Keresés

Részletes keresés

shadowcruiser Creative Commons License 2005.03.08 0 0 17
Sierra, ha érdekel, mesélek neked erröl, olyasmit, amit nem olvasol az újságban.
sierra Creative Commons License 2004.12.19 0 0 16
Ööö, mitől új?
Előzmény: Korovioff (14)
xyz4567 Creative Commons License 2004.12.18 0 0 15
Vesszen kutya szerbia, meg se álljunk Nándorfehérvárig!
Előzmény: Törölt nick (9)
Korovioff Creative Commons License 2004.12.18 0 0 14
         És mit szól ehhez az új magyar külpolitika?
Előzmény: sierra (13)
sierra Creative Commons License 2004.12.18 0 0 13
Már kezdtem azt hinni, hogy abbamaradt, de nem:   Újabb magyarverés Újvidéken
  • MTI
  • 2004. december 18., szombat 10:40

    Két vajdasági magyar egyetemistát pofoztak fel Újvidéken, amiért magyarul beszéltek az utcán, a súlyosabb attrocitást a közelben buszra várakozók akadályozták meg.

    banner( 6566, 150, 330, 247, 0, 0 )

    Újvidéken megvertek két vajdasági magyar egyetemi hallgatót - írta szombaton az újvidéki Magyar Szó. A napilap szerint a két diákot Újvidék egyik legforgalmasabb utcájában pofozták meg látnivalóan nacionalista indíttatásból. Két szerb fiatal szólította őket le az utcán, kérdőre vonták mindkettejüket, hogy miért beszélnek magyarul Szerbiában. Egyikük először a diáklányt ütötte meg, majd pofon csattant kétszer a magyar nemzetiségű diáktársa arcán is. A verekedést két férfi akadályozta meg, aki a közelben autóbuszra várakozott.

    "... katasztrófa, hogy ilyesmi történik, ilyet eddig nem hallottam, illetve nem éltem át. Engem az életben nem vágott pofon senki" - mondta a Magyar Szónak a megvert magyarkanizsai diáklány. Az eset hétfő este történt, de a két egyetemista nem tett feljelentést a rendőrségnél, csupán elpanaszolták a dolgot a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezeténél.

     

     

    -- A cikk végét levágtam, mert tökmásról szólt onnantól.

     

    GaborPista Creative Commons License 2004.10.05 0 0 12
    Ne rémíccs má'... Azér' remélhetőleg azt tuggyák, hogy NATO, az van?
    Előzmény: Törölt nick (9)
    GaborPista Creative Commons License 2004.10.05 0 0 11

    Hát a fene tuggya. Nem érem föl agyilag azt az érdekláncolatot, ami egyéni akciókat tömegjelenséggé nagyít föl. Akik értenek hozzá, ellenségkép kereséssel meg ilyesmivel magyarázzák (talán) a dolgot.

     

    Előzmény: sierra (3)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.10.04 0 0 10
    200 000 magyar elhelyezése sem kis feladat.
    Előzmény: sierra (8)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.10.04 0 0 9

    1. Azért, mert ezzel a jelenlegi külpolitikával ez egykettőre bekövetkezhet.

    2. Gondolod, hogy a szerbek megállnak a trianoni határnál? Mer ők ám olyan... Különösen, hogy tudják: se magyar érdekeket érvényesítő külpolitika nincs, se magyar hadsereg nincs.

    Előzmény: tavir (6)
    sierra Creative Commons License 2004.10.04 0 0 8

    Attól tartok 300000 délvidéki magyar utoljára a kilencvenes évek legelején volt, azóta egyharmada biztosan átköltözött, ettől nem akar a magyarországi magyarság tízmillió fő alá csökkenni, pedig ezt már korábbra várták a demográfiával foglalkozók. Na meg persze Erdélyből is rengetegen jöttek át. Két generáció múlva nemigen fog magyar maradni a határokon kívül, még mutatóba se nagyon.

     

    Egyébként az ég óvjon meg minket attól, hogy meginduljon a menekültáradat.

    Előzmény: Törölt nick (5)
    sierra Creative Commons License 2004.10.04 0 0 7

    Nos, csak az EU képes szankcionálni a szerbeket, Magyarország nem. Természetesen kereskedelmi szankciókról lenne szó, mert eddig csak abból értettek. Ehhez persze meg kellen mind Románia, mind Bulgária és Macedónia egyetértését is nyerni, de mivel ezek erősen igyekeznek az Unió elvárásainak megfelelni az eljövendő tagság reményében, azt hiszem ezzel nem lenne különösebb gond. Horvátország és Bosznia detto, utóbbi amúgy is mély ENSZ-befolyás alatt áll. Azt hiszem Albánia és Koszovó sem nagyon kapálózna a szerbek megsegítésén.

    Ez észhez térítené őket.

     

    A probléma ott van, hogy az EU nem akar olyan lépést tenni, amivel az etnikai politika érvényét, mozgási lehetőségét elismerné, viszont a status quo fenntartását annál jobban támogatja és ez a szerbeknek kedvez. Azt jelenti, hogy a tűréshatár feszegetése sokáig eltarthat. A másik probléma, hogy az EU nem akarja a csetnikek malmára hajtani a vizet és Szerbiát még mélyebb válságba taszító szankciókat hozni, mert akkor Seseljt királlyá koronázzák.

     

    A kérdés az, hogy mikor fogják az atrocitások átlépni azt a határt, hogy az EU megmozdul. Ez sajnos semmi egyéb, mint a nagy büdös kivárás, amiről megállapítottuk, hogy nem az igazi.

    Előzmény: Feri 44 (4)
    tavir Creative Commons License 2004.10.03 0 0 6
    Miért is kellene erre forgatókönyv?

    1. Hogy helyezzünk és integráljunk kb. 400 000 délvidéki magyart max. 5 év alatt?
    2. Hogy állítsuk meg 0 katonával a szerb hadsereget?
    Előzmény: Törölt nick (5)
    Törölt nick Creative Commons License 2004.10.03 0 0 5
    Felelős vezető politkusoknak (nem erre a szerencsétlen bagázsra gondolok, sejtitek) erősen ajánlott lenne az alábbi vészforgatókönyveket, de SOS legyártani:
    1. Hogy helyezzünk és integráljunk kb. 400 000 délvidéki magyart max. 5 év alatt?
    2. Hogy állítsuk meg 0 katonával a szerb hadsereget?
    Feri 44 Creative Commons License 2004.10.02 0 0 4
    Az elemzésed teljesen helytálló, de adós maradtál azzal, hogy milyen szankciókat hozhatnánk mi magyarok, illetve az Unió.

    Személy szerint az Unióban ugyanannyira nem bízom, mint a szerb vezetésben, bár más okból.

    Mire az Unió bürokráciáján túljut valami, nem marad magyar a délvidéken.

    Előzmény: sierra (2)
    sierra Creative Commons License 2004.09.30 0 0 3

    Az "oszt odaüt" a tudósítás szerint inkább úgy megverés, hogy földre került a diák, majd a földön fekve további rúgdosás volt. Valamint veretes kijelentések, hogy egy magyar nem fog soha mosolyogni rá.

     

    A szerbek az életkörülményeik miatti dühöt és csalódottságot megint egy másik nemzet kisebbségén akarják levezetni. Ezúttal a miénken.

    Előzmény: GaborPista (1)
    sierra Creative Commons License 2004.09.30 0 0 2

    Azt látom a fő bajnak, hogy a szerbek mintha tudomást sem akarnának venni a dologról, minden erejükkel az atrocitások kisebbítésén és elkenésén fáradoznak és ez pontosan ugyanaz a mentalitás, mint Milosevicsé volt anno. Mit lát belőle a "kilengést" elkövető: a kormány nem töri össze magát, hogy elkapdossa őket, ellenben keményen állja a sarat nyugatiakkal szemben és szerb fülnek tetszőket nyilatkozik, tehát szabad a vásár, mert megvan a támogatás.

     

    Nagyon helyes, hogy az összes EP képviselőnk aktívan fellépett az EU fórumain a délvidéki magyar kisebbség érdekében, de ennél több kell. Azonnali szankciókat kell hozni, míg nem késő. Most még senki nem halt meg, menekülni is csak egyetlen család menekült el, úgyhogy most kell cselekedni, amíg nem késő. Nekem személy szerint sem abban nincs bizodalmam, hogy a szerb hatóságok egyáltalán megkísérelnék a bűnösök elleni fellépést, sem abban, hogy azok minden indok nélkül abbahagynák a "kilengést", mikor semmiféle retorziót nem kapnak. Úgyhogy szerintem éppenhogy az folyik most, ami a lehető legkárosabb.

     

    Háromszor néztük már ezt végig. Az nem lehet igaz, hogy negyedszer, mikor nagyban mutatkoznak a jelek egy új etnikai konfliktus kibontakozására, úgy csinálunk, mintha az elmúl tizenöt évben nem történt volna az égegyadta világon semmi.

    Előzmény: Qedrák (0)
    GaborPista Creative Commons License 2004.09.30 0 0 1

    Bolha - elefánt metamorfózis.

     

    1. Szerb diák csinál valamit.

    2. Magyar diák ezt mulatságosnak/szimpatikusnak tartja,  és szája sarkát felfelé görbíti.

    3. Szerb diák fölfigyel, kinevetésnek érzi, és arcába szök a vér: nehogymá', oszt odaüt.

    4. Hogy ezek a szerbek mit meg nem engednek maguknak... háborog a magyar sajtó.

    5. Vesszen a budapesti szerb nagykövetség ! - kontráz a pesti mélymagyar érzelem.

    6. ...

    Előzmény: Qedrák (0)
    Qedrák Creative Commons License 2004.09.30 0 0 0

     

    A franc tudja mi lesz a vége, ha tényleg elszabadulnak az indulatok...

    A szerb nagykövetség ablakát kövekkel dobálták meg, hogy kik (szélsőjobbosok? szerbek?) nem tudni.

    Mindenesetre a legrosszabb taktika lenne az időhúzás...

    Előzmény: sierra (-)
    sierra Creative Commons License 2004.09.30 0 0 topiknyitó

    Egy a sok aggasztó hír közül:

     

     

     

    Magyar középiskolást vertek a szerb diákok

     

    MTI
    2004. szeptember 29., szerda 19:59

    Iskolabuszon támadtak egy magyar középiskolásra kiskorú szerb diákok. A fiú állítólag rámosolygott a szerbekre, akik ezt elég provokációnak tartották. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint etnikai alapú incidens történt.

     

    Megvertek egy magyar fiatalt a Feketics és Bácstopolya között közlekedő buszon a Vajdaságban. A magyar középiskolást állítólag azért verték meg, mert a buszon rámosolygott szerb támadóira. "Rám még magyar nem mosolygott, és nem is fog", közölte az áldozattal az egyik támadó, majd megütötte a fiút. A földre került áldozatot rugdosták és meg is taposták, ahogy megverték a segítségére siető társait is, írja a Magyar Szó.

    Menekültstátust kapott a Sötét család Kivételes méltányosságból kapott menekültstátust Magyarországon a Sötét család, akik a folyamatos zaklatások miatt hagyták el a Vajdaságot, közölte a belügyminiszter szerdán. Lamperth Mónika indoklása szerint a magyar család olyan zaklatásnak volt kitéve a Vajdaságban, ami "végső elkeseredésig vezetett" és így jutottak arra a döntésre, hogy "végérvényesen elhagyják a hazájukat".
    Lamperth elmondta, hogy a menedékjogról szóló 1997. évi 139-es törvény lehetővé teszi, hogy menekültként ismerjék el azt a személyt, akinek esetében a belügyminiszter humanitárius okból kivételesen méltányosságot gyakorol. "Ezt a határozatot én hoztam meg, és az egész családra nézve a mai napon aláírtam" - közölte.
    A vajdasági magyar család szeptember 17-én menekült Magyarországra, miután Sötét Deniszt kétszer verték meg magyarsága miatt, majd tovább zaklatták őket, egyszer egy nagyobb kést szúrva lakásuk ajtajába, a falra pedig a "Megdögletek, magyarok" fenyegetést firkálták. (MTI)

     

    "Etnikai incidens"

    Az esetről értesülve Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Szügyi István, Kishegyes VMSZ-es polgármestere felkereste a bácstopolyai rendőrséget, ahol addigra már előállították a kiskorú középiskolás elkövetőket. A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást, mivel "olyan súlyos sérülés nem történt, ami a jelenlegi törvények értelmében bűnügyi eljárást indokolna".

    Pál szerint a támadók mind szerbek voltak, ezért "egyértelműen etnikai hátterű szerb-magyar" incidensről van szó. A rendőrség egyelőre nem adta át a jegyzőkönyvet, ezért nem tudni, hogy van-e benne etnikai indíttatásra való utalás. A magyarok ellen elkövetett sorozatos jogsértések közül csak egy esetben, a szabadkai Sötét család otthonán megjelent soviniszta tartalmú fenyegető falfirkákkal kapcsolatban kiadott rendőrségi közleményben szerepelt ilyen megfogalmazás.

     

    Kizárással büntetnék a verekedőket

    Annak az iskolának az igazgatója, amelyben az elkövetők tanulnak, körlevelet adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a jövőben a tanintézetből való kizárással fogják büntetni a hasonló erőszakcselekmények elkövetőit. Pál szerint az eset iskolabuszban történt, amely Kishegyesről szállítja Bácstopolyába a szerb és a magyar diákokat. Szügyivel együtt ezért arra kérték a rendőrséget, hogy erősítse meg a biztonságot azokon a buszállomásokon, ahol a diákok szoktak gyülekezni.

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!