Úgy van, úgy van...
Kedves balosok, úgy vettem észre, előszeretettel támogattok minden titeket is sújtó megszorító intézkedést, legyen szó diákhitelről, adóemelésről, támogatás korlátozésról, bármiről...
Csak így tovább, okosan, ügyesen!!!
n
"Itt is látszik, kiknek az érdekeit képviseli a kormány: a BANKOKÉT. Az Orbánék megcsinálták a diákhitelt, megszüntetni nem tudták,így legalább a gazdáik keressenek rajt."
Korábban szerinted miért volt alacsonyabb a kamat?
Szerinted nem egészítette ki akkor az állam a bankoknak piaci szintre?
Szerinted ez nem azt jelentette, hogy az összes adófizető finanszírozta a diákhitelt?
Szerinted nem az van most, hogy nem minden adófizető finanszírozza a diákhitelt felvevők kedvező kamatát, hanem valamennyivel az is hozzájárul, aki felveszi a hitelt?
igrek mester már legalább látott ilyesmit, ővele vitáznék... ;-)
"Az ösztöndíjak olyan alacsonyak, az albérlet pedig olyan drága (koliba helyhiány miatt nem vettek fel), hogy muszályból felvettem a hitelt."
Igen szépen méltatja az Orbán kormány ezirányú eredményeit... ;-)))
"Amikor a hitelt felvettem, bíztam benne, hogy a - már akkor is magasnak számító - kamat nem fog emelkedni."
Ebben bízni természetesen lehet, építeni rá viszont nemigen szokás.
"akkor csökkent az infláció, jól állt a gazdaság"
A jelenlegi negatív folyamatok 2001-ben már kimutathatóak. Kétségtelenül a felszín akkor még szebb volt.
"Engem nem ez az aprócska emelés aggaszt, hanem az ezt megelőző kijelentések. A diákhitel kamatának piacosítása. Mi értelme lenne ezt megtenni, ha piaci kamatért nagyobb összegű kölcsönt és bármikor felvehetek?"
Tényleg semmi értelme, úgyhogy ilyan nem is lesz. Megnyugodtál? ;-)
Az egy akceptalhato tarsadalmi cel, hogy a raszorulok ne banki rizikoval terhelt piaci (20-30)% os kamaton jussanak a tovabbtanulasokhoz szukseges forrasokhoz, de AZ nem, hogy az egyebkent is kedvezobb helyzetben levo jobbmoduak, allami segitseggel jussanak extraprofithoz, mint az Orban kormany egy sor kifelyezetten a jobbmoduakat tamogato szabalyzasa eseteben.
Benne van, persze. Kb. 1% felelősség terheli az előző kormányt, mert lehetővé tette a szocik visszatérését, 4% az MNB-t, amiért engedte Lászlónak a sáveltolást, a maradék a mostani kormányt. Jó kis forintolcsítási és ktv hiánygeneráló politikája folytán.
A Diákhitel változó kamatozású, de mértéke alacsonyabb a hasonló célra igénybe vehető kereskedelmi banki hitelek kamatánál, teljes hiteldíjmutatójánál (THM).
A kamat az alábbi elemekből áll:
átlagos forrásköltség;
a hallgatók közösségének nemfizetési kockázatát fedező kockázati prémium;
a hallgatói hitelrendszer működési költségét fedező prémium.
A kormány 145/2001 (VIII.13.) korm. rendelete értelmében a Diákhitel Központ Rt. az utóbbi két kamatelemet nem számíthatja fel a 2001/2002, 2002/2003 iskolai évben.
A javasolt rendszerben a hitel kamata nem azt a kamatszintet jelenti, amelyet a bankok egy szokványos kereskedelmi banki konstrukcióban az egyén számára meghatároznának. A rendszer és az állami szerepvállalás lényege éppen az, hogy (1) olcsón lehet magánforrásokat bevonni a hitelrendszer finanszírozásába, hogy (2) biztonsággal visszafizethető lesz a hitel, (3) a lehető legalacsonyabb adminisztratív és tranzakciós költségek mellett. Így a szokásosnál lényegesen alacsonyabb, de mégis valódi kamatszint mellett lehet hiteleket nyújtani a diákok számára.
Mivel a Diákhitel Központ nem profitorientált szervezet, a kamat mértéke lényegesen alacsonyabb lesz, mint a hasonló célra igénybe vehető szokványos kereskedelmi banki kamatok.
Az alapkérdés az, hogy miért emelkednek a kamatok?
Ugye ebben benne van az előző Fidesz-kormány, a mai kormány, s persze az MNB elnöke is. Ő például meg akarta állítani a forint gyengülését (amit többek között az ő saját, következetlen lépései
is okoztak). Így hirtelen felemelte az alapkamatot. Ez pedig az összes többi kamat emelésével jár.
De azért azt is vegyük figyelembe, hogy a diákkamat visszafizetése nem ró senkire elviselhetetlen terhet.
Nagyon helyesnek tartom, hogy a kamat arra -meg mindig kedvezmenyesnek tekintheto- szintre van emelve, ami a NEM raszorultakat nem csabitja arra, hogy NEMZETI ajandek gyananant azonnal befektessek a felvett hitelt nagyobb hozamra, ahogy az a multban tomegesen elofordult.
Jövőre emelkedni fog az infláció. Jelenleg ~6,5%-ról beszélnek -> a kamatok is emelkedni fognak.
Megváltoztak a feltételek. Ha valakinek így is megfelel igénybe veszi, ha nem nem.
Erről ez a véleményem.
az a tragikus hogy te előre megelőlegezed, hogy bezzeg egy Orbánkormánt senkinek semmiért nem lesz szükséges kárhoztatnia.
agymosott vagy de kegyetlenül :)
"köszönjük a szép jelzőket"
Egyedül a szeretett bandád tehet róla, köszönd meg nekik!
Már nagyon várom, hogy szidjad 2006-tól az Orbán-kormányt. Igaz, hogy nem lesz miért szidnod, de elnézem neked.
Eddig az mszp-s ígéretek valahogy nem jöttek be. Felcseng a korábbi mszp-szlogen: ... szakértő kormány... vagy valami iylesmi.
Sajnos ez inkább tragikus semmint nevetséges.
Én üdvözlöm az intézkedést. Jó, ha a Kádár rendszerben túl fiatalok, netán meg sem születettek is megtapasztalják saját bőrükön, milyenek is a kommunisták. Kell az a tandíj is mielőbb nagyon, hajrá MSZP-SZDSZ! :DDDDDDDDDDDDDD
Én is felvettem a diákhitelt, és nem bántam meg, mert sajnos szükségem van rá. Az ösztöndíjak olyan alacsonyak, az albérlet pedig olyan drága (koliba helyhiány miatt nem vettek fel), hogy muszályból felvettem a hitelt. Ennek köszönhetően viszont anyagilag szinte független vagyok a szüleimtől - akik sajnos elég szegények - 19 éves korom óta, és mellette tanulok is, ez szerintem ma elég ritka.
Amikor a hitelt felvettem, bíztam benne, hogy a - már akkor is magasnak számító - kamat nem fog emelkedni. Miért is emelkedne, ha akkor csökkent az infláció, jól állt a gazdaság...
Engem nem ez az aprócska emelés aggaszt, hanem az ezt megelőző kijelentések. A diákhitel kamatának piacosítása. Mi értelme lenne ezt megtenni, ha piaci kamatért nagyobb összegű kölcsönt és bármikor felvehetek?
Mit mondjak, mikor a választásokon eldőlt, ki alakít kormányt, nem vártam jobbat, sőt.
És a sőt-ök ideje csak most fog eljönni, attól félek (tandíj, újabb emelések...)
Ilyen körülmények között mondhatom, hogy utálom azokat, akik ezekre az állatokra szavaztak, és hogy lehet, hogy több millió ember életét tették ezzel tönkre?
Aki bement a csőbe, az fizessen.
Évekkel ezelőtt is rengeteg volt a pályakezdő munkanélküli. Király dolog a zsetont felvenni, és abból éldegélni, de azt vissza is kell fizetni. Munkanélküliként nehéz lesz...
Van egyéb módja is a pénzhez jutásnak, nem csak a diákhitel.
Mikot én végeztem nem volt diákhitel, de ha lett volna se vettem volna igénybe.