Régi reprádiók fluoreszcens kijelzőjében volt valami igen gyenge rádióaktív gáz féle. Külön figyelmeztető cédula volt a csomagolásában erre. Akkoriban utána néztem és egy gyenge alfa forrás volt, amit az üveg búra teljesen elnyelt. Bár az is Nixie rendszerű volt, de 7 szegmenses pálcikákból állt a mátrix.
Klisztront, magnetront, szabadelektron lézert stb. értem, de ezt egyelőre nem.
A németek is így voltak ezzel :-)))
Az angol térképezőradar (H2S) adás-vétel antenna átkapcsolója volt. Némi vákuumban vízgőz volt benne. Mikor az adó indult, akkor nagyfrekvenciás energia ionizálta a vízgőzt, az rövidzárt alkotott és az eszköz mint cirkulátor, összekötötte az adó kimenetét az antennával. Ha megszűnt az adás, megszűnt az ionizáció és mint cirkulátor az antennát a vevő bemenetére kapcsolta. Egyszerű, mit a faék, csak rá kellett egyszer jönni. Nincs, ami elromoljon benne...
Én se értem, mi ez. Néztem egy videót, de abból semmi se derült ki. Úgy néz ki, mint egy sima üregrezonátor, de nyilván van még valami poén, csak nem tudom mi.
Klisztront, magnetront, szabadelektron lézert stb. értem, de ezt egyelőre nem.
Ők klisztront csináltak, de a rumbatronnál se fűtés, se anódfesz :-)))... Szívtak is vele a gótok rendesen, nem tudták kitalálni, mire kell és hogy működik, pedig ez volt a berendezés kulcseleme...
A muzsikus már a tudattól, hogy egy digitális erősítőn át hallgatja, ott helyben epeömlést kap. Kivéve a hivatásos sznobot.
Akármilyen extra minőség volt az előerősítő. Szerintem. Ha a spec előfok után egy kifinomult csöves HiEnd erősítő volna, akkor biztos meghallható lenne a fájin előfok. Vagy ha direktben, végfok nélkül extra jó fejhallgatóra tenné. De az 1,7 mW anód disszipáció nem egy nagy hangerőt adna egy hallgatóra, ráadásul jó magas impedancián.
Ami jó oldala van ha igaz, a 30 000 órás élettartam.
μ=14,5, a fűtés meg ~10x Pa, nem egy szokványos audio darab, na :) A videó elején amit linkeltél, mondja is az iparos, hogy azért kell cső ezekbe, mert saját hangja van. Innentől meg a muzsikusokat kell megkérdezni, hogy tetszik-e neki amit hallanak.
És egy jelentős célpiac a gitárerősítők is, ott változatlanul a csöves az industry standard, és nem azért, mert ne tudnának félvezetős erősítőt készíteni a gyártók. AZ ECC83, EL84, EL34, 6L6 és 6V6 csövekkel lefedhető ennek a piacnak a saccperkábé háromnegyede, nem véletlen, hogy a Tesla romjain beindított JJ Tubes is ezekkel kezdte.
Csodákat azért ma sem tudnak. (Nulla fűtő teljesítmény)
De az utángyártás célja a MEGLÉVŐ, bevált nosztalgia cuccok kielégítése. Nem véletlen, hogy azok maradtak életben, amik a legjobbak voltak a kategóriájukban. Mint az EL34. A sokkal régebbi 807 például alig. Mert arra kevesebb lakossági cucc épült. Magasabb anód, pár paraméter rosszabb.