Keresés

Részletes keresés

rainman Creative Commons License 2005.06.26 0 0 78
János és Pál napja. A János héber eredetű név, s mivel igen fennkölt jelentése van: Az Isten kegyelmes, valamennyi nagy ókori kultúrában népszerű volt, s a kereszténység is szívesen átvette, például 23 pápa viselte. A Pál ókori latin formájával eredetileg a kis termetű férfiakat jelölték, s hamar elterjedt. A magyarba is korán bekerült, már az Árpád-korban használatos volt, II. István alatt így hívták a kalocsai püspököt.

- 60 éve írták alá San Franciscóban az ENSZ Alapokmányát.

- 170 éve született Herman Ottó természettudós.

A Kábítószerfogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja - június 26.
Az ENSZ közgyűlésének 1987. évi határozata alapján 1988-tól minden év június 26-án tartják.

- Közalkalmazottak Napja

- A Kínzás Áldozatai Támogatásának Világnapja

Nap Napja - nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnap
A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.

rainman Creative Commons License 2005.06.25 0 0 77
Vilmos napja. A latin eredetű név a Villemusból származik. Ez aztán Vilhelmus formában is kezdett terjedni, s ezt vették, illetve alakították át az európai nyelvek. A magyarok a férfiak számára Vilmossá, a nőknek Vilmává formálták. Jelentése: erős, oltalmazó. Ma Vilma és Viola nevű olvasóinkat is köszöntjük.


– VI. Sándor pápa XII. Lajost Nápoly királyává nevezte ki (1501).
– A kommunista Észak-Korea megtámadta Dél-Koreát, ezzel kirobbant a koreai háború (1950).
– Horvátország és Szlovénia parlamentje elfogadta a köztársaságok szuverenitásáról és függetlenségéről szóló nyilatkozatot (1991).


- Nemzeti ünnep Szlovéniában.

Ma szóltak a híradók arról, hogy harminc éves a zánkai "úttörőtábor"
Személyes vonatkozás: és is eltöltöttem ott egy hetet. Tévedésből a "Kiváló úttörők és rajok expedíciós tábor"-ban merthogy nem kiválóságom okán érdemeltem ki, hanem megyei rajzpályázaton, tehát egy képzőművészeti szaktábort kellett volna boldogítanom jelenlétemmel.

És ennek okán ide is beteszem:

http://herb.vorbis.hu/sound/zankai_estek.mp3
rainman Creative Commons License 2005.06.25 0 0 76

A Múzeumok Éjszakája az idén – önálló programként – immár harmadszor kerül megrendezésre az európai hagyományoknak megfelelően az év legrövidebb éjszakájat: Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, június 25-én.

 

http://www.kultura.hu/culture/exhibition/news/D999_news_96974.html

sneci Creative Commons License 2005.06.25 0 0 75
...szombat.
rainman Creative Commons License 2005.06.24 0 0 74
Iván napja. Tulajdonképpen a Jánosból származik, oly módon, hogy régen volt a magyarban a Jovános, ebből lett az Ivános, abból pedig az Iván. Ennek kialakulását segítette az orosz Ivan név is. Ma Héra és Levente nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Szent Iván napja
(Virágos szent János napja: Keresztelõ szent János születése)
Tüzet szoktak rakni, bele gyümölcsöt dobnak beléje, s azzal játszanak, hogy aztat kikapják onnat.
Ezen kívüle pedig a tûzön általugrálnak az egymással járó párok.

A nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A szegedi kirajzású falvakban e napot Búzavágó Szent János napjának szokták emlegetni. A nyári napfordulat napja ez, melyet ősidőktől fogva Európa-szerte lángoló tűz gyújtásával ünnepeltek. A tüzet háromszor kellett átugrani, hogy a tűz tisztító ereje átjárja az illetőt. Ez a Szent Iván vigíliáján, estéjén Európa-szerte gyakorolt kultikus-játékos célú tűzgyújtás és a tűz átugrása a tűz tisztító, gyógyító, termékenyítő, szerelemvarázsló erejébe vetett archaikus hiten alapult.

Június 24. előestéje volt a szertartásos tűzgyújtás legfontosabb időpontja. A más időpontokban gyújtott ünnepi tüzek népszerűsége nem vetekedhetett a nyári napforduló időpontjában gyújtott tűzzel. A tüzet azért gyújtják - a falun kívül, dombon, temetőben -, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elűzzék. Ezért a tűzzel csontokat, szemetet égetnek, hogy nagy füstje legyen. ("Mintha az ördögnek akarnának tömjénezni.") A tüzet a lányok át szokták ugrani, ebből jósolnak férjhezmenetelükre vonatkozóan.

A szokás a XVI. században már általánosan ismert volt. Szintén a XVI. század óta ismert ez a szólás: "Hosszú, mint a szentiváni ének." Heltai Gáspár 1570-ben ezt írta: "Hallottam, hogy igen hosszú a Szent Iván éneke, hogy az ördög megkezdvén, el nem végezhette, hanem megfulladott rajta."

A XIX. századtól a magyar proverbiumgyűjtemények a szólást a tűzgyújtást kísérő több részes, igen szép rítusének-sorozatra vonatkoztatták, mely a Nyitra környéki magyarok közt volt ismeretes. Akárcsak a pünkösdölő ének, ez is gazdag mitikus motívumkincset ölel át.

A szentiváni tűzgyújtáshoz sokféle hiedelem fűződött. Bod Péter feljegyzése szerint (1750-es évek) üszögöket vittek a gyermekek, és felszúrták a káposztáskertben, hogy a hernyó a káposztát meg ne egye, vagy a vetések közé, hogy a gabona meg ne üszkösödjék. A tűzugrás alkalmából a tűzbe dobott gyümölcsnek gyógyító erőt tulajdonítottak. Szokás volt mezei virágokból, füvekből koszorút kötni s ezt a ház elejére akasztani, tűzvész ellen.

Harminc éve alapították a Karinthy-gyűrű díjat


- Ma van Spanyolország nemzeti ünnepe.
rainman Creative Commons License 2005.06.23 0 0 73
Zoltán napja. Török eredetű név, voltaképpen a fejedelem jelentésű szultán szó magyarításának eredménye. Régebben Zolta formában volt honos nálunk, Árpád fejedelem kisebbik fiát is így hívták. Ma Szidónia és Zolna nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- Ma van az Olimpiai Nap.
1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a "Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta ünnepeljük.
 

- Ma van Luxemburg nemzeti ünnepe.


– Megkezdődött a német parasztháború (1524).
– A bécsi békével véget ért az 1604 óta tartó Bocskai-szabadságharc (1606).
– Budapesten megindult a fogaskerekű vasút (1874).
– Párizsban megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1894).
– A szovjet hatóságok lezárták a Nyugat-Berlint Nyugat-Németországgal összekötő utakat, ezzel kialakult az első berlini válság (1948).

rainman Creative Commons License 2005.06.22 0 0 72

– II. Oszmán török szultán fermánban (rendeletben) járult hozzá Bethlen Gábor magyar királlyá választásához (1620).
– III. Károly életre hívta Selmecbányán azt a bányatisztképző iskolát, amely az első olyan felsőoktatási intézmény volt, ahol bánya- és kohómérnököket képeztek (1735).
– Németország hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót (1941).

 

 

rainman Creative Commons License 2005.06.22 0 0 71

Az alábbiak az uno.hu aktuális helyéről valók:

(sok-spk színész és zenész..)

 

 

Paulina napja. A latinból származik, s oly módon alakult ki, hogy a Paulus női párjaként létrejött a Paula, majd ennek becézéséből lett a Paulina, amely így a Pállal rokon. Ma Ákos, Józsua és Kriszta nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 56 éves Maryl Streep amerikai színésznő. Tizenháromszor jelölték az Oscar-díjra, és két aranyszobrocskát haza is vihetett. Legismertebb filmjei a Távol Afrikától, A francia hadnagy szeretője, a Sophie választása, a Kramer kontra Kramer, A szarvasvadász, az Adaptáció, A mandzsúriai jelölt, A szív hídjai, Az órák és a Lemony Snicket – A balszerencse áradása című film szereplője..
- 61 éves Klaus-Maria Brandauer osztrák színész, a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen című Szabó István-filmek, valamint a Távol Afrikától, A pókháló, Az Oroszország-ház. A Fehér Agyar és A világítóhajó című film szereplője.
- 56 éves Lindsay Wagner angol színésznő, A legjobbnak lenni, A gyilkos árnyéka, a Lopott szerelem és a Kettesben a félelemmel című filmek főszereplője.
- 39 éves Emmanuelle Seigner francia színésznő, az Őrület, a Keserű méz, a Nirvana, a Fordulatszám, A Vendome-tér asszonya és A kilencedik kapu című film szereplője.
- Ma lenne 57 éves Cserháti Zsuzsa énekesnő.
- 55 éves Baranszky László szólógitáros, a Gemini és az Apostol együttes tagja.
- 49 éves Derek Forbes skót basszusgitáros, a Simple Minds együttes tagja.
- 44 éves Jimmy Sommerville angol énekes, az egykori Bronski Beat és a Communards együttes tagja.
- 58 éves Don Henley, az Eagles együttes dobosa és énekese.
- 48 éves Garry Beers ausztrál basszusgitáros, az egykori INXS együttes tagja.
- 40 éves Tommy Cunningham skót popzenész, a Wet Wet Wet együttes tagja.
- 35 éves Knapik Tamás popzenész, a Fiesta együttes tagja.

rainman Creative Commons License 2005.06.21 0 0 70

Alajos és Leila napja. Az Alajos germán eredetű, majd a latin Aloisius formában terjesztette el, jelentése: egészen bölcs. A Leila perzsa név, jelentése: sötét hajú, s az angol közvetítésével terjedt el. Ma Artúr és Lujza nevű olvasóinkat is köszöntjük.

A zene ünnepe (Franciaország, 1982-)

1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötlet Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter támogatásával valósult meg.

– Hatályba lépett az Egyesült Államok ma is érvényes alkotmánya (1788).
– Magyarországon kihirdették az Állami Számvevőszék felállításáról szóló törvényt (1870).
– Átadták a forgalomnak az Északi-tengert és a Balti-tengert összekötő Kieli-csatornát (1895).

 

rainman Creative Commons License 2005.06.20 0 0 69
A Menekültek Világnapja - Június 20.

2001-ben tartották először e napon a Menekültek Világnapját, amikor a menekültek helyzetére hívták fel a figyelmet világszerte. Az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975. június 20. óta minden évben megtartották az afrikai menekültek napját, arra emlékezve, hogy 1974. június 20-án életbe lépett az egységszervezet vezetőinek megállapodása. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az ENSZ közgyűlése, amikor elhatározta, hogy ezt a napot a Menekültek Világnapjává nyilvánítja.
rainman Creative Commons License 2005.06.19 0 0 68

Június 19.

 

Gyárfás napja. Görög eredetű név, de a latin terjesztette el Gervasius formában. Ezt azt jelentette: öregember, s talán emiatt sem volt népszerű a múltban, amikor még nagyon sokan tudtak latinul. Ma Hajnalka és Ince nevű olvasóinkat is köszöntjük.

Ma van a Nemzeti Emléknap, az utolsó idegen katona Magyarországról való eltávozása napjának emlékére.

 

Június harmadik vasárnapja: 

Az apák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a század elején : a nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben a megemlékezés túllépte a templom kapuit. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését. Ma már a világ számos helyén minden év harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat. Az Apák Napja magyaroszági meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.

Ehhez saját élményem is fűződik: Valamikor - idejét sem tudom mikor - egy megyei jogú város polg.mest.hivatala elé szervezett ünnepségen engem köszöntöttek, mint "AZ" apát...

rainman Creative Commons License 2005.06.18 0 0 67

Június 18:

 

Arnold és Levente napja. Az Arnold germán eredetű név, s azt jelenti: hatalmas, mint a sas. A Levente régi magyar név, s nincs köze a századelőn használatos köznévhez, hiszen már Árpád fejedelem fiát is így hívták, pedig akkor még nem voltak leventék. Ma Márk nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 190 éve zajlott a Waterloo-i csata, amelyben Napoleon császár végleges vereséget szenvedett az angol csapatoktól.

rainman Creative Commons License 2005.06.17 0 0 66

Június 17:

– Kossuth Lajos pénzügyminiszter megállapodást kötött a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal az önálló magyar bankjegy kibocsátásáról (1848).
– Budapesten rendeletet hoztak a „volt kizsákmányolók” kitelepítéséről (1951).
– Washingtonban betörtek a Demokrata Párt Watergate-házban lévő irodájába, s emiatt két év múlva le kellett mondania Richard Nixon elnöknek (1972).

 

Az Elsivatagosodás és Kiszáradás Elleni Küzdelem Vilgánapja - Június 17

Június 17. az ENSZ Közgyűlés határozata alapján az elsivatagosodás elleni világnap.
Hivatalos ENSZ becslések szerint a sivatagok terjeszkedése jelenleg több mint egymilliárd ember létét veszélyezteti és ma már az egész földfelszín egyharmadát érinti.

Június 17:

Hivatalos ünnep Izlandon

Nagy-Britannia nemzeti ünnepe - a királynő születésnapja

 

rainman Creative Commons License 2005.06.17 0 0 65

Június 17:

 

Laura és Alida napja. A Laura a latin Laurentia név rövidülése, amely pedig a Laurentius női párja, így a Laura tulajdonképpen a női Lőrinc. Az Alida a német Adelheidből származik, jelentése: nemes lelkű. Ma Adolf, Janka, Teofil és Teréz nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.06.16 0 0 64

A Menekültek Világnapja (ENSZ, 1995-)

 

A Független Magyarország Napja - június 16

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-ai kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartjuk a Független Magyarország Napját

rainman Creative Commons License 2005.06.16 0 0 63

Ezen a napon történt:
– Megalakult az Újpesti Torna Egylet (1885).
– Átadták Budapesten a Széchenyi gyógyfürdő épületét (1913).
– Kivégezték Nagy Imrét, az 1956-os forradalom törvényes miniszterelnökét és mártírtársait, akiket 1989-ben ezen a napon temettek ünnepélyesen újra (1958).
– Befejeződött a Magyarországot megszálló szovjet Déli Hadseregcsoport kivonása (1991).

Ez történt ezen a napon

455. A vandál hadsereg kifosztotta Rómát.

1903. Megalapították a Ford Motor Companyt.

1907. Az orosz cár feloszlatta a Dumát Szentpétervárott.

1952. Anne Frank naplóját kiadták az Egyesült Államokban.

1963. Valentyina Tyereskova, volt pamutfeldolgozó gyári munkás a Vosztok 6 fedélzetén lett az első nő az űrben.

1971. Tupac Shakur, a néhai rapper megszületett. Rövid élete 1996-ban ért véget.

1977. Leonyid Brezsnyevet nevezték ki a Szovjetunió elnökévé. Így ő lett egyszerre az elnök és az SZKP főtitkára.

1978. A Grease filmadaptációját bemutatják.

1999. Phil Collins csillagot kapott a Hírességek Sétányán Hollywoodban.

 

 

rainman Creative Commons License 2005.06.16 0 0 62
Jusztin napja. Latin név, a Justusból ered, amelyben könnyen ráismerni a Justitiára, a Jusztusz tehát azt jelenti: igazságszerető férfi. A Justusnak már az ókorban kialakult a Justinus formája is, s végül ennek rövidülése által jött létre a Jusztin. Egyébként megmaradt a Jusztus is, de e név viselőit ne ma köszöntsük. Ma Arany, Hajna és Tina nevű olvasóinkat is köszöntjük.

- 71 éves Vajda Vilmos kenuzó, edző, 1989-től nyolc éven át a válogatott szövetségi kapitánya, így két olimpia három aranyérmében játszott szerepet.
- 71 éves Eileen Atkins brit színésznő, a Twist Olivér, a Copperfield Dávid, a Gosford Park, Az órák és a Hideghegy című film szereplője.
- 75 éves Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász, a Sugarlandi hajtóvadászat és Az eastwicki boszorkányok, valamint a Bánk bán című operafilm operatőre.
- 50 éves Laurie Metcalf amerikai színésznő, a Kétségbeesve keresem Susant, az Oroszlánbarlang, a JFK – A nyitott dosszié, az Oltári nő és A kincses bolygó című film szereplője.
- 1971-ben ezen a napon született Tupac Shakur amerikai rapper.

rainman Creative Commons License 2005.06.15 0 0 61

Június 15. Vida - Vid - Vitus napja

Mindenütt azt tartják, hogy most fordul meg az időjárás. A rákok - a muravidékiek szerint - e napon kijönnek a folyó partjára, várják a változást. A Vid-napi időjárás termésjósló is. Jó idő esetén jó termés, rossz idő után rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa, mondogatták már régóta. Vitus napján rendszerint viharos, zivataros az idő, ilyenkor gyertyát gyújtottak.

Vid vértanú, szent életét a Martyrologium Hieronymianum 450 táján említi, más források szerint 303 táján halt vértanúhalált. Legendája szerint Szicíliában született pogány szülőktől.

Vitus a vitustánc, nyavalyatörés, őrjöngés, hisztéria, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

rainman Creative Commons License 2005.06.15 0 0 60

Jolán és Vid napja. A Jolán görög név, eredetileg Jolantha formában volt használatos, és Dugonics András magyarította Etelka című híres regényében. Jelentése: a viola virága. A Vid őse a latin Vitusban keresendő, ebből lett aztán a német Guido, amelyből a délszláv népek csinálták a Videt. Ma Bernát és Viola nevű olvasóinkat is köszöntjük.

 

más forrás szerint:

 

Névnap

A Jolán a régi magyar Jóleán (jó leány) felújítása. A Vid a Gujdó név délszláv megfelelője, jelentése: erdőből származó.


- Németországban ma megkezdődik a labdarúgó Konföderációs Kupa.

 

 

ezen napon történt:

– Angliában Földnélküli János király aláírta a Magna Chartát, az angol nemesség szabadságlevelét (1215).
– A szabadságharc leverésére küldött orosz seregek a Duklai-hágón megkezdték
a bevonulást Magyarországra (1849).
– Először szállt le Budapesten, a Ferihegyi repülőtéren a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, a Boeing 747-es, közismert nevén a Jumbó (1985).

 

 


rainman Creative Commons License 2005.06.14 0 0 59

Véradók Világnapja

 

A Véradók Világnapját június 14-én ünnepeljük a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára.
Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának 82 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér.
A WHO rámutatott arra, hogy az egészséges vérrel történő, kielégítő szintű ellátás elengedhetetlen feltétele a betegségek megelőzésének és lényegi eleme a hatékony egészségügyi ellátási rendszernek. A szervezet felmérései szerint 178 országból csupán 39-ben számíthatnak arra, hogy a szükséges vértartalékot teljes mértékben az egészséges véradóktól szerezhetik be.

rainman Creative Commons License 2005.06.14 0 0 58

Június 14

 

Vazul napja. A Vazul görög eredetű név, a Baszileiosz, vagyis a Bazil az őse. Ebből lett különben a szláv Vaszil is, a magyarban pedig egy tévedés folytán alakult ki. A Vazult ugyanis a duplavé-vel írt ősi magyar Wazulból csinálták, pedig annak a névnek a helyes olvasata a Vászoly lett volna. Ma Valér és Töhötöm nevű olvasóinkat is köszöntjük.


rainman Creative Commons License 2005.06.13 0 0 57
Shavu'ot - A Tora Ünnepe

rainman Creative Commons License 2005.06.13 0 0 56
Június 13. Páduai Szent Antal napja

A háziállatok patrónusa, az egyház legfőbb "alamizsnás" mestere. Dologtiltó napnak tartották. Páduai Szent Antal ünnepét a ferencesrendi szerzetesek terjesztették hazánkban. A templomokban gyakran látni szobrát adománygyűjtő perselyekkel.

Ezen a napon nem fogták be az állatokat, vagy láncon hajtották át, hogy erősek legyenek, mint a lánc. Az emberek Páduai Szent Antalhoz imádkoztak, hogy megőrizze állataikat a vadállatoktól. Helyenként dologtiltó nap volt. Az asszonyoknak, nem volt szabad liszthez nyúlni, nehogy kelések legyenek a kezükön. Bács-Bodrog vármegyében férjjósló napnak tartották a lányok.
rainman Creative Commons License 2005.06.12 0 0 55

Június 12

 

Az Orosz Föderáció Nemzeti Ünnepe

 

Június második vasárnapja: az Építők Napja

 

A Gyermekmunka Elleni világnap:

2002. június 12-én tartották meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. Az ILO statisztikái szerint a gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére még mindig minden hatodik (5-17 éves életkor közötti) gyermek dolgozik rendszeresen: a munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai. A gyermekmunka felszámolásáról szóló ILO határozatot 2004. márciusáig 148 ország törvényhozása ratifikálta.
Magyarországon már 1839-ben betiltotta az Országgyűlés a gyermekmunkát.

Villő napja.

Magyar név, és kialakulása igen érdekes. A „villőzés” ugyanis egy régi népszokás volt, amikor a tavasztündérrel kiűzték a telet. A népszokást, illetve az azt kísérő népdalt Kodály Zoltán dolgozta fel, és ismertette meg az országgal, s ennek nyomán lett személynév a húszas évek végén. Ma Sebő nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.06.11 0 0 54

Június 11.

 

– Mária Terézia a boroszlói szerződésben lemondott Szilézia nagy részéről Poroszország javára (1742).
– Himmler elrendelte valamennyi lengyel gettó felszámolását (1943).
– A Le Mans-i 24 órás autóversenyen 85 ember meghalt és 200 megsebesült, amikor több autó összeütközött, a nézők közé rohant, és az egyik felrobbant (1955).

Barnabás napja. Annyira ősi név, hogy pontos eredetét nem is sikerült kideríteni. Az arameus nyelvben már létezett, de jelentését homály fedi, előtagjában talán a „fiú” főnevet őrzi. A héber a „vigasztalás fia” jelentéssel vette át, s a Bibliában már így szerepelt. Ma Barabás és Barna nevű olvasóinkat is köszöntjük.

rainman Creative Commons License 2005.06.10 0 0 53

Történt:

 

– Megalakult Pestváros tanácsa (1688).
– Megtartották Széchenyi István kezdeményezésére a Nemzeti Kaszinó alakuló ülését (1827).
– A király szentesítette az uniót Erdéllyel (1848).
– Az első világháborúban elsüllyesztették az Osztrák–Magyar Monarchia Szent István csatahajóját, négy tiszt és nyolcvanöt tengerész vesztette életét (1918).
– Bíró László szabadalmaztatta a golyóstollat Argentínában (1943).

 

 

 

Az Ügyészség napja magyarországon 1991 óta

 

 

Június 10. Margit napja

Vértanú Szent Margit ünnepe A retek-, és káposzta-, lenvetés ideje. Retkes melléknevet Margit a Muravidéken kapta. A gazdasszonyok ugyanis azt tanácsolják, ha esik az eső Margitkor, legjobb lesz retket vetni, mert alkalmas rá az időjárás.

A retket, káposztát és a lent vetették ezen a napon. A gazdálkodók szerint, ha a kukoricaszál ilyenkor eléri a szekér tengelyét, akkor azon lesz termés. Nem nyitották ki egész nap az ablakot, nehogy sok légy legyen az éven. Monostoron úgy tartották, hogy "Margit asszony" minden konyhába beereszt egy kötővel a legyekből.

rainman Creative Commons License 2005.06.10 0 0 52

Született:

 

– Apáczai Csere János író, tanár (1625);
– G. Dénes György dalszövegíró (1915);
– Fülöp (Duke of Edinburgh) brit herceg, II. Erzsébet királynő
férje (1921).

 

Elhunyt:

 

– Kernstock Károly festő (1940);
– Elek Oszkár irodalomtörténész (1945);
– Ray Charles amerikai énekes (2004).

 

rainman Creative Commons License 2005.06.10 0 0 51

- Ma van Portugália nemzeti ünnepe.

rainman Creative Commons License 2005.06.09 0 0 50

Nem nap, hanem év!

 

Az idei a fizika éve!

 

http://index.hu/tech/tudomany/ruther0609/

 

Biz' isten jót derültem a cikken!

És meglehet: ha az időjárás kegyesebb, akkor komolyabb cikk születik.

De legalább vigyorogtam a sort....

rainman Creative Commons License 2005.06.09 0 0 49

Született:

 

– I. Lipót, magyar király (1640);
– Otto Nicolai német zeneszerző (1810);
– Nyergesi János festő (1895);
– Somorjai Ferenc agrárkutató (1900);
– John Christopher Depp amerikai filmszínész (1963).

 

Elhunyt:

 

– Charles Dickens angol író (1870);
– Miguel Ángel Asturias Nobel-díjas guatemalai író (1974);
– Frank Chacksfield angol zeneszerző (1995);
– George Segal amerikai szobrász (2000)

 

Történt:

 

– II. Rákóczi Ferenc elindult a galíciai Drozdowicéből Magyarországra, hogy a szabadságharc élére álljon (1703).
– Az Országgyűlés hatályon kívül helyezte a bős–nagymarosi vízlépcső megvalósításáról és üzemeltetéséről szóló 1977. évi államközi szerződést, valamint az azt módosító 1983. évi jegyzőkönyvet. (1992).
– Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri flotta megosztásáról. (1995).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!