Keresés

Részletes keresés

dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 12

2077 ?:)

Egyebkent ez csak TIPP a reszedrol. azt kene kideriteni hogy kell az utlevel vagy eleg a kartyas szemelyi.

Ez utobbi esetben erdekes kerdes ha szemelyivel megyek pl. nemetbe es onnan a nem EU tag de Schengen tag Norvegiaba majd onnan haza Magyarorszagra...
Akkor mi van?:)

Ha eleg lesz a szemelyi, akkor hova? EU orszagba, vagy "EU es Schengen orszagba", vagy "EU vagy Schengen" orszagba?

Bubo

andrej11 Creative Commons License 2003.04.18 0 0 11
2006-2077-ig nem sok minden fog történni az ügyben. De persze nem leszünk ám másodrendűek az EU-ban:(((
Előzmény: Devil Inside (0)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 10

White Falcon:

honnan az infod es mennyire tuti?

Paracelsus Creative Commons License 2003.04.18 0 0 9
Egyszerűsített határellenőrzés
Nem regisztrálják az uniós államok és a tagjelöltek polgárait
NSZ • 2003. április 16. • Szerző: L. K.

A szlovák, az osztrák és a szlovén határszakaszon az uniós tagországok és a tagjelöltek állampolgárainak útlevelébe nem pecsételnek, őket nyilvántartásba sem veszik. A határőrség illetékese szerint az intézkedés minimális biztonsági kockázatot jelent, miközben a törvénytisztelő többség az eddiginél gyorsabban lépheti át a határt.

Csütörtöktől egyszerűsített ellenőrzési rend lép életbe a magyar–szlovák, a magyar–osztrák és a magyar–szlovén határszakaszon – mondta kérdésünkre Tímár Zoltán, a határőrség tájékoztatási főosztályának vezetője. Az úgynevezett schengeni minimum-ellenőrzés az Európai Unió tagországai és a tagjelöltek állampolgáraira terjed ki, s csak az utazók azonosítását, illetve az úti okmányok vizsgálatát tartalmazza. Mindez nem vonatkozik viszont az ukrán, a román, a szerb és horvát állampolgárokra. Amint azt a kormányszóvivő már korábban bejelentette, a határőrök ebben a körben nem pecsételnek, és megszűnik a határregisztráció is, vagyis az útleveleket nem kell egyenként behelyezni az okmányolvasó berendezésbe. Tímár hangsúlyozta: ez nem jelent biztonsági kockázatot, mert a kedvezményezett országok polgárai igen kevés jogsértést követnek el Magyarországon. Így a törvénytisztelő többség érdekében mindenképpen indokolt a csupán kis veszéllyel járó könnyítések bevezetése.

Ezek révén legalább negyven százalékkal csökken a határátlépés ideje, vagyis az extrém helyzetektől eltekintve – ilyen az ünnepek idején növekvő forgalom – jelentősen rövidül vagy teljesen megszűnik a várakozási idő. A gyorsabb átléptetés érdekében felvették a kapcsolatot a három ország határőrizeti szerveivel is, és a magyar kezdeményezést mindhárom állam hatóságai kedvezően fogadták. Arra azonban egyelőre nincs mód, hogy az érintett országok polgárainak külön sávot biztosítsanak, de Tímár szerint a más államokból érkezők száma a legtöbb átkelőn igen alacsony. Ezért a főosztályvezető úgy véli, nem okoz fennakadást, hogy őket változatlanul alapos ellenőrzésnek kell alávetni.

Tímár hangsúlyozta: 2007-től, vagyis attól az időponttól, amikor Magyarország várhatóan csatlakozik a schengeni egyezményhez, az unió belső határain megszűnik az ellenőrzés, így a mostani intézkedés az ehhez vezető út első lépcsőjeként értékelhető. Közölte, hogy addig további könnyítésekre is lehet számítani, de a részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Annyit azonban elmondott, hogy további változások valószínűleg csak Magyarország 2004. májusi EU-csatlakozása után lesznek időszerűek, de ezekről a döntést az Európai Uniónak kell meghoznia. Úgy tudjuk, az EU előírásai között szerepel, hogy a közös határokon az utazókat egyszeri megállítással kell ellenőrizni, vagyis a szlovák, az osztrák és a szlovén határon valószínűleg közös határellenőrzési rendszert alakítanak ki. Kérdéses, hogy az unió a schengeni egyezményhez történő csatlakozásunk előtt elfogadja-e útlevél helyett az új típusú magyar személyi igazolványt. Ha igen, a közösségi határokat már 2007 előtt átléphetjük személyivel is.


dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 8

szerintem a miniszteriumban is keverik.

Amikor meg nem volt Schengen akkoris eleg volt az union belul a szemelyi, sot Angliaba beutazaskor EU orszagbol most is eleg a szemelyi, pedig ok nem schengen tagok.

Schengen utan meg a szemelyi se kell mert nem lesz ellenorzes. az mas kerdes ha igazoltatnak es nincs nalad, megdorgalnak. de ennyi.

A kartyas szemelyi szerintem ugyanolyan biztonsagos okmany mint az utlevel igy szerintem eleg lesz. a cikk is ezt mondja. kerdes, hogy mi az igazsag.

White Falcon Creative Commons License 2003.04.18 0 0 7
A www.euro.hu igazat írt,az új személyi igazolvánnyal már ki lehet lépni.Az egyedi sajátosság,hogy mindenkinek különböző van,nekem pl. január 31-ig még a koronás címeres,bordó személyim volt,ami mellé tavaly kellett az útlevél,de az új már határátlépőként is fungál.
Előzmény: dr_bubo (-)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 6

A cikket a nepszava weblapjan is megtalaltam, onnan szarmazik.

Mas a Schengeni egyezmenyhez valo csatlakozas (a hatarellenorzes megszunese) es mas az, hogy ellenoriznek a hataron, de eleg lesz a kartyas szemelyi.
en ez utobbit kerdezem. Meg mindig.
Te Schengenrol beszelsz, ami egyertelmu, 2006-2007 korul varhato (legkesobnb 2007 marcius)

Bubo

Előzmény: Molaf (5)
Molaf Creative Commons License 2003.04.18 0 0 5
A legszebb az egészben az euro.hu januári cikke, amit átvett az mno:

"Csak 2006 után jó a személyi az EU-ba?
2003. január 17. 18:11

MNO
Magyar állampolgárok csak azután utazhatnak útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal az Európai Unió országaiba, hogy Magyarország is csatlakozik a Schengeni Egyezményhez. Ennek időpontja várhatóan 2006-2007 lehet.

Az unió ugyan dönthet másképp, de a jelenlegi szabályok szerint előbb ez nem lehetséges mondta Simonné Berta Krisztina, a Belügyminisztérium integrációs ügyekért felelős helyettes államtitkára az euro.hu-nak.

A magyar Külügyminisztérium a csatlakozási tárgyalások idején felvetette, hogy Magyarország üdvözölne egy hasonló fejleményt, ám semmilyen bíztatást sem kaptunk az ötlethez. Simonné szerint azért várható, hogy Magyarország csak 2-3 év múlva csatlakozhat az egyezményhez, mert a schengeni központi információs rendszer - amelyben a bármely tagországban beutazási, tartózkodási korlátozás vagy tilalom alatt álló személyek, körözött gépjárművek adatait tárolják - betelt és fejlesztésre szorul."

A mostani cikkében nem jegyzi meg, hogy korábban másképp mondta.

Szerintem írj egy levelet az euro.hu-nak, amiben megkéred őket, hogy ködösítés helyett tisztázzanak.

dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 4

A cikk azt irja, hogy 2004 majus 1 utan kartyas szemelyivel lehet utazni EU orszagokba.

A kerdesem erre vonatkozott. Ha igaz, akkor nem lehet kulonbseg hogy repulo, vagy szarazfold.

A kerdes az: IGAZAT IRTAK E A WWW.EURO.HU-n ?
Tovabbra is erre varom a valaszt.
Koszi
Bubo

Paracelsus Creative Commons License 2003.04.18 0 0 3
Szerintem a magyar határon még az EU-n kívüli, könnyített kiléptetéssel (külföldi reptereken szinte biztos, hogy még semmi nem változik.)
Előzmény: Filburt (2)
Filburt Creative Commons License 2003.04.18 0 0 2
Hali,

Baratnommel nyarom Gorogorszagba utazunk. Most meg az 'EU-n kivuli orszag' tablak vonatkoznak rank a reptereken, vagy mar az EU-sok? B-) Felek, hogy az elobbi... B-/

Filburt

Előzmény: Paracelsus (1)
Paracelsus Creative Commons License 2003.04.18 0 0 1
Valahol azt olvastam, hogy az okmányok ellenőrzése megmarad, de az egyedi regisztrálás (beolvasás) már nem, szóval ezzel gyorsul a kiléptetés.
Devil Inside Creative Commons License 2003.04.18 0 0 0
A cikk szerint, ha újfajta személyid van, akkor nem kell.

A határellenőrzés csak akkor szűnik meg, amikor a nem EU-határaink lesznek a schengeni határok, kb. 2006-ban.

Előzmény: dr_bubo (-)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 topiknyitó

hello
Ezt olvastam a www.euro.hu-n:
--------
2003. április 18.

Az Európai Unióban akadálytalanul, szabadon, útlevél nélkül lehet utazni, a belső határellenőrzéseket a Schengeni Egyezménnyel megszüntették. Egyes helyeken már az sem egyértelmű, hol kezdődik az egyik, hol végződik a másik ország, hiszen a határjelölő póznákat is eltávolították.

Magyarország taggá válását követően megszűnik a határellenőrzés a szomszédos Eu-tagországok: Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé.

A határok azonban nem azonnal, hanem két szakaszban tűnnek majd el. A csatlakozás után még néhány évig szükség lesz az okmányokra az utazáshoz, és a határellenőrzések is fennmaradnak. Az útlevél helyett azonban elég lesz az újfajta személyigazolvány és várhatóan az ellenőrzés is felgyorsul.
-----------

AKKOR MOST KELL ÚTLEVÉL 2004 MÁJUS 1 UTÁN, VAGY NEM?
Mi az igaz?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!