Keresés

Részletes keresés

bizonybizony Creative Commons License 2010.06.09 0 0 3006

Van titok:

1Tim 3,16 És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.

De ezt Te nemigen érted....

Előzmény: titkom (3005)
titkom Creative Commons License 2010.06.09 0 0 3005
...épp fordítva, nincs titok...
Előzmény: bizonybizony (3004)
bizonybizony Creative Commons License 2010.06.08 0 0 3004
úgy látom, nagy "titoktudó" vagy....
Előzmény: titkom (3003)
titkom Creative Commons License 2010.06.08 0 0 3003
...minden olyan istenféleséget, aki/amitől félni kell, pont erre találtak ki...
Előzmény: bizonybizony (3002)
bizonybizony Creative Commons License 2010.06.08 0 0 3002
Lk 12,5 De megmondom nektek, kitől féljetek: Féljetek attól, a ki minekutána megöl, van arra is hatalma, hogy a gyehennára vessen. Bizony, mondom nektek, ettől féljetek.
Előzmény: titkom (3001)
titkom Creative Commons License 2010.06.08 0 0 3001
...a félelem az elme megrontója...
Előzmény: bizonybizony (3000)
bizonybizony Creative Commons License 2010.06.08 0 0 3000
Lk 13,5 Nem, mondom nektek: sőt inkább, ha meg nem tértek, mindnyájan hasonlóképen elvesztek.
Előzmény: titkom (2999)
titkom Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2999
...hogy "MILYEN AZ ISTEN KARAKTERE", azt az árvíz jól mutatja...
Előzmény: fish12 (2996)
titkom Creative Commons License 2010.06.08 0 0 2998
"...az az elmúlt napokban a Pokolban nyaraltam..."

"...ha a zoknik nem kerültek elő, helyettesemtől, a gyönyörű LRE-től igényelhető vissza: a kaució a szokásos, hitel nincs..."

"...Péter, aki mégsem szent, fenyítést kap (csak vizet ihat őszig), amiért a görgetett hordóiból annyi víz került hőn szeretett teremtményeimre... ami SKANDALLUM..."
satya Creative Commons License 2008.05.08 0 0 2997
A közelgő Pünkösd ünnepéhez:

A mi nyelvünkön hirdetik Isten csodálatos tetteit!
Az első pünkösd napján, a szélzúgásra összeverődött nép csodálkozásának ad hangot ezzel a mondattal: a mi nyelvünkön hirdetik Isten csodálatos tetteit!
Pünkösd ünnepén vegyük számba saját életünkben Isten csodálatos tetteit. Emlékezhetünk a Szentírás által elénk tárt eseményekre: József történetére, a kivonulásra, a pusztai vándorlás eseményeire, a választott nép honfoglalására, de Jézus csodáira és az apostolok csodás tetteire. Mindezek az emlékezések segítenek felidézni saját életemben Isten működését. Egy beszélgetésben váratlanul egy jó ötlet, tanács jut eszembe, amivel a másikat segíteni tudom; egy váratlan találkozás valakivel; egy kezembe kerülő könyv, amely választ ad a bennem élő kérdésekre, vagy legalábbis elindít egy úton; egy feladat, egy hivatás felismerése. Ezekről az eseményekről, alkalomadtán, merjek bátran beszélni!
A mi nyelvünkön hirdetik. A pünkösdi nyelvcsoda ellentéte a bábeli nyelvzavarnak. Arra buzdít gondolkodjak el azon, a mai világban milyen nyelven beszélhetek Jézusról. Hogyan beszéljek úgy hitemről, hogy a másik ember megértse. Idősebbként mennyire beszélem a fiatalok nyelvét, fiatalként mennyire tudok szót érteni az idősebbekkel? Másképpen kell beszélnem, ha hasonló gondolkodásúak között vagyok, akikkel fél szavakból is megértjük egymást, és másképp a kívülállókkal, akik nem ismerik hitünk kifejezéseit, a teológiai fogalmakat. De mindez arra is biztat bennünket, hogy ismerjük meg egymás, szeretteink „nyelvét”. Vagyis figyeljünk a mellettünk élőre, hallgassuk meg a másikat, próbáljuk megérteni, amit mondani akar. Pünkösd ünnepe így válhat mindannyiunk számára frissítővé, erősíthet meg hitünkben és küldetésünkben.
fish12 Creative Commons License 2008.04.29 0 0 2996
MILYEN AZ ISTEN KARAKTERE?

Isten végtelen jóságáról és szeretetéről győződhettünk meg a 103. Zsoltáron keresztül. Isten a hűségéről külön is biztosítja azokat, akik megtartják az ő szövetségét.

Némelyek ''istenképe'' nem bibliai alapokon nyugszik, hanem feltételezésekre, olykor tévtanításokra épül. Ezért fontos, hogy MINDIG a Biblia tükrében vizsgáljuk meg az Ábrahám, Izsák és Jákób -- vagyis a Biblia-- Istenének főbb jellemvonásait.

*

Hálánk kifejezése, szavakba öntése nagyon fontos volt régen is és ma is. A hálaadás Isten Országában is kívánatos protokoll.

Az ÚjSzövetségben a Lukács Evangéliuma 17 : 12-18.-ban található egy történet errôl. Egyszer Jézus Krisztushoz gyógyulásért kiáltott tíz leprás. Ezek mindegyike csodálatosan meggyógyult, de közülük csak egyetlen egy ment vissza köszönetet mondani.

A hála és hálaadás az egész Bibliában végigvonuló motívum. Megtaláljuk a 103. Zsoltárban is.

A 103. Zsoltár nem sok elemzést és kommentárt igényel, mert Dávid nagyon egyszerűen és nagyon érthetően fejezte ki magát. A sorok önmagukért beszélnek.

103. ZSOLTÁR

1. A Dávidé.
Áldjad én lelkem az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét.

(Áldást mondani hála miatt szokott az ember. Ez az első sor arra enged következtetni, hogy Dávid nem csak lelki, hanem belső áldást, fizikai egészséget is nyert az Úrtól.)

2. Áldjad én lelkem az Urat, és el ne feledkezzél semmi jótéteményéről.

3. A ki megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet.

( Isten nemcsak bűnbocsátó, de gyógyító is. )

4. A ki megváltja életedet a koporsótól; kegyelemmel és irgalmassággal
koronáz meg téged.

5. A ki jóval tölti be a te ékességedet, és megújul a te ifjúságod,
mint a sasé.

A kegyelem és irgalom következménye az ember teljes megújulása, kicserélődése, ...sôt még a megfiatalosodása is.

6. Igazságot cselekszik az Úr, és ítéletet minden elnyomottal.

7. Megismertette az ő útait Mózessel; Izráel fiaival az ő
cselekedeteit.

8. Könyörülő és irgalmas az Úr, késedelmes a haragra és nagy kegyelmű.

9. Nem feddődik minduntalan, és nem tartja meg haragját örökké.

10. Nem bűneink szerint cselekszik velünk, és nem fizet nékünk a mi
álnokságaink szerint.

11. Mert a milyen magas az ég a földtől, olyan nagy az ő kegyelme az őt
félők iránt.

12. A milyen távol van a napkelet a napnyugattól, olyan messze veti el
tőlünk a mi vétkeinket.

13. A milyen könyörülő az atya a fiakhoz, olyan könyörülő az Úr az őt
félők iránt.

(Mindezek a szavak végtelenül jóságos lényként mutatják be Istent. És Ő valóban ilyen is. Az Ő igazi arca nem olyan, mint ami sokak elképzelésében él. )

14. Mert ő tudja a mi formáltatásunkat; megemlékezik róla, hogy por
vagyunk.

15. Az embernek napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mezőnek
virága.

16. Hogyha általmegy rajta a szél, nincsen többé, és az ő helye sem
ismeri azt többé.

17. De az Úr kegyelme öröktől fogva való és örökkévaló az őt félőkön,
és az ő igazsága a fiaknak fiain;

18. Azokon, a kik megtartják az ő szövetségét és megemlékeznek az ő
parancsolatjairól, hogy azokat megcselekedjék.

(Ez egy megerősített ígéret azoknak, akik Istenbe helyezték a bizalmukat s elkötelezték magukat neki. ) [I]Isten nem a teljesítményeink miatt szeret minket. Semmivel sem tudjuk őt elkápráztatni és nem tudunk kiérdemelni áldást és gyógyulást sem. Úgy szeret minket, ahogy vagyunk, (tökéletlenül ). Egyedüli kérése csak az, hogy higyjünk és bízzunk a szeretetében.

19. Az Úr a mennyekbe helyheztette az ő székét és az ő uralkodása
mindenre kihat.

20. Áldjátok az Urat ő angyalai, ti hatalmas erejűek, a kik teljesítitek
az ő rendeletét, hallgatván az ő rendeletének szavára.

21. Áldjátok az Urat minden ő serege: ő szolgái, akaratának teljesítői!

22. Áldjátok az Urat minden ő teremtményei, az ő uralkodásának minden
helyén! Áldjad én lelkem az Urat!

Pl a 103 Zsoltár alapján Isten:

SZERETŐ,
IGAZSÁGOS , de mégis IRGALMAS ,
KEGYELMES,
BŰNBOCSÁTÓ,
BŰNT FELEJTŐ,
GYÓGYÍTÓ,
MEGÚJÍTÓ,
MEGVÁLTÓ,
HŰSÉGES,
NEM FEDDŐDŐ,
NEM HARAGOS,
MEGÉRTŐ,
AJÁNDÉKOZÓ,
MEGKORONÁZÓ,
JUTALMAZÓ,
MEGBÍZHATÓ, (NEM HAZUG)
SZAVAHIHETŐ (MEGTARTJA A SZAVÁT) és
JÓSÁGOS...

satya Creative Commons License 2008.04.26 0 0 2995
1Pét 3, 15-18

a szentlecke, amelyet a római liturgiában vasárnap olvasunk 2 feladatot tár elénk:
- Krisztust tisztelni szívünkben
- válaszolni a kérdezőnek

Tisztelet a mai világban:
Kit tisztel a mai ember? Hogyan tudom kivívni a másik tiszteletét, és hogyan tudom megtartani?
Kit tisztelek én, és miért?
Jézus Krisztust tudom--e tisztelni, és miért?
Akkor tudom Őt tisztelni, ha ismerem tettei,t ha kapcsolatban vagyok vele.

Válaszolni a kérdezőnek:
Tudom, ki a reménységem alapja. Ismerem Jézust, és a tanítását, és életemen tükröződik ez a tanítást.
Mitől fog kérdezni a másik?
Ha látja életemet, ha a köznapi dolgok által bizalom ébred benne felém. Vagyis ha a mindennapokban tudok hitelesen élni.
Ha látja rajtam az örömet. Ha észreveszi, hogy tudok másképp élni, mint a világ.
Persze ki kell tudnom várni, hogy kérdezzen. Ehhez a részéről is nyitottságra van szükség. Bizalmam, szeretetem, rá figyelésem, türelmem, meghallgatásra való készségem nyitogatja szívét, erősíti bizalmát.
Jeleznem kell felé, hogy kérdezhet bátran, hogy kész vagyok felelni neki.

A feladat mellet láthatjuk, mindezt hogyan tegyük:
szelíden
avagy türelemmel, szeretettel, beleérző képességgel.
tisztelettel
tisztelem benne az embert, tisztelem benne, hogy elfogadja-e válaszomat
Jó lelkiismerettel
tudva, ha minden megtettem, akkor sem biztos, hogy kérdezni fog, és elfogadja-e válaszomat, segítségemet. De ha minden tőlem telhetőt megtettem, akkor a többit Istenre bízhatom.

Mindezt végig gondolva érdemes azon elgondolkodni:
mit érzek, mi a reakcióm, ha valakinek hitemről kell beszélnem?
félelem, aggodalom - mit fog szólni a másik, nem tárom-e túlságosan fel magamat. nem adok-e támadási felületet ...
öröm, bizalom, jó érzéseim támadnak, hogy beszélhetek hitemről.
Önmagában egyiket se mondhatom pozitívnak vagy negatívnak. Lehet, hogy megijeszt, ha beszélnem kell hitemről. Ez a félelem sarkallhat is, hogy keressem, hogyan szóljak, vagy tőlem Isten ilyen módon vár tanúságtételt.

Kérdezzem meg magamtól: kinek beszélek szívesen hitemről, Krisztusról? Kivel kapcsolatban van bennem aggodalom?
Paleokrites Creative Commons License 2008.04.09 0 0 2994
Valami más kerettörténetet nem lehet asszociálni eme legendáriumból?
Előzmény: satya (2993)
satya Creative Commons License 2008.04.06 0 0 2993
Az emmauszi tanítványok története (Lk 24)

A két csalódott tanítvány elmegy Jeruzsálemből. Reményük oda.
A reményről írja XVI. Benedek pápa: A jelen csak akkor élhető, ha a jövő felől mint pozitív valóság felől vagyunk bizonyosak. (Spe Salvi 2)
A két tanítvány ismeri a Jézus történetet. Szépen el is mondják az idegennek. De amíg csak a maguk bánatával vannak tele, addig nem ismerik fel Jézust. Amikor megosztják velük asztalukat, kenyerüket, akkor - a kenyértörésben - ismerik fel a feltámadottat. Ez a felismerés immár lelkesen visszaszólítja őket Jeruzsálembe.

Saját életemben, kapcsolataimban is vannak olyan helyzetek, amelyek reménytelennek tűnnek. Hol találom a kiutat? A másik felé fordulásban. Ha megpróbálom megérteni, miért így tett, ha megpróbálom felfedezni érzéseit, amelyek spontán reakciók, akkor túl tudok lépni a keserűségen, a csalódáson.
Ha van valaki, akinek elmondhatom, és akit nyitott szívvel hallgathatok, és akarok meghallgatni, akkor túl tudok lépni a csalódáson, a reménytelenségen.

Az emmauszi történet a másik ember felé, az Isten felé emeli tekintetemet. Ha a másik fontosabb lesz saját magamnál, akkor lángra lobban a szívem, a lelkem, akkor - újra - átélhetem az örömet.
Lektor Creative Commons License 2008.03.28 0 0 2989
"az Úr szeretetéről, hűségéről, gyógyításáról..stb, --ami ma másoknak bátorító üzenet lehet"
Előzmény: Törölt nick (2988)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.28 0 0 2988

Tessék mondani mit kell a Bibliából olvasni és idézni,hogy ne töröljék ki?

Mert itt elég sok pontos bibliai idézetet olvastam amelyek eltüntek.

Az a kérdés : Mit olvastál ma a Bibliából?

Mit szabad és mit nem ?

balance26 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 2970

"Ne ítélj, hogy ne ítéltess."

dr_bubo Creative Commons License 2008.03.25 0 0 2967

A Pápa és az egyház vagyonával kapcsolatosan egy jó kis bibliai intéz Jézustól:

Mát. 19,16-21 "És ímé hozzá jövén egy ember, monda néki: Jó mester, mi jót cselekedjem, hogy örök életet nyerjek? ő [Jézus] pedig monda néki: ... tartsd meg a parancsolatokat ... Monda néki az ifjú: Mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva; mi fogyatkozás van még bennem? Monda néki Jézus: Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz a mennyben"

Várom mikor kezdenek az első hajléktalanok beköltözni a fényűző vatikánba.
Lektor Creative Commons License 2008.03.25 0 0 2959

A topik témája:

MIT OLVASTÁL MA A BIBLIÁBÓL? De régebbi tapasztalataidat is leírhatod az Úr szeretetéről, hűségéről, gyógyításáról..stb, --ami ma másoknak bátorító üzenet lehet.

Legyetek szívesek ehhez tartani magatokat.

satya Creative Commons License 2008.03.25 0 0 2957
Mária Magdolna találkozik a feltámadottal, majd elmondja a tanítványoknak: láttam az Urat.
Érdemes Mária Magdolnával keresni az Urat, Ő elébe megy a keresőnek, megmutatja magát neki.
Ha találkoztam vele, lángra lobban hitem, reményem és szeretetem, és el tudom mondani másoknak: láttam az Urat, felismertem őt életemben.
fish12 Creative Commons License 2008.03.25 0 0 2955

Ebben a topikban csak azok hozzászólásai szívesen látottak, akiknek a mondanivalója  megfelel a topikleírásban olvasható kritériumoknak.

Vagyis: olyan (keresztény!) hit-építô, bátorító felismeréseket,  élettapasztalatokat osszatok csak meg, amik az ígével tökéletes szinkronban azaz harmóniában vannak.

Itt nincs helye a kereszténységrôl vagy Isten létérôl szóló vitáknak, sem hitet romboló, vagy a kereszténységbôl csúfot ûzô megjegyzéseknek...de mégcsak az egymást lejárató véleményeknek sem.

Köszönöm a megértéseteket. :-)

_______________<><_____________________________

satya Creative Commons License 2008.03.23 0 0 2946
A legaktuálisabb üzenet:
Krisztus feltámadt!
migrant Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2917
Henoch könyvében lehet róla olvasni, igen
Előzmény: Prophetusus (2915)
Prophetusus Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2916

elütés...

csak jelzői szerepkörben

Előzmény: migrant (2912)
Prophetusus Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2915
testetlen lények... angyalok... Hebron hegyén kétszázan ereszkedtek le a Malkút királyságba ( a Földre) , mert álllllllítólag megkívánták Éva leányait....
Előzmény: aigóladna (2909)
Prophetusus Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2914

jó akkor beszélgessünk a felvigyázókról.. Azazel és társai... tudtommal benne vannak a Bibliában...

kedves atyám

a katolikus anyaszent egyháznak van valami hivatalos véleménye az egregorokról?

Előzmény: satya (2910)
Prophetusus Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2913

4 vinyó van benne...

;))

inkább túl gyors...

Előzmény: aigóladna (2909)
migrant Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2912
Nárcisz nagybetűvel? A görög mitológiai alakra gondolsz?

azt mondják, máshol kéne folytatani...
Előzmény: Prophetusus (2906)
aigóladna Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2911
bocs.
Előzmény: satya (2910)
satya Creative Commons License 2008.03.08 0 0 2910
Ez a topic eddig nem erről szót!
Kéretik visszatérni a témához!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!