Sziasztok! 2015 augusztusában műtöttek, de még mindig nem tudok lépcsőzni, emelkedőn/lejtőn közlekedni. A csavarok tájékán fájdalmaim vannak, olyan érzés, mintha ki akarna jönni. Meddig tarthat még a gyógyulás? (A sebész nem foglalkozik ezzel.)
Én 2015 novemberében egy kerékpárbaleset után álltam be a combnyaktöröttek társaságába. Gyors műtét és 6 hét mankózás után már görgőztem otthon. 1 év - közben 6000 km-t letekertem - után most vették ki a csavarokat. Egyébként nem mozdultak el úgyhogy tudtam mindent csinálni vele.
Most 2 hét mankózás vár óvatos terheléssel.
Van valakinek tapasztalata mennyi idő a csavarkivétel után a rehabilitáció?
Sziasztok. En okt.16.-an szenvedtem combnyaktorest. A problemam az, hogy az utcan meg mindig iszonyu lassan es rovid tavokat tudok megtenni. Egy mankot hasznalok. Szerintetek mikorra all be valtozas??? Gyogytornaszt 1 hete kaptam, eddig youtubes videok alapjan tornaztam. A serult labamra meg mindig nagyon nehezen terhelek. Januartol mar dolgozni szeretnek...37 eves vagyok. Valaszotokat koszonom
A Speedfitness Centrumban Kocsis Orsolya gyógytornász és humánkineziológus, illetve Csuba Adrienn személyi edző várják Önöket, hogy segítséget nyújtsanak a rehabilitációban!
Legyen baleset, betegség, műtét után történő rehabilitáció vagy bármilyen egyéb ok, mi kimagasló eredményeket tudunk elérni a gyógyulásban!
Stúdiónkban az EMS (elektromos izom stimuláció) technológia, -amit a német miha bodytec gyártónak köszönhetünk-, illetve edzőink szakértelme segíti Önt a gyógyulás felé!
Sziasztok! Én szerencsére nem éltem még át olyan balesetet, aminek combnyaktörés lett volna az eredménye (nem is szeretnék). Egy történetet írok, amiben viszont az egyik karakter ilyen módon sérül meg és azért jöttem erre a fórumra, hátha találok egy olyan 20-30 éves nőt, aki tudna mesélni nekem arról, hogyan gyógyult fel ebből a törésből. Részletekre lenne szükségem, amiben sajnos a google nem minden esetben tud segíteni. Előre is köszönöm annak, aki tud nekem segíteni:)
Sziasztok! Fontos és sürgős kérdésem lenne. Az Anyósomat tavaly augusztusban műtötték combnyaktöréssel. 78 éves, de nagyon életvidám, pörgős, és aktív nénike. Tavaly novemberban volt a kórházban kontrollon, ott minden rendben volt. Most kb. 2-3 hete fáj nagyon a bikinivonalnál neki, jár gyógytornára is, bár ma volt utoljára és megröntgenezték. Azt mondták hogy a két csavar teljesen elmozdult a helyéről és ezért vannak fájdalmai! Ez mitől lehet? Azt nem mondták hogy olyan mértékű csontritkulása lenne. Annyi volt mondták h sokat használja és terhelje, meg is tette, kirándultak is. Lehet h nem fogadta be a szervezete? Kérem ha valaki tud segítsen. Csak pár nap múlva tud menni a kórházba ahhoz aki műtötte....
Nem is tudtam, hogy van ilyen topik itt. A nevem alapján látjátok, hogy már túl vagyok a combnyak törésen.
A saját esetemről sok infó van a futóbolond és a spartathlon fórumon. Olvasgattam az írásaitokat. Fel a fejjel! Kitartás edzés és meg lehet gyógyulni. Én a műtét után egy évvel körül futottam a Balatont. Akarat erő kell és menni fog amit el szeretnétek érni. Sok türelem és rengeteg munka.
Be is fejezem. Mindenkinek gyors és fájdalom mentes gyógyulást kívánok.
Sziasztok, csak egy gyors beszámoló a jövő combnyaktörötteinek.
34éves vagyok, bringázás közben sikerült összeszedni. Megműtöttek kb 1.5órán belül. Két csavar, öt nap kórház. Otthon folyamatosan tornáztam ahogy csak tudtam. Gyógytornászt nem kaptam, mondván ebben a korban nincs rá szükségem... A torna lényege annyi volt, hogy csak egyenes vonalú mozgások legyenek, finoman naponta legalább 5x. Az ötödik héten már egy mankóval közlekedtem, bár már a második napon is mászkáltam két mankóval.
Hatodik héten kontroll, szinte bot nélkül mentem be. Jól le is cseszett a doki ;)
Most két és fél hónapnál már bringáztam újra, kicsit bicegek, és néha kicsit fáj ágyéktájon. Nem tudom valaha tünetmentes lesz-e, de a tolerálható határokon belül van. Egy bánatom van, ezeket a csavarokat még ki is kell venni :/
Üdv
Zsolt
Azóta gondolom már meggyógyultál, azért pár kiegészítő infó. Nekem 37 éves korom előtt pár nappal sikerült ezt összehoznom egy bicajos bukta után. Nem mozdult el, kaptam 3 csavart, majdnem két hét kórház után a gyógytornász minden nap jött, 3 hét alatt rendbetette, jó 5 hét után eldobtam mindkét botot, 6 hét után újra bicajjal járok. Nagyon fontos a jó gyógytornász! Erre áldozni kell.
Én egy 25 éves mkacs önfejű csaj vagyok,aki nem bir belenyugodni hogy Június 11-én műtöttek combcsonttöréssel.Kismotorról döltem le.De még egy hétig igy mászkáltam vezettem.Utána mentem csak el röntgenre.Nem gondoltam h ez van mert semmim nem fájt.A műtét óta sem.Abszólút semmikor sem.Sőt nekem gyanus mert elöször azt mondták repedés.Nem mozdult el semmim,a csontkártyám teljesen ép maradt.Két csavart tettek a csontba.Azt várom mikor állhatok rá,és vezethetek,mert már nem bírom.Sutyiban ráálltam egy-kétszer csak h megtudjam fájni fog e vagy h mi történik.esküszöm jól esett.És abszolut nem fájt.Igazából tanácsokat várok ki mit gondol az esetemről.
Bizony, nagyon komolyan kell venni, egy ilyen törés nagyon fránya hosszú távú következményekkel járhat, nem olyan, mint egy "sima" lábtörés (noha az is elfajulhat). Mindenképp keress olyan gyógytornászt, aki eleinte hetente többször is foglalkozik veled - akár házhoz megy, akár te mész -, és lehetőleg olyat, aki látott már combnyaktörést előtte is, mert ehhez elég spéci tapasztalat kell, óvatosnak kell lenni nagyon azzal, mikor mennyit kell terhelni, és állatira figyelni kell a pácienst is, hogy nem rosszul kezd-e tanulni járni esetleg. 2 hónap után ugyan nem lehet még teljesen terhelni, de valamennyire rá kéne tudnod állni, szóval ez nagyon fura - anyám a műtét után két nappal már járókerettel mászkált, ott direkt így tanították őket a kórházi gyógytornászok, persze terhelni nem szabadott a törött oldalt, de nem is kellett egylábon ugrálniuk, hanem a törött lábát mindenki csak óvatosan letehette eleinte. De két hónap után ő már hazajött és "vígan" sántikált mankóval, szóval azért kicsit fura nekem a te eseted. Arról nem beszélve, hogy ilyenkor szoktak javasolni rehabilitációs intézetet, anyu Budakeszin volt 3 és fél hétig...
Anyukám állapota nagyon jó is, meg nagyon nem is. Nagyon jó abból a szempontból, hogy Budakeszin, meg két gyógytornásszal (hozzá ketten is jártak, nagyon-nagyon akart gyógyulni és minél előbb, egy még mindig jár, fél év után!) elég jól megtanulta a tornagyakorlatokat és hogy hogy terhelheti, ezért május óta már dolgozik (orvos egyébként, és egyébként januárban volt a törés), és rossz azért, mert csak bottal tud járni, ami nem az ő hibája, hanem egyrészt kicsit hosszabb csavart tettek be a műtétnél a kelleténél, ami elkezdett kiállni és fáj neki meg zavarja nagyon (de a műtéttől számított egy évig nem lehet hozzányúlni), másrészt neki a gerincével sem stimmel minden, és most az sokkal jobban rendetlenkedik persze neki az egyenlőtlen terheléstől, ami kész ördögi kör. Szóval abban reménykedtünk, hogy ilyenkorra már rég eldobhatja a botot is, de emiatt a két ok miatt még nem. De egyébként gyakorlatilag a boton kívül alig látni nála rendelleneset, szal nem sántikál feltűnően vagy ilyesmi, az inkább egy biztonsági szükséglet neki, és ez már 2 hónapja is nagyjából így volt, egy hónapja meg már teljesen.
Köszönöm (mégis) , megnyugtattál .Eddig nem voltam gyógytornán, csak a müttőorvosomnál vizitben most utóljára 3 hete , készíttetett egy röntgen felvételt is azt mondta, minden rendben és azt az utasítást adta hogy járjak egész nap, persze a mankóval..Ebből az lett , hogy pl vasárnap délután úgy elmentem hogy szinte négykézláb jöttem haza, és ettől aztán nagy fájdalmaim is lettek - de remélem tanúltam az esetből.. Készülök felkeresni egy sport-gyógytornászt , eleinte nem vettem egészen komolyan az esetet de ennyi idő után már muszáj lesz komolyan venni .. És a kedves édesanyád állapota jelenleg milyen ?
Hát, édesanyám esetét elnézve két hónap az semmi... Elvileg nem is szabad ráállni még ennyi idő után, legalábbis teljesen nem terhelhető. De nem jársz gyógytornára? Nagyon nehéz egyedül rehabilitálódni egy combnyaktörésből, irtó fontos a gyógytorna, hogy ne szokja meg az egész tested az egyenlőtlen terhelést. Ráadásul a gyógytornász jobban látja azt is, hogy mennyire normális vagy épp kóros, amennyire és ahogy terheled.
Sziasztok, üdvözlöm a 'klubot ...Május 5.-én, azaz két és fél hónapja hogy görkorcsolyáztam , elestem és combnyaktörést szemvedtem. Mütöttek , két csavart kaptam a lábamba, a gond az hogy azóta is , tíz hete, még két mankóval járok , egyáltalán nem tudok ráálni a törött-jobb lábamra.. 41 éves vagyok .. Nem köszönöm , hogy jobban hasson ..:)
Szia, hát ez elég rémes, történt azóta valami? Az teljesen biztos, hogy egy ilyen műtétet nem szabad ennyit halogatni, én úgy tudom, 6 órán belül műteni kell, minden további késlekedés óriási kockázattal jár. Anyukámat bő 12 órával az esése után műtötték (nem a kórház hibájából teljesen, hanem ő nem szólt nekünk, hogy elesett, csak túl későn), és még így is rémesen nagy haematómája lett, és napokig vért kellett kapnia, annyira bevérzett a tört terület. Persze, ezzel nem riogatni akarlak, csak egészen elképesztő, hogy nem műtötték meg a nagypapádat, persze, remélem, azóta már igen? Írj, ha tudsz, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi történt, de én a helyedben kiverném a balhét a kórházban, akármi lett is a végeredmény...
Sziasztok! Édesanyám (60 éves) szintén dec. 6-án esett el, szintén combnyaktörés. Aznap megvolt a műtét, ma engedték ki, és a Rehab. Intézetben van mától. Olvastam erről a dologról mindent, a legrosszabbtól a legjobbakig - kicsit megnyugtatott azért, amiket itt írkáltatok, láthattam pár pozitív példát is -, ha van még valakinek tapasztalata,kérem, ossza meg. Most ő járókerettel járkál, nem nagyon sokat, csak mosdóba, meg már egyedül tud mosakodni, nagyon-nagyon erős és nagyon-nagyon elszántan gyógyulni akar, ez nyilván jó, de elég rendes kis csontritkulása van, és hát azért nem 20 éves. Vajon mire kell számítani, mikor kezdhet újra dolgozni pl.? Azért olvasok ennyire szórt eredményeket a 6 héttől a 2 évig, mert ennyire egyéni lenne a gyógyulás ideje? Előre is kösz mindenkinek.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, én nem szenvedő alany vagyok, csak külső szemlélő, de amit látnom kell nem egy felemelő érzés. Nagyapámnak, aki 78 éves vasárnap történt egy combnyaktöréses balesete, fellökte a kutyánk. Keddre volt tervezve a műtét, de elhalasztották hol arra hivatkozva, hogy zavart, hol arra, hogy nem lettek jók a véreredményei. Ma már csütörtök van, és semmit sem csinálnak vele, szegény ott fekszik egész héten egy helyben, moccanni sem tud. Az igaz, hogy kicsit zavart, de ez a problémája nem most kezdődött, nem ez váltotta ki nála ezt az állapotot. De kérdem én, hogy aki elmebeteg és ilyen balesete van, azt is csak hagyják nemes egyszerűséggel meghalni csak azért, mert mentálisan is beteg? Ő ugyan nem az, csak vannak zavarai, ami ugye hát nem ritka az ilyen életkorú embereknél. Nem tudunk mit csinálni a családdal, nagyon félünk a tüdőgyulladástól és az egyéb szövődményektől. Egyébként egy nagyon pörgős, jövős-menős, nagyon sokat dolgozó emberről van szó, aki igen nehezen tűri a mostani állapotot. Kérlek, segítsetek, nagyon félek!
Édesanyámnak is ugyanez volt, és ugyanilyen fájdalmak, amit Szeges említettél. térd és lágyéktájon fájdalmak. Minden rendbe jött? Javasoltak-e valamit?
Sziasztok! Egy hónapja mütőttek,combnyaktőrésem volt két csavarral rőgzitették. Szeretném tudni,hogy a fájdalmak a térdben,a combizomban, meg a bikinivonalon normálisak, vagy csak nekem nem sikerült valami.Megkérlek szépen ha hasonló gondotok volt irjátok meg.
Ez attol függ, testes-e vagy sovány és milyen a kondicioja. Talán egyszerübb lenne a kád fal felöli oldalára egy erös kapaszkodot szerelni a (a falra ) és átmenetieg erös deszkáböl ülökét ( ha az alján a két szélén van keresztbe két faléc, akkor nem tud oldalra elcsuszni ) valamint a kád aljába teszel csuszásgátlot. Ez igy olcso es gyorsan megvan. Barmilyen mütetje volt, ezzel kis segitseggel meg tud fürdeni. Oldalra fogantyu a WC-be is mehet, mert a leülés-felemelkedés vcülökére mütött csipövel nehéz. Elméletileg teljesen rendbejöhet, ha az általános állapota kielégitö. Mostanra már biztos kiültette, felállitotta a gyogytornész járokerettel. Feltetelezem szögezték és nem kapott rögtön cementes csipöprotézist. A terhelhetöséget ugyis az orvos határozza majd meg. Ha tudod menj be és nézd meg mit csinél vele a gyogytornasz. Ha megengedhetitek magatoknak pár alkalomra hivjátok el, hogy segitsen neki tornazni, felállitani. Utana már ti is segithettek neki. Ha hajlamos trombozisra, pl vissszeres a laba, volt mar trombozisa, vegyél faslit és ha csak ugy logatja a lábát ágyszélén ülve, akkor be is lehet faslizni.
Írassál fel D3 vitamint (Fresenius), naponta egy (később két naponta egy), sajnos a napozás nem elég. Meg sok calciumot - elsősorban tejterméket - , de a pezsgőtabletták sem mellőzendők. De ezt sem szabad túlzásba vinni, mert az ereid sínylik meg. Gyógyulj gyorsan ! Látom, nehezen tűröd ezt a "bénaságot".
Hát a teljes terhelésig hamar is el lehet jutni - én is ezt csináltam - az akkor nem volt nyerő, mert rövidült a combnyakam. Persze jól is ki lehet belőle jönni: Állapot és szerencse kérdése. Jó szerencsét kívánok, meg mielőbbi gyógyulást. De ami nem kifejezetten jó, azt ne erőltesd ! Együttérzéssel és üdvözlettel: Egyik sortársad.
Fejlemény:tegnap felsétáltam a kertembe.Ha már ott voltam hosszú idő után, megpróbáltam, hogy tudnék-e ásni.Hát, kimondottan azok a mozdulatok kellenek, amitet a gyógytornász forszíroz.De még barátkozoma gondolattal.Végül is tegnap jót napoztam, gyűjtöttem a D-vitamint.Egyre jobb minden. Elvégre pár nap, és 6 hetes leszek.