Keresés

Részletes keresés

Károly. Creative Commons License 2021.01.27 0 0 5172

Harmadik vélemény.... :)

 

Egyébként ezt már megszoktam az orvosoknál. A Lágyéksérvemnél voltam hasonló helyzetnem, mikor az egyik sebész azt mondta hogy kiújult, egy másik sebész meg hogy nem. Akkor is gondolkoztam egy harmadik véleményben, de most mindenképpen keresek egy harmadikat...

Előzmény: gombóc63 (5171)
gombóc63 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 5171

Na ez a legjobb, két ellentétes vélemény. És most mi tévő leszel?

Előzmény: Károly. (5169)
Károly. Creative Commons License 2021.01.27 0 0 5170

Jav.:a leletek alapján azt mondta, hogy ez nem SPA...

Előzmény: Károly. (5169)
Károly. Creative Commons License 2021.01.27 0 0 5169

Ma voltam egy másik reumatológusnál, aki meg a leletek alapján ez nem SPA...

Előzmény: gombóc63 (5168)
gombóc63 Creative Commons License 2021.01.27 0 0 5168

Sajnálom, de úgy tudom az elég jól szinten tartható. Egyébként ez az egész elkeserítő:-( Jól teszed, kérj egy másodvéleményt, aztán egyéni gyógytorna amit majd otthon is tudsz csinálni. Ahogy nekem neked is meg kell tanulni ezzel együtt élni.

Előzmény: Károly. (5167)
Károly. Creative Commons License 2021.01.26 0 0 5167

Örülök hogy kicsit jobban vagy. Sajnos én nem. Ma kaptam a diagnózisom: Bechterew-kór, ami nem gyógyítható. Bár jelenleg tüneteim nincsenek, de keresek gyógytornászt, meg egy másodvéleményt is...

Előzmény: gombóc63 (5166)
gombóc63 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 5166

Köszönöm a segítséget, végül tegnap sürgősségi beutalóval bekerültem a reumára. Kaptam gyógyszert és fizikóra kell járnom. Ennyit tudnak segíteni az állapotomban, de a gyógyszertől már mára kicsit jobban is lettem. A következő lépés az injekció ha nem leszek jobban.

Ismerem a Kenalogot, kaptam 2 éve a térdembe. Egy rezidens dokihoz ( gyerekkora óta ismerjük) járunk a férjemmel a SOTE Ortopédklinikájára, de ott gerinccel nem foglalkoznak. Minden egyéb esetben gyors segítségre számíthatunk, nem magánrendelésen. Jelenleg egyébként az ORFI-ban sem kapnék több ellátást, mert gyógytornából ki vagyok képezve, gyógymasszázsra heti rendszerességgel járok, vizitorna pedig most nincs. De nem vagyok olyan állapotban amúgy sem, hogy befeküdjek bárhova is.

Még egyszer köszi és jobbulást!

Előzmény: Károly. (5165)
Károly. Creative Commons License 2021.01.25 0 0 5165

Én Kenalog injekciót szoktam kapni, ami nyújtott hatású. Állítólag 3-4 hét. Utána több hónapig bírja a sarkam. De mint írtam, csak magán intézményben és ortopéd adja be. A múltkor próbálkoztam az ORFI-ban, de reumatológus nem merte megszúrni a sarkamat.

 

Az Uzsoki kórház ortopédiáján szintén jó orvosok vannak. A kórházzal szemben meg van egy magánrendelő, ahol a kórházban dolgozó orvosok közül néhány rendel. Legutóbb Dr. Pap Károly ortopéd sebésznél jártam, aki nagyon kedves orvos. Ő is megszúrta a sarkam. Ha nagyon kellene valaki, aki injekciót adjon be, próbáld meg esetleg itt nála: http://www.ronarendelo.hu/dr_pap_karoly.html  Vagy a kórházban:

https://www.uzsoki.hu/dr-pap-karoly

 

Viszont ha reumatológust szeretnél, akkor tudom még ajánlani Dr. Alföldi Editet, aki Kútvölgyi szakrendelőben dolgozik, de elérhető magánban is. Vagy az ORFI-ban Dr.Kis Emese.

Előzmény: gombóc63 (5164)
gombóc63 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 5164

Hát igen, a szteroid injekció nekem is segít, de csak ideig-óráig. Nem voltam az ORFI-ban. Köszönöm, kedves vagy, most nekem is valamilyen gyógyszeres vagy injekciós segítség kellene. Aki eddig szúrt végleg abbahagyta az orvoslást.

Előzmény: Károly. (5163)
Károly. Creative Commons License 2021.01.23 0 0 5163

A Medról szedése közben kezdett fájni a sarkam is, ami csak egyre rosszabb lett. Ami inkább segített szerintem az a sarkamba adott szteroid injekció volt, mert ahogy te is írtad az előzőekben, kihatott a többi izületekre is.

 

Rossz hír hogy nem vagy jól, és olyan tanácsot ami igazán segíthetne, szerintem nem tudok adni. Az ORFI-ba jársz? Én évek óta Juhász Fernchez járok a Mária medicalba. Ő ortopéd orvos, kedves és alapos. Persze csak akkor megyek hozzá, ha nagy gond van, mint pl. legutóbb a sarkammal.

 

Előzmény: gombóc63 (5162)
gombóc63 Creative Commons License 2021.01.22 0 0 5162

Talán valamit csak segített a Medrol ha jobban vagy. És az jó hír, hogy a góckutatás negatív.

Mostanság nem vagyok jól, ma reggel el is borult ettől az agyam, de természetesen a reumatológiát nem értem el, egyszerűen félretették a telefont. Hát most minden így működik, tehát fogalmam sincs ki és mi segít majd nekem. 

Előzmény: Károly. (5161)
Károly. Creative Commons License 2021.01.22 0 0 5161

Én lassan túl vagyok a góc kutatáson, és eddig minden negatív. Készült újabb labor, ami az előzőhöz képest sokat javult. Kaptam injekciót a sarkamba, mert az is fájni kezdett. Jelenleg viszont úgy tűnik hogy elmúltak az "extra ízületi" fájdalmai. Az alap természetesen megmaradt, mert két oldali gerinc ferdülésem is van.

 

A medrol viszont nem sokat segített, és már nem szedem.

 

És te hogy vagy, talált már orvost?

Előzmény: gombóc63 (5155)
.ETNA. Creative Commons License 2021.01.11 0 0 5160

Szia Andi!

 

Ez igazán jó hír!

 

 

A Covid-vakcinát mindenképpen beadatom, csak még azt nem tudom, hogy ha lesz egyáltalán választási lehetőség, akkor melyiket válasszam a Pfizer-BioNTech, AstraZeneca és a Moderna közül (igen, tudom, néha túl optimista vagyok), a sima influ oltástól jobban tartottam, mint ettől.

Egyébként, a minap olvastam, hogy sikerült egy olyan oltást kifejleszteni a sima influ ellen, ami több évre is véd, nem kell minden évben hozzáigazítani az adott, éppen támadó vírustörzshöz, az jó lenne, ha nem kellene évente az oltás. Persze, ha most nincs a Covid, akkor valószínűleg, most a sima influs oltást sem adatom be :-)

 

Ezeket az infókat olvastam át a koronavírus elleni vakcinákról, ezek alapján, szerintem, kisebb a kockázata az oltásnak, mint a fertőzés következtében a betegségnek és a betegség mellék- és utóhatásainak ! Ez a legfőbb "érvem", amivel meggyőztem magam :-)

 

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/koronavirus-vakcina-ezt-tudja-a-harom-vezeto-oltoanyag/9lj0ywy

https://www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/a-koronavirus-elleni-vakcinak-kozotti-kulonbsegek

 

Remélem, hogy nem kell már túl sokat várni a kockázati csoportba tartozók oltásának megkezdésére!

 

Szép hetet és Ti is vigyázzatok magatokra !!

 

Előzmény: nemandika (5159)
nemandika Creative Commons License 2020.12.29 0 0 5159

Kedves Etna!

 

Köszönöm szépen a válaszod! 

A néhány hónap pihenés és stresszmentes élet megtette hatását :-) Nagyon örültem, mikor a legutóbbi kontroll vizsgálat jó labor értékeket hozott!

 

Egyeztettem a kezelőorvosommal, egyértelműen javasolta az influenza elleni oltás. Az elérhető oltások közül egyértelműen a Vaxigrip-et javasolta. Nem volt könnyű hozzájutni, de végül hála a háziorvosomnak november végén sikerült beszerezni. Féltem tőle, de az oltás helyén fellépő reakción (duzzanat, viszketés) kívül nem volt tőle bajom. Hurrá! :-)

 

A Covid vakcinán még gondolkodom. Figyelem, olvasom a reumatológusok véleményét. Tetmészetesen a köv. kontrollon kikérem a kezelőorvosom véleményét, aztán majd meglátom... (e tekintetben kevésbé vagyok bátor, mint az influnál)

 

Vigyázzatok magatokra!

 

Andi :-)

Előzmény: .ETNA. (5153)
61 éves Creative Commons License 2020.12.28 0 0 5158

Vírushelyzet, és terápia.

 

Én minden évben felvettem / megkaptam az aktuális influenza elleni védőoltást. Nem vagyok orvos, nem javasolhatom, de azt egyértelműen kijelentem, hogy bajom /mellékhatásom/ nem lett, és influenzás se lettem.

Covid ügyben az én kezelőorvosom azt mondta, hogy ne hagyjam abba az Amgevitát, sőt, a biologikumok éppen hogy csökkentik a szervezet túlzott immunreakcióját  (citokin-vihar) a vírusra.
Feleségem - Angliában orvos - már megkapta az első Covid elleni oltást, nem tapasztalt mellékhatást, és azt javasolja, hogy ha a reumatológusom kifejezetten nem ellenzi, akkor amikor lehet oltassam be magam én is. 

Hangsúlyozom: ez necces kérdés, mindenképpen azzal a kezelőorvossal kell megbeszélni, aki régóta ismeri a kórelőzményeket! De ha azt mondja, hogy nincs akadálya a Covid elleni védőoltásnak, akkor ne hezitáljatok.

Előzmény: nemandika (5150)
61 éves Creative Commons License 2020.12.28 0 0 5157

Kedves Mindannyian!

Biológiai terápiás sikersztorira várt itt egy topiktárs, hát gondoltam, jelentkezem.
Arthropátia Psoriaticám van, de ezt az utóbbi években senki nem tudja - rajtam a kezelőorvosom és a feleségemen kívül. 
Pszoriázis 22 éves koromban jelentkezett először, ízületi problémák pedig időnként, évente, félévente, fel-fel lobbanva. Mindig külön kezelték, hagyományos módszerekkel. Tablette, krém, UV fény, stb.  A leghatásosabb egy időben futó balneoterápia volt, nem emlékszem a nevére, UV fény alatti holt-tengeri sós fürdő.
Ám a bőrgyógyászat és a reumatológia csak 2012-ben kapcsolódott össze az életemben, amikor is már túlon túl sok fájdalomcsillapítót szedtem, meg az orvos feleségem egy konferencián hosszasan kitárgyalta a helyzetemet egy reumatológus kollégájával. Ennyi az előzmény.
Én szegedi vagyok. Ez azért fontos, mert itt a reumatológiai klinika immunológiai irányba bővült, és évek óta immunnológiai problémaként (is) kezelik a betegségeket.
Ez a környezet, és az előzmény.
Amikor kezelésbe vettek, nálam is végig csinálták az összes "olcsó", hozzáférhető gyógyszert, mindhiába.
És akkor eljött az idő és 2012 márciusában felvettek a biológiai terápiások közé.
Én Simponi injekciót kaptam, Trexán és Folsav kiséretével - az itt már ismert módon.

Kedveseim: az első injekció után kb 2-3 héttel egyik nap arra ébredtem, hogy kipattantam az ágyból. És ez így ment egészen 2019 nyaráig. Újra fallabdázni kezdtem, fáradhatatlan voltam, nekem is vettünk biciklit, ilyenek. A betegségem az idő előrehaladtával már előidézett bizonyos torzulásokat, ilyen "hülyén formálódó" csontokat egyes izületeknél, de a biológiai terápia kezdetekor ezek "megálltak" ugyanolyanok most is, mint már közel tíz éve voltak. Úgy fogalmazhatnám meg legjobban - és az orvosomnak is ezt mondtam: ha mindig csak ennyi bajom lett volna az ízületeimmel, amennyi most van, sose kerestem volna fel reumatológust. Ellenben a pszoriázisom - bár nem terjedt tovább, de masszívan megmaradt.
Támadt azonban egy kis probléma: 2018 novemberében szívrohamom lett, és a lábadozás idejére - szerintem "jobb a békesség alapon" - felfüggesztettük a biológiai terápiát és a trexánt is. Egészen 2019 májusáig, amikor újra kezdtük a Simponi+trexán terápiát. 
És képzeljétek: nem volt hatása! Elmúlt. A fájdalmak újra felépültek, a bőröm pedig újabb és újabb tüneteket produkált.
Na, akkor áttértünk az Amgevita nevű biologikumra, amit ugyan kéthetente kell beadni, de helyreállt a békesség, sőt! Évtizedes vágyam is megvalósult: 90 %-ban eltűnt a pszoriázisom is. Én 20 éve nem voltam nyilvános strandon, most meg vettem egy fürdőnadrágot.

Ez az én történetem. Mindezt azért írtam le, mert többektől olvastam a tartózkodást a biológiai teráiáktól. Ne mondjatok le róla! Szerintem a biológiai terápia egy civilizációs vívmány. Annyival könnyebbé tette az életemet, hogy az időnkénti fertőzések (főleg nátha szerű cuccok, amit a gyerekek hazahoznak az iskolából) semmisek az elért életminőséghez képest.
Járulékos tapasztalataim, amik összecsengenek több topiktárs megfigyelésével:
tésztafélék, főleg a pizzák adnak egy pofont az ízületeknek, de elmúlnak. Túlsúly rontja az álapotot. (Szívroham után, dohányzásról leszokás,15 kiló felszedés: rossz)
Ezt félve írom le, de az olajban sült ételeknél szerintem jobbak a zsírban sültek. Gyorséttermi kaják, tartósítószeres, ízfokozós cuccok felejtősek. (Ezeket baszus, fel se kellett volna találni).
Biztatásképpen még: Mindig szerettem volna megtanulni orgonázni. Idén karácsonyi darabokat játszottam a család - és a szomszédok:) - örömére.
Ne csüggedjetek, ne adjátok fel, bízzatok az orvosotokban - vagy keressetek olyat, akiben bízni tudtok. Forszírozzátok a biológiai terápiát, bár nem mindenki kaphatja meg. 
Ja: Nekem azt mondták, hogy psoriasisra a Stelara nevű biologikum a legjobb. Csak sajnos 800 EHUF felett van az ára injekciónként...

Ne adjátok fel! Én idén 61 éves vagyok. Majd  négy évtizeden keresztül nyomultam, próbáltam, kerestem a megoldást. ÉS tessék, meglett!
Jobbulást mindenkinek!

Előzmény: .ETNA. (5124)
Károly. Creative Commons License 2020.12.27 0 0 5156

Szia!

 

Injekciót én is kaptam volna a vállamba, de aztán elkezdett fájni a másik vállam meg a derekam is, így elmaradt, mert az orvos szerint ez valamilyen fertőzés. Ezért reumatológus-immunologust kerestem. Most ők vizsgálnak tovább. Góc kutatás, újabb vérkép, röntgen, és HLA B27 vizsgálat. A Medrolt végül mégis elkezdtem szedni. Sokat utána olvastam, és a 8 mg kezdésnek nem nagy adag, meg elméletileg nem szeretném három hétnél tovább használni.

Előzmény: gombóc63 (5155)
gombóc63 Creative Commons License 2020.12.27 0 0 5155

Szia!

 

Most pár hete felerősödtek a fájdalmaim, alapjában keresztcsonti fájdalmam van, de most ráment a fenekemre a csípő irányába, fájnak a térdeim, a vállaim. Volt már ilyen tünetegyüttesem, góckutatás többször is, vérkép negatív. Ezidáig a derekamhoz kaptam egy szteroid injekciót és jobban lettem, mert kihatott több izületemre is. Most a doktornő nyugdíjba ment, meg vagyok lőve. Elvileg kopásom, meszesedésem van. Szóval én is kínlódok, kiváncsian várom jön-e valaki ötlettel. Bevallom az ünnepek után keresek majd orvost, bár a reumatológusokkal nem vagyok megbékélve, de ha nekem valaki Medrolt adna bizony megpróbálnám. Az Aflamint most nagy előszeretettel adják az ortopédorvosok is, nekem nem használ. És nekem a NSAID-t nem is bírja a gyomrom.

Előzmény: Károly. (5154)
Károly. Creative Commons License 2020.12.26 0 0 5154

Sziasztok!

 

Leírnám ide is röviden a problémát, hátha más is járt már hasonlóan, és tud esetleg tanácsot adni.

 

Novemberben műtöttek lágyéksérvvel, és az operáció utáni nyolcadik napon kezdődtek a panaszaim. Először lapocka fájdalom, majd váll fájdalom. Két napig ezután hőemelkedés, majd egy napig láz.

Aflamint kezdtem szedni, és a láz, hőemelkedés teljesen elmúlt. Az izületi fájdalmak is csökkentek, de nem múltak el teljesen.

 

Reumatikus orvosi kezelésekre kezdem jártam, a röntgen eredmény jó lett. Az orvos tanácsára abbahagytam három hét múlva az aflamin szedését, de két nap múlva újra felerősödtek az izületi fájdalmaim, és meglévő jobb fájdalom mellé, a bal vállam és a derekam is fájni kezdett, valamint újra hőemelkedésem lett.

 

A műtétemet végző sebész szerint a sebem szépen gyógyul, és az nem okozhat ilyen panaszokat. A reumán lévő orvos csináltatott labor vizsgálatot, amiben a következő eltérések voltak: CRP: 10,10;

Süllyedés:22;  Eozinofil granulocita 11.3; Gamma GT: 72;  Monocita: 9,4;

 

Az orvos szerint valamilyen gyulladás vagy fertőzés okozza az izületi panaszaim. A műtét előtti laborom még rendben volt.

 

Ezek után tovább mentem immunológushoz, aki jelenleg góc kutatást végez. Az eddigi eredmények negatívok lettek (Tüdő,hasi ultrahang, urológia. Hátra van még fogászat, fül orr gége, de szerintem azok is negatívak lesznek). Covid teszt is készült, ami szintén negatív lett. Valamint az izületi fájdalmakra Medrol szedését javasolta, két hétig napi 8 mg, majd utána 4 mg. Ezt viszont még nem kezdtem el szedni, mert rengeteg mellékhatása van.

 

Volt e valakinek hasonló tünetei, vagy van e ötlete, hogy mi lehet ez?

 

 

 

 

 

 

.ETNA. Creative Commons License 2020.12.16 0 0 5153

Szia Andi!

 

Nem tudom, hogy olvasod-e még, nyilván már nem is igazán aktuális, de később - valakinek - még jól jöhet az influenza-elleni oltással kapcsolatos tapasztalat.

 

2006-tól vagyok RA-s, biológiai terápiás (Simponi) és életemben először, most adattam be magamnak a védőoltást (miután a férjemnek beadták és egyáltalán nem volt semmilyen mellékhatás, felbátorodtam és hát a korona+influ kombó eshetősége miatt, ami azt illeti, kicsit be is voltam rezelve).

 

Semmilyen komolyabb tünetem nem volt, még hőemelkedés sem (minden reggel nézik a hőmérsékletünket az irodaház recepcióján), nem volt piros a helye, nem volt duzzadt stb. Amikor arra a karomra feküdtem, talán egy picikét éreztem a helyét (mint amikor beütöd a kezed valahová), de ez is csak aznap este volt és valószínűleg azért, mert du. 6 óra körül kaptam meg a háziorvosomnál és még "friss" volt a "tűszúrás".

Maga a beadás sem fájt, kicsit sem, egyébként, felkarba adják.

 

A háziorvosom azt mondta, hogy évek óta adja be a pácienseinek az influ-védőoltást, de még soha nem hallotta, hogy valakinek láza lett volna tőle.

 

Azért volt bennem egy kis para, mert tizenakárhány évvel ezelőtt, Édesanyám nagyon rosszul volt (konkrétan olyan volt, mintha influs lenne) az influ-elleni védőoltástól, amit akkor kapott meg először életében (többet sosem kérte).

 

A stressz - romló eredmények sztoriról nem sokat tudok, de azt olvastam, hogy az állandó feszültség negatív hatással van a védekezőrendszerünkre.

 

Előzmény: nemandika (5150)
Enikő1969 Creative Commons License 2020.11.26 0 0 5152

Kedves fórumozók! Györffy Enikő vagyok, orvosi fordítóként dolgozom 7 éve a piacvezető RWF Life Sciences amerikai fordító cégnek. Klinikai vizsgálatokhoz nyelvileg tesztelünk egy projekt keretében kérdőíveket. Olyan betegeket keresünk, akiknek térd artrózisa van. A cég a betegek munkájáért 75 USA dollárt, kb 22.000 forintot utal a válaszadás után. A kikérdezés telefonon történik. Ha érdekli, jelentkezzen a gyorfek@gmail.com emailen, vagy telefonon 20-21-55-413. Köszönöm, Enikő.

Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.23 0 0 5151

Hosszabb stressz (folyamatos szorongás) ront az eredményeken, sőt kezdeti tüneteket is okoz, akinek nem volt. Saját példa.

Előzmény: nemandika (5150)
nemandika Creative Commons License 2020.10.19 0 0 5150

Sziasztok!

 

RA-s vagyok tíz éve, jelenleg biológiai terápiás kezelésben részesülök (Humira). Nekem ez a kezelés nagyon bevált, nagyon ritkán van fájdalmam, általában jók a laboreredményeim.

Két témával zavarnálak benneteket:

- tapasztaltatok-e már olyat, hogy feszült, idegileg megterhelő időszakban rosszabbodnak az eredményeitek. Idén nyáron sajnos elveszítettem a 20 éven át stabil munkahelyem. Nagyon sokat idegeskedtem a megelőző hónapokban. A júliusi labor eredményemen a CRP szint kb 20 körüli értéket mutatott. A kezelőorvosom azt mondta, hogy nincs probléma, a sok idegeskedés váltotta ki. Lehetséges ez?

 

- a másik a vírushelyzet. Kerestem, de sehol sem találtam arra vonatkozóan információkat, hogy a koronavírus fertőzés hogy hat az RA betegkre. Nyilván nagyon figyelek magamra, feleslegesen nem megyek sehova, de még így sem biztos, hogy el fogjuk tudni kerülni. 

Az influenza elleni védőoltásról mi a véleményetek? Én még soha nem oltattam magam... most sem lelkesedem érte.. Volt már tapasztalatotok a badással kapcsolatban? 

 

Köszönöm

Andi

.ETNA. Creative Commons License 2020.10.19 0 0 5149

Szia!

Hát, ez nem túl jó hír! Nem, nem ismerem a Milgammát.

 

A gyulladás a szervezet egyik védekezési mechanizmusa, egy a veleszületett immunválaszok közül (annak része).

 

A "steril gyulladás" egy olyan gyulladás, amit nem egy kórokozó vagy egy idegen tárgy (pl. szálka, fullánk, hajszál a vakbélben stb., stb.) szervezetbe kerülése váltott ki, hanem a szervezet saját reakciója, egyfajta abnormális immunreakció (hiszen nem lenne miért gyulladást kiváltani, mert nincs se baktérium, se vírus, se idegen tárgy a szervezetben), ami az immunrendszer működésében bekövetkezett galiba miatt alakul ki (ez lehet pl. egy korábbi gyulladásos betegség, ami után nem "áll vissza" a gyulladást kiváltó citokin-termelés a normális szintre stb.). Ilyenkor, a szervezet testidegennek kezdi tekinteni a saját sejtjeit, pl. nálam, az ízületi belhártya sejtjeit (reumatoid arthritisz).

 

Azért, ha majd lesz rá lehetőség és nem teszed ki magad túl nagy kockázatnak, alaposan ki kell ezt vizsgáltatni, vérkép, röntgen stb., már nem emlékszem, hogy beszéltünk-e róla, lyme-kórra már teszteltetted magad? Az is egy lehetséges variáns (a sok közül az egyik) !

 

 

Előzmény: Torlonia Pyrandus (5147)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.15 0 0 5148

Valahol olyat is olvastam erről, hogy "steril gyulladás". Furcsa kifejezés.

Előzmény: Torlonia Pyrandus (5147)
Torlonia Pyrandus Creative Commons License 2020.10.15 0 0 5147

Üdvözöllek. Visszatérek a nyári témánkhoz. Nem ínhüvelygyulladás, de felhúzúdott kicsit a könyökig. Csuklótól könyökig az alsókart mozgató izom fáj, viszonylag enyhén, és nem folyamatosan. Reumatologus telefonon másfél hónapja a Milgamma N lágy kapszulát ajánlotta. Kicsit segít, nem teljesen. Ismered a Milgamma N kapszulát? Kösz.

Előzmény: .ETNA. (5142)
.ETNA. Creative Commons License 2020.07.29 0 0 5146

... ja és a reggeli ízületi merevség az, ami talán valóban jelzésértékű tünet az RA esetében!

.ETNA. Creative Commons License 2020.07.29 0 0 5145

Szia!

 

Az RA sokféle módon nyilvánul meg, van szeronegatív (a vérvizsgálati eredmények alapján nem kimutatható) és szeropozitív (amikor minden, a RA-ra kimondottan jellemző érték jóval magasabb a "normálisnál").

 

Az, hogy van olyan eredményed, ami a referenciaérték határain belül van, sajnos még jelenthet RA-t, de az is lehet, hogy nem ... mivel ízületi fájdalmakat sok kórság, köztük több autoimmun betegség is kivált.

 

Általában a dianózis - ilyenkor - először x kórságok kizárásával indul, illetve ezzel párhuzamosan egyéb vizsgálatok jönnek (pl. kéz, láb röntgen stb.). A szeronegatív esetekben sokkal nehezebb felállítani a diagnózist, ilyenkor az orvos tapasztalata, más kórságok egyértelmű kizárása és az összes labor-röntgen stb. lelet összevetése adja meg a választ, hogy mivel is küzd most éppen a szervezeted. (van, aki azt mondja, hogy mindennek az alapja a Lyme-kór, szerintem, ennyire azért nem egyszerű, de egy tesztelést ebben a vonatkozásban is csináltathatsz!)

 

Az RA-ra jellemző: "A betegség lefolyása hullámzó: javulás és visszaesés váltakozik. Leggyakrabban a csuklók és térdek, valamint a kéz és a láb kisízületei szimmetrikusan érintettek, ritkábban a boka, csípő, váll, könyök. Az egyik legjellemzőbb tünet a reggeli ízületi merevség: nehezen indul a mozgás, amely akár órákig is eltarthat." , illetve az asszimetrikusan jelentkező ízületi gyulladás. Pl. anno amikor a jobb vállam fájt, akkor tuti bejött a "képbe" a bal térdem is, majd ez elmúlt, de jött a bal csukló és a jobb könyök ... egyszóval, kedves, rafinált kis valami ez az RA.

 

Nekem anno mindkét érték antiCCP és a reumafaktor is magasabb volt (rf csak 162 körül , ha jól emlékszem) s a röntgenen is láttak már valamit az ujjak ízületénél, igaz, én az első tünet után azonnal mentem (tünet: augusztus, vizsgálat, vérvétel: szeptember, diagnózis: október) és könnyű volt diagnosztizálni.

 

Majd írj, hogy mit mondott az orvos !

Előzmény: Kincso432 (5144)
Kincso432 Creative Commons License 2020.07.28 0 0 5144

Sziasztok!

Remelem napjainkban is olvassa valaki a forumot. Segitsegre volna szuksegem. Vervizsgalatom eredmenye a kpvetkezo lett: Rf faktorom 300feletti ertek lett, viszont a CCP normal tartomanyon belul van. Ezen kivul pozitiv lett az ANA (antinuklearis antitest) es az SMA( simaizom elleni At.) 

Izuleti fajdalmaim vannak, szinte mindenhol. (aminek, hogy oszinte legyek nem tulajdonitottam nagy jelentoseget, eddig.) Ez lehet RA? 

 

.ETNA. Creative Commons License 2020.06.09 0 0 5143

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!