Jó és jogos a kérdés. :)
Elég nagy a különbség köztük. (NIncs értelmező szótár a birtokomban, úgyhogy szabad a gazda, segíthetsz a megfogalmazásban. :)
Kezdjük a szabadsággal. Röviden a szabadság szerintem egy korlátolt korlátlanság. :D (a korlátot a törvény adja..ami a keresztényeknél a Krisztusi "törvény", a szeretet törvénye)
A szabadság (tudtommal) mindenféle önkényességtől, negatív, zsarnoki-kontrolltól, fizikai, pszichikai és ideológiai kényszertől való mentességet is jelent. Ellentétes fogalom a rabsággal, leuralással. AZtán választási jogot is jelent, ami az akarat szabadságával van kapcsolatban... jelenti...
TEhát jelenti az akarat, gondolat és cselekedet --törvényen belüli-- véghezvitelének lehetőségét.
És majdnem lehagytam a kedvencemet, a kinézetre, látásRA (szellemi) és gondolkodásmódra vonatkozó (jóízlésen belüli) különbözőségekre való "engedélyt" is jelenti.. :DD
De azt is jelenti, hogy nincs az ember börtönben, bezártan..(lekileg sem).
Választási jogot is jelent ..szószerinti és átvitt értelemben is...
Na, kb. ennyit a szabadságról.
*
És most nézzük a szabadosságot:
Teljesen mást jelent, mint a szabadság, de mégsem a szószerinti ellentéte a szabadság fogalmának. (Remélem, hogy a szabadság nemcsak fogalom, hanem valóság is :-)
A szabadosság fogalmát pedig ált. akkor szokták használni, amikor valaki a törvényes kereteket felrúgja...és úgy akar "akármit csinálni",
a szabadság pedig a törvényes kereteken belüli korlátlanság :D
A szabadosságot inkább erkölcsi értelemben szokták használni, az öltözködésre és a viselkdésre egyaránt értve..de ez a beszédben is megnyilvánulhat...
Szerintem a perverzitáshoz hasonlót jelent...
(nem vagyok nyelvész)
Egyfajta lázadó viselkedést is szoktak érteni alatta.
Kb ennyi.
A felsorolásom tudom, hogy nem teljes, ezért várom a kiegészítéseiteket..