Keresés

Részletes keresés

Operator Creative Commons License 2006.03.08 0 0 12
A moderátorok

Mostanában problémák támadtak pár virulensebb olvtársnál a moderátorok jogállásával kapcsolatban illetve a moderátorok más nickkel illetve személlyel történő beazonosítását illetően. Ezzel kapcsolatban elsősorba Wágne úr örökbecsű szavait foglalnám itt aranyba és tárnám az iránymutatásra szomjúhozó nickek elé.

A moderátorok nem az index alkalmazottai, hanem ugyanolyan fórumlakók, mint bárki más, nem kapnak semmit a munkájukért, ingyé' csinálják a pöcegödörtisztítást - fórumlakóként szeretik a helyet és utálják, ha büdös, a nagyhangú kibajálást is utálják, azt én is, mert zavar a Sörivásba'...

Tehát az első fontos gondolat, a moderátor ugyanolyan fórumlakó mint mindenki, társadalmi munkában takarít mások után.

Azt pedig mindenki saját maga dönti el, hogy elmondja-e magáról, hogy ő moderátor, vagy sem, mert ha úri kedve úgy tartja, hogy ehhez senkinek semmi köze, akkor annyi, ezzel vitázni nem is érdemes, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy náluk van a DEL...

A második fontos gondolat (analóg az IRL adatkiadással kapcsolatos irányelvekkel), nem érdemes kutakodni olyan információk után amit az illető saját magáról nem adott ki, azaz nem vezet jóra az afféle próbálkozás, hogy valakit megpróbálnak belőni mint moderátort. Ha ténylegesen ilyen adatkiadás történik, akkor könnyen IRL sértésnek veheti egy admin és ennek megfelelően járhat el.
Operator Creative Commons License 2005.11.25 0 0 11
Nicktörlés, hozzászólástörlés (*)

Szvsz kezd elharapózni egy elég káros divat: "kérem a nickem és/vagy hozzászólásaim törlését" jeligére. Ezzel kapcsolatban az alábbi két intelem szívlelendő meg:

1.)
Az Index.hu Rt. a Fórum moderátoraira ruházza azt a jogát, hogy azokat a fórumhozzászólásokat, amelyek megsértik az itt olvasható pontok valamelyikét, vagy amelyek megsértik a moderálási alapelvek valamelyikét, eltávolítsák. Szintén a moderátorokra ruházza azt a jogot, hogy e szabályok súlyos megszegését követően a felhasználó regisztrációját megszüntethetik.


2.)
...A hozzászólás közzétételével a regisztrált felhasználó lemond - az üzemeltető bármely fórumán, bármilyen formában közzétett – hozzászólása feletti rendelkezési jogáról...

Üzemeltető nyomatékosan felhívja minden regisztrált felhasználójának szíves figyelmét arra: alaposan és körültekintően mérlegeljék, milyen tartalommal, milyen formában teszik közzé hozzászólásaikat! A mérlegelés során vegyék mindenképpen figyelembe, hogy a fórumokat archiválja az üzemeltető, ezért bárki által, több év elteltével is visszakereshető egy-egy regisztrált felhasználó akár összes hozzászólása!

...Indokolt esetben egyes regisztrált felhasználók kérhetik felhasználói azonosítójuk törlését. Fizikai törlésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha az adott felhasználó hozzászólásainak törlése nem rontja lényegesen a fórumok olvashatóságát. Amennyiben súlyosan zavaró lenne az adott regisztrált felhasználó hozzászólásainak törlése, abban az esetben a moderátorok "Törölt nick" azonosítóra írják át a felhasználói azonosítót, beolvasztva a hozzászólásokat ezen gyűjtőnév többtízezer hozzászólásába.
A kérés teljesítéséről az adott fórumcsoport, fórum moderátorai döntenek. Amennyiben több fórumcsoportot, fórumot, klubfórumot érint a regisztrált felhasználó kérése, abban az esetben az üzemeltető, vagy a fórumok adminisztrátorai döntenek.

Egyrészt (pláne a 20on, hiszen ott elvileg kritérium) a fórumokat jellemzően nagykorúak használják. Ami hozzászólás nem kell megmaradjon, azt nem kell beírni. Pont.


(*) Ez somi kollégám összefoglalója a témában a Modus Moderandi alapján, megszívlelendő
Operator Creative Commons License 2005.11.23 0 0 10
- A rendszeróra (azaz a saját gépének órája) nem jár jól, ezért a rendszer (az Indexé) azonnal időtúllépést észlel és kilépteti ahogy bejelentkezett

Kiegészítés: Más időzónában lévő országból író olvtársainknál szintén ugyanez a helyzet, nemrég valaki Egyiptomban nem tudott belépni az 1 órányi pluszos időeltolódás miatt.
Előzmény: Operator (5)
Operator Creative Commons License 2005.11.06 -2 2 9
Elsődlegesen a Polfórumban (újbeszélül a PoliDiliben) gyakori próbálkozás az olvtársak részéről egymás illetve valaki más, mások magyarságának megkérdőjelezése, kétségbevonása.

Miután ezekhez a gondolatokhoz kötődően az elmúlt száz évben több sajnálatos esemény is kapcsolódik, a moderatura hozzáállása a kérdéshez az, hogy sem az olvtársak egymás magyarságának, sem pedig pártok, csoportok, politikusok sőt bárki más magyarságának megkérdőjelezését nem tolerálják.

Az eddig ismert legműködőképesebb definíció szerint magyar az aki annak tartja magát, s ez kiegészítve azzal, hogy Szálasitól kezdve Horthyval folytatva, Rákosin át egészen Kun Béláig mindegyik "szeplő" hanzánk történelmén bezony magyar volt (akár tetszik ez valakinek akár nem), s a vaskalapos kommunistától a konzervatív nyárspolgáron át a fundamentalista vadliberálison keresztül az ultranacionalista radikál-jobbosig szintén mind az a mai napon is, bezony ez a kérdéskör így személyes argumentálás céljából értelmetlen.

Miután senki nem rendelkezik magyarságmérő kézikészülékkel, így szubjektív alapokon senki ne érezze magát felhatalmazva arra, hogy olvtársa, polgártársa vagy bárki más magyarságát megkérdőjelezze.
Operator Creative Commons License 2005.07.31 0 0 6
A hatályos netikett szerint a NAGYBETŰS ÍRÁSMÓD az KIABÁLÁST JELENT.

Ennek megfelelően a topikok címében ezt kerülendőnek tartja a moderatura elsődlegesen a PoliDili tájékán. Természetesen ha valakinek tényleg fáj valamije és azt vésőbe billentyűbe mondja az Egészségügyi problémák fórumban az akceptálható helyzet, de a politikán úriemberként viselkedünk, nem füttyögünk és nem kiabálunk.

Amennyiben a moderátor a gyorsabb úgy a topik megdöglend, rendes cím-tipográfiával azonban újra nyitható.(*) Ha a nick jön rá, hogy feleslegesen kiabált, kérheti a moderátorokat a javításra, ez esetben kérése meghallgatásra alkalmasnak találtatik.

Ezek a netikettes szabályok irányadóak a beírások elkészítésénél is, kerüljük a felesleges kiabálást, a flood jellegű sok üres soros beírást illetve a szanaszét tipografizált, sok színes óriásbetűs hivalkodó írásmódot is. A tartalom a lényeg, nem a forma. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lényeg kiemelése félkövér betűkkel vagy aláhúzással tiltott lenne, sőt egy nagyobb betűs nyitó mondat sem fáj senkinek. A mértékletességen van a hangsúly.
(*) Ez iránt előbb érdemes érdeklődni, mert ha mégis tartalmi okok miatt törlődött a topik, akkor az újranyitásból problémák származhatnak.
Operator Creative Commons License 2005.07.26 0 0 5
Több olyan megkeresés érkezik naponta, hogy a user nem tud belépni, illetve hozzászólás írásával tud csak bejutni. A következő összefoglaló született a tapasztalatok alapján:

- Csak a forum.index.hu URLt (címet, melyet bepötyög a böngészőbe fent) használja a kedves user, a torzsasztal.hu, tasztal.inventra.hu meg ilyesmi kerülendő, mert az másik szájtnak számít és előbb utóbb átkeveredik a forum.index.hu-ra ahol természetesen nincs belépve.
- Cookiek engedélyezése
- Javascript engedélyezése
- A rendszeróra (azaz a saját gépének órája) nem jár jól, ezért a rendszer (az Indexé) azonnal időtúllépést észlel és kilépteti ahogy bejelentkezett
- Cache tisztítás
- Temporary fileok törlése
- Az Explorernél még beragadhatnak file-ok valahol belső rendszerkönyvtárakban, bátran lehet mindent törölni, legfeljebb végleg elhullik a böngésző és lehet telepíteni egy megbízhatóbb darabot, lásd alább.
- Explorer -> Firefox csere végrehajtása, letölthető a firefox.hu oldalról, ez éppenséggel lehet az első tennivaló is, ugyanis ha a Firefoxszal működik, akkor egyértelműen Explorer beállítási hiba van.

Egyéb kis hasznosok:

Jelszót balodalt fenn a Beállítások kattintásával lehet átállítani (ez is megnyomható itt), így mindenki be tud saját magának állítani egy olyat, amit nem felejt el.

Bejelentkezési, jelszavas stb. problémával a Jelszóváltoztatás topikot keresse fel a kedves user, feltéve ha valamilyen módon tud írni egyáltalán.
Operator Creative Commons License 2005.07.21 0 0 4
Miután az IRL adatokkal való játszadozás kapcsán sok a félreértés - és ezzel kapcsolatban magas az elhullási arány a nickek közt -, a M.M. adott pontjaihoz egy kis értelmezést látok szükségesnek fűzni:

1. IRL adatokat nem használunk a beírás során más nickekről, mert állandóan csak baj van vele.
2. Ha óhatatlanul szükséges ilyet tenni, akkor ezt csak úgy lehet megtenni, hogy az illető - akiről szól az IRL adat - ezt saját magáról adta meg az Index valamely fórumán.
3. A beidézett IRL adat forrásának a beidézés pillanatában léteznie kell. Mentett hozzászólások, külső hivatkozások, stb., nem játszanak. Itt a fórumon kell meglennie.
4. A moderátor messze nem kötelezhető olyasmire, hogy 20-30 millió hozzászólás közt kikeresse a forrást, azaz aki IRL adatot ad ki, az linkelje mellé azt a beírást, ahol ez az adat megjelenik. Ha ezt nem teszi, gyakorlatilag azonnali tiltással számolhat még abban az esetben is, ha "közismert" adatról van szó.
5. Csak a fórumok fogadhatók el forrás gyanánt, más külső források nem, kiemelten felhívom a figyelmet arra, hogy az Iszolda nem tekinthető a Fórum részének ebből a szempontból, azaz az ottani képek, adatok, bármi nem használhatók fel semmilyen módon más nickekkel kapcsolatban. Természetesen saját magáról bárki linkelhet ottani fényképre, azonban vigyázzon arra, hogy a képen mások is lehetnek s így a linkelés ütközhet a szabályokkal!
6. Baráti jótanács: a Fórumban semmi sem olyan változékony mint a múlt. Sok moderátor dolgozik, bármikor megtörténhet, hogy egy beírás az enyészeté lesz. Ilyenkor hiába van a link az adott hozzászólásra, kényelmetlen bizonyítási eljárás vár a delikvensre, bár kétségkívül nem fog belepusztulni. Ugyanis ez esetben a moderátornak mégiscsak utána kell mennie, hogy mi is volt leírva abban a beírásban és mikor is lett az törölve. Ez nem mindig egyszerű feladat, ne terheljük a moderaturát ilyesmikkel ha kérhetem.
Operator Creative Commons License 2005.06.30 -2 1 2
A mindenkori és volt Köztársasági Elnökökkel kapcsolatban Barátságos kollégám foglalta össze a lényeget, engedelmével szó szerint idézném e helyt, benne van minden és magam nem tudtam volna így megfogalmazni sem.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=42248145&t=9032338

A köztársasági elnökök a következők miatt sérthetetlenek a polfórumon:

1. a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott megtestesíteni, és mint ilyen funkciójú embert nem etikus nagy nyilvánosság előtt fikázni.

2. a polmoderatúra egyhangúlag így döntött.

Szeretném, ha kevesen lennének olyanok itt, mint a nagyobbik gyermekem, aki a szobájában való rendrakásra felszólításra minden esetben azzal a kérdéssel jön, hogy "De miért? Csak egy logikus indokot mondj!"

Mert ilyenkor a lassan már érettnek számító gyermeknek csak annyit tudok mondani, hogy mert így illik, így szokás, így helyes és különben is, azért, mert én így akarom.

Na, szóval ne menjünk át dacos kamaszgyerekbe, vegyük tudomásul, hogy a köztársasági elnök valamamennyiünké, és valamennyiünk arca a világ felé.
Operator Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1
Előfordulhatnak a fórumokban olyan topikok, melyek linkje mögött egy kis ábra található:

Ezek a topikok linkelt topikok, melyek másutt vannak, azaz más klubfórumokban, azonban az ott lakók szeretnék, ha a "fősodorban" is látszana a topikjuk.

Ezek a topikok általában saját Modus kiegészítéssel és belső moderációval üzemelnek, az adott fórumban - ahol ez a linkelt topik fellelhető - kéretik elolvasni a külön topikként minden esetben jelenlévő helyi szabályozást. Magyarul minden ilyen klubfórumban van egy topik, melyben leírják a helyi táncrendet.
Operator Creative Commons License 2005.06.30 0 0 0
Nos... akkor nulladik dörgedelem:

Mindenki ellenőrizze az email címét, ugyanis a nem működő (más néven döglött) címek segítségével ellophatók a nickek, ez esetben a moderatura semmit nem tud tenni az égadta egy világon a tiltáson kívül.
Operator Creative Commons License 2005.06.30 0 0 topiknyitó
Akkor mostantól nix reklamáció, hogy "kérem én eztet nem is hallottam", tessenek bekedvencelni, úgy rögtön látszik a változás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!