Keresés

Részletes keresés

StillStar Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3535
Gombok - piktogram? Rajz? (Ha mar nagy gomb) Rajz + szoveg? A windowsos sommas kijelentesert pedig elnezest, de nem akartam a megvalositasi/filozofiai problemak hosszu listajat beirni. Tul sok lett volna.
Előzmény: BZoltan (3532)
StillStar Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3534
Ne keverd ossze a feluletesseget a szelekcioval. _Ma_ keri toled valaki, hogy ismerd aramkori szinten a grafikus kartyat? Szukseged van ra? Nem, mert valakik megoldottak hogy akar a szoveges uzemmodot, akar a grafikusat enneek ismerete nelkul is hasznalni tudd. Sot, a grafikusnal az alapelemek megjelenitesehez meg irnod sem feltetlenul kell. Te szeretned olyan tudas megszerzesere ravenni az embereket, amelyre _nekik_ nincs szukseguk. A polihisztorok kora lejart. Tobb informaciohoz fersz hozza, mint amennyit valaha is meg tudnal emeszteni. A minket korulvevo eszkozok szama szama es komplexitasa is no, ezert kellene az a _hasznalatukat_ leegyszerusiteni. Mint a grafikus kartyaet - magasabb szintu feluletek letrehozasaval.
Előzmény: locsemege (3530)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3533
Ez ábránd...méghozzá a megmosolyogni valók közül.

Ahogy olyan autó sem lesz ami a cím begépelésével csak úgy elvisz A-ból B-be... úgy olyan számítógép sem lesz amire csak ráparancsolsz, hogy "műköggy" és egyből megkeresi a pekingikacsa receptjét, megoldja a gyerek matekleckéjét és összerakja a szakdolgozatodat.

Nem... ilyen nincs, nem volt és soha nem is lesz... sőt, rosszabbat mondok. Az informatikai iparágban erre nincs is törekvés. Minden valamire való szoftvereszköz jár felhasználói segédlet... ha azt nem olvassa el (esetleg tanulja meg) a kedves felhsználó akkor annak jó vége nem lesz.


z
Előzmény: Káposzta (3526)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3532
Egyáltalán nem próbálok kibúlyni semmilyen válasz elől, de nem nagyon látom a kérdés lényegét így válaszolni is nehéz.

"olyan rendszert probalsz csinalni ahol nagy piros (zold, kek, ...) gombok vannak es ezt elore kozlod, akkor vidaman hasznalja oket olyannak amilyenek es nem reklamal."

bizony-bizony... itt van az eb elföldelve... "előre közlöd". Vagyis a júzernek meg kell tanulnia, hogy melyik gombnak mi a funkciója...

"Miert? Mert a windows szar. "

Na azért ez így, ebben a formában nem igaz ám... ennél jóval bővebben és teljesen érthetően el volt sok helyen mondva, hogy pontosan mi is a baja vindózzal.

z
Előzmény: StillStar (3524)
locsemege Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3531
Ja, azt sehol sem írtam, hogy a számítógép felhasználója hülye lenne.
Előzmény: StillStar (3529)
locsemege Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3530
Éppen az a gondom, hogy felületessé teszi a kényelem az embereket. Autót lehet vezetni szinte anélkül, hogy emberek tudnák, hogyan működik, ugyanez a számítógépekre is áll. Nem jó ez szerintem így. Ne feledjük, a fizika nem egy tantárgy, hanem a minket körülvevő világ rendszerezett leírása, azon tapasztalatok és elméleti megfontolások összessége, amelyeket évezredek alatt megtudtunk a világról. Ezen ismereteket alkalmazni kellene a mindennapi életben, hiszen azért vannak. Ha a felületességet választjuk, lassan oda jutunk, hogy nem tudjuk felmérni, átérünk-e még a villamos előtt a sínek túloldalára, vagy sem. De persze működhet az evolúció... :)
Előzmény: StillStar (3529)
StillStar Creative Commons License 2007.04.29 0 0 3529
A szamitogep felhasznaloja nem hulye. Valoszinuleg sokmindenhez ert amihez te nem - mert amig a szamitogeppel kuzdottel, addig o mast tanult. Azt latja, hogy a szamitogep + oprendszer + programok kepesek sok eddig elerhetetlennek tartott funkciot behozni az asztalara. Ehhez kellene neki tobb segitseg. Eszkozkent kivanja hasznalni, nem pedig eletcelkent.
Előzmény: locsemege (3528)
locsemege Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3528
És az a cél, hogy mindenki elhülyüljön, semmihez se értsenek az emberek?
Előzmény: Káposzta (3526)
bandrew Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3527
Sztem az a baj, hogy nem hiszitek el, hogy nem lehet olyan operációs rendszert csinálni. És enek pont az az oka, hogy egy számítógépet nem egy jól behatárolt feladatra használod, hanem gyakorlatilag bármire. Magyarul, már a tervezésnél elakadsz, mert nem tudod az összes use-caset lefedni. Ha mégis tuljutna valaki ezen a problémán, mire valakinek sikerülne egy iyen os-t csinálnia, addigra számtalan olyan új szabvány és technológia lenne, ami miatt újra kellene kezdeni az egészet.

off Bizonyos korlátozott környezetben (pl elektromos vezetőjel az útban) sztem már ma is megoldható lenne egy ilyen "önjáró" autó. A jogi szabályozása gyakorlatilag megoldhatatlan (ki a felelős, ha egy ilyen autó elüt valakit? stb)

Egyébként pont nemrégiben mutatták ki, hogy GPS-ek negatív hatással vannak a biztonságra, mert így kevesebbszer figyel a sofőr az útra (nézegeti a gps-t)
Előzmény: Káposzta (3526)
Káposzta Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3526
az autovezetok donto tobbsege megtanult vezetni es rendelkezik jogositvannyal. a szamgepfelhasznalok donto tobbsegenek foga sincs az egeszrol es ez a helyzet csak fokozodik. hogy mi lenne az idealis allapot az lenyegtelen, ez van, ehhez kell(ene) egy oprendszer. az autopiar is dolgozik olyan auton amibe csak beutod a cimet es odavisz, az elmult evekben nagyon sok ebbe az iranyba mutato ujitas jelent meg, pl. beszol a navi, ha tul gyorsan megyek.
Előzmény: BZoltan (3521)
Káposzta Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3525
ez offtopic. az az elhanyagolhato szamu felhasznalo aki kepes maganak kesz megoldas helyett valamit barkacsolni neim hiszem, hogy felne a linuxtol.
Előzmény: locsemege (3520)
StillStar Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3524
Probalsz kibujni a valaszadas alol, ami azert valahol engem igazol. Hat jo, akkor ebben nem fogunk egyeterteni. A gyakorlatban en meg azt latom, hogy ha valakinek olyan rendszert probalsz csinalni ahol nagy piros (zold, kek, ...) gombok vannak es ezt elore kozlod, akkor vidaman hasznalja oket olyannak amilyenek es nem reklamal. Probald abbol a szemszogbol szemlelni a helyzetet, hogy ez nem baj. Az a baj, hogy az ilyen userek segge alatt windows van. Miert? Mert a windows szar. De ebbol logikailag nem kovetkezik a "nagygombos" rendszer megirasanak lehetetlensege.
Előzmény: BZoltan (3523)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3523
Óó :) az ilyen felhasználó a szoftvergyártók álma... sajnos ritka minta fehér holló. Néha még a fekete öves felhasználótól is feleslegesen várja el az ember, hogy elolvassa a rendszerüzeneteket és a használati útmutatást.

Ez a dolog kulcsa... sokan azt mondják, hogy egyszerűbben és intuitívan használható rendszert akarnak... holott olyan rendszert akarnak amit hülyén és lustén is lehet használni... nos nekik van egy rossz hírem: Nem fog menni :) A Microsoft nekik azt hazudja, hogy sikerülni fog... aztán amikor támadnak a szpemmerek meg a trójaiak és a vírusok... meg amikor a 100szor erősebb gépek 10 év után másfélszer annyira sem képesek és még mindig nyűglődünk a felhasználói jogosultságok meg a defragmentálás és az ezer évig tartó ki-be loggolás meg bútolás miatt akkor elgondolkodunk, hogy tényleg ez kell nekünk???

z
Előzmény: StillStar (3519)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3522
Tapasztalattól és iq-tól függ... sokféle egységsugarú felhasználó van.

z
Előzmény: StillStar (3517)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.28 0 0 3521
nem a piktogrammal van a probléma, hanem azzal, hogy ha azt akarjuk, hogy a júzer észrevegye, hogy 50km/h-s sebesség fölött van, akkor tudja, hogy az a dolga, hogy levegye egy kissé a gázpedálról a lábát... Ugyanis a júzer az nem nézője a rendszernek, hanem kezelője. Nem elég nézni, látni a rendszer mondanivalóját, hanem érteni és értelmezni kell tudni és értelemeszerűen cselekedni is. Na ez az ami nem megy intuitívan.

Abban nagyon igazad van, hogy az OS az lehetőleg legyen transzparens és észrevehetetlen, de szerintem az OS az messze több mint futtatókörnyezet... Volt ilyen is, DOS-nak és Win3.1-nek hívtuk. Az OS-nek vannak olyan kikerülhetetlen funkcióji amihez némi tudás is kell... az alkalmazások használják az interfészeket ugyebár... lemezre, USB eszközre mentenek adatokat vagy onnan olvasnak be... internetet vagy intranetet használnak és interakcióban állnak tucatnyi külső szolgáltatóval... levelezés, webproxy, vírusupdate, rendszerupdate, IM és még ki tudja miminden. Ezek használata pedig szerintem túlmegy a "ződgomb indít-pirosgomb leállít" felhasználási mintán.

z
Előzmény: Káposzta (3515)
locsemege Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3520
De te úgy fogod fel, hogy a számítógép adott problémákra kész megoldásokat kínál. Az a céleszköz, mint pl. a mobiltelefon. A PC nem ilyen. A számítógép lényege éppen a nyíltság. Az, hogy ha nincs kész megoldásod, akkor te magadnak kanyarintasz egyet. Azaz írsz egy programot, script-et, stb.
Előzmény: Káposzta (3515)
StillStar Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3519
Amelyik hajlando rakattintani arra az ikonra, amelyik a desktopjan ucsorog es szerszamoslada van rajta, elolvassa a megjeleno utasitasokat es utana azok alapjan probal eljarni. A tobbivel egyelore nem tudsz mit kezdeni, de nem is kell.
Előzmény: bandrew (3518)
bandrew Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3518
Hát ugye az attól is függ, hogy melyik átlag felhasználóról beszélsz. Amelyik bedugja a zöld fülhallgató dugót a rózsaszín mikrofon csatlakozóba, annak ellenére, hogy piktogramm is van, vagy arra amelyik a hálókábelt belepaszírozza a modembe?
Előzmény: StillStar (3517)
StillStar Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3517
Rendben, nem is kell. Mennyire hasonlo modon fogalmazzak meg ugyanazt a kerest az atlagfelhasznalok?
Előzmény: BZoltan (3512)
StillStar Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3516
Egy vegyes kornyezetnek, vagy siman windows-zal sulyosbitott felhasznaloknak nemcsak a windowsos szoftverfejlesztes lehet az oka. Multiknal belefuthatsz egy cegen belul tobb platformba a helyi funkciotol fuggoen. Volt szerencsem egy szegmensben dolgozni egy ilyen fertozott jomadarral. Eloszor gyakorlatilag megfojtotta az adatforgalmat, majd nekiallt meltatlankodni. Amikor megmutattam neki, hogy minden ellenkezese ellenere az o geperol jon a forgalom, akkor velem takarittattak ki a gepet. Kosz.
Előzmény: bandrew (3514)
Káposzta Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3515
Nem kell megtanulni, oda van irva vagy piktogram jelzi. Ami azok megertesehez kell, az alapmuveltseg. De mit kellene egy egysegsugaru usernek tudnia az oprendszerrol az alkalmazasok inditasan kivul? Egy oprendszer szvsz akkor jo, ha az ember nem veszi eszre, hogy ott van.
Előzmény: BZoltan (3513)
bandrew Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3514
Úgy érted akkor, hogy egy szoftverfejlesztő cég? Mert egyrészt az nem egy cég csak úgy általában, másrészt nyilvánvaló, hogy egy windowsos szoftvereket fejlesztő cég windowst fog használni.
Előzmény: StillStar (3509)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3513
A GUI tervezésben talán az egyik legfontosabb... ez nem is kérdés. Az autók műszerfala is egyre ergonómikusabb, de attól még meg kell tanulni, hog ymi mit jelent.

z
Előzmény: Káposzta (3511)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3512
de igen... az a válasz, hogy én igen...de egy szoftvertől ez nem elvárás.

z
Előzmény: StillStar (3510)
Káposzta Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3511
a szoftverergonomia nagyon fontos tudomany manapsag, a firefox keszitoi lehet, hogy alkalmazzak is
Előzmény: BZoltan (3505)
StillStar Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3510
Ez nem a kerdesre adott valasz.
Előzmény: BZoltan (3508)
StillStar Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3509
A ceged altal, egy fiktiv ceg altal, ...
Előzmény: bandrew (3506)
BZoltan Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3508
A szoftver az nem ember... azt tudja amire leprogramozzák. Attól meg az ég óvjon, hogy az OS-be AI-t rakjunk :)

z
Előzmény: StillStar (3496)
StillStar Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3507
3496-ra mi a valaszod?
Előzmény: BZoltan (3505)
bandrew Creative Commons License 2007.04.27 0 0 3506
Nem értem. Nem írok windowsos szoftvereket.
Előzmény: StillStar (3504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!