Pontosan nem emlékszem már, de először nekünk is elég magas összeget számláztak aminek kb harmadát sikerült "lealkudnunk", de pontosan már nem emlékszem milyen címen. Holnapra megkérdezem a pénzügyminiszteremet a részletekről, ha nem felejtem el.
Tudna valaki tanácsot adni nekünk illetékek ügyében?
A történet röviden
2000 eladtuk a férjem házasság előtt szerzett házát és vettünk egy másikat, értékesebbet közös névre fele -fele arányban.
Az illetékhivatal horribilis összeget számolt ki illeték címén.
Az alaksorra 30%-ra, nem vették figyelembe az eladott házat.
Tegnap este hallottam félfüllel a tevében hogy 35 év alatt első lakásvásárláskor kedvezmény jár.
Az új házon még nincs lakhatási engedély.
Az illetékelőleg gyakorlatilag a teljes illetéket jelenti. Azért találták ki, hogy a földhivatali elmaradások miatti állami bevételkiesést kompenzálják.
Az illetéktörvénynek nincs szelleme. :-))
A fellebbezés viszont halasztó hatályú , mert nem lesz jogerős az a fizetési meghagyás, amit kiadtak. (Ha időben adtad be.)
A szociális okok miatti "kiszállókártya" nem fog működni. Az sem érv, hogy benne laktok. Ilyen a világ. Vizipisztollyal ne menj háborúba.
Atalanta
A megtámadható része a dolognak az, hogy a határozat említ egy bizonyos illetékelőleget is, ami az én esetemben megegyezik az illeték összegével. Namármost az illetékelőleg befizetésére semmi sem halasztó hatályú(pl. a fellebezés sem) ezért kell a 26e Ft késedelmi díjat befizetni. Ez szerintem egyáltalán nem igazságos,miért kellene azért fizetnem, mert a hivatalnak 3/4 évbe kerül egy fellebezés elbírálása???
Ezen kívül pedig azt nem értem, hogy miért nem a törvény szellemét tartják szem előtt? Azért vásároltuk, hogy ott lakjunk, SZVSZ a ránk vonatkozó illeték 2 % kellene, hogy legyen. Nincs olyan fórum, ahol az ilyen kivételes eseteket meg lehetne oldani?
Azt hiszem, hogy megpróbálok egy kérvényt írni, hogy szociális okok miatt mérsékeljék az illeték nagyságát. Hátha...
Kedves xytech,
ha a tulajdoni lap szerint "egyéb épület" stb. besorolású ingatlant vettél, akkor az után az általános illetékmértéket - 10 % - alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott, hogy mi minősül lakóingatlannak, és a kedvezményes illeték - 4 millióig 2 % - csak akkor lehetséges. Utólagos átminősítés sem használt volna, mert a szerzés pillanata számít.
Tehát az összegen nem , csak a fizetés idején tudsz alkudozni, kérj részletfizetést - próbáld meg a kamatmentest - munkáltatói jövedelemigazolást és adatlapot kell hozzá csatolni - az Illetékhivatalban beszerezhető, és 1500.- Ft illetékbélyeget. 6 hónapot szoktak megadni és amig elbírálják, addig is megy az idő.
Atalanta
Sajnos a konkrét problémádra nem tudok válaszolni, de érdemes egy-két dologra odafigyelni.
Úgy tudom, hogy 35 éves korig - ha az ingatlan első lakástulajdonotok - kedvezményben részesülhettek. Azt is érdemes tudni, hogyha az a pénz, amiből az ingatlant vettétek egy másik ingatlan eladásából származik (a különbségen felül) illetékmentes.
A fellebbezésedet késedelmesen nyújtottad be? - mert különben nem értem a "késedelmi díjat".
Amúgy érdemes lenne ügyvédhez fordulni ilyen esetben.
/Az Illetékhivatal sok esetben alaptalanul bocsát ki fizetési meghagyásokat - gondolom van egy-két balek, aki nem gondolkozik, csak fizet./
Összeköltözöm a barátnömmel és (pénzügyi megfontolások miatt) Bp mellett vettünk egy belterületi ingatlant, amin van egy kb. 60 nm-es ház.
A ház besorolása "egyéb épület".
Ez nem minősül lakóháznak, tehát a nyaralók után fizetendő 10%-os illetéket rótták ki ránk. Ha lakóház lenne, csak 2%-ot kellene fizetni. Ez számszerűen 300.000 Ft-os különbség... :-(
Az illetékhivatal vészes gyorsasággal(pár hónap) küldte ki a határozatát, hogy fizessünk 15 napon belül. Megfellebbeztük, elutasították, ránkvertek még 26.000 Ft-ot(??????????) valami késedelmi díj gyanánt.
A következő fellebbezést már csak 6000 Ft-os illetékbélyeggel fogadják el!!!!!!!!!!
A házat nem tudjuk lakóházzá nyilvánítani, mert nem tesz eleget olyan idióta feltételeknek, mint pl. a "ház bejárata nem nyílhat egyből szobába, hanem szükséges egy előszoba kialakítása". Ehhez képest tökéletesen felújítottuk, és kb. 2X annyira komfortos és emberhez méltó, mint egy lakótelepi lakás.
Hihetetlennek találom, hogy ha valaki egy koszlott VIII.kerületi 26 nm-es lakás árából vesz egy normális házat azért, hogy ott éljen, akkor ezt a törvények 10X-es illetékkel honorálják.
Segítsetek légyszíves, bármilyen ötletet szivesen veszek.
14 napom van a fellebezésre. :-(
Ácsi! Ha '93 novemberben vetted a lakást, de a zilletékhivatal csak január 2-án ütötte rá az átvételi pecsétet, akkor még jogosan kérik! Azt nézd meg, hogy az illetékhivatal milyen dátummal érkeztette a bejelentésedet!
Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az illetékhivatalnál bejelentették, illetve az a körülmény, hogy az illeték megfizetését vagy a kiszabás céljából elrendelt bejelentést elmulasztották, az illetékhivatal tudomására jutott.
Vagyis: ha te 1999-6=1993. december 31-e után jelentetted be az illetékhivatalnál a vételt (akkori dátummal vették át), akkor jogos a kiszabás, ellenkező esetben nem. SZVSZ. Nem vagyok jogász.
Hat évvel ezelôtt Lakást vettem.
Most jött ki az illetékhivataltól, hogy fizessem be a nekik járó részt, cirka 50 ezer forintot.
(Ez most így, karácsony elôtt különösen "jól jön"...)
Van az illetékfizetésnek elévülési ideje?
(úgy tudom, hogy pl. az adónak van...)