Vova 19-es EB keretéből Juhász Gréta kikerült, Csíkos Luca bekerült! Ha figyelmen kívül hagyjuk a vasárnapi Thüringen elleni fiaskót, egyetértek a cserével. Gréta meg szedje össze magát!
Úgy értettem, hogy a pillanatnyi helyzetben, a tabellán elfoglalt helyünk tekintetében igen fontos meccsünk lesz az Újváros elleni. Vereség esetén legjobb esetben is a 9. helyre csúsznánk le, de akár a 10.-en is találhatnánk magunkat. Fogalmazhattam volna úgy is, hogy kulcsfontosságú, mely jelen esetben a legfontosabbnak lehet akár a szinonímája is. (Az imént néztem vissza a Kézivezérlésben - 24091-es hsz - HG-vel folytatott 45 perces beszélgetést, ahol Gábor kihangsúlyozta, hogy valóban a csütörtöki egy kulcsfontosságú meccs lesz, sőt ebbe a kategóriába sorolta az őszi szezonból még nyerhető Kisvárda ellenit is. Az, hogy a Fehérvár, Börs elleni is az lehetett volna, irreleváns, mivel az már egy korábbi lecsengésű, bármennyire is hozzájárult a jelenlegi 7. helyünkhöz.
Az, hogy a most folyó bajnokságban az 5-14. hely szinte bármelyikére akármelyik csapat "pályázhat", alapigazság, ezzel a véleményformálók, így én is azonosulok. A bajnokság hátralévő 18 fordulójában, a jelenleg tapasztalt erőviszonyok alapján minden csapatnak, minden megszerzett pontjára nagy szüksége lesz.
A fentebb idézett Kézivezérlés megtekintését mindenkinek ajánlanám, aki HG körüli anomáliára kíváncsi. Volt edzőnk (még mindig furcsa így fogalmazni) szavai korrektek, fair play-díjasak.
Nem látom be, mitől lenne ez a meccs az őszi szezon legfontosabb mérkőzése. Ha mondjuk megvertük volna a Fehérvárt vagy a Budaörsöt, és kikapnánk az Újvárostól, akkor pontosan ugyanott lennénk mint ha ez fordítva történne, és a mezőny szorossága miatt igazán négypontos meccsről sem beszélhetünk (ezen az alapon akkor a Kisvárda elleni meccsünk is lehetne a "szezon legfontosabb mérkőzése").
Mindenesetre sajnos benne van a pakliban, hogy eredmények tekintetében a "bőség" időszaka után a "hét szűk esztendő" következhet - remélhetőleg nem szó szerint, és azért abban is bízom hogy a múltban előfordult "négyes sorozatot" (9. hely) is sikerül elkerülni, természetesen annál jobb szerepléssel, nem még azt is alulmúlva... Ugyanakkor annyira kaotikus a bajnokság, rengeteg a körbeverés, hogy igazából a tavaszi szereplés lehet a meghatározóbb szinte minden csapatnál, a 6. és a 14. hely között szinte bárki bárhol végezhet (de ha az újoncok visszaesnek, akkor a 4. és 14. hely között is igaz lehet ez az össze csapatra: szerintem a Debrecen azért be fogja húzni a dobogó alsó fokát).
Horváth Roland nem védekezésben hangsúlyozta a 'páros kapcsolatok hiányát'. Hanem elöl. Elég sok pontatlan passz
volt ugyanis a THC elleni meccsen.
Megjegyzem: a támadó játék ennél sokkal jobban működött ősszel a bajnoki meccseken, ahol azért Csíkos Lucának eszébe nem jutott folyton csak hat méterről, védőről kapura lőni. Persze lehet h a németek védekezése volt olyan fantasztikus vagy HR nyúlt bele a taktikába és ez visszafelé sült el.... Lesz egy visszavágó, ott kiderülhet még egy-két dolog.
A Dunaújvárostól egyébként nem kell megijedni: a támadósora kiváló, védekezésben viszont csapnivalóan gyengék. Az NBI egyik, ha nem a leggyengébben védekező csapata.
"Nagyon reménykedem, hogy lesz kedved megnézni utólag a meccset!"
Hát persze, tegnap megnéztem, mint általában mindegyiket, függetlenül az eredménytől. Kivéve a múlt szezon utolsó meccsét, ahol azt éltem át, hogy a távozó játékosaink többsége magasan tesz rá, hogy milyen legyen a búcsú meccsük, de ezt már kitárgyaltuk.
Tehát az utolsó előtti idei EL meccsünkről az edzőváltás szemszögéből (is).
Előzetes esélyeinket illetően már a 24067-es beírásomban már sejtetően írtam, meglepetés nem történt. Önkéntelenül összehasonlítást tettem a Szhely elleni bajnokival. Méghogy a történelem nem ismétli önmagát. Ugyanazt a csapnivaló védekezést, lassú visszarendeződést láttam és sok pontatlanságot. Egyedüli előrelépést tapasztalok: új edzőnk a városi honlap oldalán tett nyilatkozatában mindez visszaköszön, így pl a védekezésben a páros kapcsolatok hiányát hangsúlyozza. Gyerekkorom kedvenc játéka az Adj király katonát nevű virtust igénylő időtöltésünk volt. Úgy néz ki, mai játékosaink, sőt néhány edzőnk már nem gyakorolta ezt a játékot. Nincsenek keresztek, hármasnyolcasok, nincs átlövőinknek a lövőfolyosó kialakítása, az egyébként nagy lövőerővel rendelkező Csíkos és Juhász nem szánja el magát, hogy a kilencesen túlról lőjön, inkább a hatosról, faultközeli helyzetből próbálkozik, megockáztatva a kapus könnyű dolgát. Nekünk, egyszerű mezei szurkolóknak mindez feltűnik, a lányoknak ez miért nem? Bizonyos tekintetben nem lesz nehéz dolga az új edzőnek ennek tudatára ébreszteni a lányait. A 3. vonalban ez már többnyire működik. Mi lenne, ha éppen házunk tájáról, pl pályaedző minőségben erősítenénk a felnőtt csapatot...? Loki mintára.
Csütörtökön az őszi szezon talán legfontosabb mérkőzését játsszuk. Tudatában van ennek mindenki?
Csütörtökön itthon is bemutatkozik új vezetőedzőnk, HorváthRoland, REMÉLJÜK, GYŐZELEMMEL!
Ellenfelünknél nyáron nevezték ki a volt jobbszélső, 111-szeres válogatott, Veszprémben 930 meccset játszott Gulyás Pétert. Előtte edzőként szintén a bakonyiaknál dolgozott
Az „akadémisták” több légióst igazoltak: Kpodar francia – Gloria Bistrita, Luchies holland, Somionka lengyel – Banik Most, Terzics szerb – Gran Canaria, valamint kölcsönben náluk van a debreceni Bartulovics kapus is két hónapra, Oguntoye sérülése miatt, akinek mielőbbi teljes felépülést kívánok!
Kissé rapszodikusan szerepelnek, de az utolsó négy meccsükön jó szériában vannak, hat pontot szereztek (Fehérvár, Budaörs, Békéscsaba) és Móváron is csak szoros vereséget szenvedtek
Múlt szombaton, otthon, 37-35-re legyőzték a Békéscsabát
Keretükben egy korábbi kedves játékosunk, Paróczy Sára található
Elképesztően fontos lesz mindkét pont begyűjtése, mert az őszi szezon további mérkőzésein (Győr/i, Kisvárda/o, FTC/i, Debrecen/o), val’szeg csak a mostanában igen lendületbe jött Kisvárda ellen lesz esélyünk azokat gyarapítani
Tényleg nagyon „bohókás” az idei mezőny, tavalyi TOP 4-esek szenvednek, feljutók pedig vitézkednek :-)
Sajnos az EL-t el kell engednünk, bízom benne, hogy ez és a hazaút nem vett ki túl sokat szeretett lányainkból. Csütörtökön, a pályán és a lelátókon mindent bele kell adnunk, remélem, hogy ez nem megy majd át görcsös erőlködésbe, JÁTSSZUNKés NYERJÜNK!
Aki teheti, JÖJJÖN-JÖJJÖN-JÖJJÖNés SZURKOLJON-SZURKOLJON-SZURKOLJON !!!
A három belső poszton Csíkos Luca--Háfra Noni--Afentáler volt fent támadásban, amikor cserélni kellett valakit, akkor jött Juhász Gréta. Általában Noni irányított, voltak is jó passzai a beállónak. De ő egyrészt nem irányító, másrészt alig néhány hete játszik itt Vácon, ezért gyakorlatilag az egész meccset irányító nélkül kellett lehozni. (Kurucz Aida emlékeim szerint egy percig nem került pályára.)
Ráadásul az átlövők szinte mindig középen próbáltak felugrásból kapura lőni, a távolságot egyáltalán nem választották meg jól (korábbi meccseken ez nem így volt). Rengeteg volt a blokkolt labda, amiből aztán az ellenfél megindulhatott. Kuczora Csenge három gólt lőtt indulásból, a Bundesliga-meccseken nem is emlékszem tőle indulásgólokra...
Kellene egy jól cselező irányító aki meg tudna nyitni területeket a többieknek. Megjegyzem, Aida is jó lehetett volna erre a feladatra, ez az 'átlövők-only' taktika tegnap nem volt éppen sikeres.
A szélek jók voltak, Wald Kíra különösen...... védekezésben is odatette magát.
Ott voltam, egyedül a németek között! Meg sem mertem szólalni! Szerintem nem adták fel, pár méterről néztem!Küzdöttek, de az ellenfél jobb volt!Nem is voltak esélyesek. Fájt, a lányoknak is! Már csak abban reménykedem, hogy feljavulnak!
Btw jobban belegondolva még az is megfordult a fejemben, hogy direkt adtuk fel a nemzetközi kupát, hogy a bajnokságra tudjunk koncentrálni. Mint az Esztergom az MK-t.
Jelen helyzetünkben, tekintettel a sérültek számára, az vesse ránk az első követ, akinek a csapata nem így tenne...
Mit ne mondjak, láttam már jobban bevált edzőcserét... No de várjuk meg az első 4-5 bajnoki meccset.
Amikor a váci focicsapat feljutott az első osztályba (először), jó alapokat kapott a másodosztályban Both Józseftől, majd Haász Sándortól, akivel az első évet végig is vitték, és simán bennmaradtak a 12. helyen. A második évtől jött Palicskó, aki egy fogalmatlan edző volt - de kitartott az előző év lendülete, és a 8. helyre repítette a csapatot (ha jól emlékszem). A 3. évre jött Csank János, későbbi sikeredző - na vele az első évben majdnem kiesett a csapat, a félidőben a 15. helyen tanyáztunk: akkor ütött vissza az előző év nulla szkmai munkája. Az év végén már kezdett alakulni a csapat (ez sima bennmaradást, 11. helyet és az MTK-nak egy elvesztett bajnoki címet ért...), a következő évben már a 4. helyen végeztünk (csak a bajnokság vége felé csúszva le a dobogóról), amit két 2. hely és egy csodás bajnoki cím követett...:)
Ezzel természetesen nem arra akarok utalni, hogy biztostuti szárnyalni fogunk HR keze alatt, de azt viszont majdnem biztosra veszem, hogy ez a méretes zakó még HG sara... Nem is a vereség a fájó önmagában, mert az simán benne volt a pakliban. Az arány és a kapott gólok száma viszont rémes.
"Ezzel eldőlt a továbbjutás, a Vác ebben a szezonban nem lesz nemzetközi kupaszereplő."
Ez a négy meccs egyébként micsoda? Szerintem az idei szezonban is nemzetközi kupaszereplők vagyunk, maximum az idei szezonban nem leszünk bent a csoportkörben!
Ha valaki kihagy egy teljes szezont sérülés miatt és aztán bekerül egy irányító nélküli csapatba beállónak, az a játékos nem fog két hónap alatt formába jönni (kivéve ha nemzetközi klasszis, erről azonban jelen esetben nincs szó).
Persze, lehet mentegetni folyton, de akkor nem a földön járunk.
Igen, időnként lőnek gólt beállóból a beállóba beküldött nem beállók is, attól még nem lesznek jók ezen a poszton. Magas, hosszúak a kezei, így csak-csak meg lehet játszani.
Húsz percen át nem volt gond (10-8 oda) de aztán a THC összehozott egy 7-1-es sorozatot. Az utolsó percben sikerült két gólt lőni, így jött ki a félidei eredmény.
Túl optimisták nem lehetünk, már csak azért sem mert általában a második harminc percet kevésbé bírja a Vác...
Ennek ellentmond h VEm kifejezetten klassz beállósgólokat lőtt Fehérváron.
Persze ehhez kell egy jó irányító. Plusz azt se felejtsük h egy egész szezont kihagyott sérülés miatt. Igazából csak három hónapja - és abból is az augusztus felkészülési hónap volt - játszik újra NBI-es meccseket.
Azt tudod, hogy Varga Emőkéből mikor kezdtek beállót faragni?
Kettő példa jutott az eszembe, akik átlövőnként kezdték a pályafutásukat, de még ifista korukban beállót faragtak belőlük, és végül beállóként lettek válogatott játékosok! Anno a 90-es évek elején Kulcsár Anita is átlövőként villogott a Nyíregyházi Kölcseyben, meg is szórta anno mind a kettő váci csapatot az NB1B-ben átlövőként, aztán leigazolta a Győr és a világ legjobb beállóját faragta belőle. Helembai Fanny is átlövőként kezdte a pályafutását, aztán az ifiben szinte minden beálló vagy "kiöregedett" az ifiből vagy megsérült, ezért Ottó Kati gondolt egyet és Fannyból beállót faragott! Nagyon remélem, hogy Emőke is beváltja a volt edzője meglátását, hogy beállót faragott belőle!
Sajnos az látszik, hogy Emőke védekező játékosnak lett nevelve. Egy Nb1 középcsapat szintjét megüti a védekezése. De ennyi. Átlövőként kezdte a támadó pályafutását, de ott nem vált be, így némi késéssel "átképezték" beállóba. Az eredmény az, amit látsz.
Nagyon várom már Fanny visszaérkezését. Varga nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: védekezésben nem rossz, de támadásban közelít a nullához (még ha legutóbb meg is szórta magát), és a legrosszabb, hogy olyan lassú, hogy rossz nézni a futását. Kovalcsikban mesze több fantázia van. Hajdu meg rendszeresen túlpörög védekezésben, ráadásul ha ő van benn, akkor Csíkosnak kell hármast védekeznie, ami nem az erőssége.
Btw elnéztem Csizmadia Fannit a csabai mérkőzés előtt, ahogy bemelegített. Erősen az volt a benyomásom, hogy meghízott. Lehet hogy ez (is) az oka volt a mellőzésének (vagy okozata, nyilván nem tudni). Mindenesetre ő volt a kárvallottja a három egyforma kapus koncepciónak. Nagyon remélem, hogy Anna tovább javul és képes lesz kiegyensúlyoozott teljesítményre, mert aligha látunk Vácott még egyszer egy Arenhart-szintű kapust, sajnos...
A Szombathely elleni meccsen volt egy érdekes jelenet: nyolc perccel a vége előtt (34-30) Kurucz Aida kilépett de aztán lemaradt a jobboldalon érkező támadóról. Utána Höri hosszan veszekedett vele hogy ezt most miért (végül sem gól, sem hetes nem lettebből a helyzetből...)
Aida ezt ahogy látom a szívére vette és a hátralévő nyolc percben kifejezetten jó volt elöl és hátul is. Nagyon igyekezett helyrehozni a hibát és ez látszott a játékán. Védekezésben egyébként is szerintem sokat javult....
De az is igaz h sem korábban sem most ősszel nem kapott túl sok játékidőt, ezért nem meglepő h nem kezdett el irányítóban hirtelen brillírozni. Ehhez többet kell készülni. Ráadásul ő inkább balkettes játékos, olyan mint Misi csak 'felturbózva', más irányítóktól teljesen különböző játékkal, ezért eleve több idő kell a beépítéséhez. Amit Vácon egyelőre nem kapott meg...
Mondjuk sem a Bcsaba, sem a Szombathely elleni meccs nem a védekezésen ment el. Mert az ellenfél sem védekezett jól, 30+ gólt kaptak ők is.
Inkább azon h a Vác a támadásokat szereti átlövésekkel befejezni - többen is jók ebben a játékelemben - és ezek a lövések - ahogy múlik az idő és fáradnak a játékosok - egyre pontatlanabbak lesznek. Tényleg kellene egy jó irányító, sokkal inkább mint egy jó beálló, mert beállóban Varga Emőkét fel lehet hozni egy nagyon jó szintre. Más kérdés h ő is akkor lesz jó a posztján ha pontos labdákat kap és jó ütemben, amihez szintén kellene egy irányító. (Fehérváron annak idején Utasi kiválóan meg tudta játszani, persze ő az egyik legjobb az NBI-ben ha beállóknak kell passzolni.)
A támadójáték szerintem kezd már működni, ehhez is kellett némi idő de ezután már jó eséllyel rendben lesz. Probléma a védekezéssel van, és a visszarendeződéssel. Láttam már jól védekezni a csapatot, de az ilyesmi húsz-huszonöt percnél tovább nem tartott.
És persze kérdéses az erőnlét is, mert a második félidőre érezhetően leromlik a játékosok teljesítménye. Nem tudom ezt mennyire vette komolyan nyáron 'Höri'. Aki egyébként rendes ember, a lányokkal empatikusan bánt - ez messze nem jellemző a magyar edzőkre - de a védekezést valóban nem tudta összerakni, gondolom ezért kellett mennie.
Horváth Roland egyébként információim szerint már korábban is szóba került edzőként Vácon, de akkor nem vállalta mondván nem lesz eléggé önálló a poszt, felülről beleszólnak majd a munkájába. Most viszont már több hónapja nincs csapata, ezért nem lepődtem meg h ennek ellenére elfogadta a felkérést. Nem nagyon válogathatott.
Horváth Roland amúgy jó edző, több csapattal is bizonyított. Tény h a legutóbbi helyén, Fehérváron viszont nem.