Kinek van tapasztalata az egészségpénztárakkal kapcsolatban?
Hogy lehet őket összehasonlítani? Mekkora a kezelési költség, milyenek a szolgáltató partnerek , milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni, milyen rugalmas az ügyintézés?
Gondolom sok középkorú illetve idősebb embert érinthet ez a dolog, akik adókedvezményt vehetnek igénybe az eü szolgáltatások, gyógyszerek, sportszerek, fitness, uszodabelépő után.
Ha esetleg valaki mást is érint, nálunk most lett aktuális a GYED kiegészítés, megkérdeztem az MKB-Pannoniát, hogy hogy számlják a maximum összeget (mert az ő nyomtatványukra be kell írni az igényelt összeget), és nem nettósítanak, maximum a bruttó fizetés és a bruttó GYED különbségét utalják.
Nem értem a felháborodásod, költség mindenhol van. Általában sávos, minnel többet fizetsz be annál kevesebbet vonnak le. Ha 7% levonásod volt, akkor gondolom elég keveset fizettél be, akkor meg az a kérdés érdemes-e egyáltalán az egésszel foglalkozni...
MKB egészségpénztárral személyes véleményem, lehúznak borzasztóan, az ember számol 20% adó-visszatérítéssel, befizeti a pénztárba a pénzt, ezek meg levonnak 7%-ot működési költség címen, tehát a 20 % ból már csak 13 %, amit visszakapsz, a többi költségről még nem is beszéltem. Biztosan a többi pénztár is hasonló költségeket számol, nem néztem utána, de óvva intek mindenkit, hogy nagyon gondolja át érdemes e kockáztatni.
Itt a kérdés tulajdonképpen csak az, hogy mennyi idő alatt dolgozza fel a pénztár a befizetést. Ha jóváírták az összeget, onnantól kezdve már el is költheted.
ez érdekes, "Több "R" nyilatkozat esetén az első nyilatkozat az érvényes" - ezek szerint nem lehet szolgáltatót váltani, vagy ha egyet megszüntettem (és itt mindegy, hogy leadózva vagy TBSZ-re alakítva) újat kötni, hiszen akkor már egy 2. "R" nyilatkozatot kellene tennem?
vagy a régi nyilatkozat felmondható/törlődik a számla megszüntetésével?
Kicsit úgy tűnik a jogalkotó nem készült fel arra, hogy bárki bármiért megszüntetné, úgy gondolkoztak, hogy ha nyitok egyet, azt végigviszem nyugdíjig.
Szerintem arra vonatkozóan nincs korlátozás, hogy hány NYESZ-t nyitsz, viszont csak egy számlához rendelhető NYESZ-R jelzés, ahol jogosult vagy a kedvezményekre.
A CIB ezt írja:
A nyugdíj-elő takarékossági számla (NYESZ) törvény által szabályozott nyugdíj célú értékpapírszámla konstrukció. A NYESZ törvény alapján az ügyfél bármely befektetési szolgáltatónál nyithat NYESZ számlát, de az Szja törvény rendelkezései alapján az ügyfél NYESZ számlái közül csak egyre vonatkoznak kedvező adózási szabályok. Az ügyfél az un. "R" nyilatkozat megtételével jelöli meg, hogy mely NYESZ számlájára kívánja a kedvező adózási feltételeket érvényesíteni. Több "R" nyilatkozat esetén az első nyilatkozat az érvényes, azonos dátummal adott nyilatkozatok egyaránt érvénytelenek.
ha már nyesz, jól tudom, hogy (egyszerre) csak egy lehet az embernek, így az nem opció, hogy nyitok egyet idén, befizetek, 3 évig parkoltatnám, hogy TBSZ-re alakításkor ne kelljen semmit visszafizetni, ezért jövőre nyitnék máshol és oda fizetnék?
sajnos nincs saját tapasztalatom nekem sem, egyelőre még csak töltögetem a pénzt a nyeszre néhány évig.
nem drága bef. alapokat veszek rá, így nincs sok költségem és olyan pénzt teszek oda, aminél az sem gond, ha változnak a szabályok és nem lehet majd átalakítani mire szeretném, mert legrosszabb esetben csak nyugdíjasként férek hozzá, ha viszont minden kötél szakad, vész esetén felveszem a büntető adókkal
Te amúgy csináltál már ilyen nyesz-tbsz átalakítást? Mert egy csomóan írnak róla, de nekem eléggé úgy tűnik, hogy csak elméletben. Kíváncsi lennék konkrét tapasztalatokra, hogy melyik cégnél mennyire megy ez könnyen.
mondjuk én nem minden pontjával értek egyet, pl. a NYESZ-TBSZ viszonylatban sztem érdemes kihasználni a NYESZ előnyeit nem csak a nyugdíj előtti években, főleg amíg a NYESZ még TBSZ-szé alakítható...
Lehet akarmennyi tagsagod, akar tobb ep is, de az adokedvezmeny korlatos:
egeszeseg-, onkentes nyugdij-, onsegelyezo penztar osszesen max 150000
nyesz max. 100000
nyugdijbiztosutas max. 150000
de, a fenti 3 kategoria egyutt is van egy tovabbi max. 280000 felso hatar.
az mar egy masik kerdes, hogy a nyugdijbiztositas csunya lenyulas amivel csak a biztosito es az ugynok jar jol, az ugyfel rossz esetben minuszos, jo esetben kap egy kis apropenzt a vegere, talan az inflaciot fedezi, de inkabb nem, mert ezek koltsege jellemzoen magasabb, mint az adokedvezmeny+hozam egyutt (az a gond, hogy az onyp, ep, op csak az adott evi befizetesbol, a biztositas a teljes bent levo tokebol vonja a koltsegekrt, igy egy 8-10 ev utan mar eves 100-150ezer fot minimum lesz az eves koltseg, ha vegig maxolod az evi 750k befizetest, akkor joval tobb is lehet
A vasutas pénztár akkor is fizet, ha nincs állandó szerződés, ez esetben egy külön nyomtatványt kell a fogorvossal kitöltetni, ami a pénztár honlapjáról letölthető.
Mindegyik fizeti, de a fogorvos és a pénztár között szolgáltatási szerződés kell hogy legyen. Kérdezd meg a fogorvost melyik pénztárakkal van leszerződve.
Szép estét mindenkinek aki ezt olvassa. Szeretném megtudni, hogy létezik-e olyan egészségpénztár ami fizeti a privát fogászati kezelét? Nagyságrendileg 1.000.000.- Ft -ot, kell kifizetni 8 hét alatt a foforvosnak. Köszönöm!
Fogalmam sincs, mennyi lehet az átlagos vagy a legjellemzőbb tartomány amit a tagok befizetnek (egyénileg vagy a munkáltatóval együtt), de nekem az évi 750 ezer ft magasnak tűnik. Én a tipikus/átlagos éves befizetés ennek a felére tippelem.
A cikk úgy hasonlítja össze a pénztárakat, hogy nem veszi figyelembe a felkínált lehetőségeket, például a Patika novemberi akcióját. Mennyi most a Patikánál a minimális tagdíj? 2300 Ft? Ha novemberben befizetsz 724700 Ft-ot, a maradék 11 hónapban pedig a havi 2300 Ft-ot (így összesen 750 eFt-ot), a pénztár levonása ~4 ezer Ft lesz (ami évi átlag 0,55%). Akkor miért is sereghajtó a Patika? Jó, persze, ha ész nélkül csinálod, akkor valóban magas a levonás mértéke. A másik dolog, hogy aki rendszeresen, magasabb havidíjat fizet be, annak eleve ott van a Patika "testvérpénztára": az Új pillér. Még csak egy szóval sem említették meg a cikkben. A végkövetkeztetés pedig eleve nehezen értelmezhető, főleg az, hogy miért került a képbe a kockázati életbiztosítás (?).
A cikk kissé részrehajló, vagy ha úgy tetszik: a tájékoztatás nem teljes körű. Ha például a Patika novemberi, 1-2 ezer Ft-os levonását veszem alapul, akkor a magasabb összegű befizetéseket nézve nem hogy az egyik legdrágább, hanem a legolcsóbb pénztár a piacon. És a végkövetkeztetés sem feltétlen állja meg a helyét, pont ennek a létjogosultságáról volt itt szó korábban.