1m=1 fm! gondolom én !Csináltam már csatornát tudom mi kell hozzá stb. sajnos tök egyenesre sose sikerült mindig egy kicsit girbe-görbe lett!Szerencsére magamnak csináltam így nem kalapált el a tulaj:) !Most ezért gondoltam nem próbálkozok hanem csinálja meg aki ért hozzá! Kértem egy árajánlatot !3800-4000huf /fm! anyag+md
Nincs viszonyítási alapom ezért kérdeztem!Az anyagszükséglet árát ki tudnám számolni de fogalmam sincs mennyi a reális munkadíj!Itt azért akkora szórás nem szokott lenni!
A csatorna szerelés folyóméreben történik. Külön add meg az ereszhosszt és külön a lefolyókat !
Az anyagszükségletet magad is ki tudod számolni.
Számolsz először sima eresz fm.- ben, végidomok , lefoly csatlakozók, tartók méternként, majd a kívánt lefolyókat. Ez áll indító idom, hattyúnyak, egyenes és un. kiköpő idomból . Legalább kettőfali konzol a megfogás.
ha megvan a mennyiség ráraksz 10 %-ot és megkeresek egy kereskedőt. Nagyjábólmeglesz az anyagár.
Ettől függetlenül a kivitelező is kiszámolja maának, de ha nagy az eltérés rákérdezel miért van. Amúgy a kivitelező még a 10 %-on kívül rátesz min.
30 % -ot.
de ha 3 x -os csak az anyagköltség, akkor gyanús lehet.
Le szeretném bádog lemezelni a szélfogó deszka szélét, ilyen lemezt lehet kapni előre legyártva vagy azt úgy szokta hajtogatni magának a bádogos?
Mert most 15 cm-es deszka van fent és ahogy mértem olyan 9-10 cm-es magasságú lemez kellene a cserép aljától fel a deszka szélességéig ahol visszahajlik a peremes része felül a lemeznek.
Tavasszal csinálnám. A gáz az,hogy az ereszszegély fent van,hat méter a szélessége a tetőnek és a szegélynek is, nulla átfedéssel,sőt már kb két mm a hézag köztük.A kezdő zsindelysor megfordítva lett feltéve és igen szögelve. Kivitelezhető az első kb két sor visszabontása és újrabádogozása? Aztán újraszögelni a zsindelyt kombinálva zsindelyragasztóval? Mert valamit kell okoznom,mert szétmegy az osb.
Egyszerű kérdésem lenne,nem találtam rá konkrét leírást.
Az ereszszegélyt hány centis átfedéssel kell felrakni és hogyan kell rögzíteni? Mert ázik alatta az osb. Kb 20 fokos a dőlésszöge a zsindelyes tetőnek. Köszönöm!
Az ív : R = 20 cm , vagy az átmérő 40 cm. Egy fél kör lenne csak. De legalább tudom, hogy kétféle olló letezik a bádog vágásnál. Nekem is van 2 féle . Egy kissebb és egy nagyobb. Vágni tudok vele - csak szépen nem.
Csináld sk. A neheze, a feltárás már megvan. Azért a vállalkozók ingyen nem fognak dolgozni. Nálam egy hasonló munkánál 40 volt anyaggal és feltárással.
Ja hogy már jelezted az sk munkát.
Mivel csak esővízről van szó egy kis mellécsurgás nem tesz semmit.
Azért ide írtam mert ezt a topicot találtam meg,illetve az ereszcsatorna bekötéséről van szó. :)
Azóta találtam egy-két infót,pl megtaláltam azokat a bizonyos gumiharangokat,gumimandzsettákat,hát igen drága ha azt nézzük mert 1db 110-es 5000ft,szerintem nem is kell csak 1db,csakhogy nekem kb 70 ezret mondtak a komplett szerelésre,mert,hogy az a gumi nagyon drága amivel össze lehet kötni a régi csövet az újjal,és ez kiverte nálam a biztosítékot. Kell még kb 1 méter cső és egy idom ami pár száz ft,nehogy már ennek az összeszerelése 65 ezerbe kerüljön. :)
Szóval azt hiszem nekiugrok saját magam megcsinálni.
Nem tudom olvassa-e még valaki ezt a topicot,de feltennék egy kérdést.
Adott egy családi ház,esővíz a földbe van elvezetve a csatornába,sajna oly régi ez a rendszer,/a földbe lévő/hogy ez még ethernit csöves megoldás. Van egy idom,amit fogalmam sincs minek hívnak,de ez az idom kilyukadt és a földbe szivárog az esővíz. Ennek az idomnak a cseréje után érdeklődnék. Vagyis a helyettesítő idom cseréje után. Egy szaki olyan összeget mondott rá, nem akarom elhinni,hogy nincs olcsóbb megoldás. Valami gumi illesztéseket vagy gumi gyűrűket emlegetett,hogy csak azzal lehet megcsinálni és az nagyon drága. Fényképet mellékelek,a fotón látható "gombócos idom" lyukadt ki hátul. Köszönöm a válaszokat előre is.
Nagyon köszönöm. Bocsánat, lefolyócsőre gondoltam, akkor erre nem lehet epokit ragasztót használni? Annyira nem értek hozzá, de szerintem inkább horganyzott acélból lehet a csatorna és nem alumíniumból.
Jó ötlet a hab. Milyen habbal kellene kibélelni a könyököt, ami tartós, nem szűkíti nagyon a befelé hajló könyök keresztmetszetét és amit nem mos ki a lefolyó csapadék?
A lánc is jó lenne. Csak attól tartanék, hogy nagyobb eső során hozzáverné a lefolyó csapadék a csatorna oldalához belülről, ami hangos lenne esetleg.
Aláteszel valami habot, hogy arra csöpögjön. Vagy ahol kijön a víz a kondenz csőből , oda kötsz valami láncoskát és akkor azon folyik le szép lassan a víz, nem cseppekben, hanem folyamatosan.
Az előző hozzászóláshoz kapcsolódó kérdés, hogy a kondenzvíz ereszcsatornabeli kopogásának csillapítására van-e valamilyen tartós, "spéci" módszer?
A klímánk hagyományos, bádog ereszcsatornába van kötve. A bekötés alatt kb. 3 m-rel az ereszcsatorna a homlokzat kialakítása miatt beugrik, ezért ott 2 ponton is meghajlik könyökben. Valamiért erős kopogó hangot hallat a kondenzvíz ezen a könyökön (a felsőn), ami korábban nem volt ennyire. A bádogkönyökök nem élesen, hanem finomabban, ívesen fordulnak.
Esetleg valamivel belülről lehetne-e szigetelni vagy kezelni a könyököt, vagy a bádog könyököt más anyagúra (pl. műanyagra) cserélni?
A klímakészülékek terjedésével lehet, hogy már találkoztak néhányan ezekkel a problémákkal.
Az alábbiakban kérnénk segítséget. A klímáink kondenzvízcsövei a bádog ereszcsatornában, annak függőlegesen a falon futó szakaszába van vezetve. Mivel valószínűleg át kell alakítanunk a rendszert, ezért lehet, hogy ki kellene venni a kondenzvízcsöveket a bádogereszből és többé már nem oda vezetni a kondenzvizet.
A kérdésünk, hogy a két kis lyukat (kb. 2,5-2,5 cm átmérő) benne lehet-e hagyni az ereszcsatornában, vagy nem? Az ereszben elég sok víz szokott lezúdulni, nem vagyok biztos benne, hogy valamennyi nem folyna ki a lyukakon, ha kivesszük. A sok lezúduló víz további oka, hogy a társasház másik oldalán valamiért el van dugulva az ottani függőleges ereszcsatorna. Így esőben az ottani víztömeg jó része is a mi oldalunkon lévő ereszcsatornában zúdul le.
Ha le kell zárni a lyukakat, akkor ezt hogyan lehet hosszabb távon is tartós és biztos módon megtenni? Műanyag kis dugószerűség ami nem mélyed nagyon a csatornába elég lenne-e, jól rátéve, vagy bádogból kell-e/lehet-e tartósan kör alakú “fedést” ráforrasztani? Az egész érintett bádogszelvény újra cserélését például a csatorna megbontása és a költségek miatt (3 m-es szakaszt kellene így teljesen kicserélni) lehetőleg kerülnénk.
Esetleg még az is felmerülhet megoldásként, hogy nem szedjük ki a lyukakat, hanem vízszintesen átvezetjük az ereszcsatornán a kondenzvízcsöveket, a csatorna másik oldalán fúrva szimmetrikus lyukakat, amelyeken továbbvezetjük a kondenzvízcsöveket. De ebben sem vagyok biztos, hogy jó megoldás. Gondolom, a nagy tömegben lezúduló víz berezonáltatná és hosszabb távon kikezdené a kondenzvízcsöveket, később a csatornát is. Erről mit gondoltok?
A lyukak a legközelebbi ereszcsatorna fali rögzítéstől kb. 20 és 80 cm-rel vannak magasabban.
valami vicces dolog az a horgany, az a szurke az mintha egy masik allapota lenne. pl a multkor horganyoztattam 3ödb vasdarabot. fenylettek mint a salamon toke. kettot mintanak bevittem a muhelybe, fogdostam, rakosgattam, masnapra szep egyenletesen szurkek lettek. tehat ott is, ahol hozza sem ertem.
valami kis darabon probald ki. szerintem jo hig ecet is eleg lesz, lehet hogy szodaval lespriccelned az is eleg lenne.