Keresés

Részletes keresés

charlie21 Creative Commons License 2019.01.22 -1 2 20305

Egy ujjabb erőd. Dunko-Winkovci. Olyasmi mint a kettővel ezelőtti  Borek. Nem túl nagy és ez is leginkább egy ágyú állás volt, és a kiszolgáló személyzet részére kaszárnya. Ez látványosabb mert viszonylag nyílt helyen van. A laktanya része szépen felujjítva, a két nagyobb ágyú állás leginkább rom. Rövid látogatás volt csak végig rohantuk.Szintén a szokásos 19 század végi tájba simuló erőd építészet. 

hadsz Creative Commons License 2019.01.22 -1 1 20304

Micsoda cikk... :D  Mintha leleplezték volna a legújabb, legfejlettebb módszerekkel, technológiával, hogy - teszem azt - Kunmadarason valaha szovjet katonai repülőtér volt, és most fény derült a nagy titokra... Ennek az írásnak az eredetije tavaly októberben jelent meg egy lengyel honlapon, amit aztán szépen átvett az angol és a magyar nyelvű "szakújságírás".

 

"legfrissebb kutatások szerint", meg "szakértők egy csoportja elkezdte felderíteni ezeket a komplexumokat"  - hát, jobb későn, mint soha. :D

 

"gondosan álcáztak" - Tény, volt álcázás. De ez csak annyira sikerült, hogy a CIA és szinte a teljes nyugati hírszerzés végig követte ezeknek a bázisoknak az építését. Nyilvánvaló, hogy a civil társadalom nem tudhatott róluk, de a rendszerváltást követően hamar fény derült a szerepükre, és rengeteg részletre is velük kapcsolatban.

 

Épp a cikkben említett objektumokat jártuk tavaly be, amelyekről aztán írogatok is itt.   

Előzmény: schlumberger (20303)
schlumberger Creative Commons License 2019.01.21 -2 0 20303
Előzmény: hadsz (20298)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.20 -1 1 20302

 

Egy másik erőd Premysl környékén. Ez az úgynevezett Salis-Soglió. Mondhatjuk központi erődnek, ez alapvetően az adott térség legnagyobb erődje, kevesebb fegyverzet, inkább egy hatalmas laktanya. Olyan mint nálunk a monostori erőd Komáromban. Egy kaszárnya a föld alatt. El lehet bóklászni egy ideig, az alsó részek emberek és lovak szállása, körbe a magaslatokon ágyú állások, nagyon zegzugos. Annyira bele simul a környezetébe hogy szinte csak akkor látja az ember mikor már szinte bele esik a mélységbe. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.20 -1 0 20301

Hol elő nem kerülök :-) Köszönöm az információt 

Előzmény: Volt tüzér (20300)
Volt tüzér Creative Commons License 2019.01.19 0 0 20300

Erről az eseményről láttam egy csomó képet, ugyanis az újdonsült egyesületem (Magyar Fegyverbarátok és Fegyvergyűjtők Országos Egyesülete) elnöke és titkára (Jénei Sándor és Farkas Zoltán) ott voltak, és a HIM-ben tartottak egy előadást. Téged is láttalak több képen.

 

Előzmény: charlie21 (20299)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.18 0 1 20299

 

Csernobilt most kicsit hanyagoljuk, van még egy nagy anyagom a többi látnivalókról de ez több mint 700 kép, és nem is igazán laktanyás. Válogatok de meguntam, inkább egy másik tavalyi emlék. Röviden az előzményekről. A MÁV évek óta indít "emlék vonatot" az első világháborús helyszínekre ,ezek eddig Isonzó expressz néven futottak, ezek főleg Szlovénia és Olaszország területén a Szotsa( Isonzó folyó ) területén levő leginkább hegyi első világháborús helyszíneken voltak. Voltam ilyenen , csodás, de már voltam.Fel is tettem ide.  Tavaly más volt. A neve Galicia expressz . Ez most Lengyel ország. Az úgynevezett Galíciai front, az ellenség a cári orosz ország. A képek a Lengyel-Ukrán határon készültek. Talán mindenki hallót már Premysl erődjéről, emlékműve jelenleg Magyarországon a Margit híd budai hídfőjénél levő oroszlán.   Itt termettek a magyar hősök. Az első célpontunk a Premysl várostól az Ukrán határ felé mutató Borek erőd, sokan nem tudják ( én sem eddig ) hogy Premysl nem egy erőd ,hanem vagy 40, olyan kicsit mint Komárom. A képekre vissza, ez csak az egyik , a Borek, ez leginkább egy löveg állás, pár nagyobb löveg és  személyzete. A hagyományőrzőknek tisztelettel élettel bearanyozva. Az interaktív bemutatók után bementünk Premysl városába ,Svejk szobor hideg sör, és éppen talán a fő téren valamilyen katonai- rendőri avatási ünnepség. 

hadsz Creative Commons License 2019.01.18 0 2 20298

A 3002-es tárolót autóval is könnyen meg lehet közelíteni, sikerült a bunkerek közelében parkolnunk. A rekultiváció itt is eredményesen sikerült, a valamikori laktanyáról csak az erdei utak melletti tisztások árulkodtak. Az egyik elágazás mellett egy információs tábla jelzi, hogy milyen terület volt ez régebben.

Az első jelentősebb különbség az egy nappal korábban látott 3003-hoz képeset, hogy itt még megvan a Gránit típusú tároló. A 3003-nál ezt 2009-ben lebontották, csak a helyét találtuk… A Gránitok építése az ilyen objektumok területére teljesen egyedülálló megoldás a Varsó Szerződés országai között, ez csak Lengyelországra volt jellemző. A következő, azaz a 3001-et bemutató írásomban majd bővebben is írok ennek miértjéről.

   

   

A békés, csendes erdőt járva szinte senki nem gondolná, hogy valaha milyen fontos és titkos katonai objektum működött a fák között. Néhány helyen, elsősorban a tárolók környékén, megmaradt géppuska-állások utalnak az egykori bázis jelentőségére. Olyan pozíciókba telepítették őket, ahonnan könnyen és hatékonyan védhették a technikai területet, szükség esetén belőhették, fedezhették volna azokat a szektorokat, ahonnan a nem kívánt „vendégek” közelednek. Igaz, egy ilyen incidensre vajmi kevés esély volt.

  

  

A természet maga is gondoskodik róla, hogy visszavegye azt, ami egykor az övé volt… A fejszállító teherautók rakodórámpái jelenleg ilyen állapotban vannak.

 

 

Mindkét bunkert igencsak lerobbant állapotban találtuk - igaz, ezen nem lepődtünk meg. A teherbejáratok az előző helyszínhez hasonlóan itt is betonlapokkal vannak elbarikádozva, ennek ellenére ezúttal lényegesen könnyebben sikerült bemásznunk a földalatti létesítményekbe. Az elénk táruló látvány nem volt túlságosan felemelő…

   

  

 

A másik tárolónak a javára írhattuk, hogy legalább nem gyújtogattak benne…

  

 

  

 

folyt. köv. a 3001-es objektummal.

 

 

 

Előzmény: hadsz (20281)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.17 0 2 20297

 

Mint írtam mindig útba ejtjük lehetőleg a katonai temetőket, emlékműveket. A tavalyi Kijev-Csernobil utam során rengeteg ilyet láttunk, nem kezdem el itt sorolni őket , bevallom nem is mindegyikre emlékszem hol volt, sokszor egy pillanatra megállva csak az út mentén, de volt olyan is amiért a csodás Ukrán utakon 3 órát mentünk egy erdőben. Megvolt az emlékmű és egy vegyes bolt ,ugyan úgy volt mondjuk vas szög és vodka, mondjuk a második jobban érdekelt.Van itt az elején Kijevben Afganisztáni emlékmű, magában Csernobilben az erőmű balesetének és áldozatainak emléke, és Korostenben helikopteres emlék. A többi most nem jut eszembe, de rengeteg volt. És akárhogy utálják jelenleg az Ukránok az Oroszokat a halott katonák megbecsülve vannak. 

trakeszv6 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 20296

azé durva ez még "nincs vége a háborunak" idézőjelben és már kiállitják a háborus relikviákat.

(ez 1946-47 tájékán kivitelezhetetlen volt=lett volna kis hazánkban )...

Előzmény: charlie21 (20294)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 20295

elnézést félre érthető volt, tehát a második világháborús termek elején több szobányi a mai helyzettel foglalkozó aktuális kiállítás van, mai képek, ruhák , véres relikviák

Előzmény: charlie21 (20294)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 20294

igen egy BTR 80 as, az orosz vagy ki tudja kik lőtték ki ezt az Ukrán BTR 80 at, az anyácska szobor alatt levő 3 szintes múzeumban az alsó részen ( 2016 ) több kipucolt szoba van a jelenlegi Ukrán-Orosz háborúról, és egy nagy számláló is megy amin az ukrán halottakat számolják, 2016 ban mikor a múzeumban is voltam úgy 10 ezer körül számolt :-(

Előzmény: trakeszv6 (20293)
trakeszv6 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 20293

nem ide tartozik de hátha a harmadik képen(felülről) mi van,kilőtt BTR ?

Előzmény: charlie21 (20290)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.16 0 1 20292

 

Maradunk Kijevben, elnézést hogy nem mindig laktanya , de mondhatni katonai téma, bár inkább szomorú. Szintén nem szeretnék bele menni a történelmi eseményekbe , a TV közvetítette az egészet. Elég két élű a dolog , nem védek senkit. De a Majdan az a Majdan, jelenleg egy igazi népi ünneplő hely. Az ő "dicsőségük" elfogadom. Az oszlop helyén az angyal helyén állt a legnagyobb ukrajnai Lenin szobor, ledöntötték, ehelyett van ez, A téren mint írtam szinte nép ünnepély, rengeteg sétáló és családos ember. Szép. Egy rögtönzött kis kiállítás a pár évvel ezelőtti eseményekről. Ja és az egész tér és a sétáló utca a BL döntő lázában, lezárva minden ,VIP kivetítős sörözök mindenhol. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.15 0 2 20291

 

Mikor bármikor kijutunk valahová a laktanyák, bunkerek mellet nagy hangsúlyt szoktunk helyezni az útközben található katonai temetőkre , emlékművekre. Főleg keleten ennek nagy hagyományai vannak, de Németországban is rengeteg van, és nem akarják ledózerólni. Ezen temető szinte kivételes Kijevben, mivel ez gyakorlatilag egy színtiszta katonai temető. A Babin Jari emlékhely parkja öleli közre. Rengeteg friss virág, és járnak ki. Talán azért is mert nemcsak második világháborús halottak vannak itt, hanem gyakorlatilag a rendszerváltásig ide temették az Ukrán származású katonai holtakat, tudósokat, tábornokokat, tiszteket. És sajnos a mai kor emlékei is ott vannak. Pont az első képeken látszik a most is tartó Ukrán-Orosz háború Ukrán áldozatai. Friss sírok, nem politizálok, de nyugodjon békében mindenki. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.14 0 1 20290

 

Most megint Kijevben vagyunk, a Kolostor hegy. Ezt már 3 éve megjártam de nem tudok betelni vele. Volt egy délután a sok program után amikor a többiek úgy döntöttek hogy inkább pihennek kicsit a hotel kényelmében. Én nem bírtam magammal. Felsétáltam a  kolostor hegyre , újra látni a monumentális nő alakot, a hadi technikát, a hatalmas szobrokat. Látnom kellet újra. A múzeumokban most nem voltam bent, de sok külső . Amikor ott vagy nehéz felfogni. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.13 -1 2 20289

 

Még mindig Ukrajna, Kijevtől úgy 100 km re van egy város ami igencsak nagy fejtőrést okozott a támadó Német csapatoknak. Korosten a "szikla" Egy szép kis város ahol a mi Gellért hegyünkéhez hasonlóan van egy hegy. Ez mondjuk gránit nem mint nálunk mészkő de ebbe vájták bele az adott katonai körzet fő parancsnokságát. Sikerült a németeknek elfoglalni de hatalmas véráldozatok árán. A szikla csak a központ volt, a környék tele volt kisebb erődökkel. nagyon szép és színvonalas kiállítás, előtte pedig egy kisebb statikus kiállítás , tankok és lövegek. A város csodás, kis ékszer doboz, egy völgy hegyi patakokkal, és pont egy városi ünnepség volt. Én helyben sütött birkát ettem :-) 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.12 -1 1 20288

 

Marad Kijev. A Babin Jar mészárlás helyszíne. Ez sem laktanya de bocsássátok meg de a történelem része. Anno ez a hely nem Kijev volt de körbe nőtte a város. Egy a városon kívül levő szurdok rendszer , vagy bánya gödrök, itt mintegy 30 ezer zsidót mészároltak le, az első napokban, utána elméletben a 100 ezer főt is meghaladta. Most a város Kijev része, emlékművek sora, nagyjából a városliget ha ez hülyén is hangzik, sok pihenő és sétálgató ember, béke . Ahogy oroszul : MIR 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.11 -1 2 20287

 

És  visszatérve Csernobil és környéke ,ez egész pontosan Kijev. Mégpedig a Kijev fölé magasodó hegy tetején az erőd. Ha nagyon szeretném valamihez hasonlítani akkor  a komáromi erőd jutott eszembe. És nem laktanya ,de bizony, a szovjet idők végéig ez egy szovjet laktanya volt, akárcsak Komárom. Szin vonalas kiállítások, és eszméletlen látvány, akinek jó szeme van az látja hogy alatta a völgyben ott egy stadion, jól ki fogtuk ,akkor volt ott pont a BL döntő, az árak az egekben, és hazafelé a reptéren igen suttyó és büdös Angol szurkolók. Az erőd részeként egy volt szovjet központi katonai kórházon jöttünk ki. Na az sem volt semmi. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.09 -1 1 20286

 

Már megint nem kihalt laktanya. Elnézést. De ez is tavaly volt. Szolnok leginkább a reptár, de az első képen a körforgalomba kihelyezett MI 24 . Nekem nagyon tetszik, bár olvastam hogy istenem de fenyegető. Azért kíváncsi lennék mit tennének ezek a " virág gyerekek " egy ne agy ég háborús konfliktus esetén, ja akkor jó lenne.....A többi a reptár, ami akárhogy nem "seretem"  szerepkörben volt azért egész jó kis múzeum jelenleg. Épp ment le a nap már 4 felé voltunk ott most novemberben, néhány gyors külső kép, csak a kedvencek. Mig 29, Mi 24, Nyeva, Su 22. Csak egy gyors vizit volt. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.08 -1 2 20285

 

Mint írtam a Duga után megnéztük honnan kapta azt a rengeteg energiát amit a rendszer igényelt. A pletykák szerint a csernobili örömű egyik reaktora csak erre termelt. Lehet. Az viszont tény hogy a Duga gyakorlatilag az erőmű balesete után később zárt be, sugárzás nincsen most sem, tehát nem azért, inkább nem volt kraft. A hatalmas területtel szembe az út túl oldalán van egy komplett laktanya , itt vannak a hatalmas transzformátor épületek, és az áram átalakítók sora. Van legénységi épület és rengeteg műszaki helyiség. Nem vagyok otthon a témában. Amit láttam hogy az erőmű felől bejön a lég vezeték hatalmas oszlopokon  az objektum területére, és ott valami nagyon komoly földbe menő objektumba végződik, rengeteg épület, porcelán szigetelés, aztán nyilván valahol bemegy a Dugába. Eddig kimaradt most ez is meglett. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.06 -1 3 20284

 

És maradjunk is Csernobilba, Már 3 éve voltam itt de a hely azok közé való amit bár hányszor , bármikor, megint 1 napot sikerült itt lennünk. Mint írtam már voltam itt de mivel a hely hatalmas ezért mindig sikerül ujjabb és ujjabb helyeket találnom. A Csernobil melletti Csernobil 2 néven futott Duga radar. Annak idején írtam már a helyről úgyhogy nem részletezem, de a lényeg hogy a  "szovjet fakopács" feladata a látóhatáron kívül indított rakéták korai észlelésére volt alkalmas. A terület előzetes bejelentéssel látogatható, de ehhez előbb be kell jutni a lezárt 30 km körzetbe. Volt még egy hely amit akkor nem néztünk meg, de most igen, ezt a hatalmas objektumot el kellet látni energiával, megnéztük ez honnan ment be a Dugához. Az lesz a következő

 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.05 0 0 20283

Bocsi ez inkább már Volhov talán . De nem vagyok szakértő.

Előzmény: charlie21 (20282)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.05 0 2 20282

 

Mielőtt azzal vádolnának hogy nem is kihalt laktanyák a képeim. Persze azért ez is volt, rögtön egy extra helyszín, Csernobil környéke, most nem részletezem az erőmű környékét, nekem csodás, de rögtön itt van egy volt Dvina TÁS , kicsit más mint nálunk , úgy 3 órát sétálgattunk az erdőben, de meg lett. Fedezékek, és legénységi épületek , az ellenség képei, rengeteg szúnyog és pók de átverekedtük  magunkat. 

hadsz Creative Commons License 2019.01.05 0 2 20281

Visszatérve a német-lengyel kirándulásunkhoz, egészen pontosan már Lengyelországba: az ország északi-északnyugati részén a szovjetek három atomfegyver tároló komplexumot építettek a 60-as évek vége felé. Mindhárom objektum rendkívül hasonló kialakítású volt, a területükön elhelyezett 2-2  bunker pedig típusterv alapján épült, gyakorlatilag az utolsó centiig egyformák voltak. Ilyen tároló Magyarországon is létesült a Tótvázsony/Nagyvázsony közeli erdőben, csakúgy, mint a Varsói Szerződés országaiban (Romániát kivéve). A lengyelországi objektumok közül kettőt szinte nyom nélkül eltüntettek a rendszerváltás utáni időszakban, leszámítva magukat a bunkereket. Igaz ezek is teljesen kifosztva, lecsupaszítva maradtak csak meg. A harmadikat viszont sikerült teljes épségében megőrizni, ez jelenleg látogatható nagyszerű múzeum. Ahogy előzetesen terveztük, mindhárom helyszínt sikerült végigjárnunk. Először a két lepusztított objektumot - pontosabban, ami megmaradt és látható még belőlük - mutatom be, majd a végül a kifogástalan állapotban levőt. Ez utóbbinál részletesebben is írok majd a bázisok történetéről, szerepéről, felépítéséről.

 

A három közül az első, 3003-as számú létesítmény a Wędrzyn melletti, jelenleg is aktív tüzérségi gyakorlóterektől alig pár km-re, a német határtól pedig jó 50 km-re található. Parkolóhelyünktől mintegy 10-15 perces erdei sétával jutottunk el a fotón látható nagy, betonlapokból álló térre, amely egykor fogadhatta a bázisra érkező szállító és futárhelikoptereket. Kerítésnek, kapuknak, épületeknek már nyoma sincs… Ha jól emlékszem, itt-ott egy árva kerítésoszlopot, szögesdrót darabot, és néhány futóárkot, földbe ásott fedezéket/beállót láttunk. Ennyi maradt a laktanyából…

 

A valaha zárt, és szigorúan őrzött technikai területre is csak a fák között futó utak emlékeztetnek. És persze a két tároló. A bunkerbe jutás nem volt egyszerű, miután a rakodóajtó nyílását előregyártott vasbeton elemekkel zárták le, majd földdel betemették. Ahogy arra számítani lehetett, az évek során néhány kíváncsi ember megtalálta a módját, hogy a bejárathoz férjen… Igen keskeny résen kellett ”élével” átpréselni magunkat, aztán egyesével beadogatni a cuccokat.

  

  

A kétszintes központi belső tér kiábrándító látványa a rakodórámpákkal. A jobb oldali fotón látható összetákolt falétrán lehetett az alsó szintre jutni.

  

  

A négy tároló terem egyike. Legalább szemét nem volt sok…

 

 

A bunkert teljesen kiürítették, bárkik is csinálták alapos munkát végzetek, szó szerint szinte csak a csupasz falak maradtak.

  

 

  

”Üdítő” kivételként két 3 m3-es tartály a helyén maradt. Az egyikben vizet, a másikban a dízelaggregátor működéséhez szükséges üzemanyagot tárolták.

 

 

A területen található másik tárolóra is sort kerítettünk, ha lehet azt mondani, ezt még az előzőnél is rosszabb állapotban találtuk.

 

 

folyt. köv. a 3002-es objektummal.

 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.03 0 2 20280

 

Visszatérve Ostravához. A repülőnap "NATO Day" még mindig 2018 ősze . Mint írtam nem először vagyunk ott. Nekem mindig nagyon tetszik. Nem csak repülőnap, inkább egy egyre jobb haditechnikai bemutató. Most először nem egy napra mentünk, már előző nap megszálltunk Ostravában. Még így is reggel hatalmas sorok fogadtak,szép lassú bejutás, a végén pedig úgy 2 km gyaloglás. Előnyök: Ingyenes belépés ,rengeteg látnivaló. Hátrányok: a parkolás annyiba kerül mint egy komoly belépőjegy, nem lehet másfelé menni, irgalmatlan tömeg, olcsó sör :-) de drága WC :-)

A felhozatal csodás , nagyon nyomult az USA és Németország. B52, C17, M1, Apache, Németek komplett szárazföldi technika, Leopárd A2 , Puma, és még sok  minden, Mindig szívesen megyek vissza, szerintem a volt VSZ országokban ez a legkomolyabb ilyen rendezvény. 

japipapi Creative Commons License 2019.01.03 0 0 20279

köszi.

Előzmény: charlie21 (20278)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.03 0 1 20278

jó kérdés, talán azért mert amúgy ezen helyiségekben meg is lehet szállni ilyen körülmények között, nyitásra mentünk oda és lehet volt egy csoport akik előttünk mentek el, és még nem csináltak rendet.  De ez csak tipp. 

Előzmény: japipapi (20277)
japipapi Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 20277

Az utolsó képen miér van rettenetesen kuplerály? 

Előzmény: charlie21 (20276)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.02 0 2 20276

 

2018 ősze. 3 napot Csehországba mentünk, alapvetően a NATO day néven futó Ostravai repülőnap volt a célpont, ezen már többször jártunk egy igazán színvonalas "repülőnap"  de rengeteg szárazföldi technika is van. De  erről majd legközelebb. Hazafelé pedig 1 nap Brno . Hát szebb város mint Ostrava, ez utóbbi egy igazi ipari település, gyárak, sok elhagyott terület, volt bányász telepek, sok fura ember. Brno viszont igazi kis ékszer, este sörözés és tradicionális Cseh ételek. Másnap reggel pedig ez a Cseh védet objektum. 10-Z néven futott. A Brnoi pártvezetés és környékének védet vezetési pontja. Jelenleg múzeum. Az ottani várhegy és a katedrális aljában van bevágva a sziklába. Nagyon jó állapotú, nemrég még aktív volt, bár a berendezés 60 as évek. Olyasmi mint nálunk egy volt PV bunker. Néhány kép, és persze Karel Gott, és a végén még egy kis söröző is van, bunker , hideg Cseh sör , mi kell még ! :-) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!