Keresés

Részletes keresés

Denken2 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 63
A novella amit olvastál az atomháborút megélt automata házról, a Marsbéli krónikák egy fejezete (Langy esők jönnek), ezt a könyvet legalább kétszer kiadták, de nem mostanában.  Az említett fejezet önálló novellaként is megállja a helyét, így biztos bekerült több novelláskötetbe, de nállunk szerintem csak ebben a könyvben található meg. Egyébként tényleg félelmetes. Annak idején amikor íródott nagyon is valós veszélye volt egy világot elpusztító atomháborúnak. Az írót is biztosan ez ösztönözte arra, hogy ez meghatározó eleme legyen a Marsbéli krónikák regénynek.    
Előzmény: Törölt nick (62)
Dohi Creative Commons License 2007.05.06 0 0 61
ez igy kemeny dio :)

itt megtalalod a magyarul megjelent bradbury novellak cimeit, hatha beugrik par cim:
http://www.geocities.com/Area51/Dunes/1891/
Előzmény: Törölt nick (60)
Dohi Creative Commons License 2007.05.06 0 0 59
segitene, ha legalabb a kotet cimet elarulnad :)
Előzmény: Törölt nick (58)
Mr_Fusion Creative Commons License 2007.05.06 0 0 57
Alexandra könyvesbolt(ok)ban már láttam a múlt hét közepe táján, szóval van, ahol már ténylegesen kapható.
Előzmény: Denken2 (55)
cirrocumulus Creative Commons License 2007.05.06 0 0 56
A 44-es hozzászólásban április 25-i megjelenésről volt szó :o), úgyhogy valószínűleg már kapható!
Előzmény: Denken2 (55)
Denken2 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 55

Hű ez gyors volt! Legközelebb nehezebb kérdést adok fel, ha van olyan. :)

Igazán remek könyv a Marsbéli krónikák, egy 66-os kiadás van meg, kissé megsárgult de az értéke örök. Már nagyon várom az Öröm masinériáinak kiadását. Meg lehet már kapni?

cirrocumulus Creative Commons License 2007.05.05 0 0 54
A Marsbéli krónikák-ban :o)
Előzmény: Denken2 (53)
Denken2 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 53

Többé nem csatangolunk hát

ily késő éjbe már,

bár szívünk csöppet se lomhább,

s ragyog még a holdsugár.

 

Kardról lehull a hüvely

és a lélekről a mell,

nem liheghet szüntelen:

a szívnek béke kell.

 

Bár az éjben érzelem gyúl

s túlhamar megtér a nap,

nem csatangolunk ezentúl

holdas ég alatt.

 

 

Nos kedves Bradbury kedvelők, mely írásában található a fenti Byron vers?

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.03 0 0 52
Csipp-csöpp

Csak ennyit hallani

Csupp-Csapp

Mi ez? Nem tudom, fáj a kezem, hátra van kötve, valami savanyú tölti meg az orromat. Hogy kerültem ide, nem tudom, hogy miért azt nem merem elképzelni sem.
Valami hideg cső húzódik az állam alatt, doh szag van. Valami végig futott a lábamon, talán egy pók nem tudom. Megpróbálok felkelni, nehezen megy, elfáradok. Pihenek egy kicsit, csak addig amíg kifújom magam. Régen láttam egy filmet, ahol a hősnő a hátrakötözött kezét úgy szabadította ki, hogy kereset valami érdes tárgyat és elvágta vele kötelékeit. Én is így tettem, tapogattam a földön, mig találtam egy szilánkot amivel elkezdtem nyiszatolni a kötelet, nagy nehezen sikerült elvágnom a kötelet. Levettem volna a szemfedőmet is, de rá kellett, hogy jöjjek az nem szemfedő volt. Ott ültem a korom sötétben. Felnevettem, és elsírtam magam, püföltem mindent amit csak értem.
Egyszercsak kulccsörgést halottam majd kinyílt az ajtó, elvakított a fény. Mikor már hozzá szokott a szemem a fényhez, óvatosan körbenéztem, sehol senki, aki kiengedett nyilván már nincs itt. Kimentem hát, sehol senki. Üres tátongó folyosók. Egy nagy kapuhoz értem, kinyitottam, nagy nehezen kinyílltak az ajtó szárnyak. Egy üres tér közepén volt az épület, talán egy templom lehetett régen. Kimegyek, sehol senki, csak a bús szél fütyűl. Egyszer csak egy táblára lettem figyelmes.:
Üdvözöljük Momentcityben

Momentcity? Hol vagyok ......

cirrocumulus Creative Commons License 2007.05.03 0 0 51

A tetovált asszony vagy pl. a Villanytelep (meg több más novellája is) egyáltalán nem SF novella, jól érzed ezt Te is. Egyszerűen a köteteibe ilyen és olyan novellákat is beválogatnak, hiszen Bradbury nem csupán SF novellákat írt.

 

Nagyon szeretem olvasni az írásait, mert igazán elgondolkodtatóak, úgyhogy köszönöm DuDoRnak, hogy értesített minket erről a kötetről!

Előzmény: Sickboy (50)
Sickboy Creative Commons License 2007.05.03 0 0 50
Persze, ember nélkül elég hamar unalmassá válik egy történet, de azért a sci-fi - már nevében is - megkülönbözteti a science, azaz tudományos alapú megközelítés a többi műfajtól.

Tegnap az "Akik úgy élnek, mint Lázár" c. novelláját olvastam el a könyvből - nem csak ennek kapcsán, de ebben is azt éreztem, hogy semmi köze az SF-hez. Ha valaki olvasta már vagy ismeri "A tetovált asszony" vagy a "Kisdobos Shiloh mellett" című műveit, mondja már el nekem ezek mitől SF novellák? Vagy csak én nem értem őket?
Előzmény: eolomea (49)
eolomea Creative Commons License 2007.05.02 0 0 49
Ne szabadkozz :) ha egy muveszeti termekben nem az ember all a kozeppontban (vagy meg szerencsesebb esetben: a tarsadalom/emberiseg jovoje), akkor annak vajmi csekely az igazi erteke....

(Bradbury mondotta volt: "Ha azt mondjak nekem, nezd, milyen csodalatos az a raketa, azt mondom: 'Nem a raketa, hanem az Ember a csodalatos, aki megepitette!'")
Előzmény: Sickboy (47)
eolomea Creative Commons License 2007.05.02 0 0 48
En viszont teljesen egyetertek ezzel (egyebkent Bradbury amolyan mutans az amerikai irok kozott - ha tetszik az ilyenfajta humanus megkozelites, akkor ajanlom a szovjet SF irokat [Jefremov, Bulicsov, stb.]).
Előzmény: Sickboy (45)
Sickboy Creative Commons License 2007.05.02 0 0 47
Igazad van, lehet rosszul fogalmaztam meg, de szerintem minden történet a benne szereplőktől és az átélhetőségétől lesz ütős. Az persze igaz, hogy az SF sajátja a tudományos-technikai szemléletmód, illetve sokszor egy alternatív jövőkép (ld. Asimov, Lem, stb...), de valahogy nekem jóleső volt Bradbury novelláiban, hogy nem esett szó ultramagos részecskegyorsítástechnikai fotontárokról :-), hanem puszta emberi történetek voltak egy nagy adag fantáziával. Ja, és amit eddig olvastam, egy kivételével mind a Földön, földi körülmények között játszódtak. Az SF-ről sokaknak űrhajózás-fénysebesség-robotok-idegenek jutnak eszébe, pedig nem arról szól. SZVSZ.
Előzmény: Mr_Fusion (46)
Mr_Fusion Creative Commons License 2007.05.02 0 0 46

Azzal vitatkoznék, hogy az SF-nek az emberi jellemek ábrázolása lenne a minden egyéb fölötti lényege ; erre más műfajok sokkal inkább hivatottak, nem ez teszi az SF-et SF-é, sőt.

 

Az viszont igaz, hogy Bradbury legtöbb művében az ember áll a középpontban, illetve a történetek által közvetített nagyon erős, és erősen átélhető hangulatok. Az SF környezet nála sok esetben csak egy futtában felskiccelt vázlat, ami akár tetszőlegesen lecserélhető lenne bármilyen más műfaji elemekből felépített háttérre, a történet attól még ugyanolyan hatásos maradna, mert nem a díszletről, hanem a benne játszó szereplőkről szól.

Előzmény: Sickboy (45)
Sickboy Creative Commons License 2007.05.02 0 0 45
Ez egy kiváló könyv, bevallom eddig nem tudtam túl sokat a szerzőről, de már most (a könyv felénél járok) az egyik legjobbnak tartom a műfajban! Végre egy SF író, aki a lényegre (az emberi jellem) koncentrál és a technikai-tudományos megközelítést csak másodvonalban hozza!
Előzmény: DuDoR (44)
DuDoR Creative Commons License 2007.04.22 0 0 44
Az Agave kiadó bejelentése:

"Hosszas tárgyalások után sikerült szerződést kötnünk Ray Bradbury könyveire. Az ő életművét is hasonlóképpen igyekezzük kezelni, mint Dickét, azaz önálló köteteket adunk ki tőle, amennyire lehetséges megjelenésük sorrendjében. Elsőként a Machineries of Joy lát napvilágot tavasszal, de idővel megjelenik a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 is. Évente legalább egy kötet várható tőle."



Ujdonság Ray Bradbury: Az öröm masinériái

Eredeti cím: Machineries of Joy
Terjedelem: 245 oldal
Kiadó: AGAVE
ISBN: 9789637118661
Megjelenés: 2007. április 25.
Ár: 2580 forint
kukonya Creative Commons License 2007.03.31 0 0 43
talan almodni, Kulka Janos:
http://www.ujgalaxis.hu/hangtar2/mp3/txxt/talanalmodni.htm
Dohi Creative Commons License 2006.07.10 0 0 42
[b]ray bradbury kepregenyek:[/b] http://halozsak.tlof.hu/down-bradbury.htm
Dave Bowman Creative Commons License 2006.04.11 0 0 41

látta valaki a Sound of Thundert?

 

tegnap öt percet néztem dvd-n, de nagyon rossz. sajnos. ma megnézem az egészet.

 

jó öreg bradbury remélem, nem nézi meg.

cirrocumulus Creative Commons License 2006.01.26 0 0 40

...ha valaki hízik, annak nem új bőrfelületei lesznek, hanem a meglévők megnyúlnak.

 

Igen, de pl. a rátetovált kép üres részei is megnőnek ezáltal :o)

Előzmény: ROBIN (38)
SLAVE_ Creative Commons License 2006.01.26 0 0 39
Sztem, Bradbury soha nem a technikai részletekkel, hanem magával az emberrel foglalkozott és ez volt benne a szép! A rakéta az rakéta volt, nem volt részletesen leírva a meghajtás, egyebek, viszont az emberről (lélektanáról) nagyon sokat tudott!
Előzmény: ROBIN (38)
ROBIN Creative Commons License 2006.01.26 0 0 38
ja, igen köszi.
kicsit sántít nekem egyébként ez a novella, hiszen, ha valaki hízik, annak nem új bőrfelületei lesznek, hanem ameglévők megnyúlnak. bradbury ezt nem tudta, vagy csak nem foglalkozott vele?:)
cirrocumulus Creative Commons License 2006.01.25 0 0 37

Lefelejtettem: az előző idézethez a forrás.

Előzmény: cirrocumulus (36)
cirrocumulus Creative Commons License 2006.01.25 0 0 36

A tetovált asszony

A tetováló nagydarab, kövér nõt vesz feleségül, akinek hatalmas testfelületét jó sokáig tartana teletetoválni. Nyolc év múltán elfogy a felület, és az asszony felkeres egy orvost, hogy segítsen rajta. A nõ még hízni akar, így teremtve új testfelületet, de az orvos az eddigi tetoválások eltüntetését javasolja. A nõ hálából megmutatja tetoválásait az orvosnak, aki legnagyobb meglepetésre egy fia foltot nem talál az asszony bõrén.
Marsbéli krónikák c. kötetben

Előzmény: ROBIN (35)
ROBIN Creative Commons License 2006.01.25 0 0 35
mi is annaka novellának a címe, ami a tetovált kövér nőről szól?
remete bácsi Creative Commons License 2005.11.27 0 0 34
ugyan jobb lenne magyarul, csak amit leforditottak tole, azokat mar szinte mind begyujtottem. koszi a tippet!
Előzmény: Dohi (33)
Dohi Creative Commons License 2005.11.27 0 0 33
ha angolul akarsz olvasni, sokkal jobban jarsz a bookstationnel (www.bookstation.hu), esetleg a pendragonnal.
Előzmény: remete bácsi (32)
remete bácsi Creative Commons License 2005.11.27 0 0 32

tudtok vmit arról, hogy áll a f451 remake-je? nézelődtem a neten, de az utolsó darabont-interjú egy évvel ezelőti. azóta hatalmas csend a film körül.

 

más: a libri oldalán lehet rendelni bradburytől angol nyelvű könyveket, némelyiket egész borsos áron. ezek közül olvastatok már valamit? from the dust returned, one more from the road, the hallowen tree... van egy best of is - ebben talán novellák lehetnek?

cirrocumulus Creative Commons License 2005.11.21 0 0 31

A Marsbéli krónikák c. lemezével külföldön is népszerű, idén 25 éves együttes végre itthon ad koncertet:

 

SOLARIS KONCERT

Magyarországon

 

2006. április 23. - 21 óra

Budapest

Művészetek Palotája

 

A többi hír, jegyvásárlás a megújult Solaris-honlapon!!!

 

www.solarisstudio.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!