Keresés

Részletes keresés

Szipolykaa Creative Commons License 2015.06.12 0 0 1729

Persze nem az aszfaltra tettuk vissza, hanem par meterrel beljebb, az erdoben agy bokor agara.

Szipolykaa Creative Commons License 2015.06.12 0 0 1728

Koszonom a segitseget, mivel aggodtunk, hogy itt keson jon valasz, tobb vonalon is erdeklodtunk. Nagyon sok helyen azt olvastuk, hogy vissza kell vinni oda, ahol talaltuk, es berakni a bokrok koze. A ferjem fonoke nagy madarasz, o is ezt javasolta. Szerinte amugy erdei pinty, valoban. A fiokak meg mielott repulni tudnanak, elhagyjak a feszket, de a szulok ott sertepertelnek a kornyeken, es gondozzak oket.

Konzerv macskakajaval etetgettuk (98% hus) csipesszel, kapott inni is - egyiktol se volt elragadtatva, finoman szolva. De amikor beert a cucc a csorebe, akkor kegyeskedett lenyelni. Kicsit feljavitottuk a gyereket, mert total el volt pilledve a nyomorult a forro aszfalton, aztan alaposan megjott a hangja (a ket macskank leplezetlen erdeklodessel sasolt a becsukott pintyes szoba ajtaja elott), es visszavittuk a megtalalas helyere. Ferj fonoke szerint meg igy van a legnagyobb eselye. En azert nem vagyok nyugodt, de megprobaltam hallgatni azokra, akik tobbet tudnak nalam.

Előzmény: corvi01 (1727)
corvi01 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 1727

Sürgősen próbálj először apróbb rovart(lisztkukac, légy, hernyó, lepke, apróbb bogár...), meg itatni ~szemcseppentőből- ha még él szegény!? Ha nem eszik muszáj erőszakkal,,,óvatosan ki kell nyitni a csőrét, s minél mélyebbre tolni, persze nem a nyelve alá. E kép alapján elsőre tengelicnek meg zöldikének is nézem.., erdei pinty is lehet(???) Ha lenne egy másik kép sokat segítene. Ezek közül az utóbbi, fióka korban főleg rovarevő, de szerintem nem okoz a többinek sem nagy problemet. Próbálj még párolt-főzött búzadara, kukoricadara és túró, tejfel, főttojás, reszelt répa keverékéből kását készíteni; valamelyik bejön.

Előzmény: Szipolykaa (1726)
Szipolykaa Creative Commons License 2015.06.11 0 1 1726

Sziasztok!

Találtunk egy kismadarat, ezt:

Sajnos nem hajlandó enni! Hogyan etessük? Nedves (konzerv) macskaeledel van, 98% hús, csipesszel próbálkozunk, de nem kell neki. MIT CSINÁLJUNK???? Csipog, és ugrál, menne ki a dobozból.

A bicikliút közepén dekkolt, a következő bicaj elütötte volna, muszáj volt elhoznunk. Segítsetek!!!!

Ladybee Creative Commons License 2015.05.22 0 0 1725

Barátom Balatonfüreden rehabilitálódik , ma hívott, hogy a vihar után talált egy kitollasodott, de még repülésképtelen dolmányos varjút, egy másik a bokrok alatt bújkál. A szülők ott igyekeznek, riasztanak  a közelben. Most eteti, de ha kell valakinek átadja. Végső esetben visszateszi a bokrok alá.

Coramora Creative Commons License 2014.08.30 0 0 1724

Hidd el könnyebben megcsinálom marcipánból a fecsit minthogy felnevelem. :-) Most már elmentek a fecskék a melóhelyemen is, de ki tudja mi lesz jövőre. :-) 

Előzmény: ez-Ben (1721)
corvi01 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 1723

"Nem csak kenyérrel él az ember" azaz a madár..., kell azért még más is! :))

Előzmény: ot1019 (1722)
ot1019 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 1722

Dehogy vagyok én varázsló :))) A kaja a varázslat, mert ha az rendben van, rendben van minden. :)

Előzmény: ez-Ben (1721)
ez-Ben Creative Commons License 2014.08.27 0 0 1721

 

 :) Nos, kedves Coramora !

 

...olyan érdekes videót várhatsz ifj.K.L-től, ( a Varázslótól :) hogy viszonzásul, biztosan ajándékozol, egy általad készített tortát, tetején egy marcipán fecskével.

 

ot1019 Creative Commons License 2014.08.27 0 0 1720

Szívesen :) Ezt akartam pont kihozni, hogy a fecskénél is az van, amit a verébnél tapasztalsz, hogy amit te nevelsz, és valami miatt meg kell tartani, az nem fog szenvedni, ha megfelelően táplálod és tartod. Egyedül csak annyi a különbség, hogy a fecskét nem lehet kalitkába tenni. Szabadon kell tartani a lakásban, vagy valami madárszobában. Ha megerősödött, szépen átvedlett és százas a madár, akkor tavasszal el szokás engedni, de előfordul olyan eset is, hogy a hozzád került fecskét sose lehet elengedni, mert születetten rossz a szárnya, vagy sérült volt, és hiába nőnek kifogástalan evezőtollai, továbbra se tud jól repülni. Nekem a legkedvesebb fecském, a Zuzuka, aki egyébként eléggé ismert itt a fórumon olyan volt, hogy születetten gyengén repült. Rajta kívül volt még egy régen, a Vöröske, aki szintén alig tudott repülni és ez az állapot mindkettőnél a teljes vedlés és a tökéletes új tollak elnyerése után sem változott. Úgy képzeld el őket, hogy kb. annyira tudtak repülni, mint egy frissen kirepült verébfióka. Ilyen röpképességgel egy fecskét nem lehet elengedni, mert a ragadozók pillanatok alatt levadásznák, de ha ezt valami csoda folytán meg is úszná, akkor se lenne jobb a helyzet, mert manőverezőkészség nélkül nem tudna magának vadászni és végül valami bokor tövében nyomorultul éhen pusztulna. Az pedig eléggé gáz, akárhogy is nézzük. Egyébként az ilyenek pontosan tudatában vannak a fogyatékosságaiknak és a kézben történő levegőztetést leszámítva általában viszolyognak a kintléttől, mert tudják, hogy az nekik nem élhető közeg. Zuzuka imádta, mikor kézben fogva kinn sétálgattam vele, főleg, hogy még finomságokkal is kínálgattam fogott rovar formájában, de mikor egyszer megpróbáltam kitenni a volierbe, szó szerint sokkos állapotba került és azonnal vissza kellett vinni a lakásba. Ez a módszer, amit nagy vonalakban leírtam neked, nem csak egy teleltetésre szól, hanem akár korlátlan időre is. Igaz, hogy a mostani sajnos elpusztult, de lehet, hogy jövőre is találsz majd egyet és akkor annál majd tudod hasznosítani ezeket az infókat. Még fogok ide feltenni egy videót, bizonyítékképen, amin eszik a lágyeleséget.

Előzmény: Coramora (1719)
Coramora Creative Commons License 2014.08.26 0 0 1719

Köszönöm. Érdekes és tanulságos olvasmány volt. A szúnyoglárván én is gondolkodtam hogy lehet-e adni neki, még gondot sem okozott volna max. a halaim sértődtek volna meg egy kicsit. :-)) Sajnos nem volt rá szükség. Tesóm megtartotta a verebet amit a kanárik felneveltek és bevallom kétszer is oda kell néznem mire megtalálom  a röpdében a kanárik közt. Nagyon jól érzi magát mintha kalitkában született volna. A fecskénél azt hittem hogy jobb neki ha tavasszal elengedik őket, de nem gondoltam arra hogy ez neki mit is jelentett volna. Idáig nem volt semmi gond nem találtam kis fecskét. Nálam az istállóban volt olyan hogy kiesett a fióka, de bevallom visszatettem a fészekbe mikor nem voltak ott a szülök. 

Előzmény: ot1019 (1717)
ot1019 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 1718

talán átteleltethetőek, de én személy szerint nem mernék nekivágni vadon fogott rovar nélkül a télnek. A fecskék emésztéséhez, ballasztanyag ellátásához a hártyásszárnyúak passzolnak a leginkább. A lágyeleség is ezzel egészíthető ki a legjobban. Ide tartoznak tobbek kozott a méhek és darazsak. Ha tudsz darázsfészket azt egy az egyben gyűjtsd be a felnőtt darazsakkal együtt. A fészekben lévő darázslárvákat a darázspapírral együtt célszerű feletetni. A fészeknek csak a kemény alapja maradjon meg. Kifejeltt méhet, darazsat cukros vízzel, utóbbiakat hússal is lehet csalogatni. Legyet szintén cukorral, hússal lehet csalogatni, majd fogni. Ezen kívül ha tudsz, fénycsapdával fogj neki éjjeli lepkéket is. Ez még lemaradt... :)

Előzmény: ot1019 (1717)
ot1019 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 1717

Megpróbálom a legrövidebben leírni neked. A fecskék táplálásában két meghatározott módon elkészített lágyeleség és rovarok játszanak. Kiegészítésnek kaphat lisztkukacot, de csak kiegészítésnek, desszertnek! Bevallom őszintén én nemigen adok lisztkukacot a fecskéknek. A fentieken kívül semmi más nem egyeztethető össze hosszú távon az emésztési sajátosságaikkal. Ezért is van az, hogy mikor próbálkoznak a tartásukkal, akkor vegetálnak és egy idő után elpusztulnak. Ha felnevelsz egy fecskefiókát és nem engeded el, akkor az, bármilyen meglepően is hangzik, majdhogynem hálás lesz neked azért, hogy megtartottad és nem kell magát kitenni a vonulással járó megpróbáltatásoknak. Ez persze csak megfelelő táplálás esetén valósul meg, egyébként borul az egész és depressziós, látszólag szabadság után vágyakozó madarad lesz, ami csak gubbaszt meg felfüggeszt mindennemű kommunikációt. De ez persze csak a látszat, a helytelen kaja okozza a problémákat. A fecskék táplálásában a rendszeresen biztosított ballasztoknak rendkívül fontos szerepük van, de ezt csak nagyon kevesek tudják. Ez amiatt van, mert ezek a madarak repülő rovarok fogyasztására vannak specializálódva, amitől a vadonban folyamatosan kemény, kukacszerű, kitines a székletük. A szervezetük nem ismer ebben kompromisszumot, és helytelenül alkalmazott mesterséges táplálás esetén az egész emésztésük felborul és tönkremennek. Ezt a természetben kialakult állapotot kell valahogy fogságban fenntartani, amit úgy lehet kivitelezni, hogy a lágyeleség mellé időnként egy kevés rovart adunk kísérőnek. Mivel az energiájuk nagy hányadát a lágyeleségből nyerik, ami tartalmazza a számukra szükséges összes tápanyagot, így a rovarkiegésztőből nagyságrendekkel kevesebb kell, mintha csak és kizárólag azzal próbálnánk etetni. Egy téli időszakra én fél kiló rovart szoktam javasolni egy fecskére, de 35 deka is elég, főleg, hogy most már a túrós keverék mellett ott a másik lágyeleség is. A rovarokat nyáron szoktam összeszedni és egy fagyis vödörben gyűjtöm a fagyasztóba. Ősz végétől kora tavaszig ezt osztom be nekik. A fecskék lágyelesége a túrós keverék, amit a youtube-on megtalálsz. Beírod, hogy túrós keverék, és ott lesz a videó a részletes leírással. Ezt kell pontosan elkészítened. Megfelelően etetve a napostól a felnőtt madárig mindnek megfelelő, benne az összes tápanyag, ami a fecskének szükséges, így nem kell mellé adni kalciumot meg ehhez hasonlókat. A miheztartás végett adsz időnként egy kis Laktifermet, mert az jót tesz nekik, de komoly vitaminozást, ásványaianyag kiegészítést, gyógyszerezést nem igényelnek emellé az étrend mellé. A túrós keveréket a ballaszthiánya miatt nem lehet hosszútávon önmagában etetni, de rovarkiegészítéssel tombolni fog érte, és gyorsan megtanul rajta önállóan, tálból enni, ami a lisztkukacon senyvesztett madarakról nem minden esetben mondható el, és van hogy még karácsonykor is csipeszből kell őket etetgetni. Nagyban megkönnyíti a helyzetet az Oriolus-mix feltalálása. Ezt Corvinak köszönhetem, mert Ő vett rá tavaly, hogy tegyek szúnyoglárvát a túrós keverékbe és ebből indult ki az egész. Az Oriolus-mixnek az a lényege, hogy a túrós keveréket ballasztosítjuk, így egy olyan lágyeleséget kapunk, ami már hosszabb távon is etethető önmagában. 4 átlagos méretű piros almát meghámozol, a kis lyukú reszelőn lereszeled. A kapott almapépet jó alaposan kinyomkodod. Kb. egy korsónyi almalé  és kb. 20-25 dkg-nyi, szilárd labdává formázható reszelt alma jön ki belőle. Ez utóbbit használjuk fel a keverékhez. 30 dkg túrós keverékhez hozzáadod ezt a reszelt almát, 15 dkg naspolyavelőt és 2 kupa szárított vörös szúnyoglárvát a nagyobb, 120-150 ml-es kiszerelésből. Jó alaposan összegyúrod, majd beteszed a hűtőbe 1 órát pihenni, hogy a szúnyoglárva egy kicsit megszívja magát a keverékben. Ezt követően gombócolod, majd fagyasztod. Az állagnak kellemes, mézeskalácstészta-szerűnek kell lennie. Mindkét keverék esetében szilárdnak kell lenni az állagnak, nem lehet trutyis. Mivel cukrász vagy, tudod milyen a jó állag, így ezt nem ragozom neked tovább. Ha nincs naspolya, mert szezonon kívül vagy, akkor a naspolyát meggykészítménnyel kell helyettesíteni. 15 dkg meggyet leturmixolunk, majd 3 cent vízzel és 3 teáskanál zselatinporral zselatint készítünk, hozzáadjuk a meggyhez és miután megkötött, mehet a keverékbe. Gondolom ennek miértjét se kell magyaráznom. Az eredeti, naspolyás verzió jobb, ezért azt tudom tanácsolni, hogy idén a szezonjában mindenképpen tegyél el a fagyasztóba, hátha jövőre lesz valamilyen madarad. A túrós keveréket nem lehet lisztkukaccal kiegészítni. Ha végképp nincs semmilyen rovar, akkor túrós keverék, Oriolus-mix, lisztkukac felváltva történő etetésével

Előzmény: Coramora (1715)
corvi01 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 1716

Jól sejted, illett, volna azért legalább óránként etetni és persze megfelelő táppal! Ez azonban nagyon valószínű, hogy csak néhány órával, max 1 nappal hosszabbíthatta volna meg életét. Az alap problémán, ahogy ot1019 elemzésszerüen kifejtette, már nem igazán lehetett segíteni! :( Önmagában, ha csillapítás nélkűl ekkorát zuhan egy fióka, már az végzetes lehet számára. :(

Előzmény: Coramora (1712)
Coramora Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1715

Csak kíváncsiságból kérdezem egy ilyen kis fiókát mivel kéne egyáltalán etetni? Tavaly nálam az egyik fecskefészekbe három fészekaljat neveltek fel a fecskék. A végén már féltettem őket hogy nem fognak tudni elmenni, de aztán egyszer csak felkerekedett a család. Azt mondod hogy azok a fiókák túl gyengék voltak és elpusztultak útközben? Pedig úgy örültem nekik. Most már szerintem tőlem elmentek a fecskék, de a melóhelyemen is csak egy párat látok. Fagyasztott rovart hol veszel? Csinálsz nyáron vagy lehet venni úgy mint a fagyasztott halat a  teknősöknek?

Előzmény: ot1019 (1714)
ot1019 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1714

Semmi esetre se hibáztasd magad! Az a fecske szerintem már nagyon le lehetett robbanva, mikor hozzád került. A kései másodköltésekben már rengeteg a nyimvedt-nyamvadt kisfecske, amiket eléggé nehéz gondozni, főleg mikor már le vannak gyengülve. Amúgy se tudott volna már elmenni. Szerintem ami a fészekben maradt, abból se lesz már semmi, de ez csak az én véleményem. Azért figyeljétek és ha gyengül, földre kerül, nem tud a szüleivel tartani, esetleg láthatóan aszott, akkor azért vegyétek pártfogásba. A kaja amivel etetted az nem jó, de ne aggódj, nem azért pusztult el. Most érted nem attól a néhány adag főtt tojástól lett vége, biztos, hogy amúgy is senyvedt volt. A fecske érdekes egy jószág, rossz állapotban, hunyorogva, teljesen lefogyva is kéri a kaját. A kondi náluk a legfontosabb. Ha valami miatt nem tudnak meghízni és tartósan soványak, az általában csak tovább romlik és elpusztulnak, hiába tűnnek elevennek. Természetesen át lehet őket teleltetni lágyeleséggel, amihez időként rovart is kell adni. Ez télen fagyasztott rovar. Lisztkukacon nem lehet őket hosszú távon tartani, az csak kiegészítő lehet, amolyan desszert. Csak lisztkukaccal etetve általában néhány hónap múlva tönkremennek. Nagyon intenzíven kell mellette vitaminozni, gyógyszerezni, hogy életben maradjanak, de azzal is mellé lehet fogni. Ha maga a madár meg is marad, olyan tollproblémái lesznek, ami miatt nem lehet aztán elengedni tavasszal.

Előzmény: Coramora (1713)
Coramora Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1713

Köszi, de azt hiszem ez most kevés volt. :-(( Pedig még azt is elképzeltem hogy átteleltetem a lakásban valahogy és majd tavasszal elengedem mikor már itt vannak a többiek. Cukrászként nem vihettem magammal a melóhelyemre hogy sűrűbben adjak neki enni, pedig lehet hogy ez volt a baj.

Előzmény: ez-Ben (1710)
Coramora Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1712

Sajnos tegnap délutános voltam így csak este( éjszaka) tudtam megetetni. Nagyon tartok tőle hogy sűrűbben kellett volna, de a  melóhelyemre nem tudom bevinni. Mielőtt elmentem adtam neki és mikor hazajöttem rögtön hozzá mentem. Éhes volt és csipogott is hogy enni akar, evett is szépen, de nem tetszett ahogy billeget a "fészek" szélén. Nagyon sajnálom az egészet. :-(((

Előzmény: corvi01 (1711)
corvi01 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1711

Meg volt minden jószándékod!

Csak egy kérdés, milyen gyakorisággal etettétek(etetted)?

Előzmény: Coramora (1709)
ez-Ben Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1710

 

 :) Nem hibáztál sehol. A magasan lévő fészekből kipottyanva a kisfecske kaphatott olyan belső sérülést, amit sehogy sem élt volna túl.

    Ami viszont biztos, hogy jó szíved van. ( ÜDV. :)

Előzmény: Coramora (1709)
Coramora Creative Commons License 2014.08.23 0 0 1709

Reggelre sajnos elpusztult. :-(((( Mindenesetre köszönöm a segítséget. Én hibáztam valahol?

Coramora Creative Commons License 2014.08.22 0 0 1708

Sziasztok.

 

Kolléganőm szerint füsti fecskéről van szó. Nálam is ilyenek vannak az istállóba. Nem teli fészket építenek hanem csak olyan felet. Olvastam hogy főtt tojást adjak neki. Reggel nagy nehezen megetettem főtt tojássárgával, meg 4 db léggyel. Ki van már tollasodva, de még rövidek a tollacskák. A csőrikéje még sárga szélű. A tojást egy kis vízzel kevertem el és egy egy falat közbe adtam neki egy kis vizet is. Egész pici fecskendővel adtam neki a kaját. Mikor rájött hogy mit akarok adni neki egészen bekapja a fecskendőt és úgy ette a kaját . Este mikor hazajöttem már balhézott a kajáért. Ami nem tetszik hogy egy kicsit billegve ül a fészken amit készítettem neki. Remélem nem csinálok rosszat vele. A Párom szerint csak meghosszabbítom a szenvedését. A testvérkéjét eltaposta egy autó, mert délután néztem egész ferde a fészek ahol Ő csücsült régen. Van benne még egy fióka, de remélem az már ne esik. ki. Kanárira azért gondoltam mert a tesómnál a verébfiókát amit tavaly talált azt szépen  felnevelték. Mi lesz vele ha sikerül felnevelnem? Egyáltalán el tud egyedül repülni vagy elpusztul? Egy kicsit be vagyok pánikolva miatta. Át lehet teleltetni fecskét télen? Mivel kéne etetnem? Nagyon előre szaladtam? :-DD

Előzmény: ot1019 (1707)
ot1019 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 1707

Köszi Corvi! :) Coramora, ha van rá mód légyszi tegyél már fel egy képet a fecskéről, akkor okosabbat tudunk mondani. Kanári nem bírja felnevelni a fecskét, ha ez lehetséges lenne, akkor teljesen más alapokon lenne a díszmadártenyésztés.

Előzmény: Coramora (1705)
corvi01 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 1706

Sürgősséggel először itasd, majd próbáld vmilyen apró rovarral megetetni, egy idő után tátogni fog, ha mégse tömni kell! Óvatosan kinyitod a csőrét és a nyelve

mőgé(nem alá!) jó mélyre berakod a kaját. A kanárik közé sem rakd, mert a vadon élők klféle fertőzések hordozói! Keress rá ot1019 által kifejlesztett lágyeleségre azzal is kiválóan nevelhető, vagy vedd fel vele a kapcsolatot, Ő fecskeszakértő, jelenleg is ment-nevel fecskéket! Ha nehezen boldogúlsz(ami nem lenne csoda) itt is, vagy itt is valaki bevállalhatja; nálam sajnos teltház van...

 

 

Előzmény: Coramora (1705)
Coramora Creative Commons License 2014.08.21 0 0 1705

Sziasztok.

Találtam a melóhelyemen egy fészekből kieső fecskefiókát. Sajnos a fészek nagyon magasan van, visszatenni nem tudtam. Gazdasági bejáratnál volt sok az autóforgalom. Késő este volt. Végső kétségbeesésembe hazahoztam. Az istállómban van fecskefészek és azt tudom hogy van benne fióka is (nem figyeltem hogy mekkorák). Szerintetek reggel ha kiviszem elfogadják a fecskeszülők vagy rosszat teszek vele? Esetleg próbáljam meg felneveltetni a kanári madaraimmal? 

corvi01 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1704

T.Thick -nek úgytudom volt(?). Rovarokat (testméret-arányban) nagyon szereti, lisztkukacon is elvan egy darabig.

Előzmény: tp329 (1703)
tp329 Creative Commons License 2014.07.25 0 0 1703

Jó reggelt!

Denevér kölökkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

Tudom, hogy nem madár, viszont repül! :-)

tp329 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1702

Nézz 3 hozzászólással lejjeb!!!!

 

Sok sikert!

Előzmény: Pumanyuszi (1701)
Pumanyuszi Creative Commons License 2014.07.16 0 0 1701

Sziasztok!

 

Én 3 napja találtam munkába menet 2 kisfecskét, nem teljesen egy méretűek - több fészket levert a "kedves" háztulajdonos-de már mindkettő tollas, nyitva a szemük, stb.

 

Főként az etetésükkel kapcsolatban kérnék Tőletek segítséget, de persze minden tapasztalatot szívesen fogadnék.

 

Már megszoktak minket, szépen elkapkodják a rovarokat csipeszről, kézből, de egyszerre mennyi bogarat szabad nekik adni? Túl lehet etetni őket, ha ők maguk tátják a csőrüket?

 

Illetve sem lepkében, sem légyben nem nagyon vagyunk sajnos eleresztve, így gilisztával pótoljuk a mennyiséget. Ez tényleg olyan rossz nekik (széttrancsírozva)? Milyen alternatív jószágok jöhetnek még szóba?

 

Köszönöm előre is a segítséget!

jisjas Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1700

Üdv!

 

A minap találtam egy "elsodródott" fészket, benne két tojással (2cm hosszúak, alapszínűk szürkés rajta sűrű barna mintázat). Gondolom valamilyen énekesmadáré lehet. Hőlámpa alatt tartom őket, de nem tudom van-e értelme. Van valami egyszerű mód annak kiderítésére, hogy a tojásokban még van-e élet? 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!