Azért itt indítom ezt a topikot, mert errefelé jó eséllyel több ember ért a növényekhez és lát át a szitán...
Véleményem szerint az új törvény nem a parlagfű ellen hatásos, hanem az embereket lehet jól megbüntetni vele, el lehet indítani egy új össznépi feljelentősdit, és az önkorik pénzforráshoz jutnak. Addig se az államnak kell eltartania őket. De a parlagfű csak szaporodik a sok kaszálástól, már tízcentisen virágzik, még több allergiát okoz, és örül, hogy ennyire hüjék az emberek.
A területek rehabilitációja lenne a megoldás, rendbetétele, más növényekkel való lecserélése, nem a kaszálása. De, mint tudjuk, legtöbb tennivaló ezügyben éppen az önkormányzati és állami területeken lenne!
A kaszálás (motoros kaszával, arasznyi magasan és csak havonta) semmire se jó, csak árt. Ami "rendes" fű, azt hetente nyírni kell, fűnyíróval és alacsonyan, a többit meg beültetni-valamivel.
De ezt mindenki tudja, akik a törvényt hozták, azok is. Ám itt nem ez volt a cél, hanem az önkormányzati bevételi forrás, a nép nyúzása, mert az állami támogatások elapadóban vannak, illetve másra (osztogatni azoknak, akik Európa legdrágább autópályáját építik-vajon kik ők?) kell herdálni őket...
A végső megoldás mindig a nép sarcolása. Az még idáig, ezer év alatt, mindig bejött. De mit is kéne tenni ahhoz, hogy valóban megoldódjon ez a probléma?
Ti hogy látjátok, csinálnátok-természetesen nem politikai, hanem ökológiai szempontból?
Ha az ember annyi tiszteletet se mutat a másik iránt, hogy mondandóját kulturáltan becsomagolja, az számomra azt jelenti, cseppet nem törődik a másikkal.
Megint csak azt tudom mondani, hogy olvasd át a másik három fórumot, eleinte mindenki írta a kedves, udvarias választ, de amikor sokadszorra is ugyanazt próbáljuk elmagyarázni, akkor persze, hogy kiakadunk.
Így vagyok a liftben dohányzókkal is. Először szépen mondtam, hogy talán nem kellene egy 1,5x1,5 méteres szellőzési lehetőség nélküli közös helységben dohányozni. Szóltam udvariasan rengetegszer. Kb. 2 éven keresztül. Csak amikor kétnaponta a büdösben kell fulladoznom a gyerekekkel és azon gondolkozom, hogy hová is tettem az asztma gyógyszeremet, akkor az ezredik bagós ne csodálkozzon, ha nekiesek, hogy mekkora egy köcsög barom.
Biztos vagyok benne, hogy te pl. meg tudod mondani egy ilyenre a véleményedet úgy is, hogy a "paraszt", a "húgod" vagy az "anyád" szavak nem találhatók meg benne.
Sokadszorra már elég nehezen megy. Egyeseknek előbb olvasni kellene, mielőtt hozzászólnak. Nézd meg a többi topicot, mi megy. Ugyanazt a kérdést teszik fel rendre.
Sok hozzászóláson keresztül tisztelettel kértem, hogy itt, a kertészetben a parlagfűvel való bánás szakszerű módjáról legyen szó. Ehhez képest egyfolytában a parlagfű ártalmasságának tagadásáról, világmegváltásról, és a kártevő által megbetegítettek gyalázásáról van szó. Amit barátunk írt, melynek értelme, hogy a betegek tohonyaságuknak és pörköltzabálásuknak köszönjék a bajukat, az kicsapta a biztosítékot. Mindenki mástól, különösen a kertészektől elnézést kérek. Azon felül, hogy nagyon jó barátomat vesztettem el túl fiatalon, aki még élhetne, ha a parlagfű ártalmasságának tagadói tették volna a dolgukat, amire törvény kötelezi őket évek óta, és irtották volna a parlagfüvet, közvetlen környezetemben is sok jó, értelmes, felelősségteljes és tisztessséges embert látok szenvedni tőle. Azokon a területeken, ahol hatékonyan megoldották a parlagfűirtást, sokkal élhetőbb az élet. Barátunk hozzászólását - különösen itt a kertészetben olyan szintű gyalázkodásnak tekintem, amire muszáj volt reagálni, és nem lehetett elég durván, tőlem többre nem futotta.
Tizensok éve dolgozom önkéntesként a parlagfűmentesítés érdekében. Több kampányt végigvittem már, melynek során megkerestem nagy a parlagfüves területek gazdáit, és ilyen vagy olyan módon elértem, hogy kaszálják le és ártalmatlanítsák területüket. Nagy munka volt, de ahol sikerült, ott emberek életét könnyítettem ezzel. Az Index topicjain valamennyi próbálkozásom kudarcba fulladt, soha nem találtam társakat ehhez a munkához. Sokkal könnyebb ezer magyarázatot találni arra, hogy miért ne irtsuk a parlagfüvet (azaz ne csináljunk semmit), mint tényleg tenni valamit a parlagfűmentesítésért. Sokkal könnyebb lenézni az érintetteket és magas lóról jó tanácsokat osztogatni azt gondolva és hirdetve nagyképűen, hogy ők síkhülyék, mint foglalkozni az irtás szakszerű és teljeskörű módjával.
Elnézést kérek mindenkitől, az Index fórumain soha többé nem szólalok meg parlagfű ügyben.
Az ember olyan fajta, hogy csak azt tudja szívvel-lélekkel csinálni, amiből sajátmagának is lesz haszna.
Igaz, de akkor miért szemetelnek az emberek? Ha megkérdezel 100 embert Budapesten, hogy mi a legnagyobb baj, akkor az elsők között emítik, hogy piszkos a város (holott ők is szemetelnek), dugó van (a wc-re is autóval mennek). Hiába raksz ki méterenként kukákat "ösztönzőnek", sokan nem használják. Ilyenkor csak a büntetés hat valamennyire.
Ha kötelezik a sok nemallergiás földtulajdonost, akit nem zavar a parlagfű, azoknak rögtön azon jár az esze, hogy lehet kibújni.
Sajnos az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy ha nem kötelezik őket, akkor sem csinálják.
Az ösztönzés ezerszer hatékonyabb eszköz.
Szép, szép az ösztönzés, de pl. nem kapok jutalmat azért sem, hogy nem lopok, nem ölök.
És miért ne lehetne kertméretekben fásszárúakat ültetni?
MÁV terület? Belváros építési telek, ahol hamarosan építkeznek?
Egyetértek, hogy ez a Pilidilibe való lenne, de akkor jajajca se provokáljon minket. Ő is vegye figyelembe a betegek alacsonyabb ingerküszöbét, és ne jöjjön olyan beszólással, amit három másik topicban töviről-hegyire átbeszéltünk.
Paraszt vagy, de nem abból a fajtából, amelyik ápolja a gyepet, hanem akinek már az óvodában is szalonna volt a jele. Hogy veszed a bátorságot, hogy magad mások fölé helyezd, és ilyen bunkóságot írj? Hogy van képed azt feltételezni, hogy a lusta, nemtörődöm, tudatlan embereket sújtja az allergia, az asztma és a légszomj, amit a parlagfűpollen okoz? Nem kívánok neked rosszat, de biztos nem volt a közeledben olyan család, akik tisztességesen, szerényen és ésszel élnek, és minden lehetőt megtettek és megtanultak, hogy megküzdjenek az allergiával, a légszomjjal. Elnézést kérek az indulatért, de nem vonom vissza, és ha a barátomra gondolok, akinek a szemem láttára fogyott el a tüdeje, és senki nem tudott rajta segíteni, és két árvát és egy gyászoló feleséget hagyott itt, pedig a világ legjobb embere volt, aki tovább élhetett volna, ha a hozzád hasonló parasztok nem ignorálják a problémát, és megteszik, amit lehet, az allergén anyagok terjedésének csökkenésére, szóval ha rá gondolok, akkor nagy kedvem lenne egy jól célzott fenékberúgást elhelyezni a hátsó feleden. Lehet, hogy tök jó fej vagy, de gondold meg kétszer, mielőtt ilyet leírsz.
Node itt arról volt szó, ötleteket hordunk össze, hogyan lehetne a parlagfüvet csökkenteni.
Jó, igen, van másik három topic a személyeskedésre és anyázásra. De akkor itt ne is cukkoljanak minket a szokásos "á, nem is vagy te allergiás csak beképzeled magadnak" szöveggel.
Az állami támogatást sokkal jobbnak tartom az állami felelősségre vonásnál! És nem is a teljes költség térítéséről lenne szó, mert sokan csinálnának kis erdőt maguknak, ha segítenék őket, és természetközeli módszerekkel ez nem is kerülne sokba!
Jó, de mellette meg kell hagyni a büntetést is. Nem azért, mert ez a perverzióm, csak az emberek olyanok, hogy amiért nem büntetnek, arra tesznek nagy ívben.
Lakott területen meg csak a kaszáltatás jöhet szóba, a kiskerttulajdonosokat és a MÁV-ot!!!!!!!! kötelezni az irtásra. Csak ennél hatékonyabban.
Egyet sajnálok, hogy ti, sokan, akik elegendő indítékkal és indulattal rendelkeztek ahhoz, hogy össze tudjatok fogni,
Igazad van, és én is sajnálom. Én tényleg szívesen támogatnék olyan szervezetet, aki TESZ is valamit, de ilyen nincs. Ami van, az is csak töketlenkedik, mert eredményt nem látok. Idén is csak azért történt valami, mert jövőre választások lesznek. Utána 3 évig le leszünk szarva.
Ha nem vásárolnátok a műkajákat,
Szerintem vagyunk jópáran, akik megpróbálnak egészségesen élni, és nem mindenki azért lett allergiás, mert Knorr leveskockát használt. Vannak kicsi gyerekek is az allergiások között, és akit ismerek, annak az anyja nem dohányzik, igyekszik egészségesen élni. Teljesen igazad van a műkajákkal és a környezetszennyezéssel kapcsolatban. Ezt senki nem is vitatta, olvass bele a többi topicba, egyetlen allergiás nem mondta, hogy nem kellene ez ellen tenni valamit. Ezért nem is alakult ki vita, hiszen egyetértünk. De valaki írt egy jó hasonlatot a fuldoklóval. Azonnali cselekvésre van szükség, kimenteni a vízből, utána pedig meg lehet tanítani úszni. Ha most azonnal leállítanák az autóforgalmat, betiltanák a műkajákat, mindenki biorépát enne bionarancslével, bezárnák az összes gyárat, jövőre ugyanúgy fuldokolni és tüsszögni fogunk. Igen, tenni kell valamit a környezetünkért, mégpedig azonnal. De minden eredmény csak hosszútávon jelentkezik, talán csak unokáinknál. És addig? Dögöljön meg a férgese?
Nem kényszerítitek az energiaipart, hogy vezetékeit az égboltról tüntesse el,
Jaj, hát ha bevezetnék, hogy pl. vasárnaponként korlátozzák az autóforgalmat, szerinted mi lenne? Tiltakozás. Olvass bele a többi topicba. Egyik kedves olvtárs kioktat, hogy éljünk egészségesen, változtassunk az életmódunkon, de ő az, aki egy másik topicban kiakad, ha valaki korlátozni merészelné a dohányzásban és bevallja, hogy ő is szokott szemetelni, mert eldobálja a csikket. Nézz körül egy kuka körül: tele van szeméttel a környéke. Már azon is felháborodnak a kutyatartók, ha nem szarathatják a járda közepére a kutyájukat. A speciális kuka az teljesen jogos, de az, hogy ingyen zacskókat követelnek, az már felháborít. Én sem követelem, hogy ingyen kapja a gyerekem a pelenkáját. Miért kell kirakni a táblákat, hogy: a szemét lerakása hatóságilag tilos? Ki az az állat, aki meg meri tenni, hogy egy parkba viszi a mocskát? Ez ma Magyarország. Büntetni kellene, de keményen, aztán ha felnő egy generáció, akinek már nem lesz természetes a szemét látványa, akkor eljutunk valahová. De addig is csak a jogok sárba tiprásáról értekeznek a kedves szemetelők.
Indulatos vagy, amért itt egyik hozzászóló hülyéskedik.
Igen, mert minden évben elveszik az életemből másfél hónap, a családoméból, károsul a munkaadóm, hiszen nem dolgozom ilyenkor hatékonyan.
Amúgy meg bunkóság betegséggel poénkodni. Jönnek még a jobbnál jobb ötletekkel, volt olyan hozzászóló is, aki kétségbe vonta, hogy létezik az, hogy valaki csak másfél hónapig van rosszul, de amúgy év közben tünetmentes. Csodálkozol, ha kinyílik a bicska az ember zsebében?
De ezzel az indulattal mért nem vágod szemközt valamelyik műlevesporgyár vagy pillepalackos vadmálnagyár osztályvezetőjét, aki ezeket a förmedvényeket kitalálta?
Mert engem vinne el a rendőr, kifizettetnék velem a kárt, engem vinnének utána elmeorvoshoz. Mit ért el az az ürge, aki Franciaországban betörte egy gyorsétterem üvegét? Egy hír, és el is van felejtve. Este legyintenek a tévénézők, hogy nagy az Isten állatkertje, és megint kimászott egy a kerítésen. Közben ugyanúgy majszolják tovább a chipset és vedelik a sört.
Egy biztos. Ha azt hiszitek, a mozaikszerűen itt-ott kikaszált parlagfüves területeken nem viszi át a szél a pollent, besodorva a környékbeli kukoricatáblákban, vasúti töltéseken, elhagyott gyártelepeken viruló parlagfüvesből a városba (20-30 kilométerre lazán elsodorja), végtelenül naivak vagytok.
Nem hisszük. TUDJUK, HOGY A NÖVÉNY KIÍRTANI NEM LEHET! (Hányszor kérdezitek meg még ugyanezt hülyének nézve minket??????) DE: lehet ritkítani, lakott területen radikálisan csökkenteni a mennyiségét, a már itt is említett módon. (Nekem nagyon tetszett az a hozzászólás, ezt vártam, hogy valakinek végre ötlete is legyen.) Amennyiben a pollenek száma csökken, a tünetek enyhébbek, és tudod nekünk nem mindegy, hogy fulladozunk vagy köhécselünk, folyamatosan dől a takony az orrunkból, vagy csak szipogunk néhányat, véresre vakarjuk a szemünket, vagy csak egy kicsit megdörzsöljük. Az idei nyár bebizonyította ezt, de sajna ez nem az írtásnak köszönhető, hanem a pocsék nyárnak.
Egyébként Ausztriában sem sikerült teljesen kiírtani, de tesznek ellene, az allergiások száma is kevesebb állítólag. Mindenki arról számol be, hogy a határon túl is láttak parlagfüvet, de sokkal kevesebbet, mert a területek rendezettebbek, és ezért nem is jött ki egyáltalán vagy olyan mértékben az allergiájuk.
Kétségbeesetten kapaszkodtok a kaszálásba, mint fuldokló a szalmaszálba,
fuldokló-jó hasonlat. :-)
Egyébként van jobb lehetőség? Igen, az életmódváltoztatás. Ezerszer írtátok. Mi meg ezerszer kérdeztük, hogy hogyan, ha a pofánkba füstöltök, a házunk elé szemeteltek. És még így sem lesz a probléma megoldva.
pedig a probléma megoldását éppen a másik végén, magán az emberen kell keresni.
Kerestük, megtaláltuk. De ez még NEM ELÉG!!!!! Hányszor kell még elmondani?
Nem irthatunk ki mindent!!! Mert a végén kiirtjuk... magunkat is.
És hányszor kell még elmondani azt, hogy nem mindent akarunk kiírtani. Mindjárt jön a kutyás-macskás hasonlat: értsétek már meg, hogy nem akarja senki kiírtani őket.
Csak össze kellene hasonlítani a parlagfűallergiások számát a többivel, és a tüneteik mértékét. Ráadásul egyes esetekben az allergén elkerülhető: ha a kutyaszőrre allergiás nem tart állatot, nem simogat kutyát, akkor tünetmentes. De mi ne vegyünk levegőt?
Azért itt egy tünetegyüttesről van szó, ami csak az év 1,5 hónapjában jelentkezik, és aminek az EGYIK eleme a fulladás, a többi az orrdugulás, takonyfolyás, szemviszketés, ezek miatt nem tudunk éjjel aludni, nappal rendesen dolgozni és súlyos ezreket fizetünk gyógyszerekre.
Összemosni a délutáni sertéspörkölt és egy kirgli sör után rendszeresen jelentkező légszomjjal meglehetősen nagy balgaság és érzéketlenség. Amúgy meg lehet, hogy te poénnak szántad, de nem igazán szórakoztam jól rajta, ez olyan, mintha egy rokkanttal viccelődnél, hogy de jó neki, mert nem kopik el a cipője, és olcsóbb a gumikat cserélni a mankóján.
Ne csodálkozz, ha ilyen kijelentések után egy allergiás a torkodnak ugrik, augusztus-szeptember tájékán nem én vagyok az egyetlen, akinek a humorérzéke és az ingerküszöbe a béka alfele alá süllyed.
Egyébként meg marha jók azok a tanácsok, hogy ne mozduljunk ki a parlagfűszezonban a lakásból, hallanod kellett volna ahogy a pici gyerekeim az ajtónál zokogtak, hogy menjünk sétálni, csak sajnos anyuka épp nem látott és nem kapott levegőt. Ha meg kimentem volna velük, akkor még rosszabbul lettem volna. Úgyhogy ha okosat nem tudsz mondani, akkor hallgass inkább és ne cukkolj minket, van épp elég bajunk.
Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az ember lusta és kényelmes dolog elülteni a köztudatba, hogy a délutáni sertéspörkölt és egy kirgli sör után rendszeresen jelentkező légszomjat a parlagfűre fogja.
A toleranciaszint és a merészség egyénenként változik, mindkettő mindenkiben különböző mértékben, de jelen van. Hogy ezt miért írtam. Csakúgy.
Én pedig tegnapelőtt láttam egy csöpp cicát, amelyik megtámadott két kutyát. Vicsorgott, karmolt. A sorrend úgy volt, hogy a cica mindenáron a kutyákhoz akart jönni át a keritésen támadólag. Egy ember többször lelökte a cicust a kerítésről, hogy menne már a fenébe, mert ha nem nyugszik a kutyák széjjeltépik. De a macska míg mászott vissza csak félelmetesen harcolt. Itten mi történt?
Jó, elmondom a végét: a kutyákat elzártuk, az elszánt cicushoz remegő lábakkal, szép szavakkal szóltunk és a kerítés tetejéről egy vödörbe tereltük. Szépen megnyugodva belemászott. Aztán messze elengedtük. A röpke fél perces úton megszerette a vödör otthonos biztonságát és alig akart kimászni belőle.
Most vagy veszett volt a macska és akkor nem lehet segíteni rajta, vagy tigrisnek képzelte magát, ez is identitási defektus vagy önértékelési probléma. Szóval baj van a cicussal, de mit lehet kezdeni egy olyan macsesszal, akitől félni kell?
Nem is a legyek félnek a sastól.
Igen sok a macskaszőr-allergiás ember is. (ezt csak a topic kedvéért írom)
Annyi időm nem biztos, hogy lesz. Meg aztán néha egy is félelmetes. Nem tudja az ember hányadán áll vele. Egy rossz szó, egy hibás mozdulat és minden törekvés kárba veszhet. Folyton nem lehet hátranézelődni.
Azonban szívesen állok bárki mellé, aki igényli szakmai segítségem, ha látom értelmét. Eddig nem sok jelentkező van.
Kedves, szavaid őszintén balzsamozzák sérült lelkemet. Tőled kifejezetten megtisztelő e pozitív megnyilatkozás. Azonban ez kevés, hogy anyja lehessek az ügynek. Nem vagyok allergiás, környezetemben hozzád hasonlóan mindent megteszek, hogy a pionír gyomok állománya visszaszoruljon. Ez is hihetetlen sok energiámba kerül. Szívesen támogatom az értelmes küzdelmet a parlagfű ellen, de egyedül ezt a csatát nem akarom megvívni. Egy elszántabb, személyében is erősen motivált lélek kell, aki tűzzel-vassal, kitartással végigcsinálja. Anya csak egy van és ennek az ügynek én még mostohájaként is gyenge lennék. Viszont bármiben szívesen segítek. Jövőre pedig bárányt is beszerzek.
Az, hogy hány évesen jelentkezik az emberen ez a probléma, nem egészen idevág...
Persze, igazad van, csak azért írtam, mert kiakadtam jajajca beszólásán. Azon, hogy a levegőkapkodás éppúgy lehet a túlnyomórészt ülőmunkát végző emberek mozgáshiánya miatt is, mint parlagfűtől. Azért van némi különbség, nem beszélve arról, hogy a parlagfűtől nemcsak fulladozunk, hanem taknyolunk is rendesen és viszket a szemünk. Az ülőmunka miatt meg egész évben fulladoznánk, nem csak másfél hónapig.
Te tudsz egyetlen bizonyítékot arra, hogy használ?
Igen.
Már több javaslat is volt.
Biztos mindegyik jó valamire, valahol. Viszont a Gellérthegy oldalán, a budapesti közparkokban, az országutak és vasutak mentén aligha fognak biogazdálkodni állattartással. Ilyen helyeken ápolt országokban is kaszálnak. Ezek a módszerek nem használhatók az elhagyott parlagföldeken, foghíjtelkeken, lepukkant gyártelepeken sem.
Egyébként bármilyen megodással egyet tudok érteni, feltéve, hogy átmenetileg sem hagyja kivirágozni a parlagfüvet.
ki kéne szorítani a parlagfüvet, ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem kaszáljuk a területet
ezt kivéve. A Te verziódat (a nem kaszálást) már gyakorolta az ország pár évtizedig, és nem jött be.
Engem továbbra is az érdekel, hogy hogyan irtsuk a parlagfüvet, nem az, hogy miért ne. Mellette persze nyugodtan megoldhatjuk a társadalom, a civilizáció és a Földanya egyéb problémáit is.
köszi. azbesztet ne bántsuk, jószándékú, csak túl nyugatias életmódhoz, erkölcshöz szokott, khm, ez vadkelet, de még ez sem a baj, hanem hogy úgy se lehet, ahogy ő akarná: ha nem megy a tömegnek, sehogy se megy. gyors írtás=kétséges és/vagy többe kerül. Fel kellene világosítani az embereket, ámbár a mi családunk maga kereste a tájékoztató lapokat, cikkeket. Balatonon voltunk, 4 éve. A portája elött egy csávó nyírta a parlagizét, de csak a telke határáig, a kerítés mentén, az utcán, tovább, a szomszéd elött már nem. Ez keveset ért. Biztos nem akarta, hogy feljelentsék, más birtoka elött nyír, extrém esetben ez is megeshet.
Ezt már a három másik parlagfüves topicban átbeszéltük. És mi megint megkérdezzük, hogy mi van pl. a két éves gyerekekkel, aki augusztustól szeptemberig fuldokolnak meg úsznak a takonyban.
Kis területen kézileg kéne kihúzni, nagyobban legeltetni, csak színgyomos, színparlagfűves terüeltet engednék kaszálni, villanykaszálni.
A sok paraszt magyar neki esik az árok partnak, semmi komolyabb, fásszárú növény nem marad meg, hol van az, amikor egy eldobott almacsutkából szép fa nőt, viszont talajig vágják az egészet, az agressziv parlagfű és fekete ürüm nő ki elöször, tehát a vágással nekik kedvezünk, mivel az őshonos vadnövényeekt is kiirtjuk, amik legalább maguk környékén foglalják a helyet a gonoszak elől.
Kaszálás univerzálisan= vadparaszt, látszatmegoldás a köznépnek. Kis kertünkben (50~~100 nm) 2 év alatt kézzel kiirtottuk a gyomokat. Nem jöttek vissza.
Ez a különbség, te a lehetetlent célzod, én csak a lehetségest. Az időt visszatekerni nem lehet, a parlagfű már ott van. Azt kérdeztem (nem feltétlenül tőled), hogy hogyan, nem azt, hogy miért nem.
ne olyan eljárással írtsák, ami ismét az emberek és egyéb élőlények életébe kerül
Igen, engem is ez érdekelne. Konkrétan a Tétényi-Fennsík, ahol a víztorony építése miatt lekövezték a fennsíkot a Kamaraerdőtől elválasztó dűlőutat, ahol most soha nem látott mennyiségű parlagfű terem. Hogy lehetne onnan kiirtani a parlagfüvet anélkül, hogy az őshonos növénytársulás károsodna?
Az allergiavizsgálatok során egyértelműen kiderül, egyrészt, hogy mely anyagok allergének a páciens számára, másrészt hogy mely allergének okozzák a legtöbb problémát. Egzakt statisztika van arról, hogy pillanatnyilag a parlagfű okozza a legtöbb allergiás megbetegedést.
Az persze kezelhetetlen dolog lenne, ha a statisztika a porról állítaná ugyanezt. A másik allergiás topicban már eléggé körüljárták ezt a témát.
Tudom Kicsim, oly jó lenne, ha a Te ülnél odafönt és a nagyon is jó stratégiádat megvalósíthatnád. Talán akkor szelídebb lennél. Ellenzékben az embernek mindig keményebbnek és hangosabbnak kell lennie. A fő baj, hogy a természet és ember szempontjából nagyon is ésszerű megoldási javaslatod nem profitorientált törekvés, nem lesz senki gazdagabb tőle, legfeljebb csak egy ország. De olyan, hogy ország nem jön számításba, mindent egyének irányítanak és mindent a financiális haszon.
Sajnos sok mindenbe bele kell törödni, pl. hogy az idő kerekét nem lehet visszafordítani, meg hogy a számítógép fel lett találva és mi mind fogyasztunk és szemetelünk és fogyasztunk és szemetelünk, meg mindenféle betegséget kapunk és terjesztünk a saját károkozásunk folytán. Ebből tényleg csak egy katasztrófa lendíthet ki. Viszont míg várjuk a józanító katasztrófát, valami kivitelezhetőt lehet/kell tenni (amíg te nem estél a kútba, nem is akarsz kimászni belőle, de ha beleestél?). Pl. kutatásokat végezni természetes ellenségre vagy mint a gyógyítás terén az infralámpa elterjesztése, vagy ha tényleg pszichoszomatikus betegség lenne, akkor ennek kutatása stb. Aki igazán tenni akar, az törekszik olyan poziciókba ahol lehetősége lesz megvalósítani elképzeléseit.
Ezért az itt folyó eszmecsere is abszolút elvi disputa, előre nem sokat mozdít. A parlagfüvet pedig nem kell félteni, bőven marad belőle, csak ne olyan eljárással írtsák, ami ismét az emberek és egyéb élőlények életébe kerül.
Egyébként régen is volt allergia, úgyanúgy mint daganat is, legfeljebb nem olyan nagy számban.
Nem vagyok síkhülye, tudom, hogy minden mindennel összefügg, tudom, hogy az emberiséget észre kell téríteni, civilizációnkat helyesebb irányba terelni.
Én viszont nem szeretném megváltani a világot, mert nem vagyok rá képes. A gyakorlatban megteTudom, hogy a parlagfű árt nekem és másoknak, törvény van rá (ismétlem, legalább egy évtizede), hogy irtani kell (ennek ellenére sok kötelezett nem irtja), mégis valahányszor elkezdek azzal foglalkozni, hogy hogyan kell eredményesen irtani a parlagfüvet, mindig előállnak tízen, akik elkezdik magyarázni, hogy nem a parlagfű a probléma.
Ez egy kertészeti fórum. Köszönöm, hogy megnyitottad itt ezt a topicot. Én itt azt szeretném megtudni, hogy a növényekhez, kertészethez értők szerint hogy lehet hatékonyan elbánni a parlagfűvel.
Egyáltalán nem ellenzem az átfogó elképzeléseidet a környezet általános rendbetételéről, sőt! Ugyanakkor a parlagfűpollen olyan vészhelyzet, mint az árvíz. Nem vitatom hosszú távú elképzeléseid jogosságát, de úgy gondolom, kell valami terv, konkrét intézkedés holnapra is, holnaputánra is.
Azt tudom, hogy ahol dús parlagfű van, ott rossz lenni. Ahol időben lekaszálták, ott kevésbé rossz. Magyarországon a mezőgazdasági törvény régóta kötelez mindenkit a parlagfű irtására. Ebben a topicban azt szeretném megtudni, hogy ezt hogy lehet helyesen, eredményesen elvégezni.
Sok jó dolgot írsz, amit parlagfűtől függetlenül meg kell valósítani. Termőföld védelme, földek helyes használata, megfelelő gondozása. Termőföld "hasznosítás" gondosabb felügyelete, barnamezők hasznosítása zöldmezős beruházások helyett. MIndez rendben van, de nem témába vág.
Mit teszel azért, hogy 2006-ban ne fulladjanak az emberek feleslegesen a parlagfűtől?
"ne legyen mindenki ilyen ostoba, tudatlan" írod. Tapasztalataim szerint egy vitában ritkán van igaza annak, aki lehülyézi vitapartnereit és a világot. Ha tudod a frankót, próbálj meg mások minősítése helyett a megoldás bemutatására szorítkozni.
Annak a kétmillió embernek, akinek a parlagfű tönkreteszi a légzését, hidd el, hogy a parlagfű a legnagyobb probléma. Volt-e már részed benne, hogy sírva kapkodj levegő után inkább a halált kívánva? Érezted-e már arcüreggyula miatt úgy, mintha baltával aprítanák a fejed? Láttad-e már rokonodat reménytelenül levegő után kapkodni?
Nekem nagyon fontos a harmónia, a tájkép és a környezet általános rendezettsége, a természetes helyek állapotának visszaállítása, de amikor a parlagfűtől átmenetileg életképtelen az ember, olyankor bizony az előlép első számú problémává. Előbb jön a tüsszögés-könnyezés-orrfújás, később jönnek a krónikussá váló légúti és orrmelléküreg gyulladások, majd lehúzódik az egész a tüdőre, aztán fokozatosan kialakul az asztma, ahonnan már nincs visszaút, előbb-utóbb elfogy a lélegzet. Aki ezt nem tapasztalta még, annak hiába beszél az ember.
Egy időben vonatos ingázó voltam, a legfertőzöttebb területeken vitt az utam. Annyi emberség nem volt az utasokban, hogy legalább a nemdohányzó részen hallgattak volna a kérésemre, könyörgésemre, és abbahagyták volna a dohányzást. A füst és a parlagfű együtt igazán elviselhetetlen. Sajnos a szép szó, a kérés nem hatott, ezért voltak kénytelenek az áldozatok parlagfű ügyben kikényszeríteni az erőszakos megoldást.
Arra persze kíváncsi vagyok, hogy a MÁV-hoz és a közúthálózathoz tartozó parlagfűmezők irtását hogyan fogja kikényszeríteni magából az állam.