"Inkabb az a kerdes, hogy miert nem csinal reformot egyik kormany sem. Sem a bal sem a jobb. Szerintem nemzetveszto szar mind a ketto. "
Szerintem azért, mert mindenki fél tőle:
- az emberek, akiknek a munkája megváltozna ennek hatására
- azok, akik eddig hasznot húztak ebből - mert tudjuk jól, hogy mind az egészségügyből, mind az államigazgatásból, mind az önkormányzatokból azért nagyon sokan busás hasznot húznak
- a kormány, mert ha nem siketül jól a dolog, akkor elvesztik a választásokat, meg támadási felületet adnak az ellenzéknek (jobboldali kormánynál még a sajtónak is)
Sajnos mindig vannak olyanok, akik önös érdekből megfúrnak minden reformot: lásd pl. benzináremelés és következtében a taxisblokád.
Plusz az ilyen szférában (államigazgatás, egészségügy) a reformok nem hoznak közvetlen lenyúlható hasznot, mint pl. a privatizációnál.
A parlament karcsusitasat es az allamhaztartasi reformot max a valasztasok alatt emlegetik. Utana kell a zsiros allas a partkadereknek.
Sajnos reszleteiben nem ismerem a most keszulo korhaztorvenyt, de meggyozodesem, hogy a nyugdij es egeszsegugyi ellatast is maganbiztositasokkal/maganpenztarakkal kell megoldani.
Egeszsegugy teruleten ugy mukodne mint egy normal biztositas, fizetsz egy havi fixet. Ha ellatasra szorulsz a biztosito fizet a szerzodesedben szereplo osszeghatarig.
Nyugdij: itt is az allampolgar fizet be penzt havi reszletekben, amit aztan oregkoraban visszakap (kamatostul es szinten reszletekben).
Ez a megoldas hosszu tavon le venne a terhet az allamkasszarol. A nyugdijpenztarak eseteben termeszetesen allami felugyelet es garancia szukseges. A biztositoknal ez csak kisebb mertekben igaz, kell 2-3 biztosito, amelyik rosszul csinalja az tonkremegy.
A korhazakat, rendeloket pedig privatizalni kell. A beteg vagy a biztositoja fizet a szolgaltatesert. Maximum a privatizacio mikentje lehet vitatema.
Wizes magyarjat tovabbra sem ertem.
Naiv felindulasomban azt hittem, hogy aki tanult es tud nyelvet annak van esze is, de persze tudom, hogy ezek a dolgok nem fuggnek ossze. Nem dicsekvesnek irtam ide, de mindenki veheti aminek akarja.
látod, itt a baj... Én azt írtam, hogy indulatos a fröcsögésed, erre te rögtön besorolsz egy politikai oldalra, és úgy kiabálod tovább a magadét.
Én híve vagyok az együtt gondolkodásnak, a vitának.
De ezzel a hangnemmel nem tudok mit kezdeni, azt hiszem, nincs mit mondanunk egymásnak.
Azaz egyvalamit mégis felvetek. Azt írod: "véreskezű gyilkosként... pofátlanul koszorúzni megy", erre mondtam én azt, hogy hiszen az illető 14 éves volt '56-ban. És azon elgondolkodtál már, hogy Nagy Erzsébet, mártír miniszterelnökünk lánya miért van láthatóan igen jóban a szocikkal?
Mécs Imréről szólva egy klasszikus (Rejtő)idézet jut eszembe: "Nekem az áldozat ott kezdődik, amikor temetik, nem mikor bálba jár". Miért paktál le Mécs a halálra ítélőinek utódaival?
Hát igen...
A valódi reformokat már rögtön a 90-es évek legelején be kellett volna vezetni. Igaz, belekékült volna egy kicsit az ország, de mára már rég túl lennénk rajta. Ehelyett mindenki húzza-vonja, mert az éppen aktuális ellenzéknek mindig megnő a demagógiaszintje, ráadásul aki valóban bevezeti, az meglehet azonnal bukik is egyet (bár 4 évenként úgyis buknak, nem értem ennyire ezt a húzódozást...)
Amit a téeszekről írtál, azzal nagyon is egyet értek. Voltak nagyon jól működő tészeink, voltak nagyon jó színvonalon élő parasztjaink (földművelőink, agrárszakembereink). Mára az egész agrárágazat egy nagy könnyes zokogás.
Amit Torgyán művelt, azt én igazi nemzetvesztésnek gondolom. Ilyen az, ha egy elmebeteg bohócot döntéshelyzetbe hoznak.
Mivel 12 év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az összes jelentősebb politikai erő alkalmatlan az ország vezetésére, ezért éppenhogy az állampolgári engedetlenség az egyetlen perspektíva.
Az államháztartási reformot példaként kiemelve:
a fogalmat 1989(!) óta ismerjük, minden számottevő szakmai fórum megfogalmazta szükségességét, mégsem történt pozitív fejlemény ezügyben.
Azért írom, hogy pozitív, mert negatív elmozdulás annál inkább történt.
A közigazgatás több százezer fővel felduzzadt, miközben a hatékonyságának javítására nem igazán törekedtek.
A nyugdíjrendszert szétverték, a magánnyugdíjpénztárak létrehozásával még a maradék erőforrásainak egy részét is kiszivattyúzták, miközben egy-két évtized múlva az akkori nyugdíjasok eltartására semmilyen fedezet nem lesz.
Ugyanez történik most az egészségügyben; amiből profitot lehet kisajtolni az kiszedik a rendszerből, a tb-befizetéseket meg lenyelik.
Lehet sorolni a példákat, a lényeg, hogy valódi rendszerváltásra van szükség.
Jol irtad az elejen, mindenki felelos a helyzetert, nem csak a politikusok. En azt nem ertem, hogy miert nincs pl. a kozvelemenynek sokkal nagyobb ereje kozeleti kerdesekben...es nem kozeletiekben is.Miert nem tud olyan nyomast gyakorolni, hogy maskent menjenek a dolgok?Mindent lenyelunk,minent meg lehet magyarazni nekunk, de ha megse, akkor sem tortenik semmi.Soha senkit nem vonnak felelossegre semmiert...Es a kozvelemeny max. hoborog kicsit, aztan legyint, hogy "ugyse tehetunk semmit".Sokkal inkabb magunknak kellene alakitani a sorsunkat. A politikusoknak pedig szolgalniuk a kozakaratot es persze tartani a valasztoiktol, attol, hogy megbuknak, ha nem jol kepviselik az erdekeiket.(Es nem csak mint kormany, hanem egyenileg is)...Persze lehet, hogy ez a vilagon sehol nem igy mukodik, de szerintem a hazai gondolkodasra erosen ranyomja belyeget az elmult evszazadban megtanult meghunyaszkodas szelleme, az idegenkedes a politikai aktivitastol.Ezert tudnak a politikusaink kulon kasztkent gyakorlatilag barmit megtenni, minden kulonosebb kovetkezmeny nelkul...Jol seggbe kene rugni oket.
Tények, ha kínosak a baloldalnak = jobbos fröcsögés
Nem lehetne kulturáltabban, higgadtabban = nyalni a nemzetvesztő baloldal hátulsó felét elvtelenül
14 éves gyerek volt a Pöpi, na és? Később mégis beállt ugyan ebbe a pártba, VÁLLALTA az azonosulást. Majd gallyra vágta a gazdaságot vezető funkcionárusként, miközben gennyesre kereste magát akkor és később a kádárista kapcsolatrendszerével. Medgyessy egy komcsi, ez nem képezi vita tárgyát, ez tényszerű dolog.
Aki összeáll az állampárt utódjával, az mind azonosul vele, szőröstül-bőröstül!
A jobbítás szándékának alapvető peremfeltétele, hogy a komcsik oda kerüljenek, ahová a nácik kerültek. Komcsikkal nincs jövőépítés, nincs jobbítás, mert a komcsik csak pusztítani tudnak. Lásd eltelt 365 nap.
Amúgy valahogy nekem a "csőcselék" kifejezéshez valahogy magasabb az ingerküszöböm. Én azokat nem csőcselékezem le, akik politikai nemtetszésüket saját maguk, nyíltan felvállalják, és esetlegesen kicsit radikálisabb módszerekhez folyamodnak. Inkább csőcselék az, aki haggya magát SZDSZ-es és szakszervezeti vezetők által felheccelni, és az egész ország életét megbénítani.
Azokat inkább hívnám (de nem hívom) csőcseléknek, akik ilyen olvasói levelet írnak a Magyar Hírlapba: "Orbán elvette tőlem Komlós Jánost!"
Meg inkább csőcselék lenne az vén nyanya, aki egy betelefonálós műsorba elmondja, hogy csalódott a mostani kormányban, mert nem teljesítette igéreteit, de azért örül, hogy a pökhendi Orbánt leváltotta.
1. Ez személyeskedés, remélem tudod.
2. Az a Mécs, aki az „Együttműködők” kék pártjában van? Aki magyar politikusok bemocskolásával kimosdatni akarta D-209-et? Az a Mécs, aki a komcsikkal együtt van koalícióban?
3. Angol, német. Van.
4. Ez megint csak személyeskedés.
Tudod, kedves GIS,
ez a fajta fröcsögés, a történések indulatosan egyoldalú hajigálása is az oka annak, hogy ilyen operettország vagyunk.
A topiknyitó felvetett bizonyos gondokat, szélsőségektől és heveskedéstől mentesen, együttgondolkodásra szólított fel, erre te itt óbégatsz, véres kezű gyilkosnak titulálod a miniszterelnököt, aki '56-ban mindössze 14 éves volt... De ha Orbánt a túloldalról - szintén helytelenül - lefasisztázzák, akkor kiakadsz.
Nem lehetne kulturáltabban, higgadtabban? És a lényegről, a mi közös életünkről, a jelenünkről és a jövőnkről a pártérdekeken felülemelkedve, a jobbítás szándékával csakugyan elgondolkodni?
A felelősségrevonást az MDF szabotálta el.
Egy miniszterelnökünk erre azt mondta, hogy: "Tetszettek volna forradalmat csinálni"
A hülyeség ebben az országban politikai párttól függetlenül jelen van.
Előző miniszterelnökünk KISZ titkár volt, a mostani meg párttag. De ez mindegy is.
1.) Örülök, hogy lett címe neki....
2.) A vízszinthez ilyen m é l y s é g b e n nem értek, csak hagyom magam sodorni az á r r a l.
3.) Mint látod, a többit egyértelműen hozzágondoltuk.
És az ki vagy mi, aki hidakat zár le (SZDSZ), véreskezű gyilkosként felelősségvonást elszabotálva az áldozatokat és hozzátartozóikat provokálva pofátlanul koszorúzni megy /D-209/ vagy az, aki tentával teli tentásüveg dobál, miközben törvényellenes dolgok engedélyezésért tüntet egy nem is létező szervezet nevében?
Tudom, ez utóbbi nem csőcselék, hanem toleráns ajrópéer törvénytisztelő független balliberális oldal!
Csőcselék ügyben szerintem inkabb téged etetett meg valaki nagyon, kedves Leó.
Aki illegálisan hidat lezár, temetői megemlékezésen kiabál, tüntetésen sörösüveggel dobál az csőcselék.
És feltűnt az is, hogy mindig ugyanazok az emberek vannak ott.
A Balaton helyzete nem ilyen egyszeru.
A 80-as evek vegeig a tavat a bakonyi banyakbol kiszavattyuzott viz is taplalta, ezert nem is volt a vizszinttel problema.
A masik, hogy regen nem volt csatornazas, igy a szennyviz a toba jutott. Ez persze a vizminosegnek artott, de jelenleg tudtommal a tisztitott szennyviz sem kerul vissza es kozvetve az osszes kornyeken levo telepules a tobol veszi a vizet.
Harmadreszt a Kis-Balaton egy nagy parologtato. Szinten jo hatassal van a vizminosegre, de a mennyisegre nagyon rossz hatassal van.
Nem hiszem, hogy a termeszetes folyamatok megoldjak a problemat.
Egyebkent a toval kapcsolatban nem csak a viz szintjere gondoltam, hanem arra, hogy nincs a toval kapcsolatban atfogo strategiaja az orszagnak.
Én azt vettem ki, hogy a vízszintre... Olvasd csak:
"Nincs átfogó koncepció stratégia a tóval kapcsolatban. Az üzemek és a lakosság kiveszi belőle a vizet, de a tisztított szenyvíz nem kerül bele vissza. Így víz sincs benne."
Amúgy igazad van, a lepusztultság (ezzel szemben a szolgáltatói "rablás") hatalmas teher a magyar turizmuson.
Operettország, operettnép akart volna a cím lenni. (Nagy Feró után)
Azért maradt le, mert a fórum elég bugos. Először volt cím, de nem fogadta el a küldést, bár kiírta, hogy elment. Emellett kb. naponta 3-4-szer internal error-ral száll el a fórum...