Keresés

Részletes keresés

tpapa Creative Commons License 2003.03.09 0 0 18
Egyrészt nem is mondtam, másrészt tökéletesen egyet értek. (Azt viszont ki merném jelenteni, hogy a quadrofónia el-nem-terjedésében az ilyen "nem műszaki ok"-ok főszerepet játszottak.) :o)
Előzmény: Linn Sondek (17)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.08 0 0 17
Egyrészt ez nem műszaki ok. Másrészt az ár -tömegkonfekcionálás esetén- a valóságtól teljesen elszakad.

LP 12

Előzmény: tpapa (16)
tpapa Creative Commons License 2003.03.08 0 0 16
Pl. Ár és folyományai.
Előzmény: Linn Sondek (15)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.08 0 0 15
legalább két megszűnt okot mondanál?

LP12

Előzmény: tpapa (14)
tpapa Creative Commons License 2003.03.08 0 0 14
Való igaz, hogy nem a "véletlen" volt az ok, de mivel a választék (okok tekintetében) némileg szélesebb kettőnél (pl. még ott az ár, ár/teljesítmény, akkor még a sztereo is "sok(k)" volt, hallgatható kiadványok hiánya, stb.) ezért a kérdést nem redukálnám le ide. Fentiek között vannak olyan okok, melyek megszűntek azóta és vannak amelyek -sajnos- fennállnak.
Előzmény: Linn Sondek (13)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.08 0 0 13
Nincs itt ellentmondás.

Van egy módszer, a kifinomult kétcsatornás sztereo, amely ma már nem tartozik a fősodorba, azaz megszűnt a minőségi konfekcionálása.

A maradó úriszabóságok meg drágák, ezzel is szűkítik az ilyent hallgatók körét. A vintage vasak és konzervek is kifogynak előbb utóbb. Azaz ez a forma kihalófélben van. (ma sem használunk már tölcséres gramafont napi zenehallgatáshoz, holott megjelenésekor a fonográfhoz képest mindenféle előnnyel rendelkezett)

A fősodor pillanatnyilag a multimédia, amelyik mindeféle trükkökkel operál, de igazán zenélni nem tud, és (véleményem szerint) mindaddig nem is lesz képes, amíg:

* meg nem tudja oldani a frekvencia _és_ fázishelyes hangrögzítést és visszaadást.

*Amíg nem születik meg a mainál sokkal jobb minőséget és teljesítményt biztosítani képes villamos/akusztikus átalakító

*amíg a felvételt készítők át nem állnak az új típusú feladatok által létrejövő kihívások megoldására

* amíg ki nem alakul végre egy új, egységes konzerválási forma, amely mentes a mai elektromechanikus rendszerek minden korlátjától.

Végül de nem utolsósorban azért vagyok szkeptikus, mert az akusztikus zene is gyors ütemben veszíti el az állásait, tömegesül az oszcillátorhangoskodás!

Márpedig ezzel értelmét veszti a hifi: a nagy hűség, pláne a high end: mert mihez is kéne hűnek lenni?

LP 12

Nem véletlenül nem tudott a kvadrofónia elterjedni...

Előzmény: tpapa (12)
tpapa Creative Commons License 2003.03.08 0 0 12
Tulajdonképpen megint igazat szóltál, de közben ellent is mondasz magadnak. :o)))

Mert ha VAN min zenét hallgatnunk most is (még ha nem is tökéletes - ezt tudjuk), akkor pl. kétzser annyi csatorna átvitele elméletben nem ront a dolgon, hanem segít. (Jó, kb. kétszeres zaj azért jár vele, de sokkal több térinfó is...) Tehát akkor nem a technika a ludas, hanem a hangmérnökök, akik nem tudnak ezzel élni. Illetve tudnak... csak vissza. Meg vannak akik jó játéknak tekintik. De ettől még a lehetőség adott lenne, hogy értelmes dolgokra használjuk. (Mondjuk egy egész ping-pong meccs közvetítése az asztal közepéről???) ;o)

Előzmény: Linn Sondek (11)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.07 0 0 11
Nézd, amikor jó sok évvel ezelőtt megpróbálták bevezetni a kvadrofóniát, párszor volt szerencsém hallani az itthoni kísérleteket.
Kísérletek voltak, nem azokra a spéci LP-kre gondolok.

Mai napig emlékszem egy felvételre, négy csatornás magnóról ment 76 cm/sec-en.

Beléptél egy szobába, és a szoba közepén ott szólt egy hegedű, mint egy "hanghologram" lenne, körbejárhatóan, megdöbbentően. A terem a valóságosnál sokkal nagyobbnak tűnt.

Aztán pár évre rá, már lehetett kapni LP-ket és játszókat,(Műszaki Bizományiban aranyért ) amik a kvadrofóniát adták volna vissza,
de nem tetszett: maszatolt hang, imbolygott az egész ide-oda, egy idő után szinte tengeribeteg lett tőle az ember.

Aztán mostanság megjelentek a sokcsatornás multimédiás rendszerek, de még senkitől nem tudtam hallani olyant, amit egy-a közepesnél jobb sztereorendszeren hallani lehet.
Ti jó klasszikus zenét. Állandóan éreztem a hangmérnök beleavatkozását, az egyes szólamok csúszkálását ide oda.

Volt olyan (persze, hogy orgonát akartam hallani)
hogy a sípsort egyszerűen kettétörték, a fele elől jött a fele hátul: ültél az orgonasípok között... rémes...

Persze effektre, lövöldözésre, Starwarsra isteni..
csak mindíg eszembe jut az az igen igen régi BNV, ahol bemutatta az EAG az ország első szériában gyártott sztereo berendezését, amin az emberek áhitattal figyelték félórákon át, hogy egy ping-pong labda hogyan pattog át egyik hangfalból a másikba.
Zene az nem volt )))

Nyilván lesz jobb megoldás, de azt hiszem a mai rohamozás iránya nem jó: ugyanis tessék megnézni, hiába a mindenféle elektronikai varázslat: a villanyból hangot még mindíg nagyjából ugyanazokkal az eszközökkel állítjuk elő, mint nagyapáink.
Elvekben egy szál változás nincs.
Namármost mindaddig, amíg valakinek meg nem születik az agyában az új-és tömegesen megvalósítható- hangelőállító eszköz, amely gyakorlatilag zérus tömegű mozgórészből és tökéletesen szabad mozgást produkáló felfüggesztésből jön össze... nos addig...
addig beszélgessünk, meg halgassunk zenét azon amink van )))

LP 12

Előzmény: tpapa (10)
tpapa Creative Commons License 2003.03.07 0 0 10
Hümmm. Miért is veszed egybe a két dolgot? Nem az a baj, hogy N csatorna van hanem, hogy lealacsonyítják csinn-bumm cirkusszá. Mitől lenne jobb egy 2csatornás csinn-bumm egy sokcsatornásnál??? Max. "olcsóbból megvan".

Ami a sokcsatornát illeti, azzal nekem semmi bajom. Hacsak az nem, hogy a sok is kevés ma még, azokat viszont még nagyon művileg állítják elő. Ha ugyanennyi -vagy több- csatornát a valós felvétel helyszínén valós teremakusztika átvitelére használnák fel, azt én pl. jónak tartanám.

Érdekesnek tartom ebből a szempontból pl. az SACD/DVD-A helyzetét. Szerintem ezek megjelenése JÓ dolog. Ugyanakkor -bár nem látok a jövőbe- szvsz elkéstek. Jön a még újabb "kéklézeres DVD".
Ismerve a magukat igényes zenehallgatóknak mondók már-már vallásos iszonyatát bármiféle tömörítéstől, ezekből csak azok válhatnak az ő igényeiket kielégítő cikké, melyek teljesen tömörítetlenek. Ehhez (meg a folyamatosan növő sávszélesség-igényhez) semmilyen kapacitás soha nem lesz elegendő. Én továbbra is abban látom a megoldást, ha a szoftver jobban elválik a herdvertől, vagyis aki zenét készít/ad ki, az eldönthesse, sokcsatornás/tömörített hangot ad ki avagy kevéscsatornás de hihetetlenül jót -egyazon hordozón. Aztán a piac eldönti melyikre mekkora kereslet lesz. Akár teccik ez, akár nem, a végső döntés mindenképpen csak így születhet meg. (Már amennyiben e témában ez a fogalom: "végső" egyáltalán értelmezve van. Talán így is érted, mire gondolok.)

Üdv.

Előzmény: Linn Sondek (9)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.07 0 0 9
Hát én nem emlékszem, hogy ezt tőled leírva láttam volna )))))
(ha mégis, mea culpa)

Másrészt -látva a fejlődési irányokat- szvsz. a kétcsatornás hangászok a kihaló állatfajok listájára vannak felírva, mert kevés, nagyon kevés az utánpótlás.

Ha a régiek - magamat itt nem tartom annak, bár az a gyanúm, hogy a világhálón ill. a hangászkodóvilágban való jelenlétem az egyik legrégebbi lehet- felhasználva ennek az új fórumnak az Audiolandnak a tevékenységét, terjeszteni tudnák (kívánnák, akarnák, nem kívánt törlendő) a "fertőzést" nevezetesen, az N csatornás multimédiás csinn-bummon kívül is van egy hangvilág... akkor kevesebb veszekedés, és talán több érdemi beírás születne.

LP 12

Előzmény: tpapa (8)
tpapa Creative Commons License 2003.03.07 0 0 8
Nem, miért? ;o)
Előzmény: Linn Sondek (7)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.07 0 0 7
Te jó ég!
Beteg vagy? ))))))

LP12

Előzmény: tpapa (6)
tpapa Creative Commons License 2003.03.07 0 0 6
OK, igazad van.
Előzmény: Linn Sondek (5)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.07 0 0 5
Na, közbe időnként dolgozni is kell )))
De sz@r út a hatos (((

Szóval tpapa:

Más dolog az, amikor bemegyek egy efféle szobába. Fülelek. Végigolvasom, kimit mond.
Aztán -mint ahogyan te is felveted- valamelyik beszélgetésfonálhoz természetes módon kapcsolódok hozzá.
Ezért én még nem láttam itt sehol, hogy bárkit is kiutálatak volna.
Láttam itt olyan eltérő véleményeket, hogy ihaj, de mindaddig nincs vele (nem volt) baja senkinek, amíg a témához érvel(t) valaki, és nem "ad hominem"! Amikor ilyesmi beindul, már nincs vita, csak előbb utóbb veszekedés.
.. és itt kedődik egy topic halála!

Van néha persze, hogy észbekap a társaság, és egyszerűen ignorálják a provokatőrt, de sajna ez viszonylag ritka, mindíg van, akinek erősebb a grafomániája, mint az "ignore on" kapcsolója.

Kialakulnak végehossza csatározások, amitől ugyan a topic hízik, de sok haszna nincs. (((

Ahol ránk szóltak, igazuk volt, mert tökéletesen off topicok voltunk. Még akkor is, ha nekünk kettőnknek a téma megbeszélésre fontosnak érződött.
Ott aki bemegy, az nyilván arra kíváncsi, hogy a Pio xxxx jobb CD játszó vagy a Yamaha yyyy!
Annak ott a helye, ott azt kell megvitatni.

Ha valakinek van felesleges ez-az cucca, annak meg ott a cserebere, vagy miafenére neveztette át revox a topicját.

Amikor még anno a Netto kicsi volt, minden téma elfért kis helyen. Ma nézd meg az Indexen hány fórum, és mennyi topic van. Ez a növekedés velejárója: a tematizálódás.

De ez szvsz. nem baj, így7 mindenki megtalálhatja azt a szobát, azt a társaságot, ahol otthon érzi magát, és ahol a már benntlakók sem érzik idegen testnek az újonnan jöttet. Nem is idegen testnek, tán ez nem jó kifejezés: nem oda valónak.

Tudod: van aki a száraz vörösbort kedveli, van aki a habzó jéghideg seritalt.
Miért kéne a kettőt keverni? Csak rókafogászat lehet a vége ))))

LP 12

Előzmény: tpapa (2)
tpapa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 4
Robi!

"Tudod, aki jókat nevet másokon, az valahol mérhetetlen lelki szegénységről tesz tanúbizonyságot."
- Nem feltétlenül. Sőt.
Ugyanakkor ha e helyett sajnálkozna, az sem lenne baj vagy meglepő.

Zokon szvsz csak azt veheted ha nyíltan "lesajnál".

Más. Nem látok jelentős különbséget egyébként a "tartalmi OFF" és a "vita a vitáról" típusú OFF között. Egyik sem jó azoknak a szemszögéből akik ritkábban térnek be. Ők nyilván nehezen válogatják szét a hozzászólásokat, pedig ők CSAK azt szeretnék olvasni ami közvetlenül a témáról szól, még abból is ki kell szemezgessék azt, ami őket érdekli. A résztvevők identitáskeresése egyáltalán nem ilyen, sőt nagyon gyorsan avuló műfaj. Ezzel csak azt lehet elérni, hogy egy bizonyos réteg NE OLVASSA az adott topicot. Bár kétségtelen, hogy eközben a hozzászólások száma szépen emelkedő ívet mutat - kérdés ez kinek mennyiben elérendő cél?

Üdv.

Előzmény: robi77 (3)
tpapa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 2
OFF Akkor válaszolhatok neked itt, vagy az is OFF? ON?

Hosszú ideig read-only voltam, meg se szólaltam.
Aztán revi és tomcat beszélgettek, amiből én azt vettem ki, hogy a vita kissé elkésett a sávhatárokról, mert azok kissé odébbtolódtak időközben. (Az egész beírás volt -idézettel együtt- 7 sor!) [5658]

Majd erről elkezdtünk többen beszélgetni és kezdett kiderülni, hogy én más szemmel nézem a világot. (Nekem a CD a digitális jeltárolás egy eszköze, se nem modern, se nem kifinomult, se nem ... semmi. De FŐLEG nem zeneszerszám. Arról, hogy sokaknak az, nem tehetek.)

Ettől még a dolog témába vág, véleményem is van, el is mondom. ettől én nem leszek semmi, vagyis de mégis - céltábla. Így aztán azt vettem észre, ha mindenkinek mindenre válaszolok, akkor az enyim lesz a legtöbb leütés az oldalon. Nem azért, mert elöl akarnék ülni, hanem mert én vagyok az új hús, a régiek már lerágták egymást csontig, tehát most én jövök... :o(

És most mondd, hogy mással nem ez a helyzet. (Mondjuk Piri.) Alapvetően vagy nem válaszol az ember és akkor pfújdebunkó, vagy válaszol, akkor meg tolakodó. Ez van. Nehéz tagadni.

A mese másik oldala OK. csak a fórum is változik, a téma is változik, pl. a Hi& eléggé felgyorsult azóta. És ami azt illeti, van egy szubjektív meg egy objektív megítélési lehetőség:
- Szubjektív, ha elküldenek a mamádba, mert ezt egyénileg teszik még akkor is ha "mások nevében is" beszél aki mondja.
- Objektív, ha nem alakul ki érdemi vita az adott kérdésben; mert ez jelzi a legjobban, hogy az adott kérdés nem való az adott ajtó mögötti helységbe.

Ha e kettő ellentmond egymásnak, akkor abból az a logikus következtetés vonható le (persze most arról beszélek, ha nem két "újhús" beszél egymással, hanem régiek beszélnek az újjal), hogy egyes törzstagokat érdekel a téma másokat meg nem. Néha felmerül, hogy átvigyék máshova a témát és néha át is viszik. Máskor meg nem. Amennyire én tudom ez így van az idők kezdete óta, nem kell vele túl sokat foglalkozni...

Üdv.

Előzmény: Linn Sondek (-)
mccheese Creative Commons License 2003.03.06 0 0 1
Aljas vagy AS! :o)

Mcc

Előzmény: antiskating (0)
antiskating Creative Commons License 2003.03.06 0 0 0
0 értelme van a felesleges topikoknak!:)
Linn Sondek Creative Commons License 2003.03.05 0 0 topiknyitó
Abból a célból gondolom ezt a topicot megnyitni, hogy legyen egy hely, ahol on topic megbszélhető, ki melyik meglévő szobában találhatja meg a neki kedves tárasaságot )))

LP 12

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!