Tudod te egyátalában hogy kell THM-et számolni? Csak mert ha megnézed, akkor rájössz, hogy a jelenleg hatályos számítási módok értelmes végeredményt csak akkor adnak, ha a futamidő minimum 1 év. 1 év alatti hiteleket ez a függvény nem tud kezelni - illetve kezeli, csak ilyen magas értékek jönnek ki rá. Ettől még én sem vennék fel tőlük, de a tisztánlátáshoz ez is hozzátartozik.
En ugy tudom, hogy minden BANKnak van egy olyan embere aki a BAR listaval foglalkozik. Neki viszont van egy kodja amivel a mar emlitett BISZ RT adatbazisaba oly szintig betekinthet, hogy az ember neve, anyja neve szerinti keresest vegezhet.
Ha talal valamit, az illeto benne van a Bankozi Adosnyilvantartasi Rendszerbe.
Remelem, hogy segitettem.
Udv: B510
eszem ágában sincs kötözködni, de az Ön által ajánlott pénzintézet komolyságát jól jelzi, hogy mindjárt egy ingyenes postafiókon lehet Önöket elérni. Mindenesetre én biztosan nem vennék fel semmilyen Kft-től és hasonló intézménytől hitelt.
(Egyébként van ennek a kb. uzsora műfajnak kicsiben is intézményesítétt változata, úgy hívják őket, hogy Provident Financial...)
Ha BAR listás vagy, ott is maradsz öt éven keresztül.
Ha behajtó cégnek fizetted a törlesztést, feltételezhető, hogy volt elmaradásod, amit a bank átadott egy behajtó cégnek - de onnan kezdve már "nem vagy hitelképes" ha visszafizetted, ha nem.
(csak zárójelben jegyzem meg, ezek az áruhitelek a világ legnagyobb átverései.. qrva magas a kamat)
A folyószámlahitelt pedig azért kaptad, mert tudja a számlavezető bankod hogy úgyis igénybe veszed, és a kamatokat tekintve az neki üzlet.
vasarolni szeretunk volna 100K HUF feletti ertekben,hitelre.beviszem a papirokat amikoris a srac kozli velem h BAR listas vagyok...tudom h van hitelem,fizetem is egy behajto cegnek,rendesen.
kerdes I : a hitel januarban lejart.miert kaptam en akkor marciusban folyszlahitelt egy masik,akkor mar szlavezeto bankomnal?
kerdes II : a hitel januarban lejart.miert vasarolhattam x-nel aruhitellel szeptemberben?
Amugy az a bank ahol felvettem a hitelt azt se tudta megmondani,hogy meg kell-e szuntetnem a szamlam,vagy a behajtonak atadott szlak automatikusan megszunnek?
jovo heten megyek nagyfaluba,de nem tudom kihez menjek.A hitelezo bankhoz,vagy a jelenlegi szlavezetomhoz?
Bemegyek az OTP-be hitelért (mi másért is mennék:( - erre az ügyintéző hölgy közli velem, hogy az ő adatnyilvántartásukban az szerepel, hogy ÖRÖKRE ki vagyok tiltva mindenhonnan és nem kaphatok hitelt.
Az előzményekhez hozzá tartozik, hogy még nyár elején jött egy levél, hogy szíveskedjek befáradni a "B" hitelem miatt.
Nem szíveskedtem - mert nyaralni mentem-, de előtte felhívtam az ügyintézőt mi ügyben keres.
Nagy nehezen - mert telefonon nem adhat infot - szóval nagy nehezen közölte velem, hogy 2001!!!!-ben lejárt egy áruvásárlási hitelem, és ott bizony van még 6000 egynéhány Ft tartozás, méghozzá egy olyan fiók jelzése szerint ahol az életemben nem jártam.
(Ehhez azt kell tudni, hogy soha életemben nem vettem semmit áruhitelre).
Na mindegy, telt az idő, és elmentem abba a fiókba (ahol soha nem jártam), és az ottani ügyintéző is megerősített abban, hogy bizony-bizony itt tartozás esete forog fenn.
Mondom neki, hogy minden sz@rért leveleket küldözgetnek, 2001 óta ugyan miért nem tűnt ez fel senkinek??? Hát ezt ő nem tudta.
Azzal együtt rendes volt a csajszi, telefonált, ügyintézett, +kérdezte, hogy befizetem-e azt a 6000 Ft-ot? Persze befizettem, és ekkor megígérte, hogy kb. 1 hét múlva törölve leszek az örökre letiltottak listájából.
Kérdeztem tőle, hogy ez- e a BAR lista, erre ő azt mondta, hogy nem.
Még a tel.számát is megadta, hogy nála érdeklődjek, hogy tutira töröltek- e a rosszak közül.
OTP-s csajszinál ilyen segítőkész emberrel még nem találkoztam.
Aztán utána akartunk járni közösen, hogy mi ez a tartozás, de a másik OTP azt mondta, hogy ez már archíválva van, nem tudja +nézni, aztán kitaláltuk, hogy biztos kezese voltam valakinek, vagy ilyesmi.
A BAR lista mibenlétét már leírták itt. Röviden annyit fűznék hozzá, hogy két fajta BAR-lekérdezés van (lakossági ügyfelek esetén).
Az első eset az, amit a bank végez ha hitelkérelemmel fordulsz hozzájuk. Az adatbázisban rákeresnek a személyes adataidra (név, szül hely idő, anyja neve). A rendszer kidobja ha szerepelsz a listában, de csak ennyit. A bank nem látja, hogy ki tett bele, kinek tartozol/tál, mikor mennyivel stb, csak annyit, hogy benne vagy.
Ezt a lekérdezést bankja válogatja, hogy hitelkérelem nélkül előzetesen megcsinálják-e neked. Ahol megcsinálják ezért nem szokás pénzt kérni ( a bank fizet érte, nem tudom pontosan mennyit de valahol 20-100FT között). Amelyik bank nem nézi meg kérésre ezt, az többnyire jogi aggályok miatt nem teszi meg. (ez bizalmas adat rólad, és hitelkérelem nélkül semmilyen dokumentum nincs a bank birtokában, amellyel bizonyíthatná, hogy köze volt ahhoz, hogy te BAR-os vagy-e vagy sem). Ha emiatt elutasítanak egy hitelt, azt a jobb bankok tudatják az ügyféllel, hogyha tévedés miatt került be valaki akkor intézkedhessen.
A másik lekérdezést valójában nem a bank végzi, hanem csak közvetítő az ügyletben. A formanyomtatványt amit kitöltetnek elküldik a BAR-t kezelő társasághoz, akik lezárt borítékban az ügyfél részére válaszolnak 2-4 héten belül (azaz a bank ezt nem bontatlanul kell, hogy odaadja az érdeklődőnek). Ez részletes információkat tartalmaz arról, hogy melyik pénzügyi szervezet, mikor, mennyi lógásért tett be, és meddig fogsz szerepelni benne. Ennek az intézéséért kérnek a bankok az említett 3500-7000 HUF-t. 2004-től elviekben évente az első lekérdezés ingyenes, szóval a díj felszámítására hozott érv, hogy ez nem a bank díja a legtöbb esetben üres duma.
Egy kissé "behalt" a topic, de egy új kérdés is felvetődik.
Tele van az internet és majdnem minden újság azokkal a hirdetésekkel, amelyek hitelt adnak "BAR listás" ügyfeleknek is.
Általában 06-70-el kezdődik a telefonjuk.
A tegnapi (aug.9.-i Kék fényben) pont erről volt szó, hogyan használják ki az ügyfelek jóhiszeműségét (pl. azokét akik kezességet vállaltak, és ettől lettek listások).
Miért nem felügyeli ezeket a "segítőkész" embereket senki?
Ez tényleg fura, nem is hallottam még ilyet...
Nem vagy te jóban az ottani ügyintézővel? Mert a lekérdezésekért a bank fizet a Bisz Rt-nek, és nem arról híresek, hogy pusztán jóindulatból nem az ügyféllel térítik meg a költségeket...
Nekem az OTP ingyen es bermentve leellenorizte - magam is meglepodtem, hogy semmit nem kertek erte. Azt mondtak, akkor kerik a fizetest, ha valaki bizonyosan rajta van, es szeretne megtudni a reszleteket (boritekban kikuldik), puszta ellenorzesert nem kernek.
Mondjuk azert tegyuk hozza, naluk fogom a lakashitelt felvenni, de akkor is meglepo gesztus egy penzintezettol...
Pár szóban szeretnék segítséget nyújtani a laikusoknak:
A Bisz Rt. által üzemeltetett BAR listára azok kerülhetnek fel, akik 90 napot meghaladóan, az aktuális minimálbérnél nagyobb összeggel tartoznak bármely pénzintézetnek. (Kezesként is fel lehet kerülni, hogy nem is tud róla az ember!)
A listára való felkerülést, illetve az idő előtt való lekerülést a pénzintézet végzi, nem a Bisz Rt!
Ha valakit jogosan raktak fel, akkor a tartozás kiegyenlítése UTÁN 5 év múlva kerül le automatikusan.
Ha valaki nem jogosan került fel a listára, akkor azt az a pénzintézet tudja (és KELL!) levenni, amely felrakta szegényt. Ez elég ritka eset, de technikai okok miatt volt már rá példa.
Ha az ember meg akarja tudni, hogy szerepel-e a BAR-ban; illetve már tud róla, de nem tudja az okát, akkor kell a számlavezető bankjában kitöltenie személyesen egy BAR TUDAKOZVÁNYT (jelenleg 3500 Ft), amit a bank továbbít a Bisz Rt-nek. Zárt borítékban megkapja az ügyfél, hogy melyik pénzintézet rakta fel, miért, mikor, mennyi tartozásért.
Mielőtt az ember belekezd egy lakáshitelbe, érdemes kideríteni, hogy szerepel-e, mert ezen elcsúszhat az egész!
Szép napot mindenkinek!
Hitelt szeretnék felvenni a CIB új, devizaalapú hitelét. Mielőtt belefognék szeretném megtudni rajta vagyok-e a BAR listán (ez egy olyan lista, ahol a nemfizető, és rossz adósok vannak), rákerülni véletlenszerűen is lehet (nem vicc!),és rajta is marad az ember 5 évig.
Láttam a TV-ben, hogy a bankok kötelesek megmondani rajta vagyok-e a listán, avagy nem.
Bementem a K&H bankba (ez volt a legközelebb), és nem 1 forintért, hanem 5000.- ért megmondják.
Tudtok valamiféle törvényt, miszerint ezt ingyen kellene szolgáltatniuk? Előre is kösz mindenkinek.