Keresés

Részletes keresés

ti_me Creative Commons License 2005.09.03 0 0 5

szabadon...      

:)

Előzmény: ti_me (4)
ti_me Creative Commons License 2005.09.03 0 0 4

Jó  és jogos a kérdés. :)

Elég nagy a különbség köztük. (NIncs értelmező szótár a birtokomban, úgyhogy szabad a gazda, segíthetsz a megfogalmazásban. :)

Kezdjük a szabadsággal. Röviden a szabadság szerintem  egy  korlátolt korlátlanság. :D (a korlátot  a törvény adja..ami a keresztényeknél a Krisztusi "törvény", a szeretet törvénye)

A szabadság (tudtommal) mindenféle önkényességtől, negatív, zsarnoki-kontrolltól, fizikai, pszichikai és ideológiai kényszertől való mentességet is jelent. Ellentétes fogalom a rabsággal, leuralással. AZtán választási jogot is jelent, ami az akarat szabadságával van kapcsolatban... jelenti...

TEhát jelenti az akarat, gondolat és cselekedet  --törvényen belüli-- véghezvitelének lehetőségét. 

És majdnem lehagytam a kedvencemet, a kinézetre, látásRA (szellemi) és  gondolkodásmódra vonatkozó (jóízlésen belüli)  különbözőségekre való "engedélyt" is jelenti..  :DD

De azt is jelenti, hogy  nincs az ember  börtönben, bezártan..(lekileg sem).

Választási jogot is jelent ..szószerinti és átvitt értelemben is...

Na, kb. ennyit a szabadságról.

*

És most  nézzük a szabadosságot:

Teljesen mást jelent, mint a szabadság, de mégsem  a szószerinti ellentéte a szabadság  fogalmának. (Remélem, hogy a szabadság nemcsak fogalom, hanem valóság is :-)

A szabadosság fogalmát pedig ált. akkor  szokták használni, amikor valaki a törvényes kereteket felrúgja...és úgy akar  "akármit csinálni",

a szabadság  pedig a törvényes  kereteken  belüli korlátlanság :D

A szabadosságot  inkább erkölcsi értelemben szokták használni, az öltözködésre és a viselkdésre egyaránt értve..de  ez a beszédben is megnyilvánulhat...

Szerintem a perverzitáshoz hasonlót jelent...

(nem vagyok nyelvész)

Egyfajta lázadó  viselkedést is szoktak érteni alatta.

Kb ennyi.

A felsorolásom tudom, hogy nem teljes, ezért várom a kiegészítéseiteket..   

Előzmény: _Fefe__ (3)
_Fefe__ Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3

2! :)

Bocs, hogy idepofátlankodom, nem vagyok egy nagy valfiles, de ha már említetted, elmagyarázhatnád nekem jó alaposan, hogy PONTOSAN mi a szabadság és a szabadosság közti különbség. Valami ködös képem nekem is van, de a topic megalapozásához talán másnak sem ártana ezt jól definiálni.

Előzmény: ti_me (1)
ti_me Creative Commons License 2005.09.02 0 0 2

Pl. házastársak és barátok között létrejöhet olyan szabadság,  ami  azt jelenti, hogy az ember mindenféle megtorlástól (letorkolástól) való félelem nélkül el meri mondani aZ ellen-véleményét is ..

(amikor  a vélemény megegyezik, akkor  nem lehet lemérni a felek közötti szabadságot)

Q.

miért nem tágasabb ez a kör? (Némely helyen miért csak a barátok között valósulhat ez meg?)

(a kérdés nem igazán igazi.. félig meddig költői..nem muszáj válaszolni rá)

de itt egy igazi:

Q.

Ki mit ért az alatt, hogy  ellenkező vélemény mellet is egyet tudnak érteni a felek?

(Nekem azt jelenti, hogy pl. nem kell bólogató-jánosnak lenni ahhoz, hogy "egység" (harmónia, béke) maradjon miközben az esetleges különbözőség sem szenved csorbát..)

harmadik :)

Q.

Hogyan  lehet erre a szabadságra eljutni? (Mik a feltételei?)

Előzmény: ti_me (-)
ti_me Creative Commons License 2005.09.02 0 0 1
És még itt az elején szeretném  kihangsúlyozni azt, hogy a szabadság  és szabadosság fogalmait ne keverjük majd össze.   ;D
ti_me Creative Commons License 2005.09.02 0 0 0

mIndenelőtt...azt , hogy ez  egy nagyon ISTENI fogalom, ISTENI elgondolás...és ISTENI megnyilvánulás...

mert

2.Kor.3: 17.

"Az Úr pedig Szellem; és a hol az Úrnak Szelleme, ott a szabadság."

Előzmény: ti_me (-)
ti_me Creative Commons License 2005.09.02 0 0 topiknyitó

Neked mit jelent? ;)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!