Keresés

Részletes keresés

Ilusta Creative Commons License 2003.12.29 0 0 12
Sziasztok!
Tavaly én is agattam még fel pluszban azt a fajta faggyús cinegekaját. Ők akkor szépen kicsipegették belőle a szotyit.
Viszont idén nálunk "még a madár se járt", mint Benőbékánál.
Szerintem is, majd csak ha tényleg lesz hó, akkor fognak jobban rékényszerülni az etetésre. Nem baj, várok türelmesen, addig beszerzék még több gombócot és máshová is felaggatom...
Mi a véleményetek a szalonnáról? Kell az egyáltalán???
csin Creative Commons License 2003.12.29 0 0 11
Sziasztok!

Mi is vettünk gombócot, de a tuja termését inkább csipegetik mint azt.
Szerintem egyébként azért nem mennek a madarak, mert még nem volt igazán hó, így találnak másfelé is hamit.
Tavaly nálunk is 40-60 madár kajált naponta, most meg örülök a 15-20 ugra-bugrálgat a tuja ágain. Persze ez azt is jeleni, hogy kevésbé éhesek, és ennek egy kicsit örülök.

Előzmény: Snakeins (10)
Snakeins Creative Commons License 2003.12.29 0 0 10
Szia!
Nem tudom, miért nem jöttek még a madarak hozzátok.
Talán ha hidegebb lesz, vagy hó miatt nem találnak más táplálékot, rákényszerülnek ahhoz, hogy emberekhez közelebb kosztoljanak.

Nekem ezt a gömbőcöt ismerős ajánlotta, itt a közelben, náluk nagyon bejött.
Remélem, nálunk is elfogadják a madarak.

Előzmény: benőbéka (9)
benőbéka Creative Commons License 2003.12.29 0 0 9
Sziasztok :)

Idén újra kitettük a Kedvesem által eszkábált madáretetőt, de a tavalyi évtől eltérően, nem igazán akarnak jönni a madarak :( Az etető ugyanott van, semmit sem változtattunk, ugyanazt kapják enni (madárszotyi, köles, faggyúgolyó magokkal, szalonnabőrke, víz), borzasztó hideg van, mégis kevesen járnak erre. Tavaly csapatostól jöttek a széncinegék, kékcinegék, volt zöldikénk, tengelicünk, barátcinegénk, és ami nekem a legnagyobb meglepetés volt - meggyvágónk! Mindez a városban, egy tömbház 4. emeletén. Egész télen ott kosztoltak, megvolt a menetrend, ki mikor jön, hol eszik, úgyhogy nem értem. Főleg, mivel nov. elején az 1. fagyok idején is tettünk ki ennivalót, akkor már kezdtek szállingózni, bár többségükben verebek.
Lehet esetleg az az oka, hogy a lakótelep körül nov közepén szinte az összes öreg nyárfát kivágták? Maradt egy csomó platán, hárs, cserjés, tó mellett lakunk, a partja és a szigetek eszményi madárlakhely - ?

Ja, és azért Neked válaszoltam, mert mi is kiakasztottunk ilyen gombócot, de nem ették meg. Néha rákapaszkodtak, de talán egy csipetnyit, ha ettek belőle. Idén aztán nem lógattuk fel, hanem az etető padlójára tettük, úgy kötöztük ki - napok alatt széthordtak 2-t :) Tavaly egy egész tél nem volt elég egy gombóc elfogyasztásához! De lehet, hogy Nálad ügyesebb madarak laknak :)

Előzmény: Snakeins (8)
Snakeins Creative Commons License 2003.12.29 0 0 8
Nehogy elsűllyedjen ez a topik!
Nagyon fontosnak tartom, hogy gondoskodjunk a környezetünkben élő madarakról, bármilyen fajtáról is legyen szó.
Sajnos rengetegen elppusztulnak a télen. :-(

Feltettem egy magas fa kinyúló madáretetőt, olyasmi típus lehet, amiről Ilusta írt, csak nincs rajta nád.
Mindössze 1250 Ft volt a helyi vegyesboltban, így jobban jöttem ki, mintha bemegyek a városba barkácsanyagot venni. Sajnos a ház körül nincs megfelelő lim-lom madáretetőt venni, ez pedig esztétikusabb, mint a műanyag palack.

Vettem még Vogelkugle (?) -nek nevezett madáreledelt is, egy dobozban 6 kb 8cm átmérőjű, zöld necchálóba csomagolt gombóc van, amelyek teli vannak magokkal.
Nagyon praktikus, a hálót fel lehet akasztani az ágakra, és a madárkák a háló szemein át ki tudják csipegetni ebből a masszából a magokat.
Rögtön kitettem a környező fákra néhányat, kíváncsian várom az eredményt.
Olcsó is volt, 300 ft a 6 db., és elég kiadós mennyiségnak tűnik.

Ilusta Creative Commons License 2003.12.23 0 0 7
Még valami!
Szoktam kitenni nekik vizet is, hisz ha megfagy minden nem tudnak hol inni...ezt naponta persze cserélem a fagyásveszély miatt..
Előzmény: Ilusta (6)
Ilusta Creative Commons License 2003.12.23 0 0 6
Sziasztok!
A barkácsboltokban vehető náddal pluszban bevont sátoralakú madáretetőt vettem tavaly.
Nagy sikere volt a madarak körében.
Ezt felakasztottam az egyik faágra. Pluszban a cinkéknek azt a faggyúgolyós napraforgómagos madáreledelt.
Amit lehetett kapni téli magkeveréket tettem bele. Ebből megették a zabot, búzát kukoricadarát, kölest. Volt benne valami nagyon apró fekete mag, az nem kellett egyik madárfajtának sem.
Pluszban ehhez még vettem külön napraforgómagot, amin nincs héj. Ezt mindgyik imádta.
Jött ide, veréb, balkáni gerle, feketerigó és széncinege. Volt még egy másikfajta madárka is de azt nem ismerem, szerintem valamilyen pintyféle.
A földre leszóródott magokat, röhej, de a kutyáim nyalták fel. Igaz, hogy ugyanúgy egyben ki is jött belőlük, mégis kellett nekik..:)))
Érdekes volt megfigyelni, hogy milyen napszakban, órákban hogyan váltották egymást a fajták.
Legelőször korán reggel a feketrigó jött enni (úgy tudom ők kelnek a leghamarabb), aztán a balkáni gerlék, majd vegyesen a verebek és a cinkék. Bár olyan is volt, hogy a rigók később visszajöttek repetázni a cinkékkel.
A cinkék ebédjéhez a többi madár nem volt elég ügyes..ez nekik így volt jó, hogy külön kaptak eleséget.
Idén felteszek szalonnadarabot is, de az tényleg kell a madaraknak? Melyik eszik tiszta zsírt?
m a x Creative Commons License 2003.12.23 0 0 5
Nálunk a tálcáról a kutyám zabálta fel a magokat:-))
Előzmény: Snakeins (4)
Snakeins Creative Commons License 2003.12.23 0 0 4
Na, ez 1 jó topik!
remélem, sok használható ötlet jön be, mivel, hogyan etessük a madarakat.

Nálunk valamiért a műanyag palack sosem jött be, nem igazán jártak rá a madarak.

A nyitott tálcát jobban kedvelték, de azzal az volt a baj, hogy a magokat mindig kifújta a szél, elmosta az eső, belefagytak a lutyokba.

Azért idén is műanyag palackot rakok ki, több a semminél.

troppauer Creative Commons License 2003.12.23 0 0 3
ez a flakon jóféle, asszem ennél maradok:)
m a x Creative Commons License 2003.12.23 0 0 2
Itt a flakon etető. Ahogy elnézem az idén senkinek sem jutott még eszébe kitakaritani, feltölteni.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Az ötletmozaikban volt egyszerű, de szép etető barkácsolás. Az alábbi két kép az, de nagyok, ugyhogy nem drótozom be:

1

2

Előzmény: troppauer (-)
m a x Creative Commons License 2003.12.21 0 0 1
A cégnél műanyag flakonok vannak fellógatva a fára. Már nem emlékszem a technikára, de hétfőn fehényképezem neked:-))
csin Creative Commons License 2003.12.21 0 0 0
1. Magos faggyúgolyót lehet kapni, nem túl drága, csak fel kell lógatni a fára.
2. Cinkeetető: hozzávalók: kicsi műanyag cserép (max.5-8cm-es átm.), madzag, zsír, madárszotyi, kb.10-12cm hosszú faág, lehetőleg olyan amiről 2-3 felé kis ágak nőnek ki.
Elkészítés: a madzagot a cserép fenekére ügyeskeded, úgy hogy később a cserép fejjel lefelé lógatható legyen.(pl.átszúrod a cserép alját, és átkötöd rajta a madzagot)
A zsírt felolvasztod, de nem kell hogy túl forró legyen, csak folyékony. Beleszórod a szotyit, jó gazdagon, majd ezt az egészet beleöntöd a cserépbe. Beleállítod a faágat függőlegesen a közepébe, majd megvárod hogy az egész megdermedjen. (Jobb egészen hidegben, a szabadban csinálni, akkor hamar dermed a zsír.)
Ha mindez megvan, megfordítod a cserepet, és a fenekére kötött madzagnál fogva (fejjel lefelé) fellógatod egy ágra. (Mivel nem nehéz, lehet vékonyabb ágra is tenni, így a cicák nem tudnak madarászni.)Te meg egy kukkerrel figyelgetheted a madarakat, ahogy kajálgatnak. Jó szórakozást! :o)))
troppauer Creative Commons License 2003.12.20 0 0 topiknyitó
- Az jutott az eszembe, hogy szilveszter előtt vidékre megyek, s Január eleéig ott is maradok.
Namármost, arrafelé elég nagy a "madárnyomor", sokszor találni a hóban elpusztult, megfagyott madarakat.
- Gyerekkori emlékeim szerint vidéken csináltak egyfajta faggyúba kevert, magos eleséget, másutt darab szalonnát lógattak fel a fára.

(megint másutt pedig a fellógatott eleség egy vastag ágon volt, emiatt a madáretető macska- etető is lett egyben...)

Ha valakinek van etalon, könnyen megvalósítható ötlete, én bevetem, kipróbálom.

- T -

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!