Keresés

Részletes keresés

Turulmadár Creative Commons License 2004.02.27 0 0 39
Ezzel a jelöléssel az Elnök úr olyat tett, amit, tisztségére való tekintettel nem minősítek. Elég durva lenne...

S Wisinger jelöléséwel Medgyessy milyet tett? :)) Wisinger 2002 márciusában, a köteles tüntetésen rázta a rácsot a Fidesz-székház előtt megweszekedett függetlenségében. :]

Probatbicol Creative Commons License 2004.02.27 0 0 38
A törvény erről nem mond semmit, tehát nem is zárja ki. Úgy szól, hogy a közt.eln és a min.eln közösen jelölnek. Ettől még akér mind a kettő, vagy együtt is beszélgethetnek pártokkal.

Egyszerűbben: nem a pártok egyeztetnek, hanem a közt.eln. Miért ne tehetné? Feltéve persze, ha nem mozgatják, hanem magától teszi. Ha azért csinálja, mert felelősséget érez az ORTT későbbi jó működéséért, akkor oké. Ha aktuálpolitika, akkor nem.

Előzmény: figyelő (36)
dekóder Creative Commons License 2004.02.27 0 0 37
A jelölésben tényleg nem, de a szavazás az ő dolguk.
Előzmény: figyelő (36)
figyelő Creative Commons License 2004.02.27 0 0 36
Csakhogy - a törvény szerint - ez ügyben a pártoknak nem osztanak lapot...
Előzmény: Probatbicol (33)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.27 0 0 35
Hajdu István lett az ORTT elnöke

Magyarország.hu
2003. március 10., hétfő

Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió Rt. korábbi elnökét választotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökévé az Országgyűlés hétfőn, helyreállítva ezzel a médiahatóság működőképességét. A tisztség Körmendy-Ékes Judit tavaly decemberi lemondásával üresedett meg.

Hajdu István az ORTT új elnöke

Az Országgyűlés 324 igen, 19 nem szavazattal és négy tartózkodással választotta meg Hajdu Istvánt, aki 2004-ig, a testület mandátumának lejártáig tölti be az ORTT-elnöki posztot. Az MSZP és az MDF egységesen igennel, az SZDSZ nemmel szavazott. A Fidesz-frakció 129 tagja támogatta Hajdu István megválasztását, míg négyen - Arnóth Sándor, Kékkői Zoltán, Pósán László és Szentgyörgyvölgyi Péter - tartózkodtak.

A jogszabály szerint a médiahatóság vezetőjét és tagjait az Országgyűlés - a képviselők több mint felének szavazatával - négy évre választja; a tagokat a parlamenti frakciók jelölik, míg az elnök személyére az államfő és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot; a médiahatóságba választott személyek nem visszahívhatóak.

- Az Országos Rádió és Televízió Testület védi és előmozdítja a szólásszabadságot a műsorszolgáltatók piacra lépésének elősegítésével, a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók függetlenségének védelmével; figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek - rendelkezik az ORTT-ről a médiatörvény.

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT korábbi elnöke - aki 2000. március 1-jétől töltötte be ezt a tisztséget - tavaly december 5-én nyújtotta be lemondását az Országgyűlés elnökének, és december 31-i hatállyal távozott posztjáról. Lemondásával a médiahatóság működésképtelenné vált, mivel létszáma a médiatörvényben megkövetelt ötfős minimum alá csökkent. Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter kormányfő február 21-én jutott egyezségre abban, hogy Hajdu Istvánt jelöljék.

Az Országos Rádió és Televízió Testület tagjai, illetve az őket delegáló parlamenti pártok: Erdős Zsuzsanna (Fidesz), Ladvánszky György (MSZP), Tímár János (SZDSZ), Wéber János (MDF).
-----

Aha...
Az SZDSZ nevü szélsőséges törpepárt ezek szerint egyedüliként már tavaly sem támogatta Hajdut....
És most újra "nyomást gyakorolnak"....

Nahát.

Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.27 0 0 34
Viszont sehol sem olvastam annak indoklását, hogy a ballibék most miért akarják elzavarni Hajdu Istvánt - akit ők maguk vertek át nemrég.....

Nahát:)

Probatbicol Creative Commons License 2004.02.27 0 0 33
Mádl ORTT-jelöltet keres a pártokkal
NSZ • 2004. február 27. • Szerző: H. Z.

„Mádl Ferenc köztársasági elnök olyan személyt szeretne előterjeszteni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki posztjára, aki a lehető legnagyobb konszenzust élvezi, ezért ül le a pártokkal” – mondta Schillinger Erzsébet, az elnöki hivatal sajtófőnöke az MTI-nek. Ezzel reagált Ballai Éva médiatanácsadónak lapunkban megjelent nyilatkozatára, amely szerint a médiatörvény nem ad lehetőséget arra, hogy pártok egyeztessenek az ORTT elnökének megválasztásáról. A hatóság élére a köztársasági elnöknek és a kormányfőnek kell közös jelöltet javasolnia. Az eddigi egyeztetéseik sikertelenek voltak. A hatóság elnökének mandátuma vasárnap jár le. A sajtófőnök megerősítette, hogy a négypárti tanácskozásra a jövő héten sor kerül. A találkozót a pártok képviselőivel Mádl Ferenc kedden kezdeményezte, a miniszterelnök nevében is, miután újabb megbeszélést folytatott Medgyessy Péterrel az ORTT leendő elnökének jelöléséről. A sürgető határidő miatt Mandur László, az Országgyűlés alelnöke levélben ismét felkérte a két közjogi méltóságot, hogy tegyék meg javaslatukat.
------------------------------

A pártokkal való egyeztetés azt fogja hozni, hogy a két jobboldali párt megerősíti az államfő jelöltjeit, és lehet tovább marakodni.

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.25 0 0 32
Megint jól megadtad nekik!
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.25 0 0 30
"Az MTI kedden kormányhoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült: az ORTT elnöki posztjára szóba került Kósa Somogyi György, az MTV stratégiai igazgatója, Kiss Péter kancelláriaminiszter volt tanácsadója és Sárközi Tamás jogászprofesszor, egyetemi tanár neve is. "

Azt elhiszem hogy ilyenekre csak nevük elhallgatásával mernek gondolni...:)))))
Sárközy - aki Várszegi számára lebonyolitotta a Fradi -üzletet - legalább olyan jó mint Wisinger...:)))

Most már tényleg jöhet még
Juszt " Orvvadász" László, Bolgár " Vágy" György - de még akár Szemjon Mogiljevics vagy Leonyid Stecura is....

Van egy érzésem: Mádlnak a minimum a mostani elnök.
Végül is azt is a ballib verte keresztül, az más kérdés hogy mára számukra már nem elég "elkötelezetten harcos".
De űgy tünik , végül kénytelenek lesznek vele is beérni.

Nahát.

U.I. Ha már Sárközy szóba került, a két alkotmánybiró poziciónál amit mostanában kell betölteni, felvetették Halmai Gábor "alkotmányjiogász" nevét is...:)

Előzmény: Probatbicol (29)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.25 0 0 29
A közös jelölés szerintem nem azt jelenti, hogy a két fél az újságokban üzen meg neveket a másiknak.

Megint leszerepeltek. A törvény olyan kötelezettséget rótt volna rájuk, hogy üljenek le, mind a két fél vegyen elő 10-10 nevet, és addig nyüstöljék, amíg le nem szűkítik egy személyre. Tipikus magyar slamperáj.

Na most itt az új hír, új nevekkel, tehát a téboly fokozódik. Noha legalább felbukkant egy minőségi név, akire nem is gondoltam: Sárközy Tamás. Okos ember, kiváló jogász, a médiatörvény egyik megalkotója, nagyon tudja, hogy miről van szó, nem nevezhető véres balosnak sem.

MTI:
Négypárti tanácskozást kezdeményez a jövő hét elejére a köztársasági elnök a miniszterelnök nevében is az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) leendő elnökének jelöléséről, miután az újabb egyeztetésen sem született megállapodás kettejük között - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke közleményben az MTI-t.

Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán újabb megbeszélést folytatott az ORTT leendő elnökének jelöléséről - tudatta Schillinger Erzsébet.

"Mivel az egyeztetésen nem született megállapodás, a köztársasági elnök a jövő hét elejére - a miniszterelnök nevében is - négypárti tanácskozást kezdeményez annak érdekében, hogy az ORTT elnökét a lehető legszélesebb konszenzussal válasszák meg" - áll a közleményben.

Az MTI kedden kormányhoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült: az ORTT elnöki posztjára szóba került Kósa Somogyi György, az MTV stratégiai igazgatója, Kiss Péter kancelláriaminiszter volt tanácsadója és Sárközi Tamás jogászprofesszor, egyetemi tanár neve is.

A médiahatóság elnökének és négy tagjának mandátuma február 29-én lejár. Az elnök személyére az államfő és a kormányfő közösen tesz javaslatot.

Az ORTT jelenlegi elnöke szerint nem okoz különösebb gondot, ha a régi testület mandátumának megszűntével nem alakul meg azonnal az új grémium.

"Néhány nap joghézag nem jelent különösebb problémát" - mondta Hajdu István kedden az MTI-nek, hozzátéve ugyanakkor, hogy ilyen helyzetre még nem volt példa.

Közlése szerint az ORTT szerdán áttekinti a működés folyamatosságát biztosító feltételeket, így például az utalványozási jogok kérdését.

A médiatörvény szerint minden frakció egy-egy tagot jelölhet az ORTT-be, amelynek működőképességéhez minimum öt tag kell. (Ha a legalább öt tag meglenne, akkor sem működhetne vezető híján a testület, amelynek ügyrendje szerint az elnök hívja össze az üléseket és határozza meg azok napirendjét.)

A törvényben megkívánt szint alá utoljára 2002 végén, Körmendy-Ékes Judit elnök lemondása után került az ORTT létszáma. Noha a parlament tavaly március 10-én Hajdu Istvánt választotta a testület élére, az ORTT-nek csak júliusra sikerült ledolgoznia a működésképtelensége idején felhalmozódott ügyhátralékot.

Medgyessy Péter az államfőnek február 12-én küldött levelében Wisinger Istvánt, Kavas Istvánt és Wéberné Szíj Katalin médiajogászt javasolta a médiahatóság élére.

Mádl Ferenc köztársasági elnök sajtóirodája egy nappal később azt közölte az MTI-vel, hogy az államfő Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének, és erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt.

A köztársasági elnök és a kormányfő a múlt hét szerdán tartott megbeszélését az ORTT elnökének személyéről. A találkozó után Medgyessy Péter úgy nyilatkozott, hogy ezen a héten újabb egyeztetést tartanak a köztársasági elnökkel.

Az államfő sajtóirodája hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Mádl Ferenc a médiahatóság hivatalban lévő vezetője mellett Alexa Károlyt, Sára Sándort és Szakály Sándort egyaránt alkalmasnak tartja az ORTT elnökének, és erről a nap folyamán levélben tájékoztatta a miniszterelnököt.

"Társadalompolitikai és médiapolitikai ügyekben valamennyien széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek. Valamennyien éveken át töltöttek be vezetői-irányítói tisztséget nemzeti közszolgálati intézmények élén. Ehhez szükség volt arra a konszenzusteremtő képességre, amit elismerten bizonyítottak" - írta Mádl Ferenc.

Alexa Károly irodalomtörténész 1993 és 1996 között a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója volt.

Kavas István 1998 októberétől egy éven át az RTL Klub vezérigazgatójaként dolgozott; jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai tanácsadója.

Sára Sándor operatőr, rendező 1993-tól 2000 nyaráig a Duna Televízió elnöke volt.

Szakály Sándor történész jelenleg a Duna Televízió műsorokért felelős alelnöke.

Wéberné Szíj Katalin médiajogász.

Wisinger István újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke.

Előzmény: dekóder (28)
dekóder Creative Commons License 2004.02.24 0 0 28
"Viszont épp Medgyessy dolga jelölteket javasolni..."

Közös jelölés van.

Előzmény: figyelő (27)
figyelő Creative Commons License 2004.02.24 0 0 27
Viszont épp Medgyessy dolga jelölteket javasolni...
Jobban tette volna, ha először bizalmasan egyeztet.

Sáráról: nagyon nagy művésznek tartom; ez persze nem teszi alkalmassá politikai jellegű szerepre - de az az érzésem, hogy bár sok szörnyű barátja van, ő maga tisztességes ember.
Egyébként: francba az egész ORTT-vel!!
(Medgyessynek igaza van, amikor Hajdút nem akarja; jelölései viszont nevetségesek.)

Előzmény: dekóder (24)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 26
Csak nyugi. Még kirukkolhat Fridivel is :))
Előzmény: dekóder (24)
Gerenda Creative Commons License 2004.02.24 0 0 25
Legyen Anettka ORTT elnök, TV elnök, köztársasági elnök, PSZÁF elnök, MNB elnök, miniszterelnök, és űrhajós is. Szerintem 1 fizetésért elvállalná, és az összes ilyen problémán végre átléphetnénk.
G
dekóder Creative Commons License 2004.02.24 0 0 24
Ha jól emlékszem, akkor a második lépést is Medgyessy tette meg azzal, hogy megnevezett három jelöltet; közülük az egyik a tanácsadója, a másik egy kereskedelmi tévé volt jogásza, a harmadik a Wisinger (amiből szvsz az következik, hogy a negyedik, talonban tartott jelöltje Tornóczky kisasszony). :-)
Előzmény: figyelő (21)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 23
Jól ismerem. Ez az ember egy rejtett hungarista. Nem annyira a szó politikai értelmében, hanem értékrendjében. Nagyon veszélyes lenne ekkora hatalmat adni alá.

Aztán meg elég zavaros az a személyi kör, aki őt körbevette, élén Balogh Judittal, aki - A Duna TV méreteihez mérve - rengeteg pénzt síbolt el.

De jó, elfogadom, hogy jelentős művész. De nem bürokrata, egyáltalán nem modern gondolkodású, szóval tudom, hogy ez így nem nagyon meggyőző, de valahogy én nem ilyen személye gondolnék.

Jankovich vagy Horvát is nyilván kikezdhető politikailag, de egyik sem túlzottan. Viszont nagyon értik a médiavilágot.

FONTOS DÖNTÉS KÉSZÜL, mert akit most megválasztanak, az fogja levezényelni a kereskedelmi televíziók új koncessziós pályáztatását, és talán szükségtelen itt most elemezni ennek jelentőségét mindenféle szempontból. Ha a jobboldal most beerőltet egy olyan személyt, aki a baloldalon nagyon necces, abból súlyos konfliktusok származhatnak majd.

Előzmény: dekóder (20)
figyelő Creative Commons License 2004.02.24 0 0 22
Horvát rendben, de Jankovichnál Sára jobb...
Előzmény: Probatbicol (19)
figyelő Creative Commons License 2004.02.24 0 0 21
Van egyeztetési kötelezettség, de a köztársasági elnök nyugodtan megvárhatja, míg megismeri a jelölteket - nem feladata strapálni magát...
Hajdú egyébként coki.
Előzmény: dekóder (18)
dekóder Creative Commons License 2004.02.24 0 0 20
"Sára alkalmatlan erre, még a gondolat is komolytalan."

Ennyit az eddigiekből is értettem. De miért? :-)

Előzmény: Probatbicol (19)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 19
Sára alkalmatlan erre, még a gondolat is komolytalan.

Amúgy pedig, védtem én Kavast? Védtem én egyetlen MP-jelöltet? A félőrült Wisingert, vagy a tökhülye Szíj Juditot?

Fussanak egy új kört és vegenek elő normális neveket.

Nálam a favoritok, akik értenek hozzá, nincsenek szénné égetve és elég fiatalok még:

1. Jankovich Marcell
2. Horvát János

Előzmény: dekóder (16)
dekóder Creative Commons License 2004.02.24 0 0 18
"Szerintem Mádl jelöltek keresésével, különösen nyilvánosság előtti keresésével rendesen túllépi hatáskörét."

Amennyiben...?
Amúgy Medgyessy és a szocik jelentették be először a nyilvánosság előtt, hogy coki Hajdu.

Előzmény: figyelő (17)
figyelő Creative Commons License 2004.02.24 0 0 17
Szerintem Mádl jelöltek keresésével, különösen nyilvánosság előtti keresésével rendesen túllépi hatáskörét. Ugyanakkor: Alexát és Szakályt elfogadhatatlannak tartom, Sára Sándort viszont elfogadnám!
Előzmény: dekóder (16)
dekóder Creative Commons License 2004.02.24 0 0 16
Elárulod végre, hogy Sárával mi a problémád? :-)
Mondjuk Kavashoz, a miniszterelnök tanácsadójához képest...
Előzmény: Probatbicol (13)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.02.24 0 0 15
Szalai Annamáriát!!!
;-)
MGperY Creative Commons License 2004.02.24 0 0 14
na jó, de ez titok.
Előzmény: Rohadt Dög (9)
Probatbicol Creative Commons License 2004.02.24 0 0 13
Ez nem lehet így vitaalap. Jöjjön elő mind a két fél új, normális nevekkel. Ez így csak provokáció.
Előzmény: Profán Béni (11)
pengefal Creative Commons License 2004.02.24 0 0 12
Hát persze, hogy hátulról igazgatnák.
Orbán már alig várja, hogy az ORTT-nél is ő dirigáljon.
Előzmény: Rohadt Dög (9)
Profán Béni Creative Commons License 2004.02.24 0 0 11
Ha sokat b@gatjátok Sárát, a végén Alexa lesz az elnök, akinél nagyobb ... kevés van a magyar közéletben.
Előzmény: Rohadt Dög (9)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.24 0 0 10
"Az ORTT-ben naponta több tucat döntést kell meghozni, nagyon kemény napi egyeztetések folynak, stb. Sára erre tökéletesen alkalmatlan."

Ugyan kérem...:)))))
Ahogy a Duna tévét el tudta "döntögetni" - közmegelégedésre, úgy az ORTT-bel is elbírna....

Bár, ha jól megnézem, a mostani elnököt, bár "jobboldalisággal" nem lehet vádolni, szintén meghagyná Mádl...

Azzal meg mi a baj?:))))

Nahát:)

Előzmény: Rohadt Dög (9)
Rohadt Dög Creative Commons License 2004.02.24 0 0 9
Messze nem ugyanaz a kettő. Az ORTT-ben naponta több tucat döntést kell meghozni, nagyon kemény napi egyeztetések folynak, stb. Sára erre tökéletesen alkalmatlan. Jelölése azt jelentené, hogy valaki igazgatja a háttérből.
Előzmény: Törölt nick (8)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!