Én csak emberileg tippelhetek :
A vápa, a fej ép,az izületi rés megtartott tehát nem diszpláziás a csipő, viszont a medencecsont elöl ahol összakapcsolódik(symphisis)meg hátul ahol a keresztcsont farokcsonthoz közeli részen a medencével izesül erős mészfelrakódás látható, ez valamilyen gyulladásnak a jele, tehát a gyulladásos reakció miatt keletkezett a meszesedés: SPA-ra tippel, spondyilartritis ankylopoetica embernél, egy csunya gyulladásos betegség, Bechterew kórnak is ismerik. Van kutyáknál is ? Biztos fájdalmai vannak a kutyusnak, ha ez a betegsége.
Nehogy elhaljon ez a topik, gondoltam, bemásolok egy csípőízületi eredményt. Mi a véleményetek róla?
A symphysis környéke mindkét oldalt intenzíven sclerotikus. /Reaktív sclerosis: SPA?/
A csípőízületek minden tekintetben megtartottak. A sacroiliacalis rések környéke a caudalis harmadban mésztömörülést mutat. Az ízfelszínek simák, jól felismerhetőek. A csontstructura egyébként ép.
Mi a véleményetek erről az értékelésről?
Nézted már a szuszmok által ajánlott honlapot? (www.offa.org ) Érdekes statisztikai adatokat tartalmaz. Sajnos amerikai... (de azért hasznos)
Egyébként szerintem az egész poltita ugyanúgy működik kicsiben és nagyban is: az érintetteknek van a legkevesebb beleszólásuk. És ez SOHA nem fog megváltozni (hacsak nem lesz mindenkinél egy kis ketyere, amivel az adott kérdésre szavazhasson.
Hűűűű!
Megint van egy perverz ötleteeeem!
Csináljuk úgy, mint a ValóVilágban! Sms-ben lehessen szavazni - közjegyző jelenlétében.
Nnna, melyik képviselőt szavazzuk be, vagy ki a MEOE-ból?
"...Ha valaki annyira koncentrál az egészségességre, hogy szinte semmibe veszi a típusosságot, nagyon rossz szolgálatot tesz a fajtának."
Ez szerintem fordítva is igaz, a fajta típusossága nem mehet az egészsége rovására. (Ez az igazán extrém tenyésztői ötletekre vonatkozik, aminek az eredménye akár olyan állat is lehet, amelyik ember segítsége nélkül képtelen létezni. (Pl. vannak olyan perzsamacskák, akik maguktól enni! sem képesek, mert annyira rövid az orruk, hogy a szemük ér bele előbb az ételbe, de tulajdonképpen nagyon típusosak. Nem beszélve azokról a fajtákról, amelyek egyedei emberi segítség nélkül szaporodni sem képesek.)
Üdvözöllek a topicon!
Minden "nagy kutyást" kiemelt érdeklődéssel olvasok! Különösen a "nehéz fajtákat".
Én is csak pár napja vagyok még itt, de máris munkaidőm jelentős részét itt töltöttem :-)
Olvastad az eddigi (összes) hozzászólásaimat? Ha nem szükséges, nem szeretném ugyanazt szajkózgatni. (Még lelőnek a madarászok...)
A kétlábon állás illetve "akadálypálya" (mint diszpláziateszt) tetszik! Akkor az enyémnek tuti semmi baja, mert amint teheti, kétlábon áll az ajtónál, s a kocsi motorházáról is kellett már leüvölteni...
De az azért gondolkodásra késztet, hogy volt már olyan dogom aki símán ugrotta a 120 cm-t, és a 180-as betonfal tetejére felugrott, kihördült az utcára, majd megfordult a fal tetején és visszaugrott. Amint levegőt kaptak a családtagok, azonnal emeltünk a kerítésen 1 métert...
...és ez a kutya 5,5 évesen már olyan súlyos tüneteket produkált, hogy szinte támolyogni sem tudott. A kölykeinél (akkor még nem létezett szűrés) ugyan így volt...
Természetesen egyetértek veled abban, hohy a HJCH cím nem a világ. Mondandómmal csupán arra kívántam rávilágítani, hogy a hamarabb "kész" kutya összeszed egy csomó címet addigra, mikorra fedeztetésbe állítják (18-20 hónap). Mint tudjuk, a "nép" mindíg a legújabb győztesek felé özönlik... és a "hamar" kutyák emiatt több utódot produkálnak. Egyrészt a több "névelő" miatt, másrészt pedig a "lassú" ebek esetében néhány verseny után kialakul az a kép a kutyáról, hogy "rengeteg a hibája, nem is jó, stb". És később nagyon nehéz kimosni a "híren esett foltot". Nekünk is volt néhány "nagyon jónk", s a mai napig a "fejünkre olvassák", annak ellenére, hogy a "speciális előéletet" is tudják...
Amúgy ne mentegetőzz a hosszú mondanivalóért. Mint látod, én is a bővebb kifejtés híve vagyok.
Ja! A kedvemért nézz át a "kutyatenyésztők" topicra, és olvasd el a tegnapi termést! Érdekes lesz...!
Üdvözlet mindenkinek!
Ez egy nagyon hasznos topic.
Most jövök klubunk (molosszerek) szakmai napjáról, ahol felvetettem ezt a diszplázia-öröklődés vagy táplálás kérdést. A klub jelen lévő vezető tenyésztői egyhangúan állították, hogy az utóbbi évek egyik legjobb cikke volt.
És igen, FŐLEG a táplálás a diszplázia oka.
Szó volt arról is, hogy a mi fajtáink a nagy méret miatt igen kényesek mindenfélére, és hogy gyakran előfordul vázrendszeri megbetegedés is.
Az egyik tenyésztő elmondta saját módszerét a szűrésre: ha a kutya képes két hátulsó lábán álldogálni, felmászni a házára, ilyesmik, akkor gyaníthatóan egészséges. Ha viszont fel sem bír állni, nem tud menni, akkor hiába lenne esetleg negatív a szűrés eredménye, akkor sem fog tenyészteni a kutyával, értelemszerűen.
Beszélgettünk még a tápok fehérjetartalmáról is, és oda lyukadtunk ki, hogy a 33-36% extrém sok, és túl gyorsan "megnöveszti" a kutyát.
Szerintem nem baj, ha egy valóban szép kutya -itt dog- nem lesz HJCH. Mire kifejlődik, 2-3 éves korára, gyönyörű és egészséges, megfelelő méretű kutya lesz belőle, és nyerheti sorban a felnőtt CH címeket. A kortárs, mesterségesen gyorsan növesztett kutyák addigra pedig lehet, hogy beteg, mozgásképtelen állatokká váltak...A tiéd pedig vígan bolondozik majd öreg korában is!
Szerintem a dogod lábhibája a vacak kölyökkori tartás eredménye csak, nem hiszem, hogy örökítené, pláne, ha a szülők és testvérek sem muatatnak mozgásproblémákat.
Én is hallottam olyanról, hogy a kutya nem ébred fel altatásból...Sajna gyakori állatorvosi "hiba", hogy nem jól méri fel a kutya tömegét a doki. Mastino napoletano esetében pl teljesen más altatómennyiség szükséges (testtömegre vetítve töredéke csak!!), a megfelelő eredményhez. Nagyon rossz, ha egy egyszerű fülvágás után nem ébred fel többé a kutya.
És végül, hogy iszonyú hosszú eszmefuttatásom lezárjam, találtam egy elgondolkodtató idézetet. Douglas B Oliff írta, aki világszerte elismert bullmastiff szakember.
"...Ha valaki annyira koncentrál az egészségességre, hogy szinte semmibe veszi a típusosságot, nagyon rossz szolgálatot tesz a fajtának."
Miért kérdezed az orvost?
Egyébként szoktunk vele járni. Most is irtó patália volt a féreghajtó miatt...lehet, hogy vadmacska - esetleg tigris - is van az ősök között? :-)
Ja, ha a lábai miatt kérdezed:
Érdeklődtünk már, hogy mi lehet ez. A röntgen vizsgálatot - mivel nem lesz őkelme tenyészcica, sőt fiú se sokáig - feleslegesnek tartják. Egyébként - valószínűleg - a sanyarú gyermekkor következménye, nem pedig a kutyuk játékos kedvének tudható be... Bár a szomszédasszony szerint "az apja is ugyanilyen csámpás volt".
Szerinetm 150-170 mudi születhet évente (sajnos nem mindegyiket törzskönyvezik), de azt hiszem a 2003 januári Kutya újságban van statisztika a magyar fajtákról.
Mudi
1999 - 165 db
2000 - 118 db
2001 - 159 db
szuszmok:
Nem tudom, hogy lehet a fórumba fotót feltenni.
Úgyhogy küldtem neked egy cicát e-mailben.
A kutyáim labdáztak vele.
Az apja apja perzsa volt. Az anyja megfoghatatlan "vadmacskaként" vetődött a kertünkbe. A kicsinyeket 2 hetesen már nem szoptatta, ezért is mászott ez a kis hülye előre a kutyákhoz. Azok meg örültek neki, mert ahogy nyomkodták, "csipogott". Aztán valahogy bedöglött a csipogója. Ekkor vettük észre...
A fotón 3 hónapos. Azóta már 8 hónapos.
És szemét disznó. Kitúr az ágyból, megharap, a fürdőszobából kilopja a szivacsot, a Darlingra pedig azt mondja: "mááááás Niiiiincs?"
Tehát még lehet kutyaeledel belőle :-)
A hátsó lábai rémesen csámpásak. Lehet, hogy ő is diszpláziás, de más oka is lehet. Amúgy eszméletlen ügyességgel mozog. Kanyarban kipörögnek a "hátsó futóművei"...
Most jövök a OFFA honlapról. Mindenki nézze meg!
Csak azt sajnálom, hogy nem európai (s főleg nem magyar) eredményekből készült statisztika.
Tud valaki esetleg magyar statisztikát? Megköszönném!
Megnéztem az FDB honlapot is.
Mudi: 2-3 oldalnyi kutya
Dog: néhány példány, s az utolsó bejegyzés is igen régi
Csak az általam tudott születési adatok:
1992-ben több mint 3000 törzskönyvet adtak ki évente a német dogoknak, de még tavaly is 1000 közelében lehetett (a születési dátum és a törzskönyvi számok alapján egész jól be lehet lőni...)
Mudisok! hány kölyök születik nálatok éves viszonylatban? a tippem úgy 50 körül van...
Akár hogy is siránkoztok, "magyar fajtások", nagyon előttünk jártok. Dícséret érte. Példát vehetnénk rólatok...
tudom, hogy két éves korig nem végleges az eredmény, de nekem nem tetszett, amit láttam és azért vittem el, hogy tudjam, mire számíthatok. természetesen addig is nagyon figyeltem az táplálásra, a mozgásra, hogy ne növekedjen gyorsan, stb és így még volt egy évem, hogy legalább ne romoljon az állapota. majd most viszem el megint, talán a jövő héten, aztán majd kiderül.
persze mindenki aggódik az állatai miatt, de nem szeretem az ilyen pánikkeltést. sajnos mindig elő fog fordulni olyan, hogy allergiás valaki valamire és ez az életébe kerülhet. de nem hiszem, hogy gyakori jelenségről van szó. részemről ez van, el kell fogadni.
Amenyniben a német dog Great Dane, akkor íme az info:
1974-2001 közt 7582-t szűrtek, 11.3 % volt kiváló és 12.2 % volt dysplasiásnak minősített.
Tendencia:
Az 1972-1980 közt született és szűrt kutyák 6.2% volt kiváló, 13.4% dysplásiásnak minősített. '994-95-ben született és szűrt kutyák 12.4 %-a volt kiváló és 10.1 %- volt dysplasias.
Az oldal www.offa.org . Bár nekem ezeket egy kis tájékoztató könyvecskében megküldték, onnan írom:)
Csak érdekes adalékként és persze a teljesség igénye nélkül:
Az általam már annyiszor emlegetett Orthopedic Foundation for Animal 1974-2001 közti vizsgálataiból szemezgettem. Íme az eredmény:
Dysplasia tekintetében náluk az első helyen a bulldog állt, 265 kutyát szűrtek és 75.1 %-ban kaptak dysplasiás minősítést.
Magyar kutyafajták vonatkozásában:
komondor - 776-ot szűrtek, 10.1 % kapott kiváló minődsítést, 13.1 % - dysplásiásnak minősíttetett.
kuvasz - 1345-öt szűrtek, 10.7 % volt kiváló, 19.9 volt dysplasiásnak minősített.
puli - 1421-et szűrek, 15.6 % volt kiváló, 9.9 % volt dysplasiás.
vizsla - 7516-ot szűrtek, 15.3 % volt kiváló, 7.4 % volt dysplasiásnak minősített.
Ezeket az adatokat csak tájékoztatásként pakoltm fel, érdekességként. Hogy van ilyen is.
Természetesen nem tudni, hogy hol és mely vonalakat szűrtek. Tehát ezért mondom, cska érdekesség.
DE!! Puli esetében pld. trendet is láthatunk:
Amíg az 1972-1980 közt született pulik (szűrt) 13 %-a kapott kiválót és 12. %-a dysplasiás minősítést, adig az 1994-1995-ben születettek 25.6 %-a kapott kiválót és csak 2.3 %-a dysplasiás minősítést.
Én eredetileg állatorvos vagy állattenyésztő szerettem volna lenni, körülményeim úgy alakultak, hogy nem vettek fel az ÁOTE-ra/nem voltam KISZ tag/. Én arról nem tehetek, hogy ha elém kerül egy szép kutya, akkor azt jól megnézem magamnak!
Van erről is egy jó sztorim: kb. 20 évvel ezelőtt sétáltam Anyámmal az Üllői úton. Előttünk ment egy boxer a gazdájával. Én megböktem Anyámat: Nézd, milyen jó lábai vannak, de szépen megy! Anyám: A srác?
Ugyan kérlek, ki beszél itt a srácról? A boxer!!!
Már akkor is elsősorban a kutyát vettem észre, nem a gazdiját.
Biztosan nem ismernélek meg, iszonyú pocsék az arcmemóriám, ha emberről van szó. Kutyában más a helyzet, egy aslaposan megnézett blökit sokszor 6-8 év múlva is azonosítani tudok, legkedvesebb fajtáimban /mudi, kuvasz, pumi, ált. magyar fajták/ sokszor kölykeikben is rájuk ismerek.
A múltkor volt egy édes esetem. A házunkkal szemközti parkolóban mentem, amikor odaugrik egy ürge elém, átölel, puszi-puszi, kikérdez a mudikról, a srácaimról, egyszóval ismert. És nekem halvány fogalmam se volt róla, hogy kicsoda. Aztán láthatta rajtam, hogy úgy nézek rá, mint aki a padlásról esett hanyatt, és elmesélte, hogy 5 évig jártam hozzájuk tetoválni a fehér pulikat. És végre egy kulcssszót is bedobott, a szukájuk törzsköbnyvi nevét. Onnan már minden ment, még az utca és házszám is beugrott. Én már csak ilyen agyalágyult kutyás vagyok, és az is maradok.
Furfang:
Az biztos, hogy a bolhavakaráson és ugráláson kívül csak a hangszálait edzhette..
Egyébként láttatok már disznóhízlaldát?
Érdekes, hogy szelekcióval olyan fajtákat (un. húsdisznókat) hoznak létre, melyek a teljesen mozgásszegény életmód mellett is tekintélyes hús- azaz izomtömeget produkálnak, nem pedig zsírt. Persze, ez az izomszövet nem annyira tömött, mint a szabadtartású cocáké, valószínűleg nem hatékony az erőkifejtése - de mégse zsírszövet. Ráadásul tudtátok, hogy egységnyi térfogatú zsírszövet tömege kevesebb, mint ugyanannyi izomszöveté?
Most jutott eszembe a perverz gondolat!
Lehet, hogy sertésekkel kellene lefolytatni a kutatásokat? Rövidke életük végére elég adat gyűjthető az öröklődésről, ill. hatásokról - és ígyis-úgyis megölik, megeszik őket. Természetesen közel sem biztos, hogy a rájuk jellemző eredmények alkalmazhatóak-e a kutya fajra (ha igen, milyen mértékben) - de adatgyűjtésre lehet hogy jó lenne.
(Nyam-nyam, jó ez a pörkütt, Rozi nénnye!... Most látom, hogy diszpláziás malacbúl van...)
Egyébként, még jó, ha kísérlet végén elaltatják a szerencsétlent. Kegyetlenül hangzik, de igaz. A legszörnyűbb az, amikor 5-10 fájdalmas felgyógyulást is megér. Még öngyilkos se lehet...
csupaszabo:
Azt hiszem találkoztunk már egyszer, kiállításon. Nem hiszem, hogy emlékszel rám. Terelőkutyát kerestem a dogokhoz :-)
De nem is volt megfelelően mozgatva, tehát ehhez a nagysághoz nem járult izomzat is...
Egyébként a kísérletezésről. Kerestem adatokat, hogy egy azonosító chip a kutyában mennyire marad a helyén (évekről van szó). Hát beagle kutyákon tesztelték - úgy mellékesen - és csak a populáció 10!%-át lehetett a vizsgálatba bevonni, mert a többit nemes egyszerűséggel a különböző kísérletek végén elaltatták, mert már nem volt rájuk szükség...
csupaszabo:
Valószínű, hogy a kiállítási szokásoknak is van köze a "gyorsított növekedéshez". A mudival ellentétben (ahol a standard szab korlátokat) a német dognál méretre vonatkozóan nincs felső határ. Ezért sokan azt gondolják: "minél nagyobb, annál jobb". És ha egy fiatal osztályos, 9-10 hónapos eb böhöm nagy, nincsenek meg a tipikus, fiatal kori hibái - hát az hamarabb összeszedi a junior championnátust. Örök téma, hogy a kiállítási eredmény nem egyenlő a tenyészszemlével, de ez utóbbival kapcsolatban minősíthetetlen tapasztalataim vannak. Tiszta pénzkidobás (már ha mind ilyen...)
Még egy érdekes, saját fajtás megjegyzés: a német, olasz, francia dogok SOKKAL nagyobbak magyar társaiknál. Szinte mindegyiknél észlelünk végtag ill. mozgásbani problémákat. Egyik sporttárs érdekes felvetése: nem-e azért tűnik fel a probléma, mert "felnagyítva" látjuk?!
Tibbe:
Esküszöm, hogy nem beléd kötni akarok!
De melyik részén döbbentél meg?
A, 21 hónaposan még nincs szűrése
B, elpusztult az altatástól egy kutya
C, ennek ellenére - nem törődöm módon - szeretném megszűretni
D, ?
Furfang:
- Hát az én kis "lelencem" nem volt jó minőségű kajával etetve! A sok szénhidrát is valószínűleg megvolt.
- Amúgy a RC - legalábbis reklámja szerint - éppen a kiegyensúlyozott, visszafogottabb táplálást célozza meg (Maxi kölyök)
- A restriktív táplálkozás jól hangzik, amíg nem látsz egy ilyen "fanatikusan" táplált dogot. "Csontja zörög, hálni jár belé a lélek". A tulajdonos is aggódik, "de az állatorvos lelkére kötötte". A kutya a házi (persze precízen összeállított) koszt ellenére 10 hónaposan 80 cm, de csak 30 kg. Egy tisztességes agár menetszele is fölhözcsapja!
A diszpláziakutatás további problémákat vet fel.
- Sajnos kísérleti állatok kellenek hozzá. Ellenőrzött populációból származóak. Olyanok, melyek bizonyosan terhelt szülőktől származnak (tehát a javító módszereket lehet tesztelni rajtuk), illetve olyanok is, melyek biztosan nem CSD-sek (ezeken - szerencsétleneken - a káros hatásokat tesztelik) És ez csak a hatások vizsgálata.
- A genetikai hátteret is meg kellene fejteni. Ehhez szükségesek a tesztkeresztezések (pl. biztosan hordotó egyeddel párosítani a kérdéses ebet) - az utódok alapján lehet következtetéseket levonni.
- Számoltad, hogy eddig hány kísérleti kutya kell?
- Ha a kínlódó "mellékterméket" nem számoljuk, akkor is rengeteg olyan kutyus marad, aki egészséges, a vizsgálatokat elvégezték rajtuk - és csak vannak... Velük mi lesz? Felhasználják őket más kutatásokhoz, fogyóeszköznek?
- A megbízható kutatási eredményekhez pedig több száz (ezer?) egyeddel kell dolgozni...
Persze tényleg jó lenne, ha nem csak fórumban boncolgatnánk a témát. De sajnos nem remélhető, hogy célzott kutatások nélkül használható eredmények lennének...
Hát nem ezt forszíroztam, hogy a mai kutyák végleges testtömegüket 8-10 hónapos koruk körül elérik, és nekem senki ne mondja, hogy ez nem lehet káros hatással az ízületeikre! Kisfiam egyik óvodai társa is egy nagyevő család tagja, az én fiam sem apró termetű, 120 cm 5 évesen, ez a gyerek kb 8-10 cm-el magasabb. A súlya pedig éppen a duplája, 40 kg. És már most fájlalja a térdét és a csípőjét. Ugyanez nem hasonlóképpen működik a kutyáknál is ? Egy agyonterhelt ízületen könnyen keletkezhetnek elváltozások, aminek genetikai oka nem biztos hogy van. Hülyeség minden elváltozást az örökletességre visszavezetni szerintem.
Én sem akarok veszekedni, csak mint csacska szöszke /bár festett!/, ülök a gépem előtt és hülyeségeket pötyögök.