Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.12.30 0 0 188
Kezdünk eloffosodni, de míg nem bánt senkit, folytatom:)))

A fenekezés az olyan nagy vizeknél, mint a Balaton kézenfekvő módszer, a hullámzásban meg a szélben bazi bosszantó tud lenni az úszózás.

Voltaképp a horgászattal, most, hogy már régen nem művelem -kibékültem a halakkal, és mostanra nem is eszem őket, pedig remek a húsuk, de ugye a Fidzsi-szigeti ex emberevők szerint az emberhús a malacéra emlékeztet, mégsem ildomos enni belőle-, igazán az a bajom, hogy iszonyú sok olyan horász működik, aki nincs tekintettel senkire é semmire. Ha egy méllyáratú hajó közeledik, akár szólni is lehet, hogy lazítsa a szereléket, ne kapja fel a hajó a damilt, áh, inkább megvárja, hogy elvigye a cuccot a hajó aztán anyázhat. S ez a jelenség a hajózóútban, meg mólóvégeken esik meg, halálos. És ezzel nemigen tudok mit kezdeni, ugyanígy az etetési, helyhezszoktatási ügyekkel... Annyi kárt okoznak a tónak, akaratlanul, de csak egy kicsit kellene megfontolni a dolgot...

Előzmény: romboid (187)
romboid Creative Commons License 2002.12.30 0 0 187
Én a 80-as évek közepén vitorlázgattam, 18-tól 22 éves koromig (vittek egy Rebellel), Szigligetről, ide-oda. Jól éreztem magam minden alkalommal, naná, a hajó kvára fel volt szerelve + estére mindenki beb@szott. De valahogy nem akadtam rá a vitorlázásra. Persze, ha ráakadtam volna, se lett volna semmi, mert hajót venni, pláne tartani akkor még nem tudtam volna, most meg már nem tudnék.
Ami a horgász-párhuzamot illeti, én nem járok olyan vizekre (fizetős tavakra), ahol jaszkarizni szoktak. Ami meg a fenekezést, hát többé kevésbé igazad van. De szerencsére vannak már olyan ún. finomszerelékes módszerek, ami mellett nemigen lehet focizgatni.
Előzmény: Törölt nick (186)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.30 0 0 186
Amikor elkezdtem vitorlázni, lehetett tudni, hogy melyik hajónak mi a neve, milyen típusú, ha a horizontra kerül, ki a gazdája évtizedek óta... Ma évente minden változik, a régi fahajók elvesznek az újak között (ez persze jelent bizonyos fejlődést, ami jó is), de a legnagyobb bajom az, hogy az elmúlt tíz éveben a közösség tűnt el. A Nagy Öregek, akik 20-40 éve vitorláznak, ismernek mindenkit, a fiatalabbak, meg a most hajót szerzők nem vagy alig, kivész a tapasztalat tisztelete és jön a "kinek van nagyobb hajója" játszmázás. Gondolom, így lehet a horgászok között is, a Velencei-tavon még horgásztam, de ott volt egy ismerősi kör, akik számontartották egymást, mára ez erősen kiveszni látszik. Ott szerintem a horgászat halála a fenekezés lett, az inkább olyan parti melléktevékenység, hogy miközben anyus készíti a kaját, ddig egy kis foci a gyerekkel, fél szemmel figyelve a kapásjelzőt aztán ha van valami, akkor horgászunk is. Én úszózni szerettem a nádasban, nádöblökben. Erre a Balatonon a hullámzás miatt kevés módom volt, azt nem szerettem, de a Velencei-tavon olyan eldugott zugok voltak, ott szerettem meg a vizeket. És ott vitorlázni sem rossz, csak a tó "rövid".
Előzmény: romboid (185)
romboid Creative Commons License 2002.12.30 0 0 185
Szívemből beszélsz.
Nézem a Liliomfit, meg a Hintón járó szerelmet, meg a többi régi, Balaton-felvidéken forgatott filmet, sehol egy víkendház, sehol egy kocsi,
és elszorul a torkom: miről maradtam le.
(és pláne: mennyi halról! :-))
Na meg azok a szép régi scherenkreuzer-ek! :-)
Előzmény: Törölt nick (184)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.30 0 0 184
Tudod, én is osztozom ezekben az álmokban. És furcsamód nosztalgiám van olyan kor után, mint a 60-as évek, amikor alig éldegéltem, de voltak természetes partok a tó körül, a balatoni nyár igazán az embereknek szólt és nem a pénztárgépeknek, amit leginkább a Cseh Tamás 60-as évek c. dalából hallok ki. Az a torkomat szorongatja, mert valami olyat üzen, ami végleg elveszett, pedig csak karnyújtásnyira volt.

És kiegészíteném azzal, hogy bár ne lenne a tó a kivagyiság hirdetőtáblája, akár a vitorlások, akár a nyaralók tekintetében és bár működne még az a sporttársi összetartás, ami akkor sok egyéb közösségben is megvolt, és közös programokban együtt töltött estékben nyilvánult meg, egy anyagiakban szegényebb időszakban. Ma minden atomizálódott, mindenki rohan, rohan pihenni, aztán rohan vissza. Abszurd.

Előzmény: romboid (183)
romboid Creative Commons License 2002.12.30 0 0 183
Én sem állítom, hogy amit írtam, szentírás. Csak a tapasztalataimat, benyomásaimat igyekeztem közreadni.
PS: Van egy álmom. Egy olyan Balaton, amelynek mentén nincs kövezés, vízbe érő bungi, zöld hullám-műanyagos büfé, Vár-Lak, műbetyár, kitömött nyúl puskával, Trabantroncson kartonpapír, hibás német szöveggel, magyaros pizza, heck, kunsági kannásbor, ezüstszínű, kovácsoltvas kertkapu, hegyére állított kis zöld betonkockával, és amelyben nincs halászhajó (van benne viszont hal, és a partján éjjel nappal 500 halőr). :-)
Előzmény: Törölt nick (182)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.30 0 0 182
Hát hogy van némi ellentét horgászok és halászok között, mint vitorlázó láthattam(feledkezzünk meg bájosan a horgász-vitorlázó ellentétről:))))

Egyszer éjszakai versenyen a déli part mentén hajóztunk, a maráson kint voltak a horgászok és előttük elhúzott egy kerítőhálós halászhajó. Hát azt az anyázást!!! Meg is értem a horgászokat, végülis a part mentén nem kéne hálózni, legfeljebb a nyílt vizen, hogy ne zavarják már egymást a halfogásban.

Igazán nem látok bele a halászok dolgaiba és régen jártam a Balcsin (idén csak egyszer vitorláztam), nem tudom mi az igazság a dolgaikban, állításaikban.

Előzmény: romboid (181)
romboid Creative Commons License 2002.12.30 0 0 181
A halászattal az a fő bajom, hogy balatoni horgász/nyaraló vagyok, immá' 25 éve. :-)
Mint ilyen, nyilván másképp látom a helyzetet. Lehet persze anyázni a horgászokat, van köztük tahó bőven, meg a rabsicokat is, hajaj, de abban, hogy a B. gyakorlatilag üres, szvsz. elsősorban azok a ludasok, akik, a kivülállók számára kifürkészhetetlen, de bizonyos delikvenseknek nyilván rendkívül praktikus okból zavartalanul hagyják fosztogatni a Balatoni Halászati Rt.-t, amely újabb és újabb ürüggyel magyarázza, hogy miért is van ő a világon még mindig tulajdonképpen.
Először is volt, ugye a tüntessük el az angolnát-mozgalom. A bandavezér jó pár éve nagy hangon bejelentette, hogy vége az angolnának, sohasohatöbbé nem tesznek ilyen halat a vízbe, hiba volt. Ehhez képest rendszeresen fogjuk a tizenöt centis angolnát, amely, mint ismeretes, nem ívik a Balatonban.
Később jött a busa ügy: azé halászunk-villanyzunk, mert jót akarunk, vissza akarjuk fogni a busát, mert ez is zsákutca volt. El tudom képzelni, ahogy húzzák a hálót, és közben sikongatnak: jujj, egy süllő, azonnal dobjuk vissza, ach, egy potyka, hamahama engedjük el, hagymennyen.
Szóval ezt ők sem gondolják komolyan, annyira nem, hogy rendszeresen a számukra tiltott parti zónát húzogatják, gyakran olyan közel mennek a nádhoz, hogy le lehetne köpőcsövezni őket. Egy régi fordulattal: jövőre már a strandra is kijönnek, és összeszedik a törölközőket.
Stb.

Előzmény: Törölt nick (180)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.30 0 0 180
Hát pedig az iszapot valamerre le kell helyezni és mint velencei-tavi tapasztalatokkal víró egyed, és szakmabeli is, látom és tudom, hogy milyen ostoba kényszerhelyzeteket és megoldást teremt a kotrás. Ha viszont nincs kotrás, marad a fölösleges tápanyag a tómederben és az eutrofizáció gyors marad.

Minek átszabni a tómedret, kérded. Az is átszabás, hogy a túlzott tápanyagterhelés miatt gyorsul az eutrofizáció. Valamit csak kell ezzel kezdeni. Amikor a korábbi kotrások történtek, akár a Balatonon, akár a Velencei tavon, minden engedélyeztetés egyszerűbb volt, a tulajdonviszonyok nem okoztak lényeges akadályt, stb. Persze ez a megoldások műszaki szinvonalán is meglátszott. A Velencei-tó szerintem teljesen elvesztette a karakterét. Igaz, akkor nem volt alkalmas olyan számú látogató fogadására, mint most. Ennek én nem örülök, mert számomra a szikes tó tetszett gyerekkoromban.

a víz mennyiségére meg a vízszintcsökkenésre a természet megadja a maga válaszát, vissza fog előbb-utóbb állni a régi vízállás. A kérdés a mikor. És minthogy a tavat sokan mindenféle céllal használják, nem mindegy, hogy mikor lesz megint a szabályozási, vagy üzemi vízszint környezetében a tó. Egyébként történeti időkben is voltak időszakok, amikor a tó vízszintje méterekkel volt magasabb a mostaninál. A szabályozást is a korábbi próbálkozásoknak megfelelően műszaki (társadalmi) érdekek indokolták, pl. hajózás, a vasút védelme, végül a partmenti építkezés biztosítása. Emiatt kellett a aprtvonalat is állandósítani, hiszen kevés ember szereti, ha az ingatlanjából a tó néhány éva alatt 10-15 m-t elmos, pláne, a házából. Viszont imádni való egy vízparti telek.

A halászattal nem értem mi a bajod, miért ne halászhatnánk, egy ekkora víztömegben? Szerintem inkább gond a horgászat, pontosabban annak kultúrálatlansága. Tonnaszám dobják az etetőanyagot a tóba, ez masszív környezetszennyezés. Ilyen módon lehet legjobban elbaltázni a vizeket. De lehet beszélni pl. a horgászok "fejivel"?

Előzmény: romboid (179)
romboid Creative Commons License 2002.12.30 0 0 179
Szerintem a probléma, t.i. az iszappal valamit kezdeni kéne, látva van. Csak azt nem hisszük el (a protestálók nevében bátorkodom szólni), hogy erre az az egyetlen megoldás, hogy a tavat, nemtomhánymillió év után átszabják, mondjuk
Mésrészről a kotrással és a utána szigetépítéssel még nem oldódna meg a másik gond, t.i. az alacsony vízszint. Lehet, hogy utóbbi a kisebb baj, sokan mondják, hogy ez egy ilyne periódus, volt már ilyen, majcsak jön a hét esős esztendő, és helyreáll a statisztikailag jellemző szint. Hát én nem tom.
Ahogy én látom, a Balatonba nem feccölnek elég pénzt, törődést. Pl. hogy lehet az, hogy a XXI. szd-ban, Európa közepén egy (mindenekelőtt) idegenforgalmi-rekreációs célokat szolgáló vizen még mindig nagyüzemi halászat folyik, benzines vashajókkal (meg gyakran árammal)?
Előzmény: Törölt nick (176)
Boarhunter Creative Commons License 2002.12.30 0 0 178
A beton nem idegméreg, te nagyonhülye, csak ronda mint te :-)
Az idegmérgek a következők:
- pacal
- disznósajt
- halászlé
- sült vér
- velő
Úgyhogy ilyet ne dobálj a balcsiba.
Előzmény: Timna (172)
old schachterhand Creative Commons License 2002.12.30 0 0 177
Nem. Pedig határozottan figyelem a...öööö...kormányközeli médiát. Viszont akkor most: Demjén vagy Demján? (te 1/2 nótás) :-)
Előzmény: kzt (173)
Törölt nick Creative Commons License 2002.12.27 0 0 176
Kedves hozzászólók,

átfutottam a véleményeket, s magam, mint a Balatont szerető, vitorlázó ember, meg mint a dologhoz valamelyest konyító műszaki csak annyit látok, hogy aggodalmatokban egyrészt osztozom, de mintha nem látnátok a tó egy fontos gondját, vagy a cikk nem volt igazán pontos és az hagyta ki.

A probléma a tómederből kiemelendő magas szervesanyagtartalmú iszap elhelyezése, amely ma a Keszthelyi-öböl északi oldalán, úgynevezett zagykazettákban valósül meg. Itt az iszap a vízből kiülepedik és a víz visszakerül a tóba.

Tudomásom szerint az a gond, hogy a terület nem bővíthető, érthetően, hiszen a part beépült, és tudtommal a környezetvédelmi hatóság sem járul hozzá a meglevő tárolók bővítéséhez. Kézenfekvő szükségmegoldás a szigetépítés, amelyre van példa a Velencei-tavon. Utálom. De ha nincs más megoldás, mit lehet tenni? Illetve lehet, hogy van más megoldás, csak gondolkodni kellene. Nem tudom, mi volt a realitása a Nemcsók-féle terveknek, mintha ő valami komposztálási ügyet emlegetett volna. De iszonyatos iszapmennyiségekről van szó. a sziget partkialakítása meg többféleképp is megoldható. Legdurvább a vasbeton.

Személy szerint nekem nem tetszik a sziget-megoldás, de az iszapkotrás kényszerű megszüntetése az egész tó létét, jólétét fenyegetheti.

Timna Creative Commons License 2002.12.27 0 0 175
szörnyű. hát ez szörnyű. vége is van az országnak, már megint nemzethalál lesz. hova is tettük a defibrillátort? :)
Előzmény: kzt (169)
Timna Creative Commons License 2002.12.27 0 0 174
Idegenforgalom sehol nem nőtt még ki attól, hogy leköcsögöztünk a leendő vagy nemleendő vendéget, amiért egy vadidegen országban nem tud előre megtervezni 2 hetet.
Látszik, a zöldek problémamegoldása eddig terjed!
Nemhogy konstruktívan szólnánk hozzá a dologhoz, a lehetőséget látva, csak a rinyálás, kesergés, köpködés van megint! Ha a szar is keserű, de nem akarsz tenni ellene akkor költözz máshova!
Előzmény: AgentOrange (58)
kzt Creative Commons License 2002.12.27 0 0 173
Ugy kisfiam hogy valahogy kormanykozeli mediumok adjak a pozitiv sajtot ennek az agyament otletnek es hos tamogatoinak. Nem latod te szerencsetlen?
Előzmény: old schachterhand (170)
Timna Creative Commons License 2002.12.27 0 0 172
mer' a beton idegméreg? röhögök a zöldeken folyton :(
Előzmény: Kilroy (30)
Timna Creative Commons License 2002.12.27 0 0 171
elvennének belőle 1%-ot, húú hasaljunk mer kihal a világ....
Előzmény: Törölt nick (19)
old schachterhand Creative Commons License 2002.12.27 0 0 170
Hogy jön Demjén az MSZP-s holdudvarhoz, te szerencsétlen? Ha meg Demjánt akartál írni (de sehogy se sikerült)akkor pláne.

Előzmény: kzt (169)
kzt Creative Commons License 2002.12.27 0 0 169
Nem hagyják nyugodni ezt a marhaságot...
A Népszabi először Bujtor jólfésült fejével közölt cikket. Utána Kari előtt Demjén nevével és szájából ismételték el a sztorit. Az mtv valami véletlen folytán egyidejűleg leadta Bujtor - Kern antik bohóckodásait a Balaton körül. A MSZP holdudvar megindította az ötlet eladása ezerrel...

A demjén cikk klasszikus néphülyítés, tele van csúsztatásokkal Először arról szól hogy "külföldön" (pontos helymegjelölés nélkül, nehogy valaki szaván fogja) milyen jók a tapasztalatok az ilyen szigetekkel, benőtte őket a nád, madarak fészkelnek rajta stb stb. Két mondattal később már vitorláskikötőről, szolgáltatásokról, a sziget vízellátásáról beszél.

romboid Creative Commons License 2002.12.19 0 0 168
Ja. bár volt valaki, aki szerint P. mezőbe a legjobb lett volna egy kis áramot vezetni.
Előzmény: Pali bá (165)
zizi Creative Commons License 2002.12.19 0 0 167
"Én már Az elvarázsolt dollár című filmemet ilyen szisztéma szerint készítettem, hogy csináltam egy céget, összegyűjtöttem a pénzt, tehát mai szóval szponzorokat hajtottam fel, akik magukat reklámozták a filmben. Ez 5-6 évvel később kezdett csak elterjedni Magyarországon. Az volt a baj, ugye, hogy a Mozgókép alapítványból kellett volna az akkori filmeket készíteni, de a kuratórium úgy gondolta, a népszerű filmek szerezzék meg a pénzt akárhonnan. Azokat kell pénzzel támogatni, akik nem képesek erre, mert nem nézi meg őket senki. Voltak olyan filmek, amelyeknek összesen volt ezer nézője az országban, de belekerültek akkor 50 millió Ft-ba. Én a balatoni filmjeimet akkori 25-30-ből csináltam. Tehát semmi szinkronitás nem volt a pénz odaítélése és a behozott nézőszám között."

itt a forrás

Előzmény: zizi (166)
zizi Creative Commons License 2002.12.19 0 0 166
esetleg olvass utána és ne csak az utóbbi néhány év propaganda füzeteiben (tudnám ajánlani Bujtor könyvét)
Előzmény: Pali bá (164)
Pali bá Creative Commons License 2002.12.19 0 0 165
Egyetértek. Ugyanazt kell csinálni a Balatonnal mint pipacsmezővel egy keményebb fröccsözős nap után. Békét hagyni neki, hadd térjen magához. :)))
Előzmény: romboid (161)
Pali bá Creative Commons License 2002.12.19 0 0 164
OFF: Te magadnál vagy? Ha valamikor lehetett szponzorok nélkül filmet csinálni Magyarországon akkor az a rendszerváltás előtt volt. Ugyanis rohadt mindegy volt, hogy behozza -e a gyártás költségeit hiszen úgyis az egyetlen állami filmgyárban készült az állam pénzén.
Előzmény: zizi (162)
romboid Creative Commons License 2002.12.19 0 0 163
Ha te mondod.
(A sorozatot egyébként máig szívesen nézem, biztos infantilis vagyok).
Előzmény: zizi (162)
zizi Creative Commons License 2002.12.19 0 0 162
1985-ben másképpen (szponzorok nélkül) gyakorlatilag nem lehetett magyar filmet csinálni.
Előzmény: romboid (159)
romboid Creative Commons License 2002.12.19 0 0 161
Remélem, hogy egy hónap múlva emlékezni se fogunk erre az egész baromságra. Bár akkor biztos jön egy újabb, valaki mástól. Egymást érik a Balatonnnal kacsolatos f@szságok. Pedig (mé nem tom ki mondta, de szerintem jól mondta) semmi mást nem kéne csinálni a tóval, csak békét hagyni neki. Hadd térjen magához.
Előzmény: kzt (160)
kzt Creative Commons License 2002.12.18 0 0 160
Megszepiti az ido az emlekeidet :)
Azok a filmek egy lenyult otletre alapulo reklamtortenetek. Tobb bennuk a logo meg cegnev volt bennuk mint cselekmeny. Ugy latszik most MTVs segitseggel ujrapolirozzak a fazont hogy teljes erovel tudja nyomni ezt a marhasagot.

Szvsz a kovetkezo lesz az egeszbol:
Bujtor es kore kipedalozza a szigetet, szigoruan kornyezetvedelmi alapon. Felmarkolnak jo adag kozponti zset ra. Elindul az epitkezes. Kibaszott nagy lyukat asnak a Balatonba, nyomjak bele a vasat+betont hogy megalljon a sziget. Kiasott anyagot viszik, betont hozzak, kotrohajo, betonozas. Utana megallapitjak hogy a sziget beepitesehez nem megfelelo az iszapos feltoltes. Alulra szikla kell (kisebb kobanya a kozelben) felulre termofold.
Befekteto, jon szalloda epit. Meg tobb forgalom+ mocsok a toban. Szallodahoz szallitasra+ gazdag vendegeknek motorcsonak engedelyezese. To es kornyeke elmocskolasa azert hogy legyen 3 zart luxussziget.

Az igenyes vendegek de meg az atlagemberek is szvsz addig ugyis messze elkerulik a helyet amig az RTL egesz estes musorokat tud csinalni a balatoni olcso kurvakrol, lenyulasokbol, atbaszasokbol, lopasokbol.
Addig csak az igenytelenebbje jon az olcso piaert meg a kispalyas nagymeno aki itt jatszhatja a HMCSt es epitetthet maganak szigetet.

Ha komolyan erdekelne a Balaton akkor pl feldobhatta volna hogy segit jaszkari haverjai illegalis stegeinek/feltolteseinek elbontasaban, visszanadasitasban stb stb.

Előzmény: old schachterhand (151)
romboid Creative Commons License 2002.12.18 0 0 159
Tegnap este megint lehetett látni Bujtort. az elvarázsolt dollárban gyakorlatilag minden tárgyon, ami felbukkant, ot volt a szponzorcég logója. A gyerekeket Olympos-ra hívta meg, nem üdítőre, a pólókon az IBUSZ eblémája virított, a léghajón a MALÉV-é, a nő, akit megköszörült, BB bort ivott (brrrr), etc, etc. Szóval Pista érti a dolgát, lesz még itt sziget, meglássátok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!