Első nekifutásra nem találtam olyan oldalt a neten, ahol leírják, hogy családi ház építéskor milyen lépésekkel kell számolni, milyen mestereknek mikor kell egymás után következniük, mikorra milyen feltételeknek kell teljesülniük a folyamatos haladáshoz...
Szeretnék egy projekttervet csinálni a most induló családi ház építkezésemhez, de azt sem tudom, hol kezdjek hozzá. A terv és a jogerős engedély kész, a kőműves mindjárt odanyomja az alapot. Jó lenne, ha minél kevesebb dolog felejtődne ki és szorulna utólagos korrekcióra, mert nem gondoltam rá előre. Az sem lenne jó, ha folyton üresjárások alakulnának ki, mert ad-hoc reagálnám le az épp kialakult helyzetet. Feleséggel ketten fogjuk a mindenféle szakikat (kőműves, ács, fűtésszerelő, vizes, villanyász, burkoló, stb.) szervezni és mozgatni, remélhetőleg minél szervezettebben.
Kérem, ha valakinek van hasznos idevágó információja, ilyen témájú linkje, az tegye közkinccsé.
semmi jelentősége annak h most milyen színek vannak megadva.
azok a változások, amik ha egy meglévő háznál nem engedély vagy bejelentéskötelesek, azok ilyenkor sem. tehát van időd eldönteni a színeket. arra kell figyelemmel lenni h önkormányzatok helyi építési szabályzatban meghatározhatják ezeket (általánosságban, ahol szabályozzák, ott a "természetes" színeket szokták előírni), ahhoz viszont igazodni kell.
bocsi a kérdést, akkor most te a tulajdonos vagy, és az "építtető" az aki generálban intézi?
De, éppen azt írtam, hogy a beadás előtt szólt az építtető - merthogy ők intézték az építési engedély beadását - hogy ez is kell. Nem tudom miért nem szólt már az a alaprajz tervezésekor, hogy a külsején is gondolkodjunk. Így az utolsó pillanatban néhány nap alatt találtuk ki, hogy milyenek legyenek a színek. Én azt hittem elég azt majd a vakolás előtt megmondani :).
Május 25. óta, szeptember 6-án végre már villany is lett a telken. Így már teljes a közművesítettség. Most a kerítést intézzük. Mivel nagy a telek, nagy választék nincs, csak drótkerítés jöhet szóba. Közben az építési engedéllyel packáznak. Nem tudja a hivatal, hogy mit szeretne, így minden héten mást talál ki. Unatkoznak.
Megvolt a nagyszabású helyszíni szemle. A telek előtt a szakadó esőben üdvözöltük egymást a hatósággal, aztán néhány mondatváltás után elköszöntünk. kb. 10 perc volt. :).
Köszi a megnyugtatást:). A keresztvizet mindenesetre megkapta. Most a szép új vízóra csupa dzsuva. Talajvíz szerencsére nincs....
És akkor a folymat tovább....az építési engedélyt 13-án pénteken beadtuk. Meglátjuk, szerencsés vagy szerencsétlen nap lesz-e. Egy csomó mindent meg kellett adni hozzá, amin nem is gondolkodtunk még az alaprajz tervezésekor. Például a színt, a tetőcserepet, azt, hogy miből lesz a járda. Na, gyorsan körbejártunk egy-két új építésű területet, meg néhány tüzépet, hogy kitaláljuk milyen színt-tető kombináció tetszene. Készült egy előzetes energiatanusítvány is hozzá. Éppen meg van az A+.
A jövő héten kedden lesz valamilyen helyszíni szemle, amire hivatalosak vagyunk. Hogy ezen a szemlén mi történik, majd beszámolok. Egyelőre nem tudom. Nekem minden új.
Villany még mindig nincs.
A héten csempe és padlólap nézés folyt, nehogy azzal is kapkodás legyen a vége. A látványterv és a berendezés egy lakberendezőre van bízva.
Azért attól még működik a vízóra, ha befolyik az aknába a víz. Majd elszivárog... . Vagy majd feljön a talajvíz.... . És ettől még minden fog működni...
Hogy a folyamatot folytassam: a víz bekötésre került a múlt héten. Május 25-én indult az egész, és augusztus 4-én lett vizünk, azaz bő két hónap. Viszont a bekötők a vízóra akna melletti területet nem temették vissza rendesen, így a múlt heti felhőszakadás összes vize befolyt a víznyelőként működő lukba az akna mellett, a vízóra csöve mellett pedig szépen beszivárgott az aknába. Így amikor hétvégén arra jártunk és belenéztünk, csak egy nagy merülőmedencét láttunk posvány vízzel tele. Hát lett is szívinfarktus. Kölcsönvödörrel kimertük, és a vizessel konzultáltunk, mit lehet tenni, hogy ilyen a jövőben ne forduljon elő. Egyelőre esővízelvezető árok, a végső megoldás pedig a vízhatlan akna. Ez utóbbi újabb költség lenne....remélem egy árok megoldja....villany még nincs.
Lehet, hogy megcsinálta ügyvéd az adásvételinél, de bejegyezheti a földhivatal is (félhivatalosan), ha az okmányaitokban (lakcimkártya) már benne van. De nem automatikus.
Hm, erdekes, bocs, de en tutira biztos voltam benne, hogy nem jelentettunk a foldhivatalnak semmit. Az plane valoszinutlen, hogy en is es a ferjem is, mivel nem az az ugyintezos fajta. Az onkorinal persze bejelentkeztunk meg lakcimkartya. [Az egyebkent rohej, hogy a vasarlando ingatlanba(!) kuldik ki az illetekeloleges papirt, meg akkor is, ha mas az allando lakcim, raadasul a 2-3 ho hitelatfutasi ido miatt jo esellyel azt meg az elozo lako kapja kezhez, lehet kuldozgetni, de kulonben se biztos hogy ottlakasi celzattal veszi meg mindenki. Jo, tudom, ez mar nem is foldhiv. hanem az ill.hiv. aki maga az apeh.]
Bár régi a bejegyzés, de ne vezessünk férre senkit: külön be kell jelenteni a lakcímváltozást (zöbbek között azt is) 30 napon belül. Aszem még mindig illetékmentes.
-----
A szakértőt meg "eseti ügygondnok"-nak hívják, a helyi gyámhivatal az illetékes. Persze lehetne kifüggesztéssel is értesíteni a tulajt (helyi önkori, földhivatal vagy valami sajtótermék, honlap), de ezt nem mindenhol alkalmazzák.
Csak, hogy a folyamtról irjak: a víz és a villany bevezetését május végén kezdtük azzal, hogy kerestünk szakit, aki megtervezi és megcsinálja a "fogadásra alkalmas objektumokat". Most eltelt két hónap, és még nincsen se víz, se villany. A betongödör és a műanyag tartó már hetek óta várja a közműveseket. Gondolom ott meg mindenki szabadságon van...Kíváncsi vagyok mikor lesz belőle valami.
Mert nem kell bejelenteni a lakcimvaltozast, azt a kozpontibol kerik le. Nekunk is siman atirtak maguktol. Tehat az illeto valoszinuleg a lakcimnyilvantartasban is rossz cimmel szerepel.
Még az utánajáráshoz. Az általunk megvett teleknél kiderült, hogy egy jövőben útszélesítés és járdaépítés miatt majd egyszer valamikor kisajátítanak a telkünkből egy darabot, nem is keveset, majd 4 métert mindkét oldalából. Emiatt telekátalakítást kellett csináltatni, ami kicsivel több, mint 100 EFt-ba került, másképpen viszont nem adnak építési engedélyt. Persze gondolhatjátok, hogy nem a közvetítőtől, de nem is a tulajtól tudjuk, hanem az utánajárásból, amikor az önkonrmányzat építési osztályát felhívtam egy kicsit beszélgetni, akkor bökte ki, hogy ja, ott ahol veszünk ez várható. Mondjuk jó alkulalap volt. Csak ha ez az építési engedély megkérésekor derül ki, akkor ez meglepetés és időhúzás.
Azt, hogy kinek a pénzén, nem tudom, nem én akarom, úgyhogy ne engem sápoljanak más szabálytalansága miatt. A józan ész persze valóban azt diktálná, hogyha valaki nem tartja be a szabályokat, azaz a lakcímváltozást nem vezeti át a földhivatalban, akkor lemarad az ilyen jellegű értesítésekről, előnye viszont, hogy nem tudják az adót behajtani rajta, és a kaszálatlanságért sem tudják megbüntetni. Azért bevallom, nekem sem valószínű, hogy eszembe jutott volna a költözéseim során, hogy egy esetleges teleknél is bejelentsem a lakcímváltozást - mostmár igen, de eddig ilyenre nem is gondoltam.)
Vagy osztatlan közös tulajdon és sokan nem is tudják, hogy van benne részük. Szép ha keresgetni kell őket az egész országban és megvárni, hogy van-e kifogásuk a szomszédban zajló építkezés ellen. Ugyanis ha megtudják, hogy beleszólhatnak egyből öntudatosak lesznek. Meraszongya nem uvvanazho....
"szakértőt rendelnek ki, hogy a tulaj helyett megállapítsa, hogy lesz-e értékcsökkenése, ha mi építkezünk."
atyaIsten.. kinek a pénzén?
És ha a szomszédot nem érdekli, ha csökken a telek értéke? Ha érdekelné a telek, akkor esetleg frissíttetné a Földhivatali nyilvántartást az új címével...
Mi is arrafelé vettünk, de nekem a munka miatt fontos a vezetékes gyors internet, ezért nagyon sok olcsó szép panorámájú falu széli, vagy új parcellázású helyről lemaradtunk. Sajnos vezetékes internet leginkább a faluközpontokban van. Ráadásul nekem fontos a város közelsége is, nagyon nem akarok eldugva élni. Így aztán nem 1 Ft volt a telek :). Igazából nem az átverés jellemző, hanem a közvetítők és tulajdonosok "nem utánajárása". Mondanak valamit, mert úgy gondolják, de az vagy úgy van, vagy nem. Van olyan közvetítő, mint amelyiket megvettük, hogy még a helyszínen sem járt. A fotókat a tulaj odaadta neki, ő meg annyit tett, hogy felrakta az internetre. Ja, meg közvetített postásként a tulaj és közöttünk időpont egyeztetésben. Mellesleg nem is találkoztunk, még a szerződéskötésre sem jött el. Majd a tulaj utalja neki a szerződésben járó összeget.
Mellesleg mikor megvettük a telket és elmentünk a vízközmű társulathoz ahová a terület tartozik kiderült, hogy van csatorna telken, kettő is :), csak el van temetve. Azóta a vizes szaki már megtalálta :). Ez a bónusz. A tulaj nem tudta, csak azt, hogy ő befizetett valahová, valamikor valamit :). Ami viszont nehezíti majd az építési engedélyt, az az, hogy a másik szomszédunk "eltűnt". A telek hivatalos kimérésnél a földhivatali nyilvántartásban szereplő címére a földmérő által kiküldött levél címzett ismeretlennel jött vissza. Az építési engedélyhez pedig ilyenkor valami szakértőt rendelnek ki, hogy a tulaj helyett megállapítsa, hogy lesz-e értékcsökkenése, ha mi építkezünk. Na, ez biztos hosszas procedúra lesz. Lám-lám, hiába az alapos utánajárás, mégis lehetnek akadályok, de legalább ami kiküszöbölhető azt tegyük meg.
Végülis hol vettetek telket? Mi is a Nyugat-Dunántúlon nézegettünk falusi környezetben, még 1 Ft-os lehetőségekről is hallottunk. Egyelőre csak korrekt hozzáállásokat (önkormányzatok, közművek) tapasztaltam, remélem a pesti átváglak, lenyúllak, jól megváratlak c. játék errefelé kevésbé divat.
Nem voltam rest, vegigneztem a hozzaszolasaidat. A merleg: 1 db-ot talaltam, ami 1 sornal hosszabb, informacio van benne, de a ceg reklamozasa nem. Van meg par "legyentobbhszemhogykomolyanvegyenek", meg a vitank a haztervezosben, az osszes tobbi onreklam. Olvasd el a forumszabalyzatot, es vegyel bannert ha reklamozni akarsz! De ezt az aldatlan tevekenyseget legy szives fejezd be.
[Igen, mondhatod hogy pikkelek rad, bar altalaban a reklamozni jovokre 5 hsz kornyeken raszallok, de most tartalmaidtol is ovni akarom - mazochista vagyok hogy foglalkozok vele - a forumolvasokat, nevezetesen a "legolcsobban kerul amibe kerul - ertsd, muszaki oldalon -, mert ugysincs senkinek penze" mentalitast uldozom.]