sziasztok!
nyitnék egy topicot erről a számomra kedves vonalon járó villanyosról.
a határ útig jártam a suliba menet, és az Örs-ig ha az osztály megnézte a Vásárvárost.Ezzel járt apám,anyám munkába.
Sokan úgy jellemzik, a munkások villamosa,mivel anno sok gyárnál volt megállója.
Szerintem ide a cseh villamos is elég lett volna, valahogy nem tudtam megszokni a hannoveri csodát.Továbbá sajnálom, hogy kinyújtották végállomását a mexikói útra.
Szóval, akinek van valami emléke, feeling-je a régi 13-as villamosról, és a mostani 3-asról, ne tartsa vissza!
(és kérek nullázást is:)
Ha nem nagy baj, akkor megpróbálnék erre a kérdésedre választ adni:
ez a szokás azért van, mert ha van egy átjáró és ott át tud meni a villamos előtt akárhány ember, akkor ne legyen az, hogy kisétál a nem látható villamos elé, hanem addig fedezi a másik és így biztonságosabban el tudnak haladni egymás mellett a villamosok és nem kell attól félniük, hogy forgalmi zavart csinálnak és esetleg meghal valaki.
A Bosnyék térnél érkezik a 62-es hátra nézek az Örs felöl egy villamost sem látni, mondom is elmegyek vele, aztán Erzsébet királyné útjánál átszállok a 69-esre.
Aztán tized magammal leszállunk az Erzsébet királyné útjánál, loholás át, de a 69-es csak elment az orrunk előtt, és ekkor legnagyobb megleptésünkre a 62-es, amiről leszálltunk nem fordult el jobbra, hanem befordult balra, a maradék utassal és elment a Mexikói út irányába...
Ugyan nem vagyok villamosvezető,de két okból szokás: egyik ahogyan írtad a biztonság, a másik meg amikor "beragad" a lámpa, akkor valahogy át kell jönni rajta...
Most, hogy mindennap a 3-as 62-es vonalon járok felmerült bennem egy kérdés, amire néhány illetékes (villamosvezető) topic-társunk biztos tud válaszolni.
Rendszeres dolog, hogy, ha jön szemből is egy villamos, amikor ez az útátjárához ér, akkor lelassít esetleg teljesen megáll, és így elállva az utat "fedezi" a másik érkezését, és áthaladását. (Remélelm értheőten írtam le)
És a kérdés az lenne, hogy ez ki van adva utasításba, vagy ez egy fajta szívesség a szembejövő kollégának?
Valahol igazad van, mert nehéz eldönteni, h. a tyúk v. a tojás volt-é előbb. A 4-es metró sorsát kutatva még nem tudtam megválaszolni a köv. kérdést. DG azért karolta fel a M4 ötletét, mert tudta, h. nem reális - a "ne költsünk igazán semmire" szemléletet a közlekedésügyben így lehetett a leginkább eladni, vagy - a BKV apparátusa volt az, ki meggyőzte a főpolgárt a régi tervek adekváltáságáról.
Hajaj... Pang a topic... Nincs valakinek valamilyen tapasztalata, hogy milyen a vonal Köteles utca nélkül? Számít egyáltalán vmit? Úgy értem azon a fél percen kívül amit nyer ott a villanyos.
Pedig hosszabb peronokkal és a forgalomirányítás modernizációjával a villamoshálózat a dél - budai térség városon belüli igényeit önmagában is le tudná fedni, vagy legalábbis ideiglenes megoldásnak jó lett volna 1992-93 és 2010 között, míg az (agglomerációs) M4 nem áll rendelkezésre. Sajnos, a BKV a kis dolgokat sosem vette észre, csak 100 Mrd-os (vissza)fejlesztésekben tud gondolkodni.
Köszi, tudtam róla :) . Annyiban persze zavar, hogy azokat is át kell építeni.
De ez nem menti a tervezőket egy hangyányit sem.
Ha valami nem úgy van, ahogy célszerű lenne, akkor nem kéne "úgyis el van már cseszve" ürüggyel további akadályokat gördíteni a megváltoztatás útjába. Felháborít, hogy ha ilyesmit valami olyan megváltoztathatatlan adottságként kezelnek, mintha egy hegyet kéne eltolni, pedig relatíve filléres dolog.
"Elég nehezen elképzelhetőenk tartom a csatolt ICS-t a 47-esre, mert a nemrég felújított megállókba be sem fér az 54m. Erre ugye az a válasz, hogy át kell építeni a megállókat, ha már a főváros hagyta, hogy gyulyásúrék nyomására ilyenre tervezzék meg."
Az ne zavarjon, hogy nem csak a felújított peronok mellé nem fér be. Jó pár megállót át kéne építeni a Fehérvári úton is.
Elég nehezen elképzelhetőenk tartom a csatolt ICS-t a 47-esre, mert a nemrég felújított megállókba be sem fér az 54m. Erre ugye az a válasz, hogy át kell építeni a megállókat, ha már a főváros hagyta, hogy gyulyásúrék nyomására ilyenre tervezzék meg.
Ha elindul egy szakaszban két csatolt ICS, 1 T5C5 és még valami? Hát erre nem tudok mit mondani, kérdezd meg a síndöc-topikban.
De nekem az az érzésem, hogy ez nem lehet gond. Az ICs ugye csak 1/4-ével nagyobb befogadóképességű a 3-as UV-nál. De ugyanennyivel ritkulni is fog a villamos, azaz kevesebb lesz átlagosan a szakaszban. Nem hinném, hogy az ICS áramfelvétele nagyobb lenne egy főre vetítve, mint az UV. Persze ez az egyszerre induláson nem segít. De azt sem hinném, hogy ne lenne ennyi tartalék a rendszerben. Tekintetbe véve, hogy régen azért jóval több villamos járt csúcsban, mint ma. Legfeljebb kicsit megszívják a feszültséget... Akkor be lehet majd állítani azt a fesz.stabilizátort, amit a Kápmegyeren tesztelgettek (VK februári száma).
Én úgy tudom hogy Angyalföldi kocsiszinben azért épűlnek új tárolóvágányok hogy a 4-es 6-os vonalról lekerült ICS-ket legyen hol tárolni a 4-es metró elindulásáig Bartók Béla út peronjainak meghosszabbításáig, vagy az ICS-k végleges selejtezéséig.
Én úgy tudom hogy Angyalföldi kocsiszinben azért épűlnek új tárolóvágányok hogy a 4-es 6-os vonalról lekerült ICS-ket legyen hol tárolni a 4-es metró elindulásáig. Addig úgyanis nem lehet lecserélni a 47-es 49-es vonalon az UV szerelvényeket ICS-re a kisebb befogadóképesség miatt , csatolt ICS-t pedig nem terveznek. Valószinű hogy a többi vonalon (19-41-42-52) megtörténik a csere hamarabb.
Szoktam nézni a képes próbálkozásaid a nap 10 pontos fotója topicban is, és pár kommentár ehhez a képhez!!! Már nagyon nagyon közel van a nagyon jóhoz!!! megvan az egész vili, látszik az ütköző, nem lóg ki semmi... Egy baj van csak vele (minőséget nem figyelve), mégpedig az, hogy a villamos oldala nem látszik eléggé... Szembefotónak pedig túl oldalról van.... :) Pl, itt van egy kép... Nem vmi jó, mert siettem, meg edzésről mentem haza, de nagyjából mutatja, hogy hogyan kell beállni:
Ui.:Tudom, hogy 69-es, de legalább TW 6000-es, és a 3-assal közös szakaszon van a kép :P
Elég nehezen elképzelhetőenk tartom a csatolt ICS-t a 47-esre, mert a nemrég felújított megállókba be sem fér az 54m. De ha beférne, akkor tudna közlekedni, elbírná elektromosan a rendszer? Ha elindul egy szakaszban két csatolt ICS, 1 T5C5 és még valami?
Van még az a lehetőség, hogy a 47-es csatolt, 49-es szóló. így az átlagos kapacitás marad, 47-es kicsit ritkul, 49-es sűrűsödik. Persze csúcsidőben okoz majd némi gondot a különböző kapacitású villamosok járatása a Kiskörúton...
Erről pont beszéltünk a VÉEVK-topikon.
A Tátrát, meg a TeWét könnyű csatolgatni, de az ICS-t már meló. Szóval itt bejönne az a dolog, hogy lehet, hogy egyszerűbb/olcsóbb csatolva, kihasználatlanul járatni este.
De pl. az 50-esen volna értelme bevezetni a csúcsidei csatolást.
Ezt így nem lehet eldönteni... Mindkettőnek meg van az előnye és hátránya is... De,ha az eddigi felújításokból, és építkezésekből indulok ki, akkor nem hiszem, hogy ekkora méretű újratervezést beiktatnának a szabadsághídon, hogy Tatra-kat is számításba vesznek...