Van itt sokféle topik, kis növény, nagy növény, egzotikus zöldség és itt-ott hazai termés. Kifejezetten a fáknak viszont még nincsen helye, pedig nem egyszer találkoztam itt is fakedvelő emberekkel. Telepedjünk be!
Csodalatos latni az eletet. En is most fedezek fel kis csemeteket - vannak evek mikor szinte elopattannak a foldbol... Negy vagy ot koris csemete - van amit a helyen tudok hagyni, noni. Orulok nekik, mert most kellett oreg fakat kivagatni... a szivem szakad meg ertuk... 20-30 meter magas fak - de van amelyik tobb.
:-) Ugyanebben az utcában felfedeztem még egy kakukkfiókát, ez is akácfában kelt ki, egy kis tölgyfa (gondolom valamelyik madár eldugott oda egy makkot):
Nem! Ezeket a fenyőket nem tudod elvágni ez nem az a növény fajta, felfelé törekvő főhajtása van. Sokaknak meredeken fog ez most hangozni, de az értékrendem alapján a fa számomra fontosabb mint bizonyos emberek bizonyos tulajdonságokkal. Mégis azt mondom, hogy ezek a fenyők sajnos nem családi házba valók idővel csak nagyobbak lesznek és még több problémát okoznak. Ha nem sajnálod őket vágd ki és ültess a helyére rendes fákat. Ha árnyékra van szükség egy megfelelő helyre ültetett szomorú fűz pótolni fog minden árnyékot 10 éven belül. Ami a ház alapzatához közel van azoknál pedig nem kérdés.
Ez a félbevágás veszélyesnek látszik. Kerestem fenyős oldalakat. Írják, hogy a fenyőfát lehet metszeni, túlnőtt oldalhajtásokat levágni, de a túlságosan magasra nőtt fát félbevágni nem. A vágott felületet mindenféle kórokozók támadják, ami végül a fa pusztulását okozhatja.
Én nem értek ehhez a területhez ( sem ). Csak azért írtam, mert sajnálnám, ha a fa elpusztulna. Az én sorházi lakásom udvarában ugyanis minden fát ki kellett vágni, ilyen-olyan betegség miatt. A látvány sokkoló, 40+ fok melegben sehol egy árnyék. Szóval megtanultam minden apró hajtást, giz-gazt megbecsülni. Az viszont kétségtelen, látni a fotókon is, hogy a csemetéket annak idején túl sűrűn ültették. Bármennyire is ellene vagyok az élő és amúgy még egészséges fa kivágásának, én a helyedben ritkítanám a sort.
nemrég vettünk egy házat vidéken. Az udvaron elég sok (15-20 db) fenyőfa van ültetve egy sorban a kerítéstől karnyújtásnyira, egymástól is karnyújtásnyira. A fák már magasabbak a háznál, így saccra olyan 10 méter magasak lehetnek. Nekem elég vékonynak tűnik a törzsük, két kézzel átérem némelyiket. Nem tudom milyen fajták lehetnek, talán valamilyen jegenye. Nem olyan tipikus karácsonyfa alakúak. Valamelyiknek piros hajtás van a végén, valamelyiknek zöld.
A kérdésem az lenne, hogy mihez kezdjek velük. A fenyőfák ki szoktak dőlni? Nem lehet mondjuk elvágni a felénél? Gondolom a fenyő rosszul tűri az ilyesmit vagy van rá valami módszer? Az még mindig jobb lenne mint teljesen kivágni nem?
Kérem nézzétek el ha hülyeséget kérdezek, panelből jövök, csak szeretnék elővigyázatos lenni. Egyébként tetszenek és ha nem veszélyesek akkor meghagynám mindet.
Sziasztok, egy ideje próbáltam magról szaporítani Mocsári ciprust, Szecsuáni mamutfenyőt, Eurófai vörösfenyőt. Még ha a mag ki is hajtott a csemeték rövid időn belül elpusztultak. Félfás dugvánnyal próbálkozok, van valakinek tapasztalata fenyők ilyen szaporításában?
Látom nem kaptál választ és talán már nem is aktuális de azért leírom.
Akkor néz ki így a fagyal levele, ha a vermelésnél nem locsolták meg rendesen. Nem iszapolták be a gyökereket, azok gyakorlatilag egy üregben a levegőben lógnak és nem tudják megfelelően táplálni a növényt. (A fagyalnak rettentően sűrű, "rojtos" gyökérzete van, ami közé, alá csak nehezen jutnak be a talajszemcsék. Főleg ha több növényt vermelnek egy kupacba.)
Viszont nagy túlélő, így ha nedves lesz a föld, még az üregben lévő gyökerek ellenére is jó eséllyel megmarad és tavaszig remélhetőleg beiszapolódik rendesen. Talán az átültetést majd gondosabb kertész végzi és nem sínyli meg nagyon...
Érdekes kompozíció!a bálványfa magjait a szél messzire viheti,a legapróbb repedésekben is képes kicsírázni,egy akác odú kiváló táptalaj.Az ostorfa magjait a madarak kisemlősök/nyest/terjesztik.Sajnos szerintem idővel veszélyessé fog válni,a városgazdálkodás valszeg levágja majd a gyorsan növő ágrészt.
Fagyal ültetéskor elég-e ha a szűz talajt felásom, megkapálógépezem és ebbe ültetem bele? Vagy ássak, rakjak ki egy ásónyomot és a második ásónyomot is lazítsam ássam fel?