Keresés

Részletes keresés

Indián Creative Commons License 2003.10.19 0 0 60
Nem, nem ontopic. Rosszabb: lilaköd.
Előzmény: Antisystem (59)
Antisystem Creative Commons License 2003.10.19 0 0 59
Nézd, kétségtelen, hogy minden ilyen esetben 2 út van: az egyik a probléma intra system kezelése.
Ekkor létre lehet hozni a sz.jogvédő lobby ellen küzdő lobbit, működtetni az irodát és a jogsegélyt, és akár még jól is élni ebből, tökéletes szimbiózisban a jogvédő lobbyval, hisz az ő létük és működésük teremti meg az ellenük kűzdők identitását és legitimitását.
A másik természetesen a probléma extra system (vagy akár antisystem) kezelése, ahol a szimbiózis helyett antibiózis jön létre, és a jogvédő lobbi ellen kűzdők legitimitását és azonosságtudatát pont a jogvédő lobbi dolgai megsemmisitésében elért sikerek teremtik meg.
Magam a másoikra szavazok, mert az első befejezhetetlen mondatot és a felhasználók számára gyakorlatilag permanens szívást eredményez.

ÜdV

ps: na, elég ontopic? :)

Előzmény: Indián (56)
Indián Creative Commons License 2003.10.19 0 0 58
Idealista vagy Te is... Elérhető célt köll kitűzni a gyakorlatban, és abból valamennyit engedni. Legyen dolga következő generációnak is!
Előzmény: R. Daneel (57)
R. Daneel Creative Commons License 2003.10.19 0 0 57
"...nem feltétlenül világmegváltás a cél."
Pedig érdemes a nekiindulás előtt valami olyasmit kitűzni. Már csak azért is, mert a legritkábban sikerül a 100%, és ha már eleve egy kompromissszumos helyzetet tűzöl ki célnak, akkor ha az nem sikerül tökéletesen....

(Lásd még: piaci alkudozás)

Előzmény: Indián (56)
Indián Creative Commons License 2003.10.19 0 0 56
Jó, akkor beszélhetünk akár a békák nemi életéről is a marxista filozófia tükrében... Itten hülyeség esete forog fenn - Jo Tunder kapizsgálja, hogy hol, de nem gyakorló jogász -, szóval ezzel a az adott helyettel köllene valamit kezdeni, nem feltétlenül világmegváltás a cél.
Előzmény: Antisystem (55)
Antisystem Creative Commons License 2003.10.19 0 0 55
Má mér lenne baj, az itteni szigorú ontopicot én az általam leírt esettipus alesetének érzem...
(Jelzem Te is, amikor valahol alább bejósoltad a "És ha ez nem teccik nekik, akkor kalózkiadók lesznek itten hegyekben, ótvaros Romayor gépeken utánnyomják majd a tananyagot." dógot, amivel tökéletesen ugyanazt mondtad szűkebben, mint az előbb én tágabban.)

ÜdV

Előzmény: Indián (54)
Indián Creative Commons License 2003.10.19 0 0 54
Májdír Ellenrecerem, és ha mégse teszem, akkó' vaj'h mi lesz?

De muszáj offolódni? Itten a balfasz jogalkotókról, meg a jogvédő lobbykról lenne szó szándékom szerint. Baj?

Előzmény: Antisystem (53)
Antisystem Creative Commons License 2003.10.19 0 0 53
Jó Indiánom, pedig bölcsen teszed, ha szoktatod magad Marx-hoz, mert nem kell annak nagy jóstehetség, hogy az árfolyama záros határidőn belül esmeg növekedni fog :) Persze ha megint elköveti valaki a bármiféle ideológiával szemben elkövethető legnagyobb aljasságot - már hogy egy-az-egyben meg akarja vele erőszakolni a gyakorlatot - na akkor lehet gond is :)))
Túl ezen a mellékszálon, én meg a kápitálizmus híveivel vagyok gondban. Márhogy minden dolog kapcsán - sutba dobva reális tapasztalataik sokaságát - elöször megföstik maguknak a "mibe kerül" címü utálatosképet, hogy aztán legyen mitől megrettenniük.
Merthogy nézzünk egy racionális (minap történt) példát, mondjuk: kilukadt a bojlerem alján az az izé, ahol a fűtőszál megy be, és elkezdett folyni a víz az elektronikába, mitől lett füst, meg biztosíték-halál.
Namost ez a dolog javítása mibe kerül:
a, Ha mondjuk kihívom a gyorsszolgálatot, 15 eFt alatt nem úszom meg.
b, Ha keresek egy Pistike Bt Mekkmestert, akkor megúszom mondjuk 6-7 eFt-ből is, ha mázlim van, meg egy délután, amíg várom.
c, én meg elkértem a szomszédtól a 13/14-es Crovát, megvettem 1200 Ft-ért azt a vackot, és megcsináltam fél óra alatt.

Na, mibe kerül egy ilyen dolog? A kapitalizmus - természeténél fogva - az a,-ra optimalizál. Viszont ha azt mondom, hogy csóró vagyok, de szeretek fürödni, akkor a c-re fogok. És ez nem kerül semmibe :))) Mondjuk úgy, hogy szerintem ma Magyarország útja - a ruppótlansága okán - a sufnituning...
És akkor nézd meg ebből a nézőpontból, hogy mibe kerülnek a felvetett dolgok. Én bejósolom, hogy rövidtávon se viselhetetlenbe, középtávon meg netto semmibe...(többet hoz, mint vitt)

ÜdV

Előzmény: Indián (52)
Indián Creative Commons License 2003.10.19 0 0 52
Sajnos, ez nem így műx. Minél inkább valamilyen részletkérdésről van szó, annál eccerűbb átverni a népséget. Nem lebecsülésképpen mondom - az átlagpóggár nem egy jogvédő alkat. Szerencsére.

Sok nagyívű dolgot láthatunk, amiben kétségtelen a nemzeti konszenzus, de azok többnyire eccerű, átlátható kérdések. (Hogy a picsába fogalmazzak úgy, hogy ne sértsek senkit? Ezt jó lenne tunni... Mindegy.)

Hogy is mongyam? Tőled is kiütést bírok kapni a marxista beütésű viléxemléleted okán, meg a csurkistáktól is. Egyik se nyert hanxórót. Azt már kiszámoltad valaha is, hogy csal aza alapvető - szociális, oktatási, egészségügyi - kérdések megoldása hozzávetőleg mennyibe kerülne?

Egy Papp Lászó Aréna elnevezés semmibe nem kerül a hatalomnak, néhány A/4-es papír kérdése. Miért ne tenné meg? A többivel akadnak gondok...

Előzmény: Antisystem (51)
Antisystem Creative Commons License 2003.10.18 0 0 51
Kedves Indián, mondok én Néked valamit, ami remélem nem vész el a füstjelek bábeli zűrzavarában...
Azt mondta egyszer egy jeles hordószónok, hogyaztmondja:
"Oszd meg és uralkodj" - mondja a hatalom. A megosztott emberiség egymás ellen uszítható, befolyásolható és kiszolgáltatott. Nézzük meg, mire tanít az eddigi történelem, és ne hagyjuk magunkat megosztani. Ne dőljünk be annak, hogy azért van árvíz, mert Trianon, azért rossz a nyugdíjasnak, mert a fiatal....szóval hasonló baromságoknak. Találjuk meg egymást, beszélgessünk, ismerkedjünk, és teremtsük meg az emberek globális világát.
A változatosság kedvéért most is ugyanezt mondom:)
Szóval láttunk itt az utóbbi időben egy két ügyet (mint a kutyakínzás, meg a Papp László Aréna) ahol a társadalom nem volt hajlandó megosztódni, hasonlót mondott a jobb, a bal, a lib, a népnemzeti, meg az ördög tudja kicsoda még. A politika meg igen helyesen pillanatszerűen felmérte, hogy az össznépi konszenzus által a saját mozgástere a trabant hátuljában figyelő bólogatós ebéhez konvergálódott, ennek okán sietett beállni egyetérteni és elintézni.
Szóval ezzel azt akarom mondani, hogy megtapasztalható, mi magunk vagyunk a farkak, ha hagyjuk, hogy alapvető fontosságu ügyekben egymásnak ugrasszanak minket, annak okán, hogy uralkodni tudjanak rajtunk.
Szóval azt gondolom, ha mi emberek csinálunk egy nemzeti közmegegyezést az alapvető szociális, oktatási, egészségügyi, meg bármilyen kérdések közös minimumában, akkor a politika annyit tehet kb, hogy egyetért. Vagy lemond. De mivel szeretik a hatalmat és az ezzel járó dolgokat, magukat összetörve fognak sietni egyetérteni...

ÜdV

Előzmény: Indián (36)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 50
Derága Jo Tunderem, az nem jelent semmit idehaza, hogy mit mond egy direktíva. Ha üzlet van benne, alányalnak - kormányfüggetlenül.

A tankönyvi kivétel semmit sem jelent önmagában, mert az meg a mittomén miféle pedagógusi függetlenséget sérti, vagy mijafranc. Van ilyen, majd utánakolbászolok.

Hidd el, nem Veled veszexem, hanem az ilyen orbitális marhaságoktól vannak rohamjaim.

Előzmény: Jo Tunder (48)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.10.18 0 0 48
beírtam az EUCD-t, és az bizony kivételt tesz a tankönyvekkel. ennél többet nem tudok mondani.
Előzmény: Indián (47)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 47
Nem-e? Akkor miről van itten szó?
Előzmény: Jo Tunder (46)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.10.18 0 0 46
szerinted fizetnek jogdíjat Franciaországban az irodalom tankönyvért ? Németországban ? Svédországban ? Amerikában ?
Előzmény: Indián (44)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 45
Nna, végre valamit nem én mondtam ki. Régóta bennem vótt... Egyébként kottaügyben már jáccanak zenei oskolákban.
Előzmény: Törölt nick (43)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 44
Engedelmeddel ha necces, az má' óberkodás...

Drága Tündérem, ottan van miből kifizetni. Itten meg nincs. Hogyan magyarázzam el eccerűbben? Az átlagpóggár eccerűen nem engedheti meg magának idehaza a jogtiszta tankönyv-vásárlást. Nem keres annyi pénzt. Mitmongyak még?

Előzmény: Jo Tunder (42)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.18 0 0 43
Majd jön a tankönyvrendőrség. A Business Tankönyv Alliance!
Előzmény: Indián (41)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.10.18 0 0 42
arról van szó, hogy ha én kiadok egy antológiát és ráírom, hogy tankönyv az necces. az, hogy egy valódi tankönyvön mint olyanon haszna van egy cégnek, az nem jelenti azt, hogy az nem Fair Use. a haszon még közvetett módon sem a copyrighted materialon keletkezik. talán az a tény, hogy Nyugaton nincs állami tankönyvkiadás és nem történt semmi az EUCD elfogadása miatt a tankönyvpiacon, ezt jelzi. nem ?

Előzmény: Indián (36)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 41
Miről? Elsősorban kapják be az összes faszomat! Arról...

Ez a hozzáállás eredendően elfogadhatatlan, ilyen baromság nincs is. Egy esetben tartom tűrhetőnek: ha a minimálbér legalább 1400 € lesz. Addig nem. És ha ez nem teccik nekik, akkor kalózkiadók lesznek itten hegyekben, ótvaros Romayor gépeken utánnyomják majd a tananyagot.

Előzmény: Törölt nick (40)
wizes Creative Commons License 2003.10.18 0 0 39
Néha erdű?
eredő más.
wizes.
Előzmény: Indián (36)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.10.18 0 0 38
Indián,
én tudom mi az a piac meg ilyesmi. Meg farkastörvények.
Én onnan kezdtem ezt az egészet, hogy hogyan lehetne ezt kivédeni.

Természetesen meg kell ismerni József Attilát. Meg mindenki mást, aki 70 évnél előbb húnyt el, sőt, a mostaniakat is. (Nekem inkább azzal van bajom, hogy az általánosban sokkal több régi írót ismertetnek, mintesm amennyit a zsenge gyermekagy nemhogy befogadni, de megérteni képes, de ez egy másik dal...)

Én csak úgy kezdtem el gondolkodni, mint vásárló a piacon, ha érted miről beszélek.

Azt a könyvkiadót pedig aki képes ilyen összeget kihozni, ignorálni kell minden szempontból....

Előzmény: Indián (33)
wizes Creative Commons License 2003.10.18 0 0 37
Ügyeskennek még rajta!
Hallgasd a híreket.
wizes.
Előzmény: Jo Tunder (32)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 36
Üdv Néked Ellenrencer sztrovacsek! Lemélyebb sajnálatomra itten az ignorálás kevés. Ezt vagy ki kell jáccani, vagy a fasztuggya. Nem úgy megy, hogy csak bekennyük sárral. Ájrópában működőképes a dolog, megvan hozzá a megfelelő vásárlóerő.

Itten ha ez beindul gyerekenként lazán félmillió is ugorhat egy-egy beiskolázás alkalmából. Talán ha számolna a sok balfasz korifeus, meg ilyesmi...

Előzmény: Antisystem (29)
wizes Creative Commons License 2003.10.18 0 0 35
Más.
Váltani kell!
Nincs mellédumasem!
Tények, tettek!
Begyün! Végre!
wizes.
Előzmény: Jo Tunder (32)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.18 0 0 34
Ez a hír egészen más fénybe helyezi a kormány Takönyvkiadót célzó privatizásciós elképzeléseit. Valaki gennyesre fogja magát keresni, Medgyessy meg széttárja kis kacsóit, hogy ő nem tehet róla.
Előzmény: Indián (33)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 33
Drága Jo Tunderem, olvastam én is... Meg elég régről ismerem más okokból...

Messze nem erről van szó. De, ha magánkézben van a tankönyvkiadás - mint üzletág -, akkor már jáccik, mert egy magáncég ab ovo a haszonra megy - lévén nincs más választása.

Magyarázzam tovább?

Előzmény: Jo Tunder (32)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.10.18 0 0 32
olvasd el a direktívát.

ez mindenesetre a kivételről szól:

3. Member States may provide for exceptions or limitations to the rights provided for in Articles 2 and 3 in the following cases:
(a) use for the sole purpose of illustration for teaching or scientific research, as long as the source, including the author's name, is indicated, unless this turns out to be impossible and to the extent justified by the non-commercial purpose to be achieved

........

Jó Tündér nyers fordításában :

A tagállamok kivételeket és korlátokat fogalmazhatnak meg a második és harmadik cikkelyben foglalt jogok (t.i. szerzői jogok)-kal
kapcsolatban a következő esetekben :
(a) ha annak egyedüli célja tudományos vagy oktatási szemléltetés, feltéve ha feltűntetik a szerző nevét, kivéve ha nem lehetséges, és addig a határig amig ez nem haszonszerzési célt szolgál.

Namost kedves Indián, ez szerinted vonatkozik a tankönyvre vagy sem ? Szerintem igen. Egyébként ezt minden ország elfogadta (asszem Nagy Britannia nem) és nem változtak meg a tankönyvárak.

Előzmény: Indián (30)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 31
Alíz, drága, én csak most kezdek komolyabban begorombulni, mert ilyet még a bika sem baszott.

Magától értetődőleg alaphangon én sem hiszem el, de abban egészen biztos vagyok, hogy néhány szakértő kolléga ezt az önköltséget simán bevirítja. Ujjgyakorlat...

Hanem az zavar, hogy ezt még komolyan is veszik. Csillagom, az teljesen mindegy, hogy az állam, vagy a szülő fizeti a költségeket, mert pénzbe kerül - és innentől abszurd az egész. József Attilát csak pénzért lehet tanulni?

Nebasszunk kérem kocsin, mert ráz. Ilyen az orosz népmesében sincs.

Előzmény: AliceCsodaországban (24)
Indián Creative Commons License 2003.10.18 0 0 30
Namost én tudom, hogy hozzászólásom nem méltó az Index szelleméhez, de remélem bocsánatot nyerek.

Májdír Jo Tunder! Könyörögve kérlek: nekem ilyeneket ne mondogassál! Soha nem szerettem az ilyen-olyan szellemekre hivatkozást... Ennél gyakorlatiasabb alkat vagyok.

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a kelleténél jobban akar behódolni a kormány valami homályos direktívának. De még ez is hagyján... Az igazi gondom az, hogy nem tudom ésszel felfogni a tankönyvek szerzői jog alá történő besorolását.

Egy posztgraduális képzés alkalmából még talán el tudok ilyesmit képzelni egy szűk szakmai kérdésben, de a közoktatásban nonszensz.

Előzmény: Jo Tunder (22)
Antisystem Creative Commons License 2003.10.18 0 0 29
Szia Indián!

Ez alkalommal mint szoftverfejlesztő (úgy mint szerzői jog elvileges haszonélvezője) mondom, hogy a szerzői jogot _a mai formájában_ és az őket képviselő lobbykkal együtt a történelem trágyadombjára köllene juttatni...mihamarabb.
Még mielőtt triplára fog emelkedni a lakásár mert a mérnöknek meg a kőmüvesnek fizetheted 70 évig a jogdíjat:(...mert ugyanis az a világröhely már bekövetkezett, hogy a 10-20 éves szoftvereket még védi a szerzői jog...
És perpill a szerzői jog mint olyan (főleg a szoftverek területén) semmi másra nem jó, mint hogy a nagyhalak a világra kényszerítsék önös érdekeiket.
A művészeti szerzői jog (mint a topic szoros "on"-ja meg arra, hogy sok ember rohadt jól éljen abból, hogy "jogvéd". Mert a dolog úgy kezdődik, hogy a "jogvédő" lenyulja a Neked járó jogdíj felét)
Szumma szummárum, azt hiszem, hogy hülyének fogom nézni azt, aki egy ilyen szabályozást komolyan fog venni - ez semmi másra nem való, mint hogy az ember (és szervezet) két lábbal tiporja. Egyszerűen ignorálni kell és kész, a tankönyvet továbbra is párszázért adni, és egy büdös kanyit se fizetni...

ÜdV

Előzmény: Indián (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!