszeredában volt. Megtaláltam viszont Panaite Dumitru őrsparancsnok feleségét, egy kedves szentdomokosi magyar nőt, aki megadta férje mobilszámát. Panaite úrral Csíkszeredában találkoztam, elmondta: ő nem volt a rendőrőrsön, amikor az eset történt, de tud a panaszról, várja a kivizsgálást. Elmondta, felesége magyar, három gyerekük ott helyben jár iskolába, jól beszélnek magyarul. Őróla különben többen mondták a községben: rendes, nem vele van baj, hanem alárendeltjeivel. Arra a kérdésemre, mi a véleménye arról, hogy alárendeltjei azért vernek meg valakit, mert magyar, annyit mondott: "Én várom a vizsgálat eredményét." S elpirult.

Valószínűleg nem kell sokáig várnia. Daniela Crisan, a megyei rendőr-felügyelőség szóvivője közölte lapunkkal, hogy a megyei rendőrparancsnok a panasz tudomásulvétele után azonnal utasítást adott egy vizsgálócsoport megalakítására, s ezek már a helyszínen is vannak. "Ha beigazolódik, hogy jogos a panasz, az ügyet átadjuk az ügyészségnek" - mondta Daniela Crisan.

Végezetül hadd jegyezzem meg: több ismerősöm van Csíkszentgyörgyön, és nem ez az első eset, amikor panasz van Vlad Urzica rendőrre. Tegnap név nélkül többen vádolták meg: "irgalmatlan rendőr", "gyűlöli, aki nem tud románul". Vitézségéről elegendő annyit írni, hogy János Elemér 1978 óta nyilvántartott szívbeteg, öt esztendeje betegnyugdíjas. Bezzeg a múlt héten, amikor a falubeli romák között tört ki verekedés, egy szemtanú szerint "Vlad s társa odamentek, azzal fordultak meg s futottak is el, ez a Vlad úgy szaladt, ahogy csak bírt." Na ja, a romák valószínűleg nem voltak se nyugdíjasok, se szívbetegek. De várjuk meg a vizsgálat eredményét.

Szondy Zoltán, Hargita Népe

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!