Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2022.01.13 -1 0 1011

Bocsánat a késői válaszért! Nincs mentségem, egyszerűen figyelmetlen voltam és nem léptem ide. Igazán sajnálom!

Nagyon köszönöm a részletes és pontos választ kérdésemre. Felmerült egy javaslat, hogy néhány kilátóban a látható nevesített panorámát kihelyezve, növeljük az élményt a látogatók számára. A szokásos látóhatár sziluett helyett oldalnézeti domborzatábrázolás is szóba került.

A súroló fény miatt rendre változhat a domborzati kép, keresnénk azt a helyzetet, amikor a leglátványosabb helyzet áll elő. Persze az is lehet szempont, hogy a leglátogatottabb időpont domborzati képét tesszük fel. Ezért érdekelt az időpontok látványa. Ha megvalósításra kerülne a dolog, szeretnénk a leghasználhatóbb megoldást választani.

A kilátók mozgásáról írtakkal egyet értek, különösen a közölt expozíciók ismeretében. De látom, mind műszakilag, mind ruházatilag kellően felkészült vagy. Remélem, kívánom,még sok szép látványban legyen részed, amit másokkal, velünk is megosztasz.

Még egyszer köszönöm a korrekt válaszokat és elnézést a késlekedés miatt.

Előzmény: Grossglockner (1010)
Grossglockner Creative Commons License 2022.01.09 0 3 1010

1. kép Lomnic: 8:19

2. kép Gerlach 7:45

3. kép Nagyszalóki 8:35

4. kép Gyömbér 7:48

Stellariumból szuperül kiolvashatóak a szögek, meg még kismilló érték. Amugy mire kell az infó? Kiváncsi vagyok.

Téli fotózást komolyan veszem, beöltözök rendesen. Volt már, hogy Dobogókőn 3 órát álldogálltam. Volt, hogy Dobogókőn 3 gatyába (aláöltözet, mackó, GTX héj) voltam kint, de tavaly a nagy hidegben -15 fok volt Salgón (ezen a napon mérték a bükki töbörben a rekordhideget), akkor is kint álltam 1 órát a várban. Picit azért mozogtam, ugrálltam, az rengeteget segít. Bakancs alap, ha nagy hideg van és szél akkor kívűl Gore-tex cuccok (kabát, sapka, gatya) és hegymászó bakancs, vékony kesztyű, hogy lehessen nyomkodni.  Néha szoktam vinni Windstopper maszkot, de 1x sem kellett még használni. Kintlétben vagyis egy helyben létben  a 1,5-2h az általános. Ugyanis napkelte előttől számítva ennyi idő alatt nagyon megváltoznak a fényviszonyok és a látvány, színek, minden. Ezt érdemes végigfotózni. 

Kilátókban nem bízok. 1 anyag van ami stabil, a beton (Galya-kilátó pl.). A többi mind képes mozogni. Na jó, prédikálószéki nem, de hát az hatalmas szerkezet. A Hármashatár-hegyen a kiskilátó pedig csak 1 szintes, és annál is szívtam. Igaz gyenge szél volt. Akkor is Tátrát fotóztam onnan hosszabb expóidőkkel és rá kellett jönnöm, hogy az a baj. A talapzatról semmi gond nem volt. 600mm vagy még 2X TC-vel fotózva kritikus mindennemű mozgás. A gépet is úgy állítom, hogy teljes elektronikus zárral fotózok, a D850 szerencsére tudja. Élőképből indítom az expót amikor a zár nyitva és a tükör is fent, így semmi mechanikai mozgás nincs. Nagyon megdobta a stabilitást a nemrég beszerzett Manfrotto Junior 410-es fogaskerekes fej. Precíz és masszív. A korábbi 3D fejjel nagy tele állásnál kb 10-15 sec (!!!) volt a csillapodás, most 5sec.

De hogy kép is legyen:

1200mm full crop-al. Sajna a 2x TC elrontja a képet már, de jól "közel hozza" a témát. Király-hegy, kereken 89 km-re. Kár nem álltak kint emberek.

Ebből a képből lett kivágva a felső. Itt nincs crop, az aljából lett picike lecsippentve.

Előzmény: garass (1009)
garass Creative Commons License 2022.01.09 0 0 1009

Gratulálok, remek képek. A Látó-kövek is igazán jó helyszín, szinte mellvédszerűen védenek a szirtfogak.

Érdekelne, - a fénybeesési szögek megállapításához - milyen időpontokban került sor a két Tátra felvételére.

A Petőfi-kilátó persze magasabb, a kilátás is más. Szeles időben van a toronynak egy kilengése. De szélcsendben ez nem zavarhat. Persze a felszerelés fel- és lejuttatása a felső szintnél, nem kis mutatvány. 

További szép felvételeket kívánok! 

Előzmény: Grossglockner (1007)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.08 0 2 1008

Hihetetlenül jó képek, gratulálok!

"...míg a Magas-Tátra jó fél órán csak keresztül árnyékban bújkált..."

Bakker, nem fagytál oda a flaszterre? :-))

Múltkor a Bálvány kilátóban kb húsz percig bírtam, fagyos szél fújt, kb 0 fok körül, most meg volt vagy mínusz 8.

Más

Igen, a Látó-kövek is jók, meg minden északi bükki kilátópont.

Látó-kő, arra (lenne) a Tátra, lent az Odvaskő, távolabb a Lázbérci-víztározó vize.

A Bálvány-kilátójára nem lehet azt mondani hogy veszélytelen, ez igaz.

Pláne a felső szint a csőlétrával.

Előzmény: Grossglockner (1007)
Grossglockner Creative Commons License 2022.01.08 0 3 1007

Ma (2022.01.08.) kiadta.

Bükk, Látó-kövek. Rezzenéstelen levegő, 0 szél és csend. Fantasztikus volt, főleg úgy látni a Tátrát, hogy nem csak a felső 4-500m-nyi részt láthatom, hanem 1000m-t vagy még többet Így aztán a képeken is nagyobbnak tűnik, pedig 120km a táv. Direkt ide jöttem mert a Bálványt nem mertem bejátszani a kilátó szerkezete miatt. Fél-1 másodperc környéki expóidőket kívántak a képek a kétszerzőnél (rekeszelés miatt), így jobbnak láttam a Látó-köveket betámadni. Nagyon COOOL hely, védett és kiváló a kilátás, nem mellesleg 3 perc az úttól. Petőfi-kilátó sem marad ki, legközelebb...Messze Bp-től na.

Napkeltekor a Magas-Tátrát a felhőzet miatt nem sütötte meg a kelő nap, csak az Alacsonyt, ezért ott volt rózsaszínes látvány, míg a Magas-Tátra jó fél órán csak keresztül árnyékban bújkált.

Lomnic felső része

Gerlach. Ha jól látom akkor szép gleccsermorána lóg ki abból a hatalmas hatlanból

Nagyaszalóki-csúcs, mögötte Jégvölgyi-csúcs

Gyömbér, Chopok

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.28 0 1 1006

Dobogókő tényleg hihetetlen...

A Bálványra nagyon megéri felmenni, onnan szinte biztos látni fogod szépena  Tátrát az erre alkalmas időben.

Egyszer úgy jártam hogy mikor túra után felkapaszkodtam még csak a felhők látszottak a távolban. Hideg szél fújt, ezért nehéz volt megmaradni fent a falatnyi kis területen, de ez volt a szerencsém is, mert a szél szépen lassan kifújta a felhőket, és az egyre sötétedő alkonyatban olyan élesen tűnt fel a Tátra hogy hihetetlen volt.

Normális fényképezőm nekem sajnos nincsen.

Turista Magazin - Bükki szirtek, tátrai csipkék

"...Keleten a Felső-Borovnyák emelkedik, dél felé fordulva a Bükk-fennsík tárul elénk, majd nyugati irányba tekintve a Mátrától a Karancs-vidéken át egészen a Börzsönyig szállhat a kíváncsi tekintet. Nekem ez sem volt elég, bár felhős volt az idő, de vártam, mert pontosan tudtam, hogy mire számíthatok itt, a Bükk koronájának északi peremén. Esteledett, fagypont körül járt a hőmérséklet, keleti szél fújt, és egyszer csak lassan, de annál biztosabban elkezdett feltűnni valahol messze, a látóhatáron, a lengyel határ mentén hófehér csipkéivel szikrázóan csillogón a Felvidék koronája, a még innen, légvonalban kb. 140 kilométerről is csodálatosan szép Magas-Tátra! Elképesztő látvány volt, alig tudtam szabadulni tőle, a kezem már kezdett odafagyni a kilátó vaskorlátjához, de még mindig szájtátva bámultam, még sosem láttam ilyen tisztán."

Előzmény: Grossglockner (1005)
Grossglockner Creative Commons License 2021.12.28 0 2 1005

Az a helyzet, hogy nincs időm menni (2 kicsi miatt főleg), na meg Salgónál nem tudok újat fotózni, Galyára sem járok emiatt. Ezeken a helyeken az utóbbi években sokat jártam, főleg reggel. Bükköt veszem célba már csak azért is mert onnan kiválóan látszik a Lomnic és környéke ami úgye máshonnan nyugatabbról egyáltalán nem látható vagy félig takarásban csak. Na de a Bükkből kiválóan, továbbá nagyon lelátni a hegylábak irányába. Salgó, Galya, ezekről 1800-1900m-ig lehet lelátni, Bükkben Bálványról 1500m alá is. Így aztán amíg Salgóról a Gerlach felső 3-400métere látható addig Bükkből legalább 1km-nyi felső része. Szóval az 1200mm gyutáv legközelebb a Bükkből veszi vélba a Tátrát. A helyzet az, hogy távcső vagy nagytele ide-oda, ezeknél olyan erősen jelentkezik a légköri turbulencia, hogy legtöbbször nem is lehet 600mm fúkusz fölé menni. Azt tapasztaltam, hogy télen rosszak a körülmények turbulenciát illetően míg április-májusban jók. Ekkor felmehet a kétszerező, nem a légkör hanem a fotószett lesz a limitáló tényező.

Ami viszont erős meglepetés és bakancslistás volt, az Dobogókőről az esti Tátra. 6 év alatt 1x sem sikerült, alig van évente alkalom este lecsekkolni sok tényező miatt, de most dec elején nagyon kiadta, volt a délelőtt elvonult hidegfront utn egy pár órás ablak, amikor nagyon jók voltak a feltételek a megfigyeléshez. Rohantam kifele fotózni Dobogókőre. A nagy táv miatt nincs opció nagyteléset játszani, 3-400mm-nél feljebb nem lehet menni mert a légkör egyáltalán nem engedi már. Ez a kép is 300-on készült, így még belefér az egész vonulat is. (Több fotót illesztettem a zajcsökkentés miatt)

Ami még jól sikerült, az a Madaras észak-északnyugat irányban, 100km-re Dobogókőtől. Nem jelentékeny a maga 1300+ méterével de azért jól mutat a havas fenyőerdős felső része. Előterében Nyugat-Börzsöny részei valamerre Márianosztra fölött.

Azért a Polyána (110km) és a Gyömbér (140km) gerince az Alacsony-Tátrában is jól mutatott.

Ha lesznek bükki képek, akkor majd mutatok.

Előzmény: Törölt nick (1003)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.23 0 0 1004

Tavaly nem hiányoztál Salgóról, ez onnan jutott eszembe hogy éppen most rakták be újra a kilátós cikkemet, amelyben az első fotón ott is vagy(tok) éppen:

Turista Magazin - „Tátra-látó” kilátók

Előzmény: Törölt nick (1003)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1003

Hiányoztál ma a Salgóról!!!! 

:-))

Csodálkoztam rendesen hogy egyedül voltam fent majdnem egy teljes órát, a legszebb Tátralátó időben.

Nekem csak egy kis fikusz Nikonom van, a elgolcsóbb, de azzal is lehetett lövöldözni.

Vittem egy távcsövet, a zergéket meg tudtam vele számolni a Krivánon, na annak az objektívje lett volna jó a fényképezőre...

Somoskőről is volt Tátra, meg szerintem minden északi kilátópontról.

Salgóról:

Somoskőről:

Előzmény: Grossglockner (994)
e.balazs Creative Commons License 2021.10.04 0 0 1001

Szia!

Hajdú-Bihar megyében Biharkeresztes és Berekböszörmény közötti útról, vagyis inkább az út melletti tisztásokról lehet látni a Nagy-Bihart (is), de csak nagyon tiszta időben (főleg télen vagy tavasszal). Elég távoli, de könnyű felismerni a tetején lévő antennáról. Érdemes távcsövet is vinni.  

Előzmény: Percy Jackson (997)
homerx Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1000

bekescsaba kornyekerol jo idoben nagyon szepen latni, illetve talan itt is volt mar a topikon kep debrecenbol, ahol szinten jol latszik.

Percy Jackson Creative Commons License 2021.09.19 0 0 999

Köszönöm a segítséget! 

Előzmény: Törölt nick (998)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.19 0 0 998

A Gyula közelében fekvő Dénesmajor felől láttam párszor a Bihari hegyeket.

A Fekete-Körös gátjáról képet is tudok mutatni, nem az én fényképem hanem a Mályvád túrák egyik szervezőjének fotója:

viewArticle

Remélem segítettem.

Percy Jackson Creative Commons License 2021.09.19 0 0 997

Sziasztok! 

Az volna a kérdésem, hogy az erdélyi Bihar- hegység, illetve a kb. 1800 méter magas Nagy- Bihar mennyire látszik jól szép, tiszta időben Magyarországról?

Milyen gyakran lehet a magyar oldalról látni, és mely településekről? 

Üdv. 

Jóskabp Creative Commons License 2021.06.29 0 2 996

A Pilisszántó feletti Hosszú-hegyről nyíló panoráma három képen (Az előbb nem sikerült) :)

Jóskabp Creative Commons License 2021.06.29 0 0 995

A Pilisszántó feletti Hosszú-hegyről nyíló panoráma három képen. 

Grossglockner Creative Commons License 2021.06.05 0 5 994

Rysy 1,2m fókusszal, képkivágás. Téma szélessége a képen kb 1 km, táv 116 km. Már csak alkonyatra értem meló után Sagóba(2021.05.26.) de sikerült a nagyon nyugis légkörben 1-2 fotót kőnöm. Talán most volt az a felállás, hogy nem a légköri turbulencia hanem a telekonverterezett obi volt a limitáló tényező a képminőségben. Mindenestre télen közel sem lehetett ilyen részletes fotókat készíteni. D850 Sigma 150600C ISO64 F22 2s

Jóskabp Creative Commons License 2021.05.23 0 0 993

Köszönöm, így már be tudtam azonosítani, hogy hol van az a hely!

Előzmény: Grossglockner (992)
Grossglockner Creative Commons License 2021.05.21 0 0 992

A gerinc nyugati végéből, erdőből van esély kikukkolni de igen korlátozott a kilátás, csak teleobival érdemes próbálkozni kb 400mm fölött de még így is van benne fa.

Előzmény: Jóskabp (991)
Jóskabp Creative Commons License 2021.05.20 0 0 991

Megint nagyon jó fotót csináltál!

Múltkor már kérdeztem, hogy Dobogókő melyik részéről vanilyen irányban kilátás?

Előzmény: Grossglockner (989)
homerx Creative Commons License 2021.05.19 0 0 990

szuper foto, koszi szepen!

Előzmény: Grossglockner (989)
Grossglockner Creative Commons License 2021.05.19 0 4 989

Schneeberg a dobogókői gerincről, 2021.05.18. 230km. Sapkában volt a teteje.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 0 0 988

Nekem ilyen szerencsém még nem volt, nyugati irányban a Zalaszántói sztupa látszik szépen, az ugyebár közel van, kelet felé pedig a Badacsony, Csobánc és a Balaton.

Előzmény: tehtube (986)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.14 0 0 987

Így igaz, szép kilátóhely.

Szerintem amúgy elég sokan ismerik.

Kéktúrából kalandtúra a Visegrádi-hegységben

Előzmény: Jóskabp (985)
tehtube Creative Commons License 2021.05.13 0 0 986

Tátika várából fényképeztem már a Schneeberget

Előzmény: Törölt nick (984)
Jóskabp Creative Commons License 2021.05.12 0 1 985

Pár napja készült a kép, a Borjúfő sziklaormáról, a Visegrádi hegységben. Nagyon jó kilátóhely, és eléggé kevesek által ismert hely.

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.25 0 0 984

Badacsony

Nem lepődnék meg, ha télen, tiszta időben feltűnnének innen az Alpok keleti csúcsai, valahol a Szent-György-hegy mellett kandikáló Sümegi vár környékén...

Tördemici kilátópont, kb 80 méterrel a Bujdosók Lépcsőjétől

Egyik kedvencem a régi tördemici bazaltbánya sziklaszirtje:

akár innen is meg lehet próbálni egyszer az Alpokat, tiszta időben

Panoráma parádé a Badacsonyról:

És ezt sikerült írni minderről:

A tanúhegyek királynője, a Badacsony

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.06 0 2 983

Ez engem is érdekelne hogy Dobogókőn hol van ilyen helye, mert én sem ismerek ilyen irányú kilátópontot odafent.

Addig is két kép a múlt hétről:

Visegrád, várhegy, a Viktorin-emlékmű és a vár alatti kilátópont:

Évezredek történelméről regélnek Visegrád rejtett kincsei

Előzmény: Grossglockner (981)
Jóskabp Creative Commons License 2021.03.06 0 0 982

Köszönöm, megtaláltam a képet, - tényleg nagyon jó fotó!

Dobogókő melyik részéről lehet így kilátni Ny felé? Elég jól ismerem a környéket, de nem tudom honnan készülhetett.

Előzmény: Grossglockner (981)
Grossglockner Creative Commons License 2021.03.05 0 0 981

975 HSZ 3. kép. Egyébként nem szó szerint a dobogókői kilátóból készült, hanem magáról a hegyről. A kilátóból, és a Rezsőből sem látni ki annyira nyugat fele sajnos. Pilis tömbje valóban nem jó a Gerecse miatt.

Előzmény: Jóskabp (980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!