Milyen vidék ez? Nehéz lenne néhány szóval jellemezni a sokarcú, vibráló, mégis fenséges nyugalmat árasztó tájat, ahol az ember és a természet évszázadok óta él szelíd harmóniában. A Zempléni-hegység és a Bodrogköz találkozásánál formálódott területen ezernyi módját találja az ember – akár az utazó, akár az itt élő - , hogy megismerje a természetet, hogy közel kerüljön csodáihoz. Az ásványgyűjtő, a madarak életére kíváncsi ornitológus, a vadak csapásait járó erdőszerető ember, a vízparton csendesen üldögélő horgász éppúgy megtalálja az örömét, mint a tájat gyalogosan, kenuval vagy kerékpárral bebarangoló turista.
A Zempléni-hegység területén a miocén korú, 15-20 millió éve működött tűzhányók vulkanizmusának anyaga és a hajdani vulkánok lepusztított, a természet erői által alakított formakincse uralkodik. Itt található a mai Magyarország legmagasabb, legépebben megmaradt tűzhányó kúpja, a tokaji Nagy-Kopasz, mely büszke védőbástyaként őrzi a Zempléni hegyvidéket és a Tisza-Bodrog összefolyás történelmileg igen jelentős területét. A drámai hatású csoportba rendeződött Sátor-hegyek is egy hajdani tűzhányó kalderájának lepusztult maradványai, melynek méretei talán az Etna mai méreteivel vetekedtek.
A hegységet létrehozó vulkanizmus a térség mai képére is rányomja bélyegét. A kőzetek bányászható nyersanyagokban való gazdagsága és a vulkanikus talajokon termő kiváló minőségű szőlő mindmáig meghatározza a táj emberének életét. A hegység felszínét a szegély lejtőin és szoknyáján a szőlő uralja, míg a hegyvidék belső területein érintetlen erdők, középkori eredetű fás legelők és rétek váltakoznak.
Az ide látogató turista szinte napokig gyalogolhat anélkül, hogy a mai iparosodott társadalom bármi jelét is tapasztalnia kellene. Olyan vidék ez, ahol a déli melegkedvelő flóra és a Kárpátok magashegyi növényei randevúznak egymással, ahol még ma is viszonylagos zavartalanságban élhet az országosan is kiemelkedő vadállomány, ahol visszatelepültnek mondható a hiúz és a farkas és ahol világelső muflon- és gímtrófeák jellemzik az állomány minőségét. A terület természeti értékeinek, gazdag növény- és állatvilágának védelmében hozták létre a Zempléni Tájvédelmi Körzetet.
Tokaj , Vagy Sárospatakon a Tengerszem. www.spori.sport.hu www.tengerszem-camping.hu Én a patakit ajánlom, az nagyon szuper hely, a tokajit nem ismerem.
sziasztok! néhány oldalt visszaolvastam, látom ismerősök vagytok arrafelé... segitséget szeretnék kérni, családommal szeretnénk ezen a vidéken néhány napot eltölteni lakókocsi+sátor felszereléssel. szeretjük a vizpartot, a horgászást és a túrázást. a magyar kemping oldalak nem igazán szolgáltatnak sok infot erről az országrészről. köszönöm a segitséget...
Én is tudok egy szálláshelyet ajánlani Kishután,a Kőkapuhoz közel. Mi régóta visszatérő vendégek vagyunk ott és csak jót tudok mondani. A táj pedig magáért beszél.
Mi a hétvégén voltunk az Ezüstfenyőben a gyerekekkel. Szerintem nagyon családias kis hely, bár szerintem nagyon kevesen dolgoznak ott. Az biztos, hogy a túravezető nagyon profi, olyan utat állított össze nekünk amit a három gyerekkel is meg tudtunk csinálni, de még az egyik háti hordozót is hajlandó volt vinni. Gondoltam megírom, hogy aki Telkibányára akar menni az gondolkodjon el az Ezüstfenyőn.
Az ismeretlen Barkóföld, jártál már itt? Másik megközelítésből: Heves-Borsodi-dombság. Területe nagyobb mint a Mátráé!!! És nagyon nincs itt turistaélet... Több 500-as csúcsa is van és kiterjedt erdeiben napokig balyonghatsz. Él itt még híúz és farkas is! Salgótarján és Ózd közötti hatalmas terület. Gyere velünk Te is!
A túra non-profit vagyis a szervezésért nem fog lenyúlni senki pénzt, csak az üzemanyagrészt és a szállást fizeted (kajába meg beszálhatsz, ha akarsz közösen bográcsozni)...
Szia, Szállás ügyben akkor a Kőkapu szállót válaszd, van új épülete is az jóval olcsóbb, mint a kastély. www.kokapu.hu ez romantikus is:)Füzéren:Vár, kirámdulás: Huták, Sárospatak, Hejce, Regéc, Telkibánya, Gönc, Vizsoly, Boldogkőváralja, Tokaji borvidék.Kéked is jó kis hely. Meg egy csomó egyéb, de ezeket meghagyom Pistinek, túrázásban nagyon profi , biztos ajánl valami jót. Amiket én írtam, főképp látnivalók, aféle Rákócziak nyomában vártúrák:) Ha a Kőkapu drága, nézztek meg az Aranygombos fogadót Telkibányán, vagy az Ezüstfenyő hotelt ugyancsak Telkibányán
Egyszer UAZ-zal mentem fel, elindultam a Potács felé, Medvekas, lábas bükkös, aztán úgy elkerveredtem, hogy Hejcén jöttem ki. Amúgy Hejce tényleg szép kis település, bár én Füzért és környékét jobban kedvelem.
Sziasztok! Az Amádé-vár melletti sziklaplatóról készültek az alábbi képek. A hegy tetején álló fehér objektumot sehogy sem tudjuk beazonosítani:) Aki tudja, mi az, segítsen:) Előre is köszi:)
Köszi! Talán ősszel megpróbálkozom vele,bár a Hernád közelebb van . Kétszer voltunk Kökapunál de nem láttam horgászokat akiktöl lehetett volna érdeklödni. Üdv.