Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Szerintem nyugodj meg. Minden helyszín más. Van ahol nagyobb az algaterhelés (levegőből). ott gyakoribb mosás kell. De a helyi konstrukciótól is függ sok minden. Na meg attól, hogy milyen gyakran van fürdésre használva, mennyi rovar van, stb. stb.
Nekem - a fénykép alapján - pont ilyen van, és már 12 éve működik. Igaz nagyobb és szögletes, puhafalú medencével. Van amikor naponta mosok szűrőt (elég hozzá 25+15 s), mert sok alga képződik, hiába a kombi tbl. Akinél sikeresen leülepszik a szmötyi, annak elég a porszívózás (én ezt 3-4 naponta csinálom a rovarok miatt), de az is sok vizet fogyaszt el, és tovább tart.
Néha kell további algagátló bele, ha nagyon kezd zöldülni, de akkor sokkolok is. Pelyhesítőt csak ritkán használok, ha nagyobb baj volt.
Itt a fórumon számtalanszor láttam már másokat lehülyézni, mondván, hogy "nálam nincs ilyen", de ezeknek egy része nem más, mint önelégült önfényezés (de ezek durvább hangnemben), a többi meg csupán olyan informatív közlés, ami inkább a helyzet különbözőségére hívja fel a figyelmet. Nem kell komolyan venni.
Még eszembe jutott: A keringető bemenetén lévő szűrőt (a rovaroktól), szoktad-e tisztogatni? Nekem a szkimmer ellenére, a sok rovar miatt egy idényben kb. 2x szükségem van rá.
Ja, 1300ért rendelgettem kínából okos konnektorokat, működik google home-assistantal a hangvezérlés, meg a fogyasztást is jól méri. Nem olvadt el 1600W szivattyúnak se egész nap.
Segítsetek légyszives aki szintén ilyennel küzd vagy küzdött.
Van egy földbe süllyesztett 3.6M fémpalástos medencém és vettem hozzá egy ilyen homokszűrőt és hőszivattyút.
A problémám pedig az, hogy 3-4 naponta vissza kell mossam a homokszűrőt amiben speckó üvegtöltet van. Most van használatban 2. éve. Multi klór tablettát rakok bele semmi mást. Ez normális vagy vegyek nagyobb szűrőt és keringető szivattyút?
Kezdő vagyok, 3 éve medencézek, a klórt pH-t mérem 2-4 naponta, ha nem érzem a ponyva alatt a klór szagát. Mindig változik mennyi kell, attól függően mennyit használjuk a medencét meg mennyire van meleg. Úszó klórozóba 1 lassú tabi van hogy sok van hogy kevés. Alga még sosem volt, algaölőt nem adagolok bele.
A keménység a tesztcsíkomon a TA total alkalinity lehet? Az nekem mindig rengeteg, méregzöldnél is sötétebb lesz a tesztcsík.
Én is jártam úgy, hogy a szemcsés klórt vederben vízben feloldva öntöttem a medencébe, és valamennyi még fel nem oldott is belelöttyent a medencébe. Na ott, ahol az leült a medence alja (én úgy fogalmazom) apró hólyagos lett. Tenyérrel jól kitapintható. Előbb nagyon megijjedtem, hogy kilyukad a medencém, de csak felületi felhólyagosodás lett, nem ment át a többrétegű műanyagon a baj. Ennek már 8 éve és azóta sem változott semmi. (Illetve én nagyon vigyázok azóta, még az adagolóba is úgy teszem a klórtablettát, hogy egy vászon darabba bekötöm.) A kombi tablettával nincs gond, az nagyon lassan oldódik, mehet változatlanul az úszó adagolóba.
Egy bestway fémvázas medencénk van, egész új, most tölti a második szezonját. Múlt héten kapott friss vizet, klórtablettát, algaölőt.. pár nap után arra jövök haza, hogy az úszó szűrőben áll egy csomó fehér cucc és a medencébe beszállva az alja és oldala is olyan, mintha apró szemcsés lenne. A papírszűrő is eltömődött persze. Olyan, mintha a medence fala kopna és üvegpor lenne. Picit a tenyerem is megégette, ahol simogattam a medence falát.
Ez normális? Olyan tisztítószert használtam, ami ezt elindíthatta? (A friss víz előtt körbetöröltem, nem klóros flóraszepttel, hogy az algát leszedjem.) Korábban egy intex medencénk volt, az is kopott az évek alatt, de ilyen nem volt.
Már egy ideje a csepegtetősre álltam át. (Ez persze nem méri a keménységet).
Kezdetben papírt használtam, de többfélét is összevetve eléggé ellentmondásos volt az eredmény. A tablettásnál a pH szintén csak szín-erősséggel mutatott, amelynek értékelése bizonytalan volt. A csepegtetős skála eleinte kifakult, de most már sötét helyen tárolom, és vettem további reagenst (pH) hozzá, s így olcsóbb. A klórt csak ritkán nézem, mert adok elég tablettát (ilyen melegben 2-3 naponta még 3db kistabletta megy a szkimmerbe). Még így is lassan bezöldült, pedig kombit használok. Ezért segített egy nagy adag algagátló.
1-2 naponta a medence oldalát hosszú nyelű kefével lealgátlanítom (magától nem látszik, de kefétől jön le a zöldessárga algapor), mert szögletes a medence és vannak pangóbb részek.
A 20 m3-hez néhány L össz. sósav után akkumulátorsavra térek át. De gyakran utántöltöm csapból (a kút az vasas), ezért néha újra sósav (keménység miatt) jön.
Nemrég szereztünk elektromos pH mérőt (Temu környékéről, 10e helyett 3-4e), és most kísérletezünk vele.
Szerintem vigyázni kell: ne pisiljenek bele, és ne legyenek naptejesek se.
Régebben betegesen teszteltem mindent. Akár naponta is. Ma már nem érdekel.
A medencét kútvízzel töltöm. Szűrőzsákon keresztül, a szemét nagy részét kiveszi. Dinax Metall-t teszek bele amennyit ír, az esetleges kicsapódás miatt. De ezzel soha nem volt gondom. Aztán sósavval beállítom vízkeménységet, ezzel a PH is be szokott állni, bár van amikor kicsit alacsony, de pár nap után úgyis felszökik. Ha a vízkeménység és a PH rendben akkor jön a kezdeti klórozás, előírás szerint. Igazából a klórszintet ekkor sem mérem meg. Megszagolom a vizet. Érezni, hogy mikor jó. A medence mellett állva, nem érzek klórszagot. A vízkeménységet szintén. A vizes ujjaidat összedörzsölöd, a lágy víz csúszik, ha kemény, akkor tapadós, ragadós. A kezdeti beállítás után csak PH-t mérek. Ezzel, vagy nagyon hasonlóval:
Ha a PH rendben a nagyját megoldottad a vízkezelésnek. Én ezek után inkább csak a vizet figyelem, kristálytiszta-e, szaga, tapintása milyen. Ennek függvényében szoktam adagolni klórt, ha nagyon meleg a víz, akkor algaölőt, megelőzésképpen. De megmondom őszintén, nem szoktam rámérni. Ha nagyon közel hajolok a vízhez, akkor érzek enyhe klórszagot, ekkor jó szokott lenni a szint.
Idén brutál kánikulában egyszer volt, amikor nagyon beopálosodott, (nem fürdött napokig senki, nem is néztem a medencére) akkor klórsokk, algaölö, pelyhesítő és homokszúrőt menetni két napig. Ennyi. Én csak PH-t nézek műszerrel, a többit a víz megmondja.
Én csak írok, mert a választ én sem tudom. Ugyanis semmit nem írtál.
Milyen medencéd van? Milyenek a csatlakozói?
Milyen homokszűrőd van? Milyenek a csatlakozói? Megvetted már egyáltalán, vagy csak most tervezed?
Lefotózhatnád. Egymillió átalakító létezik, nincs amit ne lehetne megoldani. De ezt igazából neked kell megoldani. Van egy medence és egy homokszűrő csatlakozód. Össze kell őket kötni.
Nekem van tablettás is (PT500) és papírcsíkos is (gardenstar), de a kettő meglehetősen más értéket mutat a pH-nál is és a klórnál is.
A tablettásnál további gondom, hogy a klórszintet ugyebár egy lila skálához kellene hasonlítani, de az én vizem nem lila lesz a tablettától, hanem inkább pirosas-narancssárgás. Így csak azt tudom megbecsülni, hogy az én színem telítettsége hol azonos a lila skála telítettségével. Ez így sokkal nehezebb, ill. kevésbé megbízható, mintha azonos színű lenne a folyadékom a referencia skálával.
Sziasztok! Tud esetleg vki segíteni abban,hogy Bestway homokszűrős vízforgatóhoz alkatrészt- időzítő elektronika panelt lehet kapni vhol,vagy esetleg szakit aki tudja javítani? Köszönöm DL
Én sósavat (ill. ha már alacsony a keménység akkor akkumulátorsavat) festékboltokban szoktam venni. (az akkumulátorsavval - híg kénsav - vigyázni kell, mert bár híg, de ahova csöppen ott betöményedik, és mindent ki tud marni)
Elektromos pH mérőt - azt mondják - kb. 10eFt-ért lehet kapni, de a temunál kb. 3-4e. Most rendeltünk másnál ugyanilyen olcsón, de lehet, hogy az is a temutól veszi.
Hol veszitek mostanság a suacid-ot és/vagy sósavat?
Tudtok-e olyan elfogadható árú és minőségű műszert ajánlani - akár itthoni webshopból, akár ebay, ali, temu, stb., ami helyettesíthetné a papíros, tablettás, csepegtetős, stb. vízelemzést (pH, klór, TA)?
"Kb. 10 napja ideiglenes jelleggel áttértem az ózonos vízkezelésre ."
Kérdés ezzel a rendszerrel kapcsolatosan:Ez teljesen kiváltja a vegyszeres kezelést? Korábban én is kör alakú és bosszantóan széteső medencével kezdtem ami papír szűrős volt, majd jött a 22 m3 felfújható tetejű INTEX most a csővázas van (17m3). Az előző is már homokszűrős volt, de ipari hypó, sósav, bolti tabletták-vegyszerek kombinációja nem vált be, így végül újra vett medencét sóbontós megoldással működtetem. Homokszűrő-sóbontó-hőszivattyú megoldást teljesen jónak tartom. Alig kell bele klór tabletta, hetente öntök be egy kis algaölőt, ilyenkor a medence leeresztő csavarok körül könnyen fel is oldódik az alga, porszívó és kristálytiszta víz az eredmény. Persze a homokszűrő legalább napi 12 órán át dolgozik, időnként a sóbontót 36 órás "klórsokkoló" állapotba kapcsolva.
Ég és föld a különbség a sós víz és az agyon vegyszerezett sima víz közt, amit bizonyít az unokáim igencsak érzékeny bőre is, fürdés utáni irritáció sincs. Viszont a fémet szintén nem kultiválja a sós víz, de szerencsére az INTEX cuccok támogatják.
Írtad hogy a vízszint környékét körbe kell pár hetente hypózni. Én ilyen okot nem tapasztalok, csak a behullott bogarak és mint írtam enyhe algásodást kell hetente 1-2 alkalommal átkefélni/porszívózni. Gondolkozom még egy UV cső beiktatásán, ezért is kérdeztem írtam le a rendszert, illetve kérdeztem a fentieket, bár szerintem "látványos" tisztábban tartást már nem tudnék elérni. Szerintem.
Hű, hát nagyon köszönöm a sok segítséget, rendkívül nagyra értékelem! Látom, a nők kérdéseit, kéréseit rendre figyelmen kívül hagyjátok! Szeretnék hozzá gratulálni, igazán férfiasan tökéletes! :)
Ha esztergáltatni szeretnéd célszerű műanyagból vagy saválló anyagból , mert az ózon a fémeket igen kedveli.
Azt elfelejtettem , hogy az én ózon panelom 40gr/h , ez nagyon nagy teljesítmény , még akkor is ha csak a fele igaz .
Korábban én is gondolkodtam visszacsapó szelepen , de ha felől ferde csöves betáplálás van nem igazán láttam szükségesnek, hiszen
tulajdonképpen szívóhatás van ennél a betáplálási módnál.
Nálam kb. 1 m mélyre nyúlik be a 32-es KPE cső , és a vége szabadon van , vannak rajta lyukak , elégé pezseg , de úgy tűnik így a jó , hiszen
a medence peremét is tisztán tartja , talán nem kel két-három hetente körbe hipózni .
Amikor elkezdtem medencézni kínosan ügyeltem a PH beállításokra, vagy két évig, később már egyáltalán nem foglalkoztam ezzel , ma sem érdekel.
A klóros kezelésnél kb. hetente kapott a medence egy maxi-kombi klór tablettát.
Nagyon ritkán kapott többel , ha már láttam a vízen hogy gond van.
Az ózon rendszer nálam csak akkor működik , ha a medence szivattyú is megy, direkt arra az áramforásra van kötve, csak a generátoron van egy kapcsoló.
A medencén belül a víz körbe forog , így alakítottam ki a csövet , a szűrőből visszatérő víz ferdén csatlakozik a medence rövid oldali falába , így állandó a körforgás , tulajdonképpen ebbe a körforgásba
csatlakozik be a ózonos 32-es KPE cső.
Az én rendszerembe a ventilátor mindenképpen kell, hiszen anélkül túlmelegednének a kerámia ózon panelek.
Egy kicsi érezni . hogy visszacsap a ventilátor pici ózont, de ez nem jelent szerintem gondot.
Egy 24-V-os ipari hűtő ventilátort használok , ez BLCD -motoros talán jól írom , fiatalabb korában egy GSM toronyban tevékenykedett, a végfokozatot hűtötte.
Egy ilyen ózongenerátorom már van. Ha jól értettem ezt kellene dobozolni hogy ne szökjön szanaszét az ózon. A doboz egyik oldalán a hűtőventi a másik oldalán a tölcsér? A tápegység belül maradt a dobozon? A tölcsér mellett azért eltávozhat az ózon? Esetleg egy fotó nincs róla? A venti miatt levegővel "felhígul" az ózon, ezért ide egy gyenge hűtő venti kellene?
Szerintem ez lesz, ha nincs esztergályos. A 20-as és 32-es között nagy a difi. Egyiken 2,5 mm a másikon 8mm-es furat van. A Visszacsapó szelep is be van építve.
A kimenő cső a medencében milyen hosszan szórja, ill. pezseg?