egy másik sztori ahhoz fűződik, amikor vergiliusnak nagy sokára sikerült megfűznie egy férjes polgárasszonyt a randira, ám az kitolt vele oly módon, hogy amikor a költő elrejtőzött a kosárban, melyben az asszony ígérete szerint felhúzta volna a légyott helyére (szobájába), félúton abbahagyta a húzást, és a pasira ott pirkadt rá; a pír meg az arcára (gondolom én). ez a metszet azt a jelenetet ábrázolja, amikor a hajnal és az ébredező polgárság rájön a turpisságra.
már régóta tartogatom ezt a metszetet lucas van leydentől, címe arisztotelész és phyllis. részben pikáns, részben anekdota; aki esetleg nem ismerné: a nagy hóhányó arisztotelészt annyira be tudta hülyíteni phyllis, hogy a nő képes volt rávenni a nagy filozófust az alant ábrázolt cselekményre. le is buktak állítólag, és sokáig vele és lovacskájával élcelődtek.
hannikának, de nem hajlandó a válasz erre-gombbal elmenni
Jaj, ez igaz!
OFF
Van Frankfurtban egy "meztelen Jörg" nevü fickó, aki télen-nyáron pucéron mászkál, a rendörség már beletörödött, szinte hozzátartozik a városképhez. Ö is hord szandit, de táskát is , meg walkman-t. /Kiváncsi lennék, ö volt-e a kiállitáson... :)/
tegnap olvastam, hogy a mostani bécsi "meztelen igazság" kiállításon egyik pénteken ingyen nézhették meg azok a műveket (klimt, schiele, kokoschka), akik meztelen mentek be a leopold múzeumba, sőt kaptak egy schiele-albumot is ajándékba.
egyelőre egyetlen képet találtam, bellinitől, melyen megörökítette együtt priaposzt és lótiszt. a két alak a kép jobb szélén látható, lótisz nimfa a bor mámorában szunnyad, priaposz pedig éppen emeli fel a szoknyáját.
síva jelképe a lingam, azaz a hímvessző. az ókori indiában ilyen hatalmas lingamszobrok előtt imádkoztak a nők a termékenységért, a gyermekáldásért. a rituálé során megkoszorúzták, illó olajokkal bekenegették a kőből faragott falloszt.
héra mérges volt aphroditére annak kicsapongó életmódja miatt, ezért amikor aphrodité teherbe esett dionüszosztól, megátkozta őt (megérintette a hasát). amikor megszületett fiuk, priaposz, anyja elvetette magától a csecsemőt, mert tozszülött volt: óriási fallosszal született. a gyermeket nimfák nevelték fel. priaposz az állatok és növények termékenységének és a testi szerelem istene. (később nem hálálta meg a nimfáknak jótettüket, ellenben üldözte őket szerelmével. lótiszt pl., aki gyönyörű erdei nimfa volt, meg akarta erőszakolni, mire a nimfa lótusszá változott.)
Ha már verseknél tartunk, mutatok egy másikat. Ha valaki valaha volt már szerelmes férjes asszonyba, nagyon fogja élvezni. Ez is rádióból van, leírva nincs meg nekem és a neten sem találtam. Az, hogy hogyan mondja, aki mondja, ne legyen olyan fontos, nem profi, és ha nem mondja, sosem ismerem meg ezt a verset. Pedig kár kihagyni. letölthető innen: Szávay Gyula - dalok a nagyságos asszonyhoz
Na jó, de a média általában nem arról szól, hogy igazat mondanak, hanem arról, hogy olyasmiket találnak ki, amivel felkelthetik az emberek figyelmét. Nem adok sokat az ilyen információkra. Gondolom, nem a Kossuth-rádióban volt.