Sziasztok, van nekem egy ceruzagyűjteményem, és hozzá egy blog fotókkal, de képtelen vagyok normális képeket készíteni a ceruzákról. Főleg a csillogó felületű, kerek, csillogós betűs ceruzákkal gyűlik meg a bajom. Próbáltam deríteni mindenfelől, a végén már komplett dobozban fotóztam. Állványom, vakum egyéb felszerelésem van, de alapvetően természetfotózáshoz valók. Hogyan kellene világítani, hogy éles csillogásmentes képet kapjak? Esetleg valami leírás valahol?
"Manapság egyre több olyan reklámmal találkozok, melyben az eladók úgy hirdetik az egyes vakuszetteket (pl. 3 db 500 Ws-es vakut), hogy azok összteljesítménye 1500 Ws. Egyes bankok pedig szívesen lekötik pénzünket 12%-os kamatozással - 3 hónapra! Kérem tisztelettel: ez a Jáksó (kész átverés show). Azt várnánk, hogy a pénzünk egy év alatt 12 %-kal fog kamatozni, holott alig 4%-kot kapunk (a kamatozás mértékét ugyanis éves, és nem háromhavi szinten kell (!) megadni...) Ez a helyzet a stúdióvakuknál is: az 1500 Ws csak annyiban igaz, hogy tudjuk, milyen magas lesz a villanyszámlánk. Fényeröböl (kulcsszám) nem lesz több, ugyanis az egyik vaku a modell egy oldalát, a másik a másik oldalát világítja meg, a harmadik meg deríti az árnyékokat... Tehát: nem lehet azokat összeadni (nem lesz 3 db 70-es kulcsszámú vakuból 1 db 210-es), jobb esetben a példaként említett 3 db vaku használatával fényeröben 80-as kulcsszám*-összteljesítményt*** sikerül elérni. Tehát jusson eszükbe Juszt László müsora is: Ne hagyják magukat átverni, megkárosítani!"
Majd továbbolvastam.... és majdnem sírtam.
Valaki nem magyarázná el ennek a seggfejnek, mi az a GN?
"Értékelési szempont: a stúdióvakuk teljesítményét wattsekundumban (Ws), ill. Joule-ban (J) adják meg. Mivel ez csak az energiafelhasználásról - s nem az energia hasznosításának mértékéröl - tájékoztat, a fontos adat a Kulcsszám (Guide Nr.). Különbözö típusú, azonos v. hasonló Ws teljesítményü készüléknél az a jobb, melynek a kulcsszáma nagyobb."
Azért durva lenne, ha a kulcsszámbeli eltérés csak a hatásfoknak lenne köszönhető. A második oldalon egymás alatt nem sokkal van két vaku, mindkettő 300 Ws, de az egyik GN45 a másik GN64. (pont dupla teljesítményt jelent azonos sugárzási szögnél)
A Mikrosat Classic néven árult vakuk (gyártó: Fomex Korea) fö jellemzöje ugyancsak a kis teljesítmény, ami a többi vakukra is érvényes, beleértve a Mikrosat Hobbi-t is. Viszont az eladótól már megszokhattuk, hogy nem erössége a vevök korrekt tájékoztatása, melyet az is bizonyít, hogy a jobb eladás miatt a 45/100 ISO-s kulcsszámot (ami egy átlagon aluli adat) önkényesen 72/100 ISO-ra módosította a Classic 4 fantomnéven árult készüléknél. Így kreál egy gyenge amatör vakuból profi készüléket. Bemutatták „legújabb fejlesztésüket“, a Fomex Cricket vakut (borsos áron). Még elfelejtették „átfeliratozni“ Mikrosatra. Érdemes meglátogatni a tényleges gyártó honlapját: http://www.fomex.com
Nem tudom hogyan válik majd be, futoz-al értekeztem a dologról telefonon. Most rákaptam a stockozásra, ahhoz kell. Nem akarok komolyabb összeget belefeccölni, egyenlőre kipróbálom magam aztán majd kiderül. Ha azt látom, hogy van értelme stocka tárgyakat fotózni mert ki tudok találni olyan képi megfogalmazásokat, amire van kereslet, akkor ez van tervbe véve:
A totál házi buhera arra jó, hogy kipróbáld magad. Utána úgy is ki fog derülni, hogy nem tudsz gyárit cuccot legyártani csak hasonló költséggel. A vaku több fényt ad azonos költségen a folyamatos fénnyel viszont jobban tudod tervezni a csillogásokat. Ízlés kérdése. Én most veszek két villanj vakut, de már előre látom, hogy zavarni fog, hogy nem lehet szabályozni a teljesítményét. Viszont a két szett kijön 24 ezerből.
Amekkorák elférnek rajta. :-) Ez egy 60x120-as asztal. Ne verd magad költségekbe. Egy adott méretű tárgyasztal (mint ez is) csak korlátot jelent. Egy video magnót már nem tudsz rajta lefotózni és csak szitkozódni fogsz. Jobban jársz ha háttérnek való anyagot veszel és azt helyezed el hajlítva.
El sem hiszitek, de én is kérnék egy kis segítséget, tárgyfotózáshoz. 400D gép (széria obi), tárgyasztal, alatta 5500k-s lámpák, 3 külső vaku, ernyők. Szeretnék profi képet készíteni, fehér háttérrel, teljes mélységű élességgel, stb.
Mit javasoltok? Egy gép-minimálbeállítást tudtok javasolni - iso, wb, fénymérési pont, rekesz, záridő? A vakukat kb. milyen távol tegyem a tárgytól?
Egy jogi jellegű kérdésre szeretnék választ kapni. Egyik ismerősöm megkért, hogy fotózzak le neki pár terméket egy szórólap elkészítéséhez. (Ilyen százforintosbolt jellegű a dolog.) A termékek között több olyan is van, amin márkanév, logó - némelyik jól ismert cég terméke - található. Az a kérdésem, hogy milyen jogi háttere van a dolognak. Szabad-e egyáltalán ilyen termékekről fényképet készíteni, és azt egy szórólapon megjeleníteni, vagy ehhez a termék gyártójának, a védjegy tulajdonosának engedélye szükséges? Átnéztem néhány idevonatkozó jogszabályt, ezért is merültek fel bennem kételyek a jogszerűséget illetően, de sajnos nem egészen világos a dolog. A válaszokat előre is köszönöm.
Segítségért fordulok a szaktársakhoz: nekem ékszerfotózáshoz lenne szükségem tárgyasztalkára, ill. olyan plexi lapra, amibe bele tudom állítani - csiptetni - a gyűrűt pl., hogy ne fekvő, hanem álló helyzetben lehessen fotózni. Kérdésem: HOL juthatnék ilyen kellékekhez?
Minden segítő szándékot szívesen fogadok, lehetőleg e-mail-ben a következő címre: sandor.szollat@t-online.hu
Keresek fotost targyfotozasra. Az elkeszult fenykepeknek egy prospektusban kell szerepelniuk. Kb. 10 db fenykepet kellene kesziteni nyomtatott aramkorokrol.
Wow, egy aprocska gondom van, ha en elkezdek letolteni egy 58M-as fajlt es megszakadna az 57.M-nal hat biztos lekaparnam a monitort... (nem tudnad attordelni kisebbre, "rar a -v1440 wps2" megoldana a dolgot).