Keresés

Részletes keresés

tomp Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2

Ez azért sokkal kiegyensúlyozottabb díjazás, mint bármelyik kormány által adományozott állami díj.
Gondolom én.

c45 Creative Commons License 2003.10.01 0 0 1
Érdekes lesz: kit lehet kilóra megvenni.
Előzmény: tomp (-)
Turulmadár Creative Commons License 2003.10.01 0 0 0
K0m0ly...
Előzmény: tomp (-)
tomp Creative Commons License 2003.10.01 0 0 topiknyitó

Egymilliárdot adományozott a vagyonából Demján Sándor

2003. október 1., szerda

Törőcsik Mari, Nádas Péter és Kudlik Júlia, valamint huszonhét másik művész, tudós, építész, újságíró és más közéleti személyiség a jelöltje a Demján Sándor üzletember pénzéből újonnan alapított Prima Primissima-díjnak.
Fejenként ötvenezer eurót, azaz 13 millió forintot kapnak az építőiparban vállalkozó Demján Sándor magánvagyonából alapított Prima Primissima-díj tíz kategóriájának jutalmazottjai, akiket harminc jelölt közül választ ki egy társadalmi tanácsadó testület, amelynek részben a volt Orbán-kormányhoz kötődő tagjait az alapítványt létrehozó üzletember kérte fel.


A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának alelnöke, Károlyi Miklós szerint a 2003 nyarán Demján Sándor, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapított elismerés legfőbb célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független fejlesztése. Az alelnök az [origo]-nak azt mondta, Demján a tanácsadó testület felállításakor ügyelt rá, a kiváló szakembereket kérjen fel, és az is szempont volt, hogy a grémium összetétele "kiegyensúlyozott" legyen. A díjra jelölt harminc embert végül a kuratórium és a tanácsadótestület titkos szavazással választotta ki a több, mint száznyolcvan javasolt személy közül. Az előzetes javaslatok, a kuratórium és a tanácsadó testület mellett, a VOSZ-tól, valamint más országos szervezetektől, köztük az Akadémiától és az Írószövetségtől érkeztek.


Károlyi szerint fontos, hogy a díjat civil kezdeményezésre, állami pénz nélkül alapították, és arra számítanak, hogy az elismerés fennmaradásához Demján mellett más vállalkozók is hozzájárulnak. Az ismert üzletember tíz évre biztosította a díjak több mint ötmillió eurós, azaz 1,3 milliárd forintos költségét, az alapítvány feladata, hogy a díj továbbéléséhez pénzt gyűjtsön. Demján Sándor a díjról szóló sajtótájékoztatón nem jelent meg, munkatársai szerint azt szeretné, ha a Prima Primissima, megalapítása után, nélküle is működne.


A díjra jelöltek között van többek között Nádas Péter író, Szörényi Levente zenész, Sebestyén Márta, a Hír TV, Makovecz Imre építész, Darvas Iván színész, Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke és Nemeskürty István irodalomtörténész, az Orbán-kabinet egykori kormánybiztosa. Az őket jelölő zsűri tagjai mások mellett Hankiss Elemér, szociológus, az MTV volt elnöke, Chikán Attila közgazdász, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere, Elek István közíró, Finta Jószef építész, Glatz Ferenc történész, az MTA volt elnöke, Huszti Péter, színész, rendező, Jankovics Marcell filmrendező, Schwajda György író, rendező és Szabó István filmrendező.


A díjat tíz kategóriában - a magyar vállalkozók napján - december 11-én adják át, amit közvetít a Magyar Televízió. A harminc jelölt közül egyet, telefonos szavazással, a közönség is 50 ezer euróhoz juttathat, az elismerést és a vele járó pénzt azonban csak akkor kapja meg a nyertes, ha megjelenik a kiosztón és hajlandó személyesen átvenni a Kincsem nevű lovat formázó díjat.

[origo]

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!