Keresés

Részletes keresés

bérbeadó Creative Commons License 2011.11.12 0 0 225

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x Creative Commons License 2011.11.11 0 0 224

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

 

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

 

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

 

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Előzmény: taobácsi (222)
Nocturne-x Creative Commons License 2011.11.11 0 0 223

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

 

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni. 

 

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

 

 

 

Előzmény: taobácsi (222)
taobácsi Creative Commons License 2011.11.10 0 0 222

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet. 

 

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Előzmény: Nocturne-x (221)
Nocturne-x Creative Commons License 2011.11.07 0 0 221

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

 

 

 

 

Előzmény: Mokus95 (215)
Hod454 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 220

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

Előzmény: Mokus95 (213)
dr_ius Creative Commons License 2011.09.02 0 0 219

Szívesen.:P

Előzmény: Mokus95 (218)
Mokus95 Creative Commons License 2011.09.01 0 0 218

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

 

Előzmény: dr_ius (217)
dr_ius Creative Commons License 2011.09.01 0 0 217
Előzmény: dr_ius (216)
dr_ius Creative Commons License 2011.09.01 0 0 216

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Előzmény: Mokus95 (215)
Mokus95 Creative Commons License 2011.09.01 0 0 215

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

 

És mit gondol a következő három variációról:

 

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

 

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

 

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

 

 

 

dr_ius Creative Commons License 2011.09.01 0 0 214

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Előzmény: Mokus95 (213)
Mokus95 Creative Commons License 2011.09.01 0 0 213

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

 

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

 

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

 

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

 

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

 

 

dr_ius Creative Commons License 2011.08.14 0 0 212

A moderáció eredménye.

Előzmény: Geza59a (211)
Geza59a Creative Commons License 2011.08.14 0 0 211

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

 

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

 

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

 

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

 

Boszorka Creative Commons License 2011.07.23 0 0 209

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

Előzmény: Boszorka (208)
Boszorka Creative Commons License 2011.07.23 0 0 208

A következő problémára szeretném megtudni a lehetséges megoldást. Társasház 6 tulajdonossal. A házon javitási munkákra van szükség ami több millióba fog kerülni. Az esőelvezető rendszerrel van baj, minek következtében a lakások beáznak. 2 tulajdonos elzárkózik, nem óhajt fizetni, mert náluk nem ázik a lakás.

Mit lehet ilyenkor csinálni????

Lilithtwo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 207

Tisztelt Fórumozók!

 

Hátha van erre gondolatotok, hasonló témakörben kutatgatok én is:

Adott egy társasház, ahol a közös képviselő éveken keresztül nem csinált semmit (és akkor ez egy külön ügy, feljelentés, per, stb.). Mivel nem adott az egyik lakás adás-vétele megkötése előtt-közben-után nullás/tartozási igazolást, így a régi lakástulajdonos nem tudta kiegyenlíteni tartozásait (fizilailag egy gondnoknak kellett volna kifizetnie, maga a tulajdonos cselekvőképtelen volt). Az új tulajdonos csak az ingatlan adás-vetele időpontjától viseli a terheket.

Azt értem, hogy az új tulajdonos - gondolom iratokkal/dokumentumokkal igazolható módon - kérheti az előző tulajdonostól a tartozások megfizetését (adás-vételi szerződés szabályozza, illetve a Társasházi tv. alapján is így van), az összeg átutalását (az előző tulaj meghalt, de van örököse, aki Kp-t örökölt, ergo meg tudja fizetni...) . No de még szebb a helyzet, mivel a közös képviselő nemtörődömsége miatt jelenleg az egész társasház óriási tartozást halmozott fel, amit a tulajdonostársaknak a tulajdoni hányaduknak megfelelően kell viselni - ergo be kell fizetni.

Én vagyok az új tulajdonos, és azt szeretném felderíteni, hogy ilyenkor, mit lehet tenni? Merthogy nem kívánok beszállni víz- és csatornadíj felhalmozott tartozások befizetésébe, amikor nekem az volt az első dolgom, hogy felszereljek vízórát. A közös képviselőn meg lehet próbálni behajtani az általa okozott károkat (a kamatos kamatot például), na de maga a tartozás, amiről a mindenkori tulajdonos nem tud, az kinek a sara? Tehát két dologról beszélünk - egy ismert közös költség díjról, ami x hónapon keresztül nem lett befizetve, de azt is tudjuk, hogy ez a közös költség nem volt már akkor sem elegendő a költségek fedezéséhez, tehát beszélünk egy olyan tartozásról, ami csak most lett ismert.

Mit lehet tenni? (5 éven belül vagyunk, és a közös képviselőt most váltjuk le.)

 

Köszönöm előre is az építő hozzászólásokat:)

L

csaszi50 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 203

Kedves fórumozók!

Jogi segítséget kérnék. Egy 8 lakásos és 3 nem lakáscélú ingatlanos társaházban lakom. Az egyik nem lakáscélú ingatlan eladásra került. Ennek az ingatlannak a régi tulajdonosa / ami egy vállalkozás / kb. 3 éve nem fizetett közös költséget. Az új tulajdonostól tudtuk meg, hogy megvette. Szeretnénk behajtani a régi tartozást. Az alapító okirat szerint az ingatlan eladásával együtt az esetleges tartozás is átruházódik az új tulajra. Mellékesen hogyan adhatta illetve vehette meg tehermentesen, mert a szerződésben ennek is benne kellene lenni. A kérdésem az, hogy inkább az új tulajra tetessük rá a jelzálogjogot, vagy a régi tulaj felé nyújtsunk be fizetési meghagyást? Melyik a gyorsabb és nagyobb eséllyel kecsegtető megoldás, vagy netán van-e jobb ötlet. Az ilyen tartozásnak van-e elévülési ideje? A közös képviselő közülünk kikerült laikus, nem nagyon tudja, hogy mit csináljon.

2904 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 201

Nagyon szépen köszönöm,így most már tudok mire hivatkozni.

Előzmény: Törölt nick (200)
2904 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 199

Köszönöm a gyors választ. Most már csak abban segíthetnél, hogy hol tudnék ennek utána nézni, hogy a közös képviselőnek megmutassam. Ugyanis nem hallgat ránk, mi pedig nem akarjuk,hogy a társasházi hitel bedőljön.Köszönöm mégegyszer.

Előzmény: Törölt nick (198)
2904 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 197

Sziasztok!

 

Közös költség tartozás esetén hány hónap után lehet fizetési meghagyást kezdeményezni?Az SZMSZ-ben 3 hónap van, de közös képviselőnk szerint  3 hónap után csak jelzálog bejegyzést lehet kérni, fizetési meghagyás 6 után indítható el. Tudnátok ebben segíteni, hogy hol lehetne ennek utána nézni, mely jogszabály hanyadik paragrafusa. Már kerestem,de csak azt találtam, hogy 200.000 Ft alatti tartozásnál indítható el fizetési meghagyás, de hogy hány hónap után, az nem volt benne.És mi a helyzet azokkal akiknek 200.000 Ft felett van az elmaradásuk?

Másik kérdésem:

SZMSZ-ünkben késedelmes fizetés esetén a jegybanki alapkamat kétszeresét számolja fel a Társasház. Itt a fórumbank  csak a jegybanki alapkamatot írtátok és hogy az is csak fizetési felszólítás után számítható fel. Mi felszólítás kiküldése nélkül is számoljuk, ha már csak 1 napot is késnek a fizetéssel.

 

Várom segítségeteket!

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 196

Nagyon köszönöm a segítségedet! :)

 

 

Így teljesen egyértelmű.

Előzmény: Törölt nick (195)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.20 0 0 195
Előzmény: Törölt nick (194)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.20 0 0 194

Köszönöm szépen! :)

 

a  kamat mértékét egyébként a törvények vagy a társasház határozza meg?

 

Köszönöm még egyszer!

Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.20 0 0 193

A késedelmet követően, fizetési felszólítás után már kamat követelhető a lejárt követelésre.

 

A törvény két lehetőséget biztosít: egyik a 3 hónapnyi közös költség elmeradással rendelkező tulajdonostárs ingatlanára jelzálog jegyezhető be, és ez ismételhető.

A másik pedig a fizetési meghagyás a tartozás megfizetése érdekében.

Előzmény: Törölt nick (192)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.19 0 0 192

 

Meg tudja valaki mondani, hogy ki vethet e a társasház kamatokat a jelentős mennyiségű tartozásokra?

 

Mondjuk házirendben rögzített mértékben?

 

Mit lehet még tenni ez ügyben? Hogyan lehet fizetésre késztetni azokat akik visszaélnek a törvények toleranciájával?

szaunas Creative Commons License 2010.11.24 0 0 190

A dőlt betűvel szedett dolgok valósak, s ez alapján lehet bírósághoz fordulni.

 

És azt elárulnátok, hogy a bíróság milyen jogszabályok alapján hozza meg a rendkívül igazságos és megfontolt jogállamszerű végzését?:)

Előzmény: Törölt nick (185)
szaunas Creative Commons License 2010.11.24 0 0 189

A nem "bűnös" állatbarátok - a kedvenceik érdekében egyszer lemehetnek gyalog is az emeletről!

 

Mint írtam - mi is állattartó-szerető emberek vagyunk, így ha figyelmesen végig olvasod a kiírásunkat, akkor jó előre figyelmeztettünk mindenkit. Az eredményesség érdekében egyszer kellett ezt a "fegyvert" bevetnünk.

 

Biztos hatásos volt - hatásosabb mint egy bírói itélet - mert azóta ilyen probléma nem merült fel!!!

Előzmény: icuspanda (186)
babelking Creative Commons License 2010.11.19 0 0 188

A 2010-es társasházi törvény még nem vásárolható meg írott formában? Csak a jogtárakban található meg?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!