Keresés

Részletes keresés

cavecat Creative Commons License 2007.03.25 0 0 179

egy vadbefogott példánnyal valóban nem sokáig "játszana", mert elpusztulna.

így venne neki gyorsan még egyet apuci, nehogy sírjon a kisgyerek... meg még egyet, meg még egyet... (hányszor, de hányszor jönnek hozzám azzal, hogy "sajnos tegnap elpusztult a nyuszikánk, szeretnénk másikat" és mikor megkérdezem, mi baja volt, gyakran kiderül hogy a helytelen tartás volt az ok - pedig nyulat tartani nem nehéz... és mikor megmondom, h az ő hibájuk volt, jön a duma, h "de a tenyésztő/kereskedő ezt meg azt mondta" - hát istenem, nem lehet utánanézni szakirodalomban? nyulas szakirodalom van bőven...)

 

a görény-nyérc párosítás úgy jön ide, h a nyérc ugye vadállat, de ha egy háziállattal keresztezik, a nyérc küllemét és a görény jellemét örökölve lényegesen egyszerűsödik a tartása, szelídítése, szocializálása... és ha esetleg steril lesz, mint a hibridek nagy része, akkor nincs probléma se a túltüzeléssel, se az ivartalanítással. a mellékveseproblémát sajnos nem tudom, ez hogyan befolyásolná... ha abból indulunk ki, h a hormonrendszer "hiányossága" okozza a problémát, akkor tulképp logikus a feltevés, h a sterilitás okozhat mellékvese gondokat - persze egészen más eset, ha az állat eleve steril, meg ha mi ivartalanítjük. Nem tudom, születtek-e eleve steril görények, és nekik lett-e problémájuk a mellékveséjükkel, esetleg érdemes lenne egy kisebb adatgyűjtést rendezni ezen a téren :)

 

természetesen Lorenz nem javasolta, hogy mindenki kísérletezzen farkas-kutya keresztezéssel (szerencsére nem adnak csak úgy bárkinek farkast :)), de semmiféle aggályai nem voltak se a kutya-, se a farkas-állomány minőségét illetőleg. Ha jól emlékszem, az alap-probléma a görényállomány silány volta, és tovább-rontása, illetve a nyércek vadon élő populációjának féltése volt, nem?:)

 

amúgy a hobbicsincsillatartás is prémes szakkönyvekkel kezdte - nekem mind a mai napig ittvan a polcomon Potháczky "Csincsillatenyésztés mesterfokon"-ja, sőt a megjelent hobbis szakkönyv pl genetika téren egy hulladék (pedig németek írták...), így ha bármi kell, inkább a Potháczky-félét veszem le a polcról, sokkal több hasznos info van benne... pedig szőrmés szakkönyv. ritkán van, hogy nem találom meg benne, amit keresek ;)

Előzmény: Greylupus (178)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.24 0 0 178
"tőled is újra megkérdezem: ha nem tudod lebeszélni az újgazdag kisgyereket a nyércvásárlásról (és nem tudod, ezek a gyerkőcök nem arról híresek, h csak úgy lemondanak egy "játékszerükről"), akkor melyiket tartanád kevésbé rossznak, ha egy vadbefogott példánnyal "játszana", vagy ha egy tenyésztett egyeddel?"
Nem akarlak elkeseríteni, de egy vadon befogott példánnyal nem sokáig "játszana". Továbbra sem tartom egyiket se jó ötletnek úgyanúgy, ahogy nem értem, miért kellett a mosómedvéből, a szkunkból is háziállatkát csinálni. Én ugyanilyen kategóriába teszem a nyércet is.
De ha a kettő közül kell választani, akkor inkább a tenyésztett állat természetesen. De eltértünk a témától, mert itt most a görény-nyérc párosításon vitáztunk. Én arra egy árva kukkot se szóltam, hogy mit csinál két nyérccel. Ha szeretné, hát tenyéssze őket, szocializálja és árulja - másnak is sikerült már külföldön.
De az biztos, hogy azok a gazdik, akik venni fognak nyércbébit, nem lesznek könnyú helyzetben, mivel a nyércek (főleg az amerikai nyérc) még annyira se háziasítottak, mint a görények és ha megnézzük még a legjobban szocializált, legjobb kennelből származó görénybabával is meg tud szenvedni egy kezdő, nemhogy egy nyérccel - amihez tudtommal nincs itthon túl sok szakirodalom, a tartásával, etetésével, ivarzásával kapcsolatban nincs túl sok info (eltekintve a szőrmés állatokról szóló könyvekben, de ott is inkább csak a nagyüzemi tartásról van szó). Hogy a kedvencként tartott nyérc, esetlegesen lakásban hogy állja meg a helyét, milyen viselkedésü lesz ivaréretten, túltüzelhet-e, mint a nőstény görények, ivartalanítást követően és a lakásban tartva hajlamos-e a mellékvese daganatra, mint a görények - ezek mind-mind jó kérdések, amire a tenyésztő nem árt, ha felkészül.

Ha Konrad Lorenz-t felhoztad példának:), akkor én felhozom Bob Churchot. Ő kb ugyanilyen szaktekintély a görényesek között. Tavaly volt szerencsém megismerni őt személyesen, kicsiny hazánkba látogatott. Mivel nekem is tetszenek a nyércek, (ezt egy percig se tagadom:) rákérdeztem, hogy mi a véleménye a tartásukról és ő is azt javasolta, hogy a nyércet ne akarjuk háziállatnak, hagyjuk meg annak ami.

De szerintem (bár már régen olvastam a könyvét) Lorenz se javasolta, hogy a könyvét elolvasva mindenki kisérletezzen a farkas-kutya keresztezéssel. (tt most nem borzsárkányra és a "kisérletére" utalok, hanem úgy unblock a különféle fajok közötti párosításokra).
Előzmény: cavecat (177)
cavecat Creative Commons License 2007.03.24 0 0 177

eleinte a csincsillát is farmokon tartották és a prémjéért tenyésztették :) innen kellene továbblépni oda, hogy társállatként kezeljük...

 

tőled is újra megkérdezem: ha nem tudod lebeszélni az újgazdag kisgyereket a nyércvásárlásról (és nem tudod, ezek a gyerkőcök nem arról híresek, h csak úgy lemondanak egy "játékszerükről"), akkor melyiket tartanád kevésbé rossznak, ha egy vadbefogott példánnyal "játszana", vagy ha egy tenyésztett egyeddel?

 

a farkas-kutya témában Konrad Lorenzről mennyit tudsz? persze, ő etológus volt, de valaki anélkül is érthet az etológiához, hogy papírja lenne róla, ill hogy ebből élne... (engem pl roppantul érdekel, így rengeteget tudok róla, bár persze soha nem merném magamat Lorenzhez mérni)

 

a görény származását illetően sajnos nem tudok infoval szolgálni :(

Előzmény: Greylupus (174)
cavecat Creative Commons License 2007.03.24 0 0 176

ha csint és pateszt próbálnál párosítani?ne haragudj, de kinevetnélek :) tuti nem párosodnának. és egészen biztosan nem születnének belőle kölykök ( sokkal távolabbi rokonok, mint a nyérc meg a görény, más kromoszómaszám, meg hasonló problémák ;)) Amúgy láttam már egy ketrecben csint meg pateszt, a kis örökmozgó pati elég hamar az agyára ment a csinnek, és az hamar elzavarta a búsba.

 

a magyarországi görényállomány helyzete tényleg siralmas, de ez sajnos elmondható a nyúl, csincsilla, kutya és macska-állományok nagy részére is. A magyar nép hozzáállása ilyen... az állattartó kultúránk a béka feneke alatt van.

Nem egy ismerősnek (és ismeretlennek) volt az első kérdése, hogy "és jól keresel a nyúl/csincsillatenyésztéssel?" - és hülyének néznek, mikor elmagyarázom, h évente kb 120 ezer bevételem van belőle, és kb 200-250et költök rájuk... Amikor valaki már nem rögtön a "pénzgyárat" látja egy állatban, hanem mást, többet (pl egy új társállat lehetőségét), mikor nem a könnyű végét akarja megfogni (egy már "bejáratott" fajta szaporítása helyett egy új fajjal szöszmötöl) az szerintem óriás előrelépés a jelenlegi hozzáálláshoz képest.

Előzmény: Jerzsa (173)
cavecat Creative Commons License 2007.03.24 0 0 175

"Egyik sem jó ebben az esetben."

hát, ez így van, de ezt (mármint h az újgazdag kisgyerek nyércet vegyen magának, ha épp ilyen agymenése van) nem tudod megakadályozni. Még mindig várom a véleményedet: szerinted melyik a kisebb rossz? valamelyiket muszáj megjelölnöd, mert az újgazdag kisgyereket nem érdekli, hogy szerinted nem kéne kisragadozót tartania... sajnos a világ nem fekete és fehér :( néha ki kell egyezned valamelyik szürkével: vagy a világosabbal, vagy a sötétebbel...

 

ahogy Greylupus is írta, a görények régebb óta az ember mellett élnek, így szelídebbek valamivel, tehát ha keresztezi őket, egy szelídebb állatot kap, mint amilyen egy fajtiszta nyérc lenne. Nem? Az, hogy nem annyira szelíd, mint pl egy kutya, evidens... de szelídebb, mint egy nyérc.

 

eredetileg a görény sem volt társállat. ahogy a csincsilla, meg az összes többi sem. valaha minden háziállat vadállat volt... (hacsak nem vesszük szó szerint a Bibliát :))

Előzmény: Jerzsa (172)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.24 0 0 174
"szerinted aki az első görényeket szelídítette meg, azt nem tartották hasonlóan bolondnak, mint borzsarkanyt? :)"
Csak azzal a különbséggel, hogy a görény már évszázadok óta az ember mellett él - mint "vadásztárs" és ebből szeliditették tovább, mint társállatot.
A nyércről mióta mondható ez el? Mert számomra az, hogy farmokon tartják és a prémjéért tenyésztik, az nem társállat státusz.

"ha választanod kellene, hogy az újgazdag kisgyerek hobbiból vadbefogott európai nyércet, vagy a borsarkany által létrehozott görény-nyérc hibridet tartsa otthon házikedvencként, melyiket tartanád kevésbé rossznak? melyik szolgálná a vad nyércpopuláció érdekét?"
Mind a kettőt rossz ötletnek tartom. Miért kell különböző fajtákat keresztezni? Amiket felsoroltál pl kutya-farkas párosítás pont nem volt jó példád. Mivel imádom a farkasokat, nagyon sokat olvasok utánuk a neten. Egyetlen egy olyan esetet se találtam, ahol jó vége lett volna a farkas-kutya párosításnak - ott is kiváncsiak voltak az emberek, meg kuriózumot akartak, meg "vad kutyát". Hát megkapták. "Jobb" esetben menhelyen, rácsok mögött tengődik az állat, "rosszabb" esetben simán leoltották vagy lelőtték.

"ha egy egészséges, ismert felmenőkkel rendelkező görényt használ a fedeztetéshez, szerintem ettől nem kell tartani..."
Itt újabb félelmem van - megnéztem az oldalán a görényt - oda van írva, hogy Monorról van. Csak nagyon remélni merem, hogy nem a monori börzén vette a görényt, mert akkor szinte mindent el lehet róla mondani, csak azt nem, hogy ismert felmenőkkel rendelkező állat - oda 90%-ban szaporítók viszik ki a görényeiket eladni - évek óta nagyon rossz tapasztalatunk van az onnan származó állatokról..
Előzmény: cavecat (171)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.24 0 0 173

Még annyit, hogy ugye Te csincsillákat tenyésztesz. Mit szólnál ha patkánnyal próbálnám keresztezni?

 

"rögtön többen "leugatták" egy ilyen próbálkozásnak pusztán a tervezése miatt is."

 

Nekem a görények a szívügyeim.Akik itt hozzászóltak a legrégebbi hobbitartók.Akik rengeteg időt energiát fektettek  abba,hogy ne romoljon a magyarországi vadászgörény állomány.Kint külföldön rengeteg beteg egyed van már.Tele van a piac extra kitenyésztett görényekkel.Akik már nálunk is megjelentek.És akkor ilyet olvasni, hogy még nyércet is keverni bele?

Hát tudod...Én nem ugatok le senkit. De igen is hallatni fogom a hangomat ha ilyet olvasok.Borsárkány úgy is azt fog csinálni amit akar.De attól még ez nem helyes.

Előzmény: cavecat (171)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.24 0 0 172

"jobb, ha valaki vadbefogott példányokat szerez jópénzért a feketepiacon, vagy inkább vegyen tenyésztőtől már háziállatként szaporodott egyedet?"

Egyik sem jó ebben az esetben.

"én amúgy azt gondolom, hogy a nyércek szelídítése a cél: a görények jó természetét és a nyércek megjelenését reméli a hibridektől. de ez csak az én tippem.

Na erre csak annyit, hogy alapból egy görény sem szelíd természet és sokaknak tört bele a bicskája.Ragadozók.:Önfejű , akaratos állatok.Szelidíthető a legtöbbje de kemény nevelésen mennek át és még akkor sem biztos, hogy ölebek lesznek.Ivarosan meg főleg számíthat meglepetésekre az új gazdi. Sajnos pont ezért van pár éves divathullám után ennyi mentett görény. Nem sikerült megszelidíteniük és így már nem kell.

"zek szerint görényeket se lenne szabad tenyészteni?"

Ez jó kérdés. Ismerve a mai állapotokat nem biztos,hogy mindenkinek görényt kéne tenyészteni és ömleszteni a kölyköket a piacra.Nem mindenki alkalmas görény tartásra sem.

"zerinted aki az első görényeket szelídítette meg, azt nem tartották hasonlóan bolondnak, mint borzsarkanyt? :)

röviden a cél: egy új társállat kitenyésztése lehet. "

Itt megint nem értem miről beszélsz.A nyérc nem társállat mint már lejjebb is írtam.Nagyon szép állat de nem kedvencnek való.Vadállat.

Pont ez a probléma.Max ha vadászni akar velük.De társállatnak semmiképpen.

Szóval én is nagyon várom borsárkány válaszait.

Előzmény: cavecat (171)
cavecat Creative Commons License 2007.03.24 0 0 171

én borzsarkanyt nem ismerem személyesen, de kicsit meglepett (vagy nem tudom, mi erre a helyes kifejezés) hogy rögtön többen "leugatták" egy ilyen próbálkozásnak pusztán a tervezése miatt is.

ő amúgy azóta vissza se jött ide, lassan megtehetné :-P mert a kérdéseid jó részére (ami borzsarkanyra vonatkozik) én bizony nem tudok válaszolni...

 

én amúgy azt gondolom, hogy a nyércek szelídítése a cél: a görények jó természetét és a nyércek megjelenését reméli a hibridektől. de ez csak az én tippem.

 

"Miből gondoljátok,hogy a görények problémája majd pont a nyérc görény keresztezéből nem fog előjönni?"

ezek szerint görényeket se lenne szabad tenyészteni?

ha egy egészséges, ismert felmenőkkel rendelkező görényt használ a fedeztetéshez, szerintem ettől nem kell tartani...

 

nyércparvo ellen nincs oltás?

 

ha választanod kellene, hogy az újgazdag kisgyerek hobbiból vadbefogott európai nyércet, vagy a borsarkany által létrehozott görény-nyérc hibridet tartsa otthon házikedvencként, melyiket tartanád kevésbé rossznak? melyik szolgálná a vad nyércpopuláció érdekét?

 

szerinted aki az első görényeket szelídítette meg, azt nem tartották hasonlóan bolondnak, mint borzsarkanyt? :)

 

röviden a cél: egy új társállat kitenyésztése lehet. de ez megint csak az én tippem.

hogy önzőség lenne? megint az a kérdés: jobb, ha valaki vadbefogott példányokat szerez jópénzért a feketepiacon, vagy inkább vegyen tenyésztőtől már háziállatként szaporodott egyedet?

Előzmény: Jerzsa (170)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.24 0 0 170

Nézd épp elég az ha idegbeteg utódok születnek.Két különböző faj a nyérc és a görény.Miért kell a tűzzel játszani.A görény nagyon jól szocializálható  állat és társállat.A nyérc vagy nyest stb. inkább vadállat.Borzsárkány mennyit tud a görények viselkedéséről, betegségeiről , hogy ilyenbe bele mer vágni?

Akkor én is kérdeznék. Miből gondoljátok,hogy a görények problémája majd pont a nyérc görény keresztezéből nem fog előjönni?Vagy például tudtad azt, hogy a görény egyedül csak a nyércparvóba halhat bele?Ami a kutyák közt lehetséges azt nem kaphatja el?

Nekem ez a farkas, kutya keresztezése sem nagyon jön be.Meg a tigris oroszláné sem.A tigris és az oroszlán a természetben sem szaporodik gondolom nem véletlen.Az, hogy nem biztos,hogy bajuk lesz nekem nem érv.Még két görénynél sem lehet tudni milyen lesz a szaporulat.

A másik én nem tudom ki borzsárkány.Én csak hallottam valakiről aki genetikus és felajánlotta a szibériai görényét fedezésre egy görény tenyésztőnek és aki nyérceket akar behozni.Remélem nem Ő az.Nagyon veszélyes dolgok ezek.

A görények úgy tökéletesek ahogyan most vannak.

Még nem válaszoltatok se nekem sem Greylupusnak mi a cél?

Úgy gondolom a kutyáknál is  volt cél mikor keresztezték őket. Akár jó munkakutyát akár vadászkutyát szerettek volna kihozni belőlük.Itt mi a cél?

Mert nekem csak az jött le, hogy kiváncsiság.Ez nálam puszta emberi önzőség.

Előzmény: cavecat (167)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.24 0 0 169

Szia!

Nagyon örülök ,hogy megtaláltál.De igen Ö az Dézike.És köszönöm,hogy a segítségére voltál neki is és a kutyusnak is.

http://www.lulu-goreny.atw.hu/

 

Itt találsz róla képeket.Az állapota annyit javult, hogy fényt lát és már nem süket.De mentálisan már nem fog javulni.

Előzmény: Dogfüggő (168)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.03.24 0 0 168
Szia!
Bocs, csak olvasgattam a topikot, és kíváncsi lettem..
Nem egy XVI. ker.-i állatorvos kezelte a kidobott görit véletlenül?
Mert ha igen, akkor az a görci lakik nálad, akit én találtam meg tavaly februárban..
Előzmény: Jerzsa (166)
cavecat Creative Commons License 2007.03.23 0 0 167

Miből gondolod, hogy a születendő nyérc x görény szaporulat agyvérzéses, vak, angolkóros, steril, mellékvese problémás, vagy egyéb, nem felsorolt betegségben szenvedő lesz? rengeteg életképes és egészséges hibrid létezik, a ló x szamártól kezdve a tigris x oroszlánon át a farkas x kutyáig rengeteg... (mellesleg ha sterilek lesznek a kölykök, az jó, nem? nem lehet tovább tenyészteni ilyen "korcsokat"...)

 

és mi köze a vadászgörény állományhoz? a születendő kölykök nem vadászgörények lesznek, és nem tudom (de őszintén szólva nem hiszem) h borzsarkany további, görényekkel való pároztatásra szánja őket (már ha nem sterilek) Vagy egyszeri próbálkozás lesz, vagy (gondolom) nyércekkel fogja pároztatni a kis hibrideket.

 

mesélek neked valamit, ami valóban nem helyes: léteznek csincsillák, akiknek lóg a fülük. "lógófülű csincsilla". gyengék a porcaik a fülükben. ezek maguk közt szaporítva valsz mindenhol gyenge porcokat eredményeznek előbb-utóbb (lehet h csak a 4.-5- generációban) és jelenleg, a prémtenyésztőnél úgy tűnik, h ezek a lógófülű állatok egészségesek - azonban nem hinném, h egy 50*50es ketrecben fény derülhet arra, ha egy állatnak fájdalmat okoz az ugrabugrálás. Amikor majd a gazdi azt látja, h a csinje rendes csin-viselkedés helyett a sarokban csücsül, max az etetőig óvakodik el, akkor fognak rájönni h itt óriási gebasz van...

 

Na EZ a felelőtlen tenyésztés. Mikor szinte egészen biztosan lehet tudni, h baja lesz az állatnak, és azt is, hogy pontosan milyen.

 

az általad kifogásolt esetben nem tudjuk (vagy Te tudod, csak eddig nem írtad le?...) hogy mi lesz, egyáltalán lesz-e, lehet-e bajuk.

Persze, a lehetőség mindig ottvan, de ez két makkegészséges vadászgörény párosításánál is benne van. És ezzel az erővel ne menjünk utcára, mert a fejünkre eshet egy virágcserép...

Előzmény: Jerzsa (166)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.23 0 0 166

Én ezt nem nevezném felelős tenyésztésnek. Ahogy néztem pont extra görény van az oldalán. Nem tudom a kedves tenyésztő mennyit tud róluk. Én jelenleg is várok vadászgörény almot a nőstényemtől.Nem vagyok nagy tenyésztő ,mert inkább a minőség érdekel mint a mennyiség.

Nagyon sok beteg görény megfordult nálam. Jelenleg is 1 éve vagyok egy kidobott agyvérzéses , vak görénynek akit felelőtlen emberek télen kiraktak a hóba.Nem egy angolkóros csöppséget hoztak hozzám már 2 éve akik hozzánemértés miatt születtek meg .

Jelenleg is van egy 3 éves harlekin mintás vadas hímem.Nevezzük extrának.Meghalt az anyjuk 2 hetes korukban. A görike gyönyörű.DE!

Steril volt.Most meg úgy néz ki mellévese problémája van.És csak mázli, hogy ennyi a problémája.Egy olyan gazdinál született aki csak kiváncsi volt milyen egy alom.Már így is kb. 6 év alatt tönkrevágták a vbadászgörény állományt.Már megjelent a beltenyészet is.

Szóval tudom miről beszélek mikor azt mondom nem helyes amit csinálni akar.

Tenyésztő és tenyésztő között is óriási különbség lehet.

Miért nem raktok össze borzot mosómedvével.Az is izgi lenne tuti.

Előre is sajnálom és szánom a születendő szaporulatot.

Előzmény: cavecat (165)
cavecat Creative Commons License 2007.03.23 0 0 165

szoktak oroszlánt és tigrist pároztatni :) vagyis én több ilyen egyedről is hallottam már (ill láttam fotót) Böszme, szaporodásképtelen óriásmacskák lesznek :) sokkalsokkal nagyobbak, mint akár a tigrincs, akár az oroszlán. imádom a nagymacskákat, és ők is eléggé veszélyben vannak, ennek ellenére nem tartom ezt annyira hatalmas bűnnek: ha egy amerikai milliomos óriáscicát szeretne, és van rá pénze, inkább tartson ilyet, amiért "nem kár" (idézőjel!nehogy leharapjátok a fejemet!), minthogy egy valódi oroszlánt vagy tigrist etessen mindenféle marhasággal - azért nagyobb kár lenne. persze párhuzamosan a jónép igényeinek kielégítésével(ami az állatfaj közvetett érdeke), az állatfaj közvetlen érdekével is törődni kell.

 

a színformalizmust én (is) teljesen elítélem, ugyanakkor egy szép változatot felelősségteljesen is ki lehet tenyészteni - persze több idő-energia. Ilyen a csineknél a violet változat, gyakran mondják, h csak mutáns(violet) x hordozót pároztassunk, mutáns x mutánst soha, mert csoffadt lesz. Nos ez így nem nagyon állja meg a helyét, láttam több olyan csint, akinek ükszülőkig az összes őse mutáns volt, mégis hatalmas volt és gyönyörű, dús bundával, és rengeteg standard csin elbújhatott mellette. (mondanom sem kell, egy német tenyésztőhöz kellett elmenni ezért az állatért...)

a görényeknél nem tudom, nem lehetett volna-e kiszűrni a különböző kapcsolódó betegségeket - előfordul hogy tényleg genetikailag elválaszthatatlan a színváltozat és a betegség, de van, hogy csak alaposabban kell(ene) szelektálni a tenyésztés során. Sokan tenyésztésbe fognak olyan állatot, aki amúgy alkalmatlan lenne, pusztán mert nincs türelmük kivárni az azonos színű, ám megfelelő minőségű állatot :(

 

szóval talán kicsit hosszú lére eresztettem, de a lényeg: attól h "kuriózum", még nem biztos hogy rossz, csak felelősen kell(ene) csinálni a kuriózumok tenyésztését is...

Előzmény: Greylupus (164)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.22 0 0 164
Én bevallom neked őszintén, hogy nem tenyésztek - egy ivaros hímgörényem van, a másik kettő ivartalanított.
Értem, hogy miről beszélsz, de itt nem új szinváltozat létrehozása a cél, hanem két különböző állatfaj összepárosításáról beszélünk csupán kiváncsiságból - mintha egy oroszlánt egy tigrissel pároztatnának, hogy vajon mi lesz belőle..
De tényleg nem foglalkozom innentől vele, semmi közöm hozzá, hogy mit csinál, csupán fáj, hogy kisérletezik az általam nagyon szeretett görénnyel és nyérccel.

Elvonatkoztatva borzsárkánytól, a te írásodra reagálva:
A vadászgörényeknél is rengeteg színváltozat és mintázat létezik. A legtöbb az emberi "kuriózuméhség" miatt jött létre, nem figyelve oda rá, hogy milyen károkat okoznak ezzel az adott állatnál (lásd a fehér mintázatok például süketséget okozhatnak).
A görény az általad emlegetett csincsillával ellentétben, akkor is fennmaradna, fennmaradt volna, ha nem lenne ennyi "extra" színezetü és mintázatú állat. Szóval ez itt most ippeg nem az állatszeretetről szól, hanem simán arról, hogy az ember mindig másra, különlegesre vágyik, sokszor figyelembe se véve, hogy milyen károkat okoz ezzel.
Előzmény: cavecat (163)
cavecat Creative Commons License 2007.03.22 0 0 163

nem tudom, hogy közületek tenyészt-e valaki állatot. Nem a felelőtlen, szakértelemmentes, pénzért történő szaporításról beszélek, hanem felelős, szakértő tenyésztésről.

ha nem, és "hajlamotok" sincs rá, soha nem fogjátok megtudni, miért csinálja ezt borzsarkany... és mindenféle szörnyű érzést, gondolatot, indokot, érvet fogtok mögé képzelni, meg az állatszeretet hiányát, pedig biztos h szereti az állatokat - csak máshogyan mint Ti.

 

én épp egy új csincsilla-színváltozat kitenyésztésén fáradozom - az is "nyomorék", a természet nem olyannak alkotta... Oroszlánfejű törpenyulakat tartok, azok duplán "nyomorékak", azokat se olyannak alkotta a természet.

De pl a csincsillák fennmaradásához egy ilyen tenyésztőhajlamű ember kellett (M.F.Chapman), különben már rég kipusztultak volna.

 

szerintem nincs arra tuti recept, hogy hogyan helyes szeretni az állatokat. alapból van két teljesen külön dolog, ami nagyon gyakran összetűzésbe kerül: a konkrét egyed ill az egész faj érdeke.

van aki a biotópokat védi, és minden mást a természetre bíz, van aki az elárvult kölyköket neveli, aztán vagy visszatelepíti, vagy állatkertbe viszi, van aki házikedvencként tartja, van aki szaporítja, van aki mesterségesen szaporítja. Nincs egyetlen és helyes módja az állatok szeretetének és gondozásának...

Törölt nick Creative Commons License 2007.03.21 0 0 162
Borzsarkany!

"hibridet gyártani"????????
Mióta gyártják az állatokat???
És miért is kell a hibrid? Mire jó? A természet (vagy Isten - ki hogy gondolja) nem véletlenül alkotott meg külön nyércet és külön görényt!!! Miért nem jó az, ami van? Miért kell ennyire különleges?
Tudod szerintem mi a legnagyobb baj? Neked ez csak egy "kisérlet"... Pedig ők is érző lények!
Előzmény: borzsarkany (153)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.21 0 0 161
Gyűjtő?Gratulálok
Előzmény: cavecat (159)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.21 0 0 160
öööö. Igen rájöttem ,hogy visszanéztem a  hozzászólásokat.De a véleményem ugyanaz.Az amerikai nyérc is felelős az Európai nyérc kihalásáért.Konkrétan nem értem minek kisérletezgetni.Vadászni akar vele?Dolgozni?Vagy csak úgy kiváncsíságból?És a selejtekkel mit fog kezdeni ha véletlen sikerül?
Előzmény: cavecat (158)
cavecat Creative Commons License 2007.03.20 0 0 159

jahh meg még annyit, h nem csak keresztezni akar, hanem be fog szerezni mellé egy másik amerikai nyércet.

cavecat Creative Commons License 2007.03.20 0 0 158

ööö...halkan jegyzem meg, hogy borzsarkany nem európai nyércet akar keresztezni.

és valsz nem is fogja szabadonengedni, úgy ugyanis nehezebb lenne megfigyelni a viselkedését...

Előzmény: Jerzsa (156)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.20 0 0 157
Egy utsó kérdés, aztán el is megyek innen, mert csak borzolja az idegeimet, amit csinálsz, csupán a "kiváncsiság" kedvéért....
Ha ne adj isten megfogan a nőstény, a születendő kölykökkel mit csinálsz? Megtartod mind? Vagy árulni fogod?
:(((
Előzmény: borzsarkany (155)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.20 0 0 156

Tudsz róla,hogy az európai nyérceket kihalás veszélyezteti,mert a görény ,menyét, hermelin stb. kiszorította az élőhelyéről?És hogy kemény pénzbe kerül a fogságban felnevelésük és a visszatelepítésük a természetbe?Megkérdezhetem akkor Te miért korcsosítod a fajtát?

Ez kb. ugyanaz mint nálunk a védett Molnárgörényeket keresztezik a vadászgörényekkel majd mikor nem bírnak velük simán visszaeresztik a természetbe ezzel korcsosítva a még meglévő állományt.Szerinted ez normális?

Előzmény: borzsarkany (155)
borzsarkany Creative Commons License 2007.03.20 0 0 155

Kuriozum nem.

Első körben az, hogy amerikai nyérccel lehet-e(M.vison) majd mindenki azt állítja, hogy nem,egy rövid megjegyzés van arról, hogy itthon vkinek sikerült:1 nyérckantól 2 görénycsaj álvemhes lett, 1 pedig megfogant, és 7 kicsi született belőle, de ők már ne mvoltak továbbtenyészthetőek. És ha igen, akkor pedig kihez hasonlít a viselkedése, a mozgása, a szokásai. Ez összefoglalható a kiváncsiság címszóval.

 

Európai nyérc(M.lutreola)Xgörény hibrideket csináltak Oroszországban a prémtermelés miatt, de én természetes hibridfotót láttam, majd megpróbálom előbányászni, remélhetőleg péntekre meg is lesz.

 

 

Előzmény: Greylupus (154)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.20 0 0 154

És miért akarsz hibrideket?

Hisz te is mondtad, hogy vannak észt és orosz tanulmányok is erről. Mi hajt? A kiváncsiság? A kuriózum tartása?

Én úgy tudom, hogy az a tanulmány arról szól, hogy a tudósok tettek össze nyércet és görényt, mert a szabad természetben normál esetben nem párosodnak - ahogy te is írtad, más az életmódjuk. 

Akkor meg miért jó egymástól különböző fajokat összekeresztezni?

Előzmény: borzsarkany (153)
borzsarkany Creative Commons License 2007.03.20 0 0 153

Nem akarlak elkeseríteni, de idén én is próbálok hibridet gyártani, más kérdés, hogy azon túl, hogy együtt laknak, nem csinálnak semmit, legalábbis nagyon úgy tűnik, de majd kiderül. Amikor először összekerültek a nyérclány verte a görifiút, akkor azonnal szét lettek szedve, és osszeszoktatás alá kerültek, azaz látták egymást, érezték egymást,összeszagoltak a rácson át, de bunyózni nem tudtak. Kb 2 hónap után újra össze lettel engedve- egész pontosan akkor, amikor kaptam az infót, hogy másnál ivarzanak a nyércek-, és igazából semmi nem történt, megnézték-szagláztákstb egymást, kikutatták a másik odúját, és ennyi. Azóta béke van...

 

"holott a görény normálisan nem áll össze nyérccel és ennek valószínüleg jó oka is van."

Persze, mert nem ugyanott élnek. európai nyérc és görény hibridet találtak, én konkrétan észt hivatkozásokat ismerek.

Amióta a szöktek meg amerikai nyércek is prémtelepekről, elméletileg találkozhattak volna már, deteljesen eltérő életmódot folytatnak, nem zavarják egymás köreit(Ezt csak 1 francia tanulmányból ismerem, a kutatás célja az volt, hogy mennyiben veszélyezteti a délfrancia görényállományt az elvadult nyércpopuláció)

 

Mindenesetre ez idénre érdekes kisérlet lesz, hogy lehet- e amerikai nyércXgörény hibridet "csinálni", remélhetőleg a jövő év pedig a nyércszelidítés rejtelmeiről fog szólni-)

 

Előzmény: Greylupus (152)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.20 0 0 152

Köszönöm a választ:) Nekem nagy szívemcsücske a nyérc (most görényeim vannak), de mindenhol elriogattak, hogy:

1. szelidíthetetlen

2. a görényeimet alapból kinyírja

Bár én francia oldalon láttam olyan képriportot, ahol a görények és a nyérc együtt nevelkedett fel és nagyon jól kijöttek egymással.

Így eddig nem igazán mertem belevágni a tartásábal - bár az már megint más kérdés, hogy elég nehéz hozzájutni egy nyércbébihez:)))

 

Azért örülök, hogy a nyérchez nyércet hozol és nem a görivel akarod összerakni.... Sajnos hallottam már itthon ilyesféle keresztezési próbálkozásról is - holott a görény normálisan nem áll össze nyérccel és ennek valószínüleg jó oka is van..

Előzmény: borzsarkany (151)
borzsarkany Creative Commons License 2007.03.20 0 0 151

Félszelíd...Mondjuk eleve 2 éves volt, amikor hozzám került.

Azaz a rácshoz odajön, kaját elveszi kézből, az orrát meg lehet simogatni, kesztyűvel bmikor meg lehet fogni- nem büdösít, nem sikít, ha kijön, vissza lehet tenni, de ha mondjuk ottfelejted a ketrecén a kezedet, akkor odasettenkedik, és jól belédharap-) Egyszer túl közel ültem le hozzá, akkor a polómat húzta be.

 

Amerikai leírásokat olvastam róla, mint háziálltról, ők azt írják, hogy majdnem ugyanolyan szelíd tud lenni, mint egy göri(inkább vmilyen kevert, mint prémvonalú), de nagyon egygazdás.

 

Kiváncsi leszek, ha minden jól megy, a nyáron hozok egy fiút Hollandiából, az ő honlapjukon abszolút ölnyércek vannak-)

Előzmény: Greylupus (150)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.20 0 0 150
És a nyércet mennyire tudtad megszelídíteni? Mert amikor én tudok, azok eléggé harapósak maradtak, bármennyi foglalkozás után is...
Előzmény: borzsarkany (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!